Fusion drive Windows módra

 ( winben | 2016. január 30., szombat - 0:32 )

Régóta idegesített már, hogy van egy 60 gigás ssd-m, amin a Windows és néhány barátja féktelenül dorbézol (és a teljes rendelkezésre álló területet kitölti) és nem tudom azt eléri, hogy maguk a fájljaim gyors elérésűek legyenek és hatékonyan működjön a rendszer, mert mindent az ssd mellé, a vinyóra kell pakolnom, így tennem kellett valamit (csak ezért meg nagyobb ssd-t vegyen az, akinek Imre az anyja).

Mac gépeknél létezik egy külön fogalom, PC-knél pedig állítólag az sshd volna ez, nekem meg van a laptopban egy 750G HDD és egy 60G ssd, mi a francot kezdjek.
Láttam, hogy intel ssd-hez van kiadva egy szoftver, ami cache-nek használja az ssd-t, én pontosan ezt szerettem volna elérni, csak már egy régibb OCZ Agility 3 meghajtóval.

Szóval túrtam a netet és a hőn keresett választ megleltem - van egy csalafinta program, ami lényegében beékelődik a rendszer és a közvetlen diszk közé és magukat a blokkokat cache-eli használat közben.

Ennek neve a Primo Cache, mely 60 napig ingyenesen kipróbálható, egyébként 8000 ft körül áron megvehető. Két opciót is rendelkezésünkre bocsát a program:
* non perzisztens cache ram-ba (L1)
* perzisztens cache egy másik meghajtóra (L2)

Röviden az egész úgy működik, hogy a gyakrabban/legutóbb használt blokkokat beírja a gyorsítótárba, majd a legközelebbi olvasáskor már csak oda nyúl érte.

Szerintem ram-ba menteni ezeket sok értelme nincs, de ssd-re már (mégha nem is kifejezetten kíméli a meghajtót) perzisztensen tárolja az adatokat, ami annyit jelent, hogy újraindítás után sem kapar sokat a disk, szépen hozza az ssd által nyújtott teljesítményt.

Külön füszerezésként (annak, aki szeret veszélyesen élni, és tudja hol szeret a cápa) lehet írást + olvasást is cache-elni perzisztensen az ssd-n. Ahogy figyelem nagyon-nagyon ritka, hogy a gép azon dolgozna, hogy valamit éppen kivakarjon a HDD-re, de ha mégis némi torlódás keletkezik sem áll meg az élet.

1 napja használom még, de ígéretesnek tűnik a dolog - szóval aki eddig fogta a fejét, hogy C: vagy D: meghajtóra telepítsen-e valamit akkor annak jó próbálkozást tud nyújtani a kis program.

Jó szórakozást!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A szoftver stabil, én már a harmadik vagy negyedik trial-omat futtatom, soha nem volt vele gondom.
Sacc 30%-nál jobb hit rate-et nem sikerül kihajtani belőle, de nélküle sokkal rosszabb a helyzet.

Mikor lejárt az előző trial-om kipróbáltam a konkurenciát is, amit EU-ban fejlesztenek az elitebytes-ék VeloSSD és MaxVeloSSD néven. Utóbbival próbáltam, pár óra alatt 4 BSOD-ot összeszedtem. Utána Velo, itt furamód korruptak lettek a VM-ek, aztán 7z másoláskor kiderült hogy valami nem kerek, hibásak az arhívok. Uninstall-nál dobott még egy BSOD-ot, ezennel ezt a szálat le is zártam.

Nálam a hit rate folyamatosan 50% felett van (most 74).

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

2TB-os volumeot cache-elek 128GB-os SSD-vel +1-2GB RAM, de ennek hasznáról nem vagyok meggyőződve.
Nálad?

750 gigás teljes diszket egy 60 gigás ssd-vel. L1 RAM cache-t nem használok. Legyen minden perzisztens, 1-2 giga ramcache-el szerintem pont a leggyakrabban használt blokkok esnek áldozatul egy újraindítás esetén.

Ja és a 2.2.0 verziót használom. Te még az 1-eset?

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Nem, most itt is az utolsó. Előző telepítéskor a 2.1.0-ás volt fent. Gondolom ezért is indult újra a trial, múltkor Windows 10 frissítés resetelte (letörölte a programot, aztán újratelepítettem).

Szóval túrtam a netet és a hőn keresett választ megleltem - van egy csalafinta program, ami lényegében beékelődik a rendszer és a közvetlen diszk közé és magukat a blokkokat cache-eli használat közben. Ennek neve a Primo Cache, mely 60 napig ingyenesen kipróbálható, egyébként 8000 ft körül áron megvehető.

1 napja használom még, de ígéretesnek tűnik a dolog - szóval aki eddig fogta a fejét

Én most fogom a fejem... /o\

/o\

"Fusion drive Windows módra" /o\

Szóval úgy hívják a technológiát Microsoftnál, hogy ReadyBoost és korábban létezett, mint az Apple Fusion Drive...

HTH

Miii. Nee. A ReadyBoost gyakorlatilag csak a swapot helyezi egy másik meghajtóra, nem? :O
Én világ életben így tudtam.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

"This caching applies to all disk content, not just the page file or system DLLs."

Jogos, azóta már én is utánanéztem.
Átkapcsoltam, az ssd-re a ready boost-ot. Lehet nem adtam neki annyi időt, de eddig nem tapasztaltam akkora sebességnövekedést, mint a fenti programmal.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Sose fogsz akkora különbséget látni, mintha az egész rendszered SSD-n lenne. Nekem már a legutolsó teszt és HTPC gépem rendszere alatt is SSD ketyeg jóideje, nem viselem el a HDD lassúságát, max. archiválásra használok 8TB HDD-ket.

Hát na, akkor legyen SSD cache a neve.

ReadyBoost be sem kapcsol ha SSD-n van a rendszer. Van Storage Spaces ugye ami tudna ilyet, de csak Server változatban ment.

Ennek még utána kell nézzek (bár utoljára mikor néztem nem látta a lemezeket SSD-nek és nem tudta aktiválni a tiered storage-et): https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3p11i0/10565_has_vastly_improved_storage_spaces/

Hát na, akkor legyen SSD cache a neve.

Amikor ezt a funkciót az MS-nél lefejlesztették, akkor az SSD mint fogalom még nem is létezett úgy a "köztudatban", mint manapság. Akkoriban sokszor csak sima USB pendrive segítségével gyorsítottak a merevlemezek adatelérési idején. Trükközni is kellett vele, mert a szekvenciális írás-olvasásban akkor még a merevlemezek voltak a gyorsabbak, úgyhogy nem mindent volt érdemes így cachelni.

ReadyBoost be sem kapcsol ha SSD-n van a rendszer.

Miért kellene? Pont ez a lényeg, hogy akkor felesleges. Olyan, mintha úgy Fusion Driveoznál, hogy a merevlemez helyett is SSD van. SSD-t próbálnál SSD-vel cachelni... :)

Az azért elég rövidlátó volt aki ezt a logikát kigondolta mivel nem csak egy volume lehet a rendszerben. Ez a szoftver pedig globálisan kapcsolgatható.

Nem hiszem, szerintem csak az UI van leegyszerűsítve ennyire, mint általában.

Hát olvass utána. Aki jobb gépen kipróbálta mind azt mondja hogy semmit sem ér.
Szerintem nem megy. Ha menne akkor sem cache-elne blokk szinten.

Nagy eséllyel maradok a PrimoCache-nél.

Hajrá, én az SSD használatánál maradok. :)

+1, minden más csak placebo

Maradnék én is csak macerás pakolgatni a cuccokat jobbról balra, 1-2TB még elég messze van árban ahoz hogy ne keressek alternatívát.

az 1-2TB mind napi szinten használt adat, amelynél fontos a gyors elérés?

Nem, de amikor van pár VM-ed, 10-15 játékod simán túlvagy az 500GB-on. 2TB még pont elég.

Ezzel a megoldással nem kell szórakozni vele hogy mit hova pakolsz. Következő hozzászólásomban ígérem hogy megvizsgálom mire képes jelenlegi állapotában a Windows 10 Storage Space.

Próbálgattam a ReadyBoost-ot, visszaálltam már, nem jött be annyira, mint a PrimoCache.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

De ha furcsa kékhalálokat tapasztalsz majd és adatvesztéseket élsz meg, akkor ne a Windowst és a Microsoftot hibáztasd. Az ilyen ismeretlen gyártók kétes kernel driverei nem a jó kódminőségükről és alaposan tesztelt működésükről híresek.

http://www.romexsoftware.com/bbs2/en-us/viewtopic.php?t=2198

+0.5

Ezért is írtam feljebb hogy nekem nagyon jó tapasztalatom van az utolsó 3 verzióval, ellenben a konkurenciájéval, de nyilván ez változhat.

Mondjuk, amikr ezt a regi gepemen probaltam, sokat nem ert (W7). Viszont annal tobbet, mikor ilyeneket, mint a Firefox es a Thunderbird cache átkerült SSD-re.

(Azota -3.5 eve- új gep van, itt mar az SSD-re ment a rendszer.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fusion Drive vs. SSD esetén ugyanezt tapasztalod.

Az OS nem fogja sose tudni olyan jól kitalálni, hogy mit érdemes az SSD-re rakni, mint te...

egy nagyobb SSD pedig a legjobb megoldas :P

Ahhoz sacc egy 512-es ssd lenne elég.

* Munkához projektek és doksik
* Zenéhez 200 gigányi VST-k és felvételek.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Zenet minek SSDre?

A VST gyűjtemény 200 giga a többi wav felvétel.
Egy 240 megás hangszín betöltésére meg ne kelljen fél percet várni.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Egy i5-ös Samsung NP700-asom van, 1TB HDD + 8GB SSD az alaplapra forrasztva. Windows 7 alatt a hozzáadott ExpressCache szoftverrel gyorsítótárnak használja az SSD-t, Windows 10 alatt ez nem működött.
Sose volt annyi időm, hogy foglalkozzak vele, most leformáztam az SSD-t, és engedélyeztem rá a ReadyBoost-ot. Biztos kell neki egy kis idő mire optimálisan ki fogja használni a rendszer, a hibernálás mérhetően gyorsabb.
Eddig kihasználatlanul pihent a gépben, most legalább talán van haszna is :)
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Asuséknál van Win10 alatt is működő verzió, pl:
http://www.asus.com/hu/Notebooks/ASUS-ZenBook-UX32VD-II/HelpDesk_Download/