Leáll a vincsi: rossz lenne a tápom?

 ( mooattyi | 2015. december 24., csütörtök - 11:10 )

Sziasztok!

Mostanában, ha terhelem az asztali gépem, leáll a vincseszterem egy-egy pillanatra, majd újra felpörög.
A gépem nem régi, kb. egy éves, azonban a vinyó Krisztussal egy idős.
Smart szerint a vinyónak azon kívül, hogy aggastyán korú, semmi baja nincsen, azonban AIDA64 szerint a tápegységem ezeket a feszkókat adja le. Sajnos multiméterem nincsen, hogy kimérjem, de mivel annyira irreálisnak tűnnek az értékek, kérdezném, hogy elméleti síkon lehetséges-e, hogy tényleg ilyen feszültségértékek mellett üzemel a gépem, és ha igen, akkor okozhatja-e ez a vinyó leállását, valamint, hogy mit tegyek, hogy helyreálljanak az értékek?
Ha mért értékek nem jók, mi okozhatja, hogy rosszakat ír ki, és mi baja lehet a vinyónak? Egyébként a Bios mást mond, mint az AIDA, ott minden érték 5%-on belül van a szükségeshez.
A tápegységem azt hiszem ilyen. Ha kell pontos típus, szétborítom a gépet. A táp moduláris.

Köszönöm előre is!

Szerk: Buntu alatt sensors:
Vcore Voltage: +1.11 V (min = +0.85 V, max = +1.60 V)
+3.3 Voltage: +3.39 V (min = +2.97 V, max = +3.63 V)
+5 Voltage: +5.14 V (min = +4.50 V, max = +5.50 V)
+12 Voltage: +12.30 V (min = +10.20 V, max = +13.80 V)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt azért ki kellene mérni, mert ezek az értékek kicsit sem jók. Simán állhat le ettől a hdd. Szerintem cseréld mindkettőt, lemez helyett ssd. :)

Lehetőség szerint szeretném 0 Ft-ból kihozni a dolgot :)
A táp egyébként még garis.

Akkor próbáld ki kölcsön táppal.

0Ftbol egy mindenkori helyzet fenntartasa sem megoldhato, nemhogy valamilyen valtozas

Nem jelenik meg a feszes kép, valami értelmes oldalra rakd fel pl.: onedrive, gdrive, dropbox. Ezen kb. reklámok vannak.

Az AIDA mond hülyeséget akkor mert kizárt, hogy a BIOS rossz legyen, az AIDA meg jó.

Nincs bekapcsolva valami nagyon okos windowsos energia gazdálkodásu feature? Azok tudnak ilyet csinálni, hogy leállítják a vinyót.

Link javítva.
Nem tudok róla, de átnézem, hátha...

Ez tuti hülyeség ilyen értéknél kizárt, hogy bebootolna a gép, a biosban lévő értékek a mérvadóak. Ezer éve leállt volna minden ha 8.7-en lenne a 12V-os ág, abból állítódik elő a proci feszültsége is.

Mert a 9V-ból szerinted nem lehet előállítani stabil 1.4V-ot, lol. A vinyónak viszont kell a 12V, ezért az fog először szórakozni.

Lehetni lehet, csak rég megbolondult addigra az egész mire lemegy 9V-ra a feszültség, kizárt dolog, hogy menjen egy gép miközben 9V-on van a 12V-os ág, hiába állít utána annyira nem gyors. Egyébként is a bios és a sensors rendes értékeket ad, szóval az aida szar.

Többször találkoztam kondis táppal aminél terhelés alatt leesett a 12V-os ág 10V környékére, mindig ram hibával hasaltak el a gépek (ami lehet a cpu vagy a ram elégtelen tápellátása miatt), nem vinyó problémákkal, kondi csere után helyre jött.

Nem olyan gyors? Amikor a CPU idle state-ből feléled, s hirtelen megeszik úgy 80 A-t azonnal, akkor mennyi ideje van szabályoznia az alaplapon lévő, CPU core-t tápláló tápegységnek?

Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy amikor kicsi a középérték, akkor valójában nagyon nagy az AC komponens már, ahogy írod is, kapacitásszegény az elektrolit kondenzátor.

Na, megyek fát faragni. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Talaltam egy ilyet.
Nalam is fennall, a cpu core temp 100 fokra felmegy, es a sracnak a screenshotjain is 9V a 12V helyett. Nekem is ASUS lapom van.
O azt hozta ki a vegen, hogy a CPU rossz. Nekem E8500-am van, de ha jol emlekszem a regi E6320-ammal is ez volt a gond, de majd kiprobalom avval is.
A proba tapcseres otletet koszonom, meglepem, amint lesz lehetosegem.

Proci a lehető legritkább esetben hibás. Több nagyságrenddel több esélyed van bármi más problémára.

No. Sajnos nem tunt fel alapbol, csak most, hogy ennyire belemasztam, hogy mi okozhatja ezt az irrealisan magas homersekletet. A 775-os processzorhuto kipattant a helyerol, es nem hutotte rendesen a CPU-t, most a helyere raktam, a homersekletek immar rendben vannak. Nem tunik tul stabilnak ez a hutesi megoldas, ra kell figyelnem a jovoben, hogy a helyen legyen.
Szerintem a vinyo adja be vegleg a kulcsot, mert azota tobbszor is leallt, amig szereltem ossze a gepet, es nem volt teljesen fuggoben a haz.
Ennek ellenere a tapot elviszem bevizsgaltatni, mert nyugtalanit a dolog.

Mi van akkor, ha csak simán kontakthibás a Molex-csatlakozó?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hm...hat persze lehetseges...

A hűtő megigazítása után is jelentkezik a probléma?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. Most nyaggattam a akabelt, 3x is leallt a vinyo, de valahogy sosem akkor, amikor mozgattam, hanem amikor epp nem. Nem tudom egyertelmuen azt mondani, hogy kontakt. Ennek ellenere attettem a molexet egy masik csatlakozoba, hatha...

Kérj kölcsön vagy vegyél egy multimétert, anélkül egyébként is nehéz meglenni egy háztartásban. Épp, mint felmosóvödör vagy csavarhúzó nélkül.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Deepcool DA500M Tápegység CWT béllel szerelt, a 12 V-os ágakon összesen 456 W leadására képes.
Jó lenne tudni, milyen részegységek vannak rádugva(Ha van rajta egy bika proci, meg egy jó vga simán túllépheted az összteljesítményt.), mindazonáltal ilyen mértékű ingadozás egyfelől nem felel meg az ATX szabványnak, ezenfelül káros a gép számára, és normális esetben a túlterhelt táp lekapcsol. Valószínű a tápegység hibás. Vidd vissza, és ragaszkodj hozzá hogy terhelés alatt teszteljék, ne csak rádugják a táptesztert(ledes kis fekete doboz, kb szart nem ér). Ha ragaszkodnak ahhoz hogy jó, szerintem cseréld le más márkára.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Most, hogy szetszedtem a gepet, megneztem a tap pontos tipusat, es DA500M.
A gepem alkatreszei:
MB: Asus P5P43TD/USB3
RAM: 2x2GB DDR3
CPU: Intel E8500
VGA: MSI N250GTS
HDD: Seagate ST3320620AS

Szerintem bele kell ferjen 450W-ba.

Ez belefér 250-be is. Most olvastam lentebb, hogy a sensors mit mutat, így már simán lehet a fórumtárs által említett molex csatlakozó kontakthibája is, illetve lehet HDD haldoklás is.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ha másik vinyót bele raksz akkor azzal is csinálja?

Az Ubuntu és a BIOS jól mért, szóval nem hiszem, hogy ez táp probléma. A hibás mérésed szerintem abból jön, hogy nem tudja az AIDA a pontos sensor chip típusát. Szenzoronként eltérő lehet a referencia, a feszültségosztás is, így az, hogy milyen konstanssal kell szorozni a helyes eredményhez. Az energiagazdálkozdási beállítások valóban kikapcsolhatják a HDD-t.

Mivel még garanciális, tehát viszonylag új a tápegységed, nem az alant írottak lesz a probléma, de megjegyzem, DC középértéket kevés mérni, hiszen semmire sem mész azzal, ha 12 V ugyan a DC középérték, de valójában 9 V és 15 V között ingadozik nagy sebességgel a feszültség. Kapacitásszegény, kiszáradt elektrolit kondenzátorok esetén megnőhet a tápfeszültségen a zaj, az AC komponens.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Talaltam AIDA-ban olyat, hogy ISA sensor dump, ami bar nem tudom mit csinal, de itt normalis ertekeket mutat:
CPU Temperature : 39.0 C
MB Temperature : 34.0 C
Chassis Fan Speed: 697 RPM
CPU Fan Speed : 942 RPM
+12V Voltage : 12.355 V
+3.3V Voltage : 3.392 V
+5V Voltage : 5.145 V
Vcore Voltage : 1.184 V

CPU Frequency : 333.00 MHz
Memory frequency : 100.00 MHz

Kozbe lett egy bad sectorom is :)