OSX El Capitan lassúság, CPU túlpörgés és folyamatos ventilátor működés

Fórumok

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem sürgősen! Néhány napja feltelepítettem az Early 2014 13 inch Macbook Air-emre az El Capitan-t úgy, mint ahogyan azelőtt pl. a Yosemite-t is, rendes úton az App Store-ból. Aztán ma délelőtt, gyakorlatilag a semmiből, egyszercsak felzúgott a ventilátor és maximumom pörög. Nem tudom mi okozhatta a dolgot, de azóta a CPU is 200-300%-on működik és a tevékenységfigyelőben a kernel_task vezet toronymagasan a terhelésben. A rendszer közel használhatatlanul belassult, gyakorlatilag csak akkor nem terheli a rendszert a kernel_task, amikor alszik vagy ki van kapcsolva. Bekapcsolás után az alma logó alatt 2/3-nál van a csík, amikor már elkezd pörögni a ventillátor. Felhívtam a magyar supportot és azt tanácsolták hogy recovery módban tegyen újra az El Capitan-t. Így is tettem, kemény 3-4 órás telepítés után semmi sem változott - a telepítés alatt végig hangosan zúgott a ventilátor (és szerintem a CPU terheltség miatt tartott ilyen sokáig a telepítés is). Googleben nem sok segítséget találtam. Egy javaslat jött elő több fórumon is, mégpedig az, hogy bújjak bele a redszer fájlokba és a MacBookAir6_2.plist fájlt helyezzem át máshova (https://www.reddit.com/r/osx/comments/3esdyq/osx_el_capitan_high_cpu_on…). A probléma az, hogy nekem nem létezik olyan fájl, amit át kellene helyezni a javaslat szerint. Mázlimra 1 hónapja járt le a garancia, így szervízbe is lehetőleg csak akkor vinném ha nem tudom megoldani a dolgot.

Hozzászólások

Köszi a tippet, megcsináltam - ezt már NVRAMnak nevezik, de ugyanazt csinálja a dolog. Megcsináltam a resetet de semmi változás nem tapasztalható :(. Amúgy SMC resetet már megcsináltam, de az sem segített.


-----------------------------------------------------------

Minden lehetséges, csak a lehetetlen tovább tart.

Van kozben disk hasznalat? Ha igen, akkor esetleg rootkent egy iosnoop? Nem porog a rendszerlog?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Van lemezhasználat, de nem túl nagy - szerintem. 20 perc alatt 320 MB-t írt a kernel_task és 30-at olvasott. A systemstatsd amúgy 380 MB-t írt ennyi idő alatt. Ez soknak számít?


-----------------------------------------------------------

Minden lehetséges, csak a lehetetlen tovább tart.

jo, igazad van.

akkor:
1. Go to About this mac under the apple in the upper left and click on More info
2. Click on system report
3. make a note of what it says after Model Identifier
4. go to your master drive – System -Library – Extensions – IOPlatformPluginFamily.kext -Contents – Plugins – ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext – Contents – Resources – find the name from step 3 and move it to a folder that you can find again if needed.
3. Restart and you’re done

aztán minél hamarabb szerviz....

Hasonlot akkor lattam, mikor elhalt a gepben sensor, smc meghulyul tole, egyreszrol folyamatosan hajtja a ventit, masreszrol meg a kernel module probal kommunkalni vele. En a helyedben raneznek ilyen sensoros programokkal, hogy minden rendben van-e.
VAn ugye a gepedhez diagnosztika,ha nem toroltel meg rajta rendszert, akkor elvileg be is jon: https://support.apple.com/hu-hu/HT202731