Fusion drive Windows módra

Régóta idegesített már, hogy van egy 60 gigás ssd-m, amin a Windows és néhány barátja féktelenül dorbézol (és a teljes rendelkezésre álló területet kitölti) és nem tudom azt eléri, hogy maguk a fájljaim gyors elérésűek legyenek és hatékonyan működjön a rendszer, mert mindent az ssd mellé, a vinyóra kell pakolnom, így tennem kellett valamit (csak ezért meg nagyobb ssd-t vegyen az, akinek Imre az anyja).

Mac gépeknél létezik egy külön fogalom, PC-knél pedig állítólag az sshd volna ez, nekem meg van a laptopban egy 750G HDD és egy 60G ssd, mi a francot kezdjek.
Láttam, hogy intel ssd-hez van kiadva egy szoftver, ami cache-nek használja az ssd-t, én pontosan ezt szerettem volna elérni, csak már egy régibb OCZ Agility 3 meghajtóval.

Szóval túrtam a netet és a hőn keresett választ megleltem - van egy csalafinta program, ami lényegében beékelődik a rendszer és a közvetlen diszk közé és magukat a blokkokat cache-eli használat közben.

Ennek neve a Primo Cache, mely 60 napig ingyenesen kipróbálható, egyébként 8000 ft körül áron megvehető. Két opciót is rendelkezésünkre bocsát a program:
* non perzisztens cache ram-ba (L1)
* perzisztens cache egy másik meghajtóra (L2)

Röviden az egész úgy működik, hogy a gyakrabban/legutóbb használt blokkokat beírja a gyorsítótárba, majd a legközelebbi olvasáskor már csak oda nyúl érte.

Szerintem ram-ba menteni ezeket sok értelme nincs, de ssd-re már (mégha nem is kifejezetten kíméli a meghajtót) perzisztensen tárolja az adatokat, ami annyit jelent, hogy újraindítás után sem kapar sokat a disk, szépen hozza az ssd által nyújtott teljesítményt.

Külön füszerezésként (annak, aki szeret veszélyesen élni, és tudja hol szeret a cápa) lehet írást + olvasást is cache-elni perzisztensen az ssd-n. Ahogy figyelem nagyon-nagyon ritka, hogy a gép azon dolgozna, hogy valamit éppen kivakarjon a HDD-re, de ha mégis némi torlódás keletkezik sem áll meg az élet.

1 napja használom még, de ígéretesnek tűnik a dolog - szóval aki eddig fogta a fejét, hogy C: vagy D: meghajtóra telepítsen-e valamit akkor annak jó próbálkozást tud nyújtani a kis program.

Jó szórakozást!

Hozzászólások

A szoftver stabil, én már a harmadik vagy negyedik trial-omat futtatom, soha nem volt vele gondom.
Sacc 30%-nál jobb hit rate-et nem sikerül kihajtani belőle, de nélküle sokkal rosszabb a helyzet.

Mikor lejárt az előző trial-om kipróbáltam a konkurenciát is, amit EU-ban fejlesztenek az elitebytes-ék VeloSSD és MaxVeloSSD néven. Utóbbival próbáltam, pár óra alatt 4 BSOD-ot összeszedtem. Utána Velo, itt furamód korruptak lettek a VM-ek, aztán 7z másoláskor kiderült hogy valami nem kerek, hibásak az arhívok. Uninstall-nál dobott még egy BSOD-ot, ezennel ezt a szálat le is zártam.

750 gigás teljes diszket egy 60 gigás ssd-vel. L1 RAM cache-t nem használok. Legyen minden perzisztens, 1-2 giga ramcache-el szerintem pont a leggyakrabban használt blokkok esnek áldozatul egy újraindítás esetén.

Ja és a 2.2.0 verziót használom. Te még az 1-eset?

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Szóval túrtam a netet és a hőn keresett választ megleltem - van egy csalafinta program, ami lényegében beékelődik a rendszer és a közvetlen diszk közé és magukat a blokkokat cache-eli használat közben. Ennek neve a Primo Cache, mely 60 napig ingyenesen kipróbálható, egyébként 8000 ft körül áron megvehető.

1 napja használom még, de ígéretesnek tűnik a dolog - szóval aki eddig fogta a fejét

Én most fogom a fejem... /o\

/o\

"Fusion drive Windows módra" /o\

Szóval úgy hívják a technológiát Microsoftnál, hogy ReadyBoost és korábban létezett, mint az Apple Fusion Drive...

HTH

Hát na, akkor legyen SSD cache a neve.

ReadyBoost be sem kapcsol ha SSD-n van a rendszer. Van Storage Spaces ugye ami tudna ilyet, de csak Server változatban ment.

Ennek még utána kell nézzek (bár utoljára mikor néztem nem látta a lemezeket SSD-nek és nem tudta aktiválni a tiered storage-et): https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3p11i0/10565_has_vastly_imp…

Hát na, akkor legyen SSD cache a neve.

Amikor ezt a funkciót az MS-nél lefejlesztették, akkor az SSD mint fogalom még nem is létezett úgy a "köztudatban", mint manapság. Akkoriban sokszor csak sima USB pendrive segítségével gyorsítottak a merevlemezek adatelérési idején. Trükközni is kellett vele, mert a szekvenciális írás-olvasásban akkor még a merevlemezek voltak a gyorsabbak, úgyhogy nem mindent volt érdemes így cachelni.

ReadyBoost be sem kapcsol ha SSD-n van a rendszer.

Miért kellene? Pont ez a lényeg, hogy akkor felesleges. Olyan, mintha úgy Fusion Driveoznál, hogy a merevlemez helyett is SSD van. SSD-t próbálnál SSD-vel cachelni... :)

Nem, de amikor van pár VM-ed, 10-15 játékod simán túlvagy az 500GB-on. 2TB még pont elég.

Ezzel a megoldással nem kell szórakozni vele hogy mit hova pakolsz. Következő hozzászólásomban ígérem hogy megvizsgálom mire képes jelenlegi állapotában a Windows 10 Storage Space.

De ha furcsa kékhalálokat tapasztalsz majd és adatvesztéseket élsz meg, akkor ne a Windowst és a Microsoftot hibáztasd. Az ilyen ismeretlen gyártók kétes kernel driverei nem a jó kódminőségükről és alaposan tesztelt működésükről híresek.

http://www.romexsoftware.com/bbs2/en-us/viewtopic.php?t=2198

Mondjuk, amikr ezt a regi gepemen probaltam, sokat nem ert (W7). Viszont annal tobbet, mikor ilyeneket, mint a Firefox es a Thunderbird cache átkerült SSD-re.

(Azota -3.5 eve- új gep van, itt mar az SSD-re ment a rendszer.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

egy nagyobb SSD pedig a legjobb megoldas :P

Egy i5-ös Samsung NP700-asom van, 1TB HDD + 8GB SSD az alaplapra forrasztva. Windows 7 alatt a hozzáadott ExpressCache szoftverrel gyorsítótárnak használja az SSD-t, Windows 10 alatt ez nem működött.
Sose volt annyi időm, hogy foglalkozzak vele, most leformáztam az SSD-t, és engedélyeztem rá a ReadyBoost-ot. Biztos kell neki egy kis idő mire optimálisan ki fogja használni a rendszer, a hibernálás mérhetően gyorsabb.
Eddig kihasználatlanul pihent a gépben, most legalább talán van haszna is :)
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!