LibreOffice minoseg

A legujabb legmenobb LibreOffice elcrashel save as -nel, es nem ez az egyetlen hiba amit fejbol el tudnek mondani.
Koszonjuk szepen, kerem kapcsolja ki.

Hozzászólások

Annyira nem erdekel, megnezem az Apache fele valtozatot es ha az se megy, veszek egy Office -t. En mar beleuntam a LibreOffice silany minosegebe, fura problemaiba, crasheleseibe. Egyaltalan nem mukodik. (es nem is erdekel es nyilvan reportalva vannak hiszen egy save as roppant trivialis).
Haters gonna hate.

--
arch,debian,openelec,android

én szívesen folytatom.

szóval egy O365 32/64 bit havi nettó 656Ft, éves fordulóval kell fizetned. az általad említett 50e legyen nettó 50e és akkor jó sokat mondtál elrettentésnek: ekkor az 50e Ft-ban több mint 6 év használat van support-tal. jól kisarkítottam, de a lényeg szerintem érthető.

személyeskedéssel nem lehet elütni az élét: látszik, hogy itt (is) az ingyenesség a perdöntő, én pedig nem tudok azonosulni ezzel. ugyan el tudnám fogadni, hogy neked tényleg jó így, csak a havi 700 Ft ellenében az ingyenességgel versenyezni életszerű. ha valaki ezzel szemben szeretne versenyezni otthoni szférában (*), akkor rendesen fel kellene kötnie a gatyáját. sajnos ez még mindig nem megy teljesen. mint fentebb írtam én magam is sajnálom. (a versenyszférát és a közszférát hagyjuk, ott ennél valamivel rosszabb a helyzet).

egyébként látványos fékező erő ez a "psszt, publikus fórumokon nem fikázunk, csak a kompromisszumos bugreport mehet - az új felhasználók meg hadd gondolják, hogy nekünk ez a no1 minőség". iróniával, szarkazmussal, közösség nevében kéretlen megmondással, személyesre vétellel, mellre szívással fűszerezve. linuxos vagy FOSS témában sajnos rendszerint felböffennek ilyenek és már azt is haladásként kell értelmezni, hogy ebből a szálból még hiányzik az "írjál jobbat".

btw még az MS termékek vásárlóinak is jól jönne egy árképzésre ható kikezdhetetlen alternatíva. szóval rá kellene érezni, hogy egy 16 éves ingyenes irodai termék miért nem tud nagyot robbantani, miközben lenne benne kraft - ideszámoltam az OpenOffice-t is.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A demagógia ez: "a gép árában van".

Ha akarnék sem tudnék most MSOffice-ra váltani olyan költségekkel, amikkel kovi számolt.

De ha meg is oldanám, el kéne hagynom azt a platformot, amin a mindennapi munkámat végzem.

Ha el is hagynám, akkor kapnék egy olyan szoftvert, ami szintén lefagyhat, összeomolhat -> akkor is HUP-ra jönnék hisztizni?

AMi itt történt:
Gyuszk hulladékozza az ingyenes szoftvert, állítja, hogy a fizetős jobb, sok sikert kívánunk neki, hogy akkor hajrá, erre jön egy számolás, hogy hádeaminemingyenes, az nemisolyandrága, full demagógiával (csak ennyi havonta, a gép árábabennevan), stb.
Észre kéne venni valamit: Ha nem fizetek, nem hisztizek. Ha fizetek, akkor sem, hanem a megállapodásnak megfelelően megoldoma problémát.

"De ha meg is oldanám, el kéne hagynom azt a platformot, amin a mindennapi munkámat végzem."

A munkavégzésre szánt szoftvert a munkaadó fizeti meg és nem te. Az, hogy magánszemélyként mit használsz, meg munkában mit használsz, teljesen más kérdés, mivel más fizeti meg.

"Gyuszk hulladékozza az ingyenes szoftvert, állítja, hogy a fizetős jobb, "
Ami itt történt: az ingyenes szoftver állítja magáról, hogy jobb, mint az Office és inkább használja mindenki azt az Office helyett. De nem, nem jobb. És nem, egyik felet sem kell megvédeni. Sem az Office-t, sem a LibreOffice-t. Mindkettő szar a maga módján. Csak épp sikerül mindenkinek belefutni abba, hogy "de szerintem jobb". Francokat jobb.

"Észre kéne venni valamit: Ha nem fizetek, nem hisztizek. "
http://hup.hu/node/87801 stb.

Nincs igazad.
Nagyon nem mindegy, hogy otthon hobbiból ingyenesen a saját igényed szerint csinálsz valamit, vagy munkahelyen megrendelésre pénzért/fizetésért. A kettő ég és föld, hogy miért:

Hobbi: bevétel = 0, költség = minél olcsóbb -> az ingyenes alternatíva jobb, mert olcsóbb. Elsősorban a költség számít!

Munka: bevétel = db x egységár, költség = nem a költség a fontos, hanem a hasznon azaz a bevétel - költség = minél nagyobb!!!
Azaz ha a fizetős programmal gyorsabban dolgozol, akkor azzal nagyobb hasznot tudsz elérni, tehát az lesz a jobb. Azaz valójában nem a költség, hanem az elérhető haszon, ami számít. Tehát egy cégnek simán megéri egy drágább szoftver is, ha az jövedelmezőbb. Szóval ne keverjük a kettőt.
Azaz ha otthon lefagy, kilép a LibreOffice az kellemetlen, de anyagi kár nem ér, csak a szabadidődet bukod. A Libreoffice nyert.
Ugyanez munkahelyen, a cég bukja a kieső idődet és annak az árát. Ez már pénzben mérhető veszteség. Kb. 3-5.000 Ft munkaóránként.
Azaz számoljunk egy kicsit:
Office 2016 - 66.141 Ft 3 éves használatot feltételezve az évi 22.047 Ft, havi 1.837 Ft, napi 61 Ft, 7,65 Ft pedig óránként. Hát mit mondjak 3-5.000 Ft vs 7,65 Ft (Persze tudom, ezt így nem lehet összehasonlítani, csak az arányok miatt írtam így)? Hát szerintem bőven megéri az MS Office ha az alkalmazott azzal jobban dolgozik.
Amúgy az árat innen vettem, hogy ne legyen vita tárgya:
http://www.microsoftstore.com/store/mseea/hu_HU/list/Office-kiad%C3%A1s…
83.999/1,27 (cégről beszélünk az áfa levonható)= 66.141

Nem keverek semmit. Vagy gazdasági tevékenységet végzel ( vagy gazdálkodsz), vagy nem. Az egyik esetben van a tevékenységnek közvetlenül, közvetve bevétele, költsége, a másik esetben nincs (a szabadidő eltöltését nem mérjük pénzben). A kivételek nem érdekelnek. Azaz ha te hobbiból írsz egy makrót calc-ban a szomszédnak, és kapsz érte egy csokit az nem érdekel. Arról beszélek, hogy van-e adószámod, kapcsolódik-e hozzá gazdálkodó tevékenység (nem kell, hogy vállalkozói legyen, azaz lehet nonprofit, vagy államháztartás is). Ott számít, hogy mennyire hatékony a program, ami pénzben is kifejezhető, míg otthoni használatnál ez nem értelmezhető.

Ja és persze ha nincs munkáltatód, akkor vagy egyéni vállalkozó vagy, vagy feketézel, vagy csak az szja bevallásodban tünteted fel az ilyen bevételt, akkor a feketézés nem érdekes, a másik kettő pedig nem hobbi és nem otthoni felhasználás.

ha az alkalmazott azzal jobban dolgozik.

És itt (is) van a kutya elásva: ez mérhető és bizonyítható, hogy minden esetben így van?
És abban is biztos vagy, hogy az MS Office nem fog lefagyni, nem fog tönkretenni dokumentumokat és semmilyen kompatibilitási problémát nem kell vele megoldani? Mert ez is ugyanúgy a 3-5000 Huf-os óradíjjal kieső idő, amit a számításban kifelejtettél.

Legyen x_0 a "Nem megy ez a szar LO" idő órákban, x_1 a "Nem megy ez az a szar MSO" idő órákban.
Innentől kezdve (ha nem veszel LO-ra supportot) x_0 * 5000 illetve x_1 * 5000 + 66141 a három évre levetített költség. Ezeket kell összehasonlítani.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hát tudod, ha az alkalmazott MS Office-t használt eddig, a LibreOffice-ról meg azt se tudja, hogy eszik-e vagy isszák, akkor nekem ez elég bizonyíték. Persze lehet, hogy ez neked nem.

Legyen x_0 a "Nem megy ez a szar LO" idő órákban, x_1 a "Nem megy ez az a szar MSO" idő órákban.
Ne legyen. Nekem is volt már felrakva olyan linuxom (meg rajta LibreOffice), ahol többet bámultam a dokumentum helyreállítót, mint a program többi részét. Azért ilyen MS Office-n nincsen. Meg nem is erről beszéltem. Hanem arról, hogy nagyon nem mindegy, hogy otthon hobbiból, vagy munkahelyen használod. Mert otthoni használatnál nincs bevétel csak költség (Erről ne vitatkozzunk. Általánosságban igaz. Nem érdekel, ha te ezzel valahogy pénzt keresel.) Még munkahelyi használatnál nagyon nem mindegy, hogy mennyire vagy hatékony az adott programmal. Mert amelyikkel hatékonyabb vagy, azzal akkor is több pénzt keres/spórol meg a cég, ha amúgy a program drágább. Azaz az ingyenesség önmagában nem ér semmit. Ellentétben az otthoni használattal.

Akkor legyen x_0 és x_1, mint fent. y_0 és y_1 pedig az óránként elvégzett elemi módon mérhető gazdasági értéket előállító műveletek száma a szar LO-val és a szar MSO-val. Legyen C egy ilyen atomi mérhető gazdasági érték mérőszáma.

Innentől az egyenlet:
LO: x_0 * 5000 + y_0 * C
és
MSO: x_1 * 5000 + y_1 * C + 66141

A két érték közti relációról nem állítok semmit. Amit állítok, hogy x és y értékeitől függően mindhárom összefüggés (<, =, >) előállhat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Te most mit számolsz?
x_0/x_1 az lényegében a kiesett munkaidő költsége, az y_0/y_1*C meg a bevétel ezt ne adjuk össze. Ennek így semmi értelme.
Vagy azt számolod, hogy mennyi az kiesett idő miatti költség:
x_0/x_1x5000 ahol x_0, y_0 a 3 év alatt kiesett munkaórák száma

Vagy azt számolod, hogy mennyi az összes bevétel csökkentve a beszerzés költségével(minden más költséget azonosnak feltételezve):
y_0/y_1*C ahol az y_0/y_1 a 3 év alatt C értéket előállító műveletek száma.

Az összehasonlítás pedig:
x_0*5000 ?<=> x_1*5000 + 66141
vagy
y_0*c ?<=> y_1*C + 66141
Viszont 3 évet nem szerencsés összehasonlítani, inkább 1 évet azaz:
x_0*5000 ?<=> x_1*5000 + 22047
vagy
y_0*c ?<=> y_1*C + 22047

Ami az első esetben azt jelenti, hogy már valamivel több mint 5 óra (2032 munkaóra/év) azaz 0,25 %-s lassulásnál is jobb választás az MS-Office. Ami azért lássuk be nem sok.
Míg a másik esetben ha C>22047 akkor, ha csak 1-gyel többet csinálsz MS-Office alatt, már nem éri meg a LibreOffice.

Jogos, este van :)

Szóval, számoljunk előállított értéket (~bevétel) minusz kiadást:
LO: y_0 * C - x_0 * 5000
MSO: y_1 * C - x_1 * 5000 - (66141 / 3)

Vagyis ha a feladat-elvégzés elegendően sokkal hatékonyabban történik (és itt ilyen egyszerű dolgokra is lehet gondolni, mint hogy nem kell rendszerszinten locale-t állítgatni vagy varázslókkal szívni, ha egy CSV fájlt meg akarsz nyitni, vagy esetleg beszúrni a vágólapról... btw. a 2013-as Office mentési mechanizmusa szerintem szintén egy időrabló katasztrófa) VAGY elegendően kevesebb bug-ba futsz bele (és/vagy azok gyorsabban megoldhatók...) , akkor már az LO nyert.

Továbbra is: nem állítom, hogy adott workflow ismerete nélkül meg lehetne mondani, hogy melyik a jobb és gazdaságilag melyik a megfelelőbb.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A szabad szoftver a szabadságról szól, nem az árról. Tudom, ez ma keveseknek érdekes, nem is folytatom ezt a témát.

Viszont kérdésem az, hogy a havi nettó 656Ft-ért konkrétan mit kap a vásárló? Ez a Microsoft oldalát 5 percig tanulmányozva némileg ködös számomra. Ez a böngészőben futó Office előfizetési díja, vagy jár mellé az asztali verzió is? Mert a webes még a LibreOffice-nál is bénább, gyakorlatilag az asztali verzió promója ("Compatibility Report: We can't show these features in the browser: blabla", "To edit this in your browser we will create a copy that doesn't include unsupported features.", "Sorry, we can't open your workbook in Excel Online because it exceeds the 5Mb file size limit. You'll need to open this in Excel.")

így van, de sajnos a FOSS felhasználói táborának az egyik első érve az ár. mint ahogyan most is, lásd fentebb. nem akarom mosdatni magam, én is érveltem ezzel anno. ti tudjátok a legjobban, hogy ez alkalmanként megmosolyogtató - főleg ha a másik oldalon csak aprópénz áll egy kiforrottabb termékért cserébe. ott már csak a használhatóság és a "minőség" határoz (meg a mutyi, de szándékosan írtam otthoni felhasználókat).

pl. ha a M@llt választom, náluk az éves konstrukció díja ~2e Ft bruttóval több, mint amit példaként írtam. cserébe ott az infó, mit tartalmaz. maga a box egyébként kb 10cm-es élhosszú lapos papírdoboz, amiben van egy nyomtatott kártya, kb. mint a Windows update verziók esetén. ezzel letöltheted a telepítőt a lic.portálról az adott gépre és telepítés után aktiválhatod. 5 gépre kb 20 nettó lenne, ott valamivel jobb ár/érték arány jönne ki.

szerintem csak azzal lehet ellensúlyozni, ha egy olyan szoftvert varázsoltok végre a LO-ból, amin nincsen fogás. biztosan nem könnyű, de én nem gondolom lehetetlennek. egy végre 100%-os kompatibilitású, stabil és gyors alternatív szoftver, esetleg ismerős kezelőfelülettel (a felhasználókra értve) mindenkinek érdeke lenne. még annak is, aki soha nem használja majd.

btw a webes verziót szándékosan nem írtam. kisegítő lehetőségnek is kevés.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azt ugye sejted, hogy a Personal az non-commercial use only (igazából az Office-nál elég nagy baromság mert elképzelni se tudok, olyan használatát ami "nem üzleti célú".)

És igen, nekem is van itthon Office 2007 Otthoni és Iskolai verzió ha úgy vesszük olcsóbb volt mert kb. 18 ezerbe fájt és ha jól rémlik mintha három gép lenne a dobozon (egyre van telepítve de azon se használom, mert mire tudnám üzleti célú arra meg nem jó :P)

ezért írtam otthoni szférát. de miért nem tudsz elképzelni nem üzleti célú használatot?

egyébként ebben az állapotában a LO szerintem nem túl szerencsés (és nem túl gyakori) választás mondjuk versenyszférába - ami véleményemet szerintem alátámasztja ami ott látható. emiatt sem említek csak otthoni verziót.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Otthoni használat? Nagymama receptjeit begépeled, saját receptjeidet gyűjtögeted benne (nem, nem étteremben dolgozol), gyereknek megírod a szülői igazolást (vagy hivatalos helyre valami kérelem-szerűséget), a gyerek gyakorolja otthon a házi feladatát, nyilvántartást vezetsz a gyűjteményedről (bélyeg, söröskupak, kutyagumi, akármi), felújítást csinálsz a lakásban és a szomszédoknak megírod a bocsánatkérő kiírást, stb.

"a gyerek gyakorolja otthon a házi feladatát"

Ehhez nem kell Office-t venni.
A köznevelés 1,7m résztvevőjének és a felsőoktatásban lévők javának ingyen elérhető otthonra, max 5 gépre és max 5 mobil eszközre, egyszerre.
Itt igényelhető:
http://o365.educatio.hu/

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Értem én de a fent vázolt esetekre kicsit túllövés (szerintem), a fenti esetekre kb a Wordpad (direkt nem írtam Libreoffice-t) is elég. ;)
A nagyobb baj, hogy nehéz elkülöníteni, főleg a mobilok korába, tegyük fel veszel egy O365 personal, feltelepíted a gépedre és kedvenc mobilodra/tabletedre és on the go jön egy céges email Word melléklettel, megnyitod és máris megsértetted az EULA-t. :P

(Its basicly the version of Office that you cant actually use for office tasks :))

Nyilvántartást nem Wordpad-del csinálnék, inkább (legalább) egy táblázatkezelővel (nyilván egy célprogram megfelelőbb, de sok esetben egy táblázatkezelő is elég). A többi meg szövegszerkesztéses feladat, amihez szövegszerkesztő kell, ami lehet része irodai programcsomagnak. A kérdésed meg ez volt.

Ja, még egy: egyik húgom a másiknak egy személyes ppt-bemutatót készített valami szülinapra/névnapra (amolyan nosztalgiázós módon, képvetítés, egy számukra "valamit" jelentő zenei aláfestés). Persze erre meg jó lehet akár az imagination is.

Mindenre lehet nyilván más programot találni, hogy nehogy otthoni felhasználásra véletlenül egy irodai programcsomagot (annak egy részét) kelljen használni.

Ezt nem vitatom. De úgy gondolom, hogy egy irodai programcsomagnál baromi könnyű túllépni az "nem-üzleti cél" kereteit. (Mondjuk én ilyen szempontból paranoid vagyok az Office 2010 Starter-t is legyaktam a laptopról amit ebayeztem, csak mert nem sikerült kideríteni, hogy a Dell rakta rá gyárilag, vagy az előző tulaj (igazából mintha termékkulcsa se lett volna))

"egy O365 32/64 bit havi nettó 656Ft"

Én nem ismerek ilyen csomagot. Ehhez az árhoz az Office 365 Home Premium áll legközelebb, ami a licencelt felhasználóval közös háztartásban élők maximum 5 eszközére és 5 mobileszközére ad Office használati jogot és egyéb szolgáltatásokat. És csak akkor jön ilyesmi ki, ha mind az 5 gépet használják is. Havi díja 2999Ft, éves díja 29999Ft.
És ez a feltételrendszer azért nem a tipikus üzleti felhasználóra van hangszerelve...

Hogy jött ez ki?

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

QQ2-00070

reggel láttam valahol akciósan bruttó 11.000.- körül, végfelhasználónak. de ha végigfutom a nagykereskedéseket a nagyságrend azért stimmel akció nélkül is.

ui nem beszéltem üzleti felhasználóról, ott a LO ... lásd lentebb. egyébként a 6GQ-00162 30-ért elég átlagos ajánlat, de én még a 30/12 havidíjat sem sokallanám.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az általános beállításokban a LibreOffice párbeszédablakok használatát pipáld ki. Elvileg ez megoldja a problémát.

Köszönöm szépen, nálam megoldotta a problémát! Eddig azért nem jött elő mert nem kellett használnom a funkciót, de ma kellett - jó, nem kell sok ilyen jelleggű dolgot végeznem :) - és nálam is crash-elt. Emlékeztem, hogy volt egy bejegyzés erről, meg is találtam. Lusta voltam google-t segítségül hívni.
Szerk.: azt elfelejtettem írni, hogy Arch alatt libreoffice-fresh.

Ilyenkor mindig eszembe jut a következő:
Kapsz egy csokit ingyen, megeszed, nem ízlett és pofánbaszod aki adta.
Vegyél csokit és ha nem ízlett jogod lesz pofánbaszni akitől vetted. Ellenkező esetbe max kiköpöd és megköszönöd.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Mondjuk ez nyilván téged nem vigasztal, de kb napi szinten használom és nincsenek ilyen problémáim. Konkrétan fagyásra nem is emlékszem, hogy valaha lett volna (ha napi szintem fagyna, emlékeznék). Save as-re sem fagy, most próbáltam direkt oda vissza több formátuma save-as-elni..

4.4.5.2 (Build: 4.4.5.2 Arch Linux build-5)

Ettől persze nálad még lehet szar, meg lehet vele bajod, csak érdekes ,hogy ugyanazt mennyire máshogy látjuk. Szerintem egy tök jól használható programcsomag.

Szerk:
Jé, most szembesültem vele, hogy teljesen lemaradtam az 5-ös libreoffice-ról, mert arch-ban ez külön csomag (libreoffice-fresh) :) Na lecserélem, aztán meglátjuk az új fagy-e.

Update: nem fagy. :)

Nálunk nincs gép, ahova ne telepíteném, használják is rendszeresen, A fagyásról tudnék, mert rögtön "csengetnének", - vagy 30 gépen futnak Windows alatt napi 8 órában, eddig egyetlen fagyással sem szembesítettek és én sem tapasztaltam ilyet, - bár nekem ritkábban kell dolgoznom vele... (A verzókat, ahogy "odaérek", frissítem, most az utoljára frissített gépeken v5.02-nél tartok.)

Ezt az MSO is előadja, külön szépség, hogy ilyenkor a hibaüzenet az új példány nyitásakor, hogy "nincs elég memória" (dafuq!? 8 giga RAM, kb. másfél lefoglalva :) )... (a másik kedvencem, amikor az explorerbe épített előnézet akad össze a Worddel...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Értem, nem felel meg. Neked. Ettől nem lesz valami "silány" mert ez egy általános minősítő jelző ami nem igaz. Kb 15 éve munkaeszköz(elődjeivel). Nem mondanám, hogy hibátlan, de sok sok 100 ember használja a látókörömben. Maximális megelégedéssel. Remélem érted a vélemény és a provokáció közötti különbséget.(BTW: nem tudom megmondani utoljára mikor crashelt)

egészen fantasztikusak ezek a hasonlatok, bár elsőre autósat vártam.

szóval a jogos kritikák élét nem szabad elvenni: ha valami nem használható úgy, ahogyan elvárnád, akkor nyugodtan tessék károgni. ha nem hülyék felé fordulsz, akkor talán meghallgatják és kisülhet belőle valami pozitív is. egyébként akinek baja van, de nem segít vagy nem reklamál azt biztosan nem érdekli az egész, szóval amíg reklamációt hallasz az egy kevés jót is jelent: még nem érdektelen a dolog.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezt most úgy kell érteni, hogy LO 5.0.3-nál bármelyik komponenst hasznáod (Writer, Calc, stb), akármilyen jellegű adatot betöltesz/szerkesztesz/csak simán elkezded írni, ha nyomsz egy Save As-t, akkor az LO összeomlik? Vagy azért vannak ennek bonyolultabb feltételei? Csak azért kérdem, mert pénteken tervezem áttérni rá, és szeretném tudni mire számítsak (fröcsögés nélkül).

ez a komolyabb táblázatainkat legtöbbször már nem nyitja, 10-15 percnyi semmittevés után értelmezhetetlen eredmény vagy crash vár. én pedig nem tudom jelenteni rendesen, mert nem adhatom ki a táblázatokat (illetve nem is adnám, érzékeny adatok vannak benne). mondjuk én menteni legalább tudok, de bárhogyan is indítom, helyreállítóval kezd.

tényszerűen mondom, hogy mind többször az otthoni szegmensbe kiadott gépekre sem tehetem, mert a felhasználó általában nem kéri (kivéve ha nem ismeri, ekkor az érdeklődés még győz). inkább vásárol egy otthoni 1 éves csomagot. idén már tényleg sok ilyet láttam, kezdetben meglepett - mármint az, hogy inkább kereskedelmi szoftver megy otthonra ráadásul legálisan. túlzások nélkül írom.

/károgás
ha valamely fejlesztő tényleg a szívén viselné ezt a projektet, akkor érdemes lenne pár dolgot újragondolnia. építő jelleggel mondom, mert örülnék egy jó alternatívának - de ez így elég messze van tőle. ha fizetni kellene ezért a minőségért, egy éven belül eltűnne az egész, pedig biztosan akad a berkeken belül aki nem ezt érdemelné.
/károgás off

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Asszony hazahozza a munkat. Othon nincs MsOffice. Cegen belul naluk rendes, full Office van, amit othonrol Office Online van neki. Az egy dolog, hogy a levelezo nem tunik jonak (es akkor finoman fogalmaztam) de az Online Excel se tunik igazan tokeletesnek, egy makrokat, formazasokat hasznalo tablazatnal.

Ilyenkor jon a kepbe a LibreOffice (vagy annak valtozata) es amit tud, eddig nekem meg igy is tobb szerintem, mint amit az Online Office kepes nyujtani.

Ezek mondjuk csakk ulso megfigyelesek, mert nem en hasznaltam, hala Vishnunak. :)

A legujabb legmenobb LibreOffice

Az ugye meg van, hogy nem ok nélkül van a Fresh és a Still megkülönböztetés, és hogy ha stabilitás kell, akkor ne a legújabb/legmenőbb verziót használd.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Na ja, csak továbbra is: nem ok nélkül van különválasztva a két verzió.
Érdemes ezt elolvasni: http://nabble.documentfoundation.org/LibreOffice-Still-td4117297.html

Van egy-két jó jelző, amit használhattak volna a Still-re, de (okokat lásd a threadben) nem tették: stable, mature, recommended stb.

Ez nagyjából ugyanaz az elv, mint ami Wineknél sokan emlegetnek: az első SP előtt nem. A megjelenő új feature-ök értelemszerűen és természetesen hozhatnak új bugokat. Ez van.

(Csak a poén kedvéért légyszi dobj fel egy Stillt és nézd meg, annál is kressel-e save as-ra, hátha nem regresszióról beszélünk)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

sajnos minden technikai részletet mellőz az érzelmi kirohanásod, így csak tippelni tudok, hogy mi a gondod.

az LO 5.0-ban forráskód-szinten bekerült a gtk3 támogatás, ami még nincs kész, így alapértelmezetten ki van kapcsolva fordítási időben. pár disztribúció (pl Debian) eredetileg ezt nemhogy fordítási időben bekapcsolta, de a releváns gnome metapackage-be be is rakta függőségként, hogy még runtime is alapértelmezett legyen. ilyen esetben a native gtk3 filepickerrel akár crash-ed is lehet. ahogy tudom amúgy a nagyobb disztróktól jött is is visszajelzés, és a dolog megoldódott valami ilyesmi párbeszéddel:

- helló, bekapcsoltam minden experimental funkciót buildtime + a usereknek is alapértelmezetté tettem, és most így és úgy crash-t kapok
- OK, pontosan miket kapcsoltál be?
- ... lista ...
- gtk3-t végfelhasználónak nem kéne még, max opt-in módon telepítendő csomagba
- ja OK, így már jó

ha erről van szó a te esetedben is, akkor egyszerű félrekommunikáciról van szó a disztrók oldaláról, remélhetőleg tanultak az esetből.

szerk: írta más is, negyedórával a hozzászólásom után
szerk2: abban nyilván nem, hogy ez nem Arch-specifikus hiba. Viszont a minél gyorsabb frissítés, új, "experimental feature" alapértelmezett használata (és az ebből eredő következmények) inkább a rolling release sajátsága.
Persze, valamit valamiért: gyorsan lesznek új funkciók, amelyek gyorsan vonnak maguk után új hibákat :)

Hmm, jó lesz erre odafigyelni, archon ezzel az üzenettel frissült:
LibreOffice now uses highly experimental gtk3 vcl by default
on some desktops. To use stable gtk2 vcl uncomment
it in /etc/profile.d/libreoffice-fresh.{sh,csh}

Bár mivel nem gyakran használom mostanság, lehet, hogy adok neki esélyt, végülis követni kell az experimental dolgokat :)

Nincs sajna, meg ahogy lentebb látszik, már megelőztek :)
Ettől független én ki fogom próbálni, hogy hogyan muzsikál gtk3-al, aztán ha nagyon gyilok, legfeljebb parkolóra kerül. :) (Zárójelben: csak nekem tűnik úgy, hogy a gtk3-ra átállás úgy általában elég lassan haladgat? Anno gtk2-re meglehetősen gyorsan portoltak mindent emlékeim szerint.)

Ha a stabilitás az elsődleges szempont számodra, akkor használd a 4.4 sorozatot.
(Egyébként nálam működik a "save as" az 5.0.3.2 alatt)