Ajánljatok RAM-ot!

Fórumok

Sziasztok!

AVR 8 bites mikrokontrollereiben jellemzően elég kevés memória szokott lenni. Ez persze a legtöbb feladatra elég, de van egy csomó, amihez nem. Ilyenkor lehet trükközni, faragni az igényekből, vagy feljebbváltani - de mindnek van valami hátránya.
Flasht, EEPROMot lehet venni normális áron, de RAMot eddig nem találtam (ha nem kell sokszor írni, jó az előzőek egyike is).
Amiket találtam, de nem tetszenek:
-FM25 család: a méretéhez képest elég drága, EEPROMokhoz képest még inkább (Atmel 24C családhoz például), akkor már megéri nagyobb uC-t használni, annak minden hátrányával.
-D41464C: észszerű a mérete, de nagyon sok lábat igényel. Jó lenne I2C vagy SPI vagy valami hasonló, könnyen illeszthető, kevés lábat használó változat. 2db 595-tel persze meghajtható, de kicsit sokallom az alkatrészek számát.
Hogy szokták ezt megoldani?

Nincs most konkrét feladatom, nem ahhoz kell a segítség. De olyesmire gondolok, ahol sok mérési adaton kell valamit számolni, vagy cache-elni adattovábbításig.

Hozzászólások

én egy Dodge Ram -et ajánlottam volna, de látom az nem lesz jó Neked :)

A második DRAM, nem biztos hogy uc-hez célszerű.

SPI SRAM. Persze attól függ, milyen kommunikációd van, lehet az twi is.

Persze egy idő után elgondolkodik az ember, hogy az AVR8 nem kevés-e a feladatra.

Hogy szokták ezt megoldani?

Jellemzően ilyenkor kell másik CPU-t választani... az SPI RAM elérése nagyságrendileg lassabb a rendes RAM-nál. A parallel SRAM tudásához képest baromi drága, és nem egyszerű illeszteni kisebb CPU-khoz a sok láb miatt.
Szóval ha mondjuk 64..256..1024 byte-os cuccod van, és mondjuk kell jó pár KB, akkor feljebb kell lépni egy kategóriát (pl. Cortex M3). Ha ennél nagyságrendileg kell több RAM (mondjuk MB-okban mérhető), akkor DRAM fog kelleni. Ha amúgy nem kell FPGA is még a RAM-on felül az áramkörbe (mert az ugye egyszerűen megoldja a DRAM problémát), akkor jellemzően DRAM-ot kezelni képes CPU-ra kell váltani. Cortex M3-ban már van ilyen, de persze ilyenkor gyorsan jön a kérdés, hogy megéri-e szopni vele, vagy inkább valami MMU-s ARM-ot érdemes inkább választani, amit készen megkap az ember, és amin aztán el tud futni egy Linux is, és akkor pl. "jön" gyárilag egy mindentudó TCP stack.