Villanyoszlop a kapubeállóban

 ( gyunix | 2016. március 9., szerda - 8:19 )

Tiszteletem mindenkinek!

Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, azonban az ingatlan udvarába nem lehet gépkocsival bejutni, mivel az áramszolgáltató korábban ide telepítette az egyik villanyoszlopot. A ház kb. 80 éve épült (eredetileg egy régi parasztház volt), tehát az épület előbb volt létesítve, mint az áramszolgáltató kiépítette volna az elektromos hálózatot.

Kb. 1 méterrel kellene odébb raknia az áramszolgáltatónak az oszlopot. Sőt mivel dupla oszlopról van szó szerintem elegendő lenne csak az egyik oszlopot áttennie.

Szerintetek mit lehet tenni ebben az esetben?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia,
Szerintem mindenképp keresd fel az áramszolgáltatót, akár ügyfélszolgálaton keresztül, hogy hajlandóak-e arrébb rakni a villanyoszlopot. Feltehetőleg annak idején, amikor odakerült, az akkori tulajok beleegyeztek.
Üdv,
LuiseX
U.i: Szerintem nem szükséges kettő poszt, valamelyiket semlegesítsd :) (Ha nem vetted volna észre, a másik posztod: http://hup.hu/node/146187 )

Köszönöm a választ. Szerintem egy ügyfélszolgálatos emberke nem hiszem, hogy kompetens lenne ebben a kérdésben és releváns választ adna. Nyilván azt fogja mondani, hogy írjak hivatalos levelet.

u.i: A másik post nem szándékos volt. Valamiért 2x küldte el a hup. Már töröltem.

Szia,
Nagy eséllyel ez lesz a válasz, vagy az, hogy XY formmal lehet kérvényezni. Mindkét válasz hasznos lehet számodra, leginkább azért, mivel megadja, hogy merre tovább, és feltehetőleg releváns adatokkal.
És, szerintem neked pont az kell, hogy hogyan kell a szolgáltatóval elintézni az ilyen problémákat, ami terén feltehetőleg maga a szolgáltató tud releváns információt adni.
Üdv,
LuiseX
U.i: Sejtettem, pont emiatt szóltam és linkeltem :)

Köszi. Szerintem még a mai nap megpróbálom felkeresni az ügyfélszolgálatukat és legalább tájékozódni, hogy merre lehet elindulni és mi a módja.

Mindenesetre érdekes kérdés, mert tegyük fel ha én tenném lehetetlenné az áram szolgáltatását, abban az esetben is ilyen könnyen fogná fel a szolgáltató? Ez persze csak költői kérdés volt. Tudom, hogy úgy feljelentenének mint a sicc.

Állítólag van egy fórum ahol pont ilyen kérdéseket boncolgatnak. Tudja valaki, hogy hol érhető el ez a fórum?

Szerintem keresd a neten.

:-D

Kíváncsi leszek, hogy mit mondanak erre. Mert szerintem ilyet alapból nem lehet csinálni, hogy egy telek kapubejárója elé teszik az oszlopot. Hacsak nem az oszlop került oda hamarabb ahol most a kapu van.
Mert miért tették volna oda, ha lett volna rá lehetőség, hogy egy méterrel odébb tegyék és akkor már nincs a kapubejáróban?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szia,
De, lehet, ha a telek tulaja és az önkormányzat engedi. Máskülünben nem lehetséges. És, mivel épp megvenni készül egy házat, ahol ez fennáll, nem hinném, hogy a villanyoszlop csak úgy megjelent volna valamelyik reggelen a telek kapubejáróján.
Üdv,
LuiseX

Szerk: Bocsánat, kétszer sikerült beküldenem...

Szia,
Igazából az a gond, hogy ebbe bele kellett egyeznie egy korábbi tulajnak, és az ő beleegyezésével tudja a szolgáltató engedélyeztetni az önkormányzattal...
Nem hinném, hogy egyszer csak arra ébredtek a lakók, hogy egy villanyoszlop van a kapubejáróban.
Azért, nem egészen egyezik meg azzal, hogy te mondjuk szépen kidöntöd az oszlopot...
Ez pont az az eset, amikor a szolgáltató ( pont úgy, ahogy neked kellene ) megkérdezte az illetékes tulajt, hogy lehet-e, az pedig azt mondta rá, hogy igen, pont úgy, ahogy Trey is mondta: jó eséllyel kompenziáció fejében...
Üdv,
LuiseX

Viszont ha korábban valaki beleegyezett a villanyoszlop kapubeállóba való telepítésébe, akkor annak valahol nyomának kell lennie, hogy ki mikor engedélyezte ezt az áramszolgáltatónak.

Nem tudom, hogy számít e, de ha korábban történt megegyezés a szolgáltatóval gondolom még nem úgy hívták a szolgáltatót mint most. Tehát egy elődjével történt a megegyezés. Mintha kötnék egy szerződést egy xy céggel majd a cég nevet változtat. Ebben az esetben a szerződést is módosítani, aktualizálni kell. Ha ez nem történik meg, abban az esetbe a szerződés érvényét veszti.

Szia,
Feltehetőleg van, de ez inkább önkormányzati engedély, amin ott van a pleccsni, hogy a tulaj is beleegyezett.
Attól, hogy nevet változtatott a cég, még nem veszti érvényét, ahogy akkor sem, ha az aktuális cég teljesértékű jogutódja a mostaninak.
Ez kb. olyan, mint természetes személynél az öröklés, ha követhető a cég változás, akkor komplikáció nélkül örököltethetőek a szerződések is, és ettől nem lesz érvénytelen a dolog :)
De, legegyszerűbben ezeket a részleteket a szolgáltatóval kell megbeszélni. Mindössze arra kell felkészülni, hogy alapvetően a szolgáltatónak nem érdeke az oszlopot mozgatni, te pedig jelenleg abban a tudatban készülsz megvenni, hogy ott van az oszlop.
Tehát, kiemelkedő jogalapot az ügyintézésre nincs. Ahogy, a korábbi tulajnak se, mivel abban a tudatban kell lennie, hogy az a villanyoszlop csökkenti az ingatlan értékét - egyszer már beleegyezett, hogy odakerüljön.
Üdv,
LuiseX
U.i: Szerintem az eladót is érdemes megkérdezni, hogy mikor és miért került oda az oszlop annak idején, jobb ezt előre letisztázni.

A kifejezés, amit keresel, az a "jogutód" :-P

+1

Borzasztóan túlkombinálod a dolgot, ki akarod találni mi lesz, tippelgetsz, találgatsz. Keresd meg a szolgáltatót és segíteni fognak. Mindent el lehet intézni. De arra készülj fel, hogy ez neked pénzbe fog kerülni.

"tegyük fel ha én tenném lehetetlenné az áram szolgáltatását"
Az bűncselekmény lenne:

"Btk. 323. § Közérdekű üzem működésének megzavarása
323. § (1) Aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Szerk:
bocs, most olvasom lejjebb, hogy már beszéltél is a szolgáltatóval.

Szerinted :P Legalbb elmondja, hogy hova cimezd ...

Azért nem vagy semmi, hogy ide írsz ahelyett, hogy felhívd. Tényleg az van, hogy aki csak a kalapácsot ismeri...

Szerintem ennyi erővel, akkor senki se írjon ide ha valami szakmai gondja vagy problémája akad, hanem rögtön hívjon fel egy céget vagy a szolgáltatót és oldja meg azon keresztül a hibát.

Nem számít az sem ha esetleg egy olyan ember írna aki már járt hasonló cipőben és tudna tanácsot adni. Természetesen első körben mindenképpen gondoltam a szolgáltatót megkeresni, hiszen ezt vele kell rendezni.

És az elképzelhetetlen, hogy muníciót gyűjt a szolgáltatóval történő alkudozáshoz?
Még nem lehet tudni a szolgáltató mit mond.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Idézet:
Szerintem egy ügyfélszolgálatos emberke nem hiszem, hogy kompetens lenne ebben a kérdésben és releváns választ adna.

Viszont a HUP fórumozói teljesen kompetensek a kérdésben és tökéletesen releváns választ képesek adni, ezért írtál is ide :)

Elegendően sok levelezés, egyeztetés után eltellik még pár hónap és egy szép hatszámjegyű összegért méltóztatik majd arrébb tenni az áramszolgáltató... szóval sok jóra ne számíts.

Szia,
Hát , szerintem a hatszámjegyű összeg mindössze annyi, hogy te fizeted az áthelyezés költségeit. Ami, kövezzetek meg, de szerintem jogos.
Amikor az oszlopot telepítették, _valaki_ adott engedélyt nekik, feltehetőleg a ház akkori tulajdonosa. Az oszlop a szolgáltatónak jó helyen van, és engedélye is van rá ( hiába te nem adtál, korábban valaki engedélyezte... ), így számára nem lényeges az áttelepítése, és nem is sért semmi szabályzatot.
Téged zavar ilyenkor, tehát neked igényed az áttelepítése. Ezért a te költséged, és nem a szolgáltatóé...
Üdv,
LuiseX

Sőt, az sem kizárt, hogy az előző tulaj kompenzációt is kapott érte. Amikor nekünk a kertünk vége kellett az áramszolgáltatónak, mert máshogy nem tudta megoldani a dolgot, egyszerűen fizetett érte.

--
trey @ gépház

Szélmalomharc, jó drágán.

A kocsibeállót nem lehet arrébb tenni?

De odébb lehet tenni csak ott az egyik nagyszoba van. :)

Amig nem tied az ingatlan addig intézni semmit nem tudsz. Lehet szóba sem állnak veled az ELMŰ-nél nem?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Azt tudom, hogy érdemben nem tudok intézkedni, de egyelőre nem is szeretnék. Csupán azt szeretném kideríteni, hogy van e rá lehetőség, hogy odébb tegyék az oszlopot és ha igen, akkor az mennyibe kerül nekem.

Ha ezek az infók megvannak utána érdemben lehet már tárgyalni az ingatlan megvásárlásával kapcsolatban. Az is lehet, hogy pont ez miatt nem fogjuk megvásárolni az ingatlant.

Ez elég jó alkualap lehet vásárlás előtt :)
--------------------
http://grant-it.com/

Beszéltem az ügyfélszolgálattal. Elvileg van rá lehetőség, hogy odébb rakják az oszlopot. Személyesen vagy levélben kell kérni a kivizsgálást. Mivel van nálunk személyes ügyfélszolgálat ezért személyesen fogom kérni a felmérést.

Akkor fogják tudni megmondani, hogy mi a menete, mi kell hozzá és mennyibe fog kerülni "nekem" az egész procedúra. Az is lehet, hogy bevállalja a szolgáltató.

Idézet:
Az is lehet, hogy bevállalja a szolgáltató.

Mármint a költségeket?

Két lehetőséged van:
1. Igény bejelentés, elbírálás, terveztetés (felmérés, hálózat áttervezés, vezetékjog, stb), kivitelezés (kitűzés, áramszünet hirdetés, építés, átterhelés, bemérés, stb). Nagyon hosszú és költséges tud lenni.
2. Egyszer csak arra lesz figyelmes a tulaj, hogy valaki megnyomta az oszlopot, amit bejelent a szolgáltatónál. Ilyenkor a szolgáltató káreset miatt javítja a hibát, így lehet szólni a kivitelezőnek, hogy tegye már 1 m-rel arrébb az új oszlopot.
3. ?

[ Falu.me ]

Jól értem, hogy bűncselekményre buzdítod?

Jól értem, hogy bűncselekményre buzdítással rágalmazod? :)

Ha lett is volna ilyen szándékom, az elvesztette a rágalmazás jellegét :-)

A kérdés egyébként komoly.

ööö... tökmindegy. de egyébként az is lehet, hogy más közművek (biztonsági övezetek) miatt nem is lehet máshova tenni.

[ Falu.me ]

Varom a fejlemenyeket.

HFGL!

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

orbitális szívás. leírták már páran.
ilyen esetben nagy "szerencse", ha egy teherautó, vagy akár egy nyergesvontató (falun traktor is jó pótkocsival) "véletlen" nekitolat ,mert ott fordul, vagy hoz-visz valamit, stb.
aztán bejelented a szolgáltatónak, hogy megrogyott az oszlop, ki fogják cserélni. innen meg már több lehetőség is van az 1m -rel arréb helyezésnek...

Ne haragudjatok, de mi folyik itt?

A helyzet egyszerű. Be kell menni a szolgáltatóhoz és információt kérni. Ezt gyunix is leírta.

Az oszlop "véletlen" kidöntése, kidöntetése bűncselekmény és életveszélyes is. A rongálásra vonatkozó infók itt vannak, aki akarja keressen rá a rongálásra való felbújtásra is

Btk. 371. § Rongálás
371. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy

b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást

ba) falfirka elhelyezésével vagy

bb) bűnszövetségben

követik el.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás nagyobb kárt okoz,

b) az elkövető

ba) védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet,

bb) vallási tisztelet tárgyát vagy vallási szertartás végzésére szolgáló épületet,

bc) temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetve temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat

rongál meg.

(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás jelentős kárt okoz,

b) az elkövető a (3) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely tárgyat, épületet, vagy helyet semmisít meg,

c) a rongálást robbanóanyag vagy robbantószer felhasználásával követik el.

(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen nagy kárt okoz.

(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen jelentős kárt okoz.

(7) E § alkalmazásában falfirka: festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

ÉS ki nem szarja le ? már bocs. Hagy ne menjünk már bele abba hogy 102 éves fa oszlopokból összeácsolt hokit amit a harkály szét fúrt életveszélyes és időközben 3x beletolattak... hagyjuk már a törvényt...

Bocs már tényleg lehet infót kérni, meg is kapja , most megmondom hogy 100e alatt nem lesz meg a telekhatári kapus bekötés.....

a véletlen kidöntés az baleset, nem rongálás.

mutasd már meg, hogy hol bújtom fel bármire, jogászkám!

addig is:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rágalmazás

Idézet:
"véletlen"

Ezt és így írtad eredetileg. Nem történt rágalmazás, de még félreértés sem.

:)

?

Nem kéne hülyének nézni az embereket.

:)

?

Ha tényleg csak az oszlop áll az üzlet útjában és úgy magabiztosabbnak érzed magad, megkérheted az eladót, hogy vele közösen szeretnél bemenni az áramszolgáltatóhoz megérdeklődni az oszlopköltöztetés mikéntjét és ő segít neked ebben, hiszen neki is érdeke a sikeres üzlet. De ne fenyegetőzz, hanem szépen kérd meg.

Több irányból készíts fotót az utcán levő oszlopról és vidd papíron magaddal. Ezt átadva az áramszolgáltatónak esetleg felgyorsíthatod a folyamatokat. Ha költségedbe fog kerülni az áthelyeztetés, vedd úgy hogy ennyivel többért vetted az ingatlant. Esetleg ennyivel vagy ennek egy részével megpróbálhatod lealkudni a vételárat.

Szép szóval és együttműködéssel kisebb energiával érhetsz célt. Ha mégsem, azzal senki sem jár jól, jelen esetben az ingatlan megvásárlása ugrik.

Apósomék előtt az utcán A oszlop volt. Egyik oldala meg nyeglett többször neki is ütköztek így elkezdett dőlni az út fele. Ezáltal apósomék házának légkábele elkezdte kitépni a kábelt és a kábeltartó csövet a tető szerkezetből ahol ugye szépen lassan elkezdett beázni a lakás.
Ez a procedúra ~3-4 év , alatt kb 15x be lett jelentve a szolgáltatónak /démász és társai/
Kijöttek lefotózták, semmi.
Apósom egy jó szándékú ember. Többször megkérdezte a megjelenő alkalmazottat / ügyfélszolgálatost , hogy a fényképző gép ezt a problémát megfogja oldani? Merthogy annyiszor fotózták már ezt az oszlopot, hogy még mindig nem gyógyult meg tőle.

Aztán taktikát váltott 16.-jára. Ügyfélszolg bejelentés, szokásos történtet... , egy mondattal ami nagyon fontos :
Ha holnapra nem lesz megoldva az életveszélyes helyzet a düledező oszlop miatt, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság karöltve a maguk költségén eltartogatja majd... Merthogy oda is be lesz jelentve az eset.

Másnapra kicserélték az oszlopot és új bekést csináltak a lakáshoz komplett új vezetékeléssel 0Ft ért.

Semmi baj azzal ha az áram szolgáltató lusta, és ökör áron csinálni mindent , de a monopol helyzet miatt muszáj visszaélni, belerúgni, fenyegetni, mert másképp nem lehet boldogulni.

Ez de komoly, de komoly helyzet meg is kívánja a komoly fellépést.

Hasonló tapasztalatom volt nekem is a lakóhelyemen jónéhány éve (bár nem volta érintett az ügyben). Még talán az interneten is fent volt az eset.
Adott egy aszfaltozatlan utcaszakasz sok társasházzal. Jogos volt az igény, hogy aszfaltozni szeretnék az ott lakók.
Az aszfaltozás nem volt lehetséges egy apró probléma miatt, ugyanis az áramszolgáltató a villanyoszlopokat úgy helyezte el, hogy az egyik az út közepére esett (szó szerint). Tehát a villanyvezeték keresztezte az utcát egy adott helyen.
Persze ment az egymásra mutogatás az áramszolgáltató és a város között. Az áramszolgáltató nem akarta saját költségén áthelyezni az oszlopot.
Számomra egyértelmű volt kinek a felelőssége volt a dolog. Nem tudom hogy tervezési hibának, vagy trehányságnak nevezzem, de mindegy is.

Valahogy megoldódott a dolog, azóta aszfaltos út van már az utcában. De azért vicc ami ebben az országban van.
Határozottan, kultúráltan fel kell lépni az ilyen esetekben, ahogy többen írták is.
(A Google Maps-en egyébként még látszódik az akkori állapot. :))