Nem hozzáértőnek laptopra mit?

 ( kmARC | 2015. augusztus 31., hétfő - 17:25 )

Családtagnak van egy celeronos gépe (megpróbálom kideríteni köv. alkalommal a paramétereket). Mivel már másodszorra töltöttem el egy másfélórás teamvieweres sessiont a tele mal-/ad-/spywarezett Windowsuk kitakarításával, ezért gondolkodóba estem, milyen megoldás lenne fenntartható.

Jelenleg mindent meg tudnának oldani desktop linuxon is. (Böngészés, levelezés (Thunderbird), skype, YT videó. Semmi játék. Tán még abev sem.)
Másrészről világ életükben Windows XP-t láttak csak.

Szóval a választás mondjuk Windows 10 és Ubuntu 14.04 között lenne.

Ami az Ubuntu mellett szólna:
- Ingyen van. (nem fognak fizetni)
- Értek hozzá, távolról egyszerűbben adminisztrálom
- Nincs húsz különböző mal-ad-spyware kéthavonta.

Ami a Windows mellett szólna:
- ???

Valaki írta másik topikban, hogy azért jó a Windows a hozzá nem értőnek, mert hamar beállítja rajta a homegroupját, etc. De emellett hamar be is szopja a mindenféle vírusokat. Ez ugye az eddigi tapasztalatom.

A kérdés az lenne, hogy lehetséges így 2015 táján úgy beállítani egy Windows 10-et, hogy a desktop linuxokhoz hasonlóan a rendszer módosításaihoz (csomagtelepítés, etc.) root jelszót kérjen? Talán az megfogná. Eddig volt adblock (uBlock), és default tűzfal, plusz vírusvédelem (Win8, persze valami startmenü-emulátor spyware-rel) de szart sem ért. A userünk kattintott, telepített, szopott.

Ahogy elnéztem, a legalapabb win $100 körül kezdődne (ami a saját költségem), de ha ezt kifizetem, és ugyanúgy jön a sok fos, akkor cseszhetem. Sajnos eredetileg nem járt hozzá Windows, úgyhogy valami VindozePistike(TM) telepített valami másolt 8-at Windows7esStartMenüEmulációval...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[off]
"Nem hozzáértőnek laptopra mit?"

hát akkor "Ne nyúlj hozzá!" feliratú matricát.
[on]
tökmindegy, mert ha nem hozzáértő, csak a problémák születnek.

--

Világos, a kérdés csak az, hogyan tudnám ezeket a "problémákat" minimalizálni.

Meg csipkés terítőt?
Van az a felhasználó akit meg kell védeni a saját hülyeségeitől.
Elvben tökmindegy milyen rendszer kerül arra a vasra, ma már gyakorlatilag mindenütt be lehet állítani mihez piszkálhat a felhasználó.

Viszont aki régi winen szocializálódott, és bajba kerül ha nem a kék E az internet annak tökmindegy mit raksz a gépére... A win10-től ugyanolyan sikítófrászt fog kapni mint bármelyik linuxtól... :)
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

"Van az a felhasználó akit meg kell védeni a saját hülyeségeitől."

Ingyen? Kösz, nem.
Komolyan, ha autoszterelo lenne, akkor is ingyen, sajat koltsegen cserelne a rokon hulyegbol szethajtott kocsijaban a cuccokat? Ha nem, akkor miert gondolja barki az, hogy a "informatikus" elvezi a szar lapatolast?

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Dehogy...
Gyakorlatilag a szomszédomnak valami linuxista úgy oldotta meg pár éve, hogy felrakta neki az XP-t, (akkor még erősen támogatott volt) meg valami általa ismert linuxot. Talán valami oktatási disztribúciót.
Linuxon netezni, windowson dolgozni. Felrakta, otthagyta.
Egyszer összeszarta magát az "internet" pontosabban a linux.
Átálltunk bugbuntura mert talán abban tudok segíteni, meg a régi rendszer nem bírta el a frissítést. Azóta (kb az utolsó free shippinges ubuntu cd-t vittem át, az talán a 10.10 volt) egy másfél órás hogy müködik képzés után évente kb 3*1óra amit supportra kell fordítanom.
Ha a te helyzeted komolyabb a wines beidegződés miatt, vagy nincs jó készséged a gyors tanításra akkor bizony folyamatosan supportálnod kell. Ez meg egyedi alkun múlik. De működhet.
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Ha valaki valamit nem akar megtanulni, mert majd a Pista ugyis megcsinalja ha elkenodik (nem kepes felfogni, hogy _ne_ telepitsen mindent ossze-vissza, de neki kell a rendszergazda jog, mert mi az hogy korlatozva van a sajat gepen! azzal a legcelravezetobb megszuntetni a kapcsolatot.
Azzal, aki hajlando tanulni, es amit megtanitottak neki, hasznalni is, azzal semmi gond. Csak nem mindeni ilyen.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

>Csak nem mindeni ilyen.
Igen, meg vannak tudálékos ignoráns HUP-perek, akik megmondják aztán a tutit, hogy rajtuk kívül mindenki hülye, és hogy a rokonnal van a gond, ésatöbbi ésatöbbi.
Csak nem mindenki ilyen.

A legnagyobb gond, hogy ha felpattan a bedugott pendrive-ról a magyarul szóló "Szeretné, hogy a Microsoft(TM) Security Essentials eltávolítsa a talált vírusokat?", akkor arra jóhiszeműen továbra is igent fog mondani. Mert nem tudja megkülönböztetni a scammel jövő vírust a valós SE ablaktól.

Nem azért mert hülye, hanem azért mert tapasztalatlan. Van munkája, van családja, van hobbija, amikbe az időt teszi, és ezért nem is akar és nem is fog ennél fogékonyabb lenni a számítástechnikára. És legközelebb is be fogja csapni a vírus.

---

A hozzászólásaiddal, és érveiddel (autószerelős bugyuta hasonlat, ahol alkatrészt VESZEL) mindenesetre jól bemutatkoztál. Ha már konstruktívan egyáltalán semmit nem tudtál hozzátenni, akkor legalább fröcsögsz.

> Ha valaki valamit nem akar megtanulni [ ... ] azzal a legcelravezetobb megszuntetni a kapcsolatot
Kitűnő, színvonalas tanács, akkor szakítsd meg a rokonaiddal, barátaiddal a kapcsolatot, csak mert nem a gépüket buzulják naphosszat. De leginkább ide ne írj már semmit, eleget hallottunk.

Ne haragudj, de szerintem te most valamit kivetitesz ram.

Ettol fuggetlenul, stabilan tartom, hogy aki szamitogepet akar hasznalni, az tanulja meg hasznalni azt.
Fuggetlenul, hogy van csaladja, hobbija, munkaja, barmi massa, amibe az idot akarja tolteni.
Az autos peldam lehetett volna nem "vett" akatresz is, hanem csak folyamtosan ujra es ujra beallitando dolog, ami a felhasznalo hibaja miatt allitodik el folyton - mert nem akarja megtanulni.

Es tenyleg szinvonalas tanacsnak gondolom azt, hogy nem arra akarom aldozni a csaladom, barataimmal toltott idomet, hogy a gepuket buzeraljam, hanem veluk szeretnek idot tolteni. Ha ezt rossz tanacsnak gondolod, akkor nagyon eltero a gondolkodasunk. En nem derogallak ezert, csak furcsanak tartom - de nem lehetunk mind egyformak.

Mindenesetre, elnezest kerek, hogy az irasommal ilyen indulatokat inditottam el benned, nem ez volt a celom.

"hogy nem arra akarom aldozni a csaladom, barataimmal toltott idomet, hogy a gepuket buzeraljam"
Saját tapasztalat, ebben az esetben is jó megoldás a windows xp helyett belőni neki egy linuzot (ubuntu mate perpill a favorit xp helyett). Ha bejön neki, onnantól kevesebb lesz a gondod, akkor azért, ha meg nem jön be neki, te viszont megmondtad neki hogy az ikszpével nem vagy hajlandó tovább szopni, úgyhogy majd valaki mást fog ezzel basztatani, akkor meg azért.
Tehát a poszthoz, a fentiek tekintetében:
Beszéld rá a linuxra, win-win szituáció. :)

100%-osan egyetertek. Az elejevel es a vegkovetkeztetessel is.

Esetleg egy tablet? Android v. iOS

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A hardver adott. Erre kellene megoldást találni. Ha a 30k-t nem szívesen fizetik ki, nem hiszem, hogy az iOS tabletet igen.

Az adott hardver egy Celeron, nem egy erogep, bar nem irtad mikori kiadasu.
Van ra esely, hogy egy mai olcso/kozepkategorias/(hasznalt?) tablet siman lenyomja teljesitmenyben, az Android vagy iOS pedig bolondbiztossa teszi. Kerdes mennyit er meg neked az, hogy nem kell teamviewer-el szenvedni orakat. Egy tablet siman megfelel a kriteriumoknak (mail, youtube, stb.).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Köszönöm a tanácsokat, de továbbra is a probléma a következő: van egy hardver, amit megvásároltak, és szeretnének használni, nem értenek hozzá, szívesen segítek nekik, de közben minimalizálnám a beavatkozásaim számát.

A tableten nem fog táblázatkezelőzni az illető, teljesen idegen tőlük az érintőképernyő is.

En a "minimalizálnám a beavatkozásaim számát" oldalrol kozelitek, nem a "megvan a gep es szeretnek hasznalni".
Az utobbihoz oktatas szukseges vagy teamviewer, akarmit teszel ra amit nem ismernek azt nem fogjak megtanulni maguktol (ha nem akarjak vagy nincs hozza affinitasuk). De XP mint lehetoseg ott van tovabbra is, ha azt mar ismerik (jol lekorlatozva persze).

Tableten siman lehet tablazatkezelozni, akar Microsoft Excel-el is es ingyen:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.excel&hl=hu

Honnan tudod, hogy idegen toluk az erintokepernyo? A szuleim gyorsan megszoktak.
Android tablethez lehet csatlakoztatni billentyuzetet es egeret is altalaban (iOS-hez csak egeret).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Teamviewert ismerik. Eddig is így raktam rendbe a rendszerüket.

Egyáltalán nincs semmilyen "okos" eszközük. Semmi érintőképernyő. A munka miatt kell néha excelezni. Ugyanazt a "felhasználói élményt" szeretném nekik, amivel amúgy az irodában is találkoznának. Egér+Billentyűzet. Ennyi.

Még egyszer mondom, $1000-ból én is megoldanám nekik, de vannak elvek. Megvan a hardver, megvannak a szokásaik, kétféle megoldást is eltudok képzelni, ami minimális változással jár (Win10/UbuntuXfce), és erre szeretnék fókuszálni. Ennyi.

> Teamviewert ismerik. Eddig is így raktam rendbe a rendszerüket.
Ja, ezt vagom, de ez az amitol szabadulni szeretnel :)

> Egyáltalán nincs semmilyen "okos" eszközük.
Szamomra egy tablet nem "okos" hanem egyszeru eszkoz. Joval egyszerubb mint egy laptop.

> $1000-ból én is megoldanám nekik
Annyibol egy tanfolyamra is befizethethed oket, egy tablet azert nem ilyen arban van.

> Megvan a hardver, megvannak a szokásaik
Szokasok: malware/virus telepites, segitseg keres. Ezeken a szokasokon sem akarsz valtoztatni?

> erre szeretnék fókuszálni. Ennyi.
Akkor valamilyen Linux, Win10-et elvetnem. De mindkettohoz kepezni kell magukat, mert egyik sem hasznalhato ugy mint a WinXP.

De lehet van jobb, a jelenlegi gepre beallitasz nekik egy openDNS-t vagy Norton connectsafe dns-t es a malware site-ok 90%-a ki van szurve, nem tudjak olyan konnyen elrontani a gepet.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

> > Teamviewert ismerik. Eddig is így raktam rendbe a rendszerüket.
> Ja, ezt vagom, de ez az amitol szabadulni szeretnel :)
Nem szeretnék szabadulni tőle. Pontosan azért jó, hogy van, mert ha viszont valami érdekli őket, szívesen megmutatom nekik, etc. Ha linux lenne, akkor is tennék TeamViewert.

> > Egyáltalán nincs semmilyen "okos" eszközük.
> Szamomra egy tablet nem "okos" hanem egyszeru eszkoz. Joval egyszerubb mint egy laptop.
Az itt most irreleváns, hogy hogy értelmezel egy milliárdok által elfogadott szót.

> > Megvan a hardver, megvannak a szokásaik
> Szokasok: malware/virus telepites, segitseg keres. Ezeken a szokasokon sem akarsz valtoztatni?
Egy másik válaszban leírtam már, hogy nem szokásuk telepítgetni. Jön az ablak, hogy akarnak-e vírust ellenőrizni. Akarnak. És ekkor települ maga a vírus.

> openDNS
Cseszheted, ha pendrive-ról jött a kórokozó.

Sajnos ez a szál is elmegy értelmetlen irányba... Te sem javasolsz jobbat, de mégcsak a kiírt feltételeknek megfelelőt sem. Nem értem. Félkövérrel kellene szednem az poszt lényeges információit?

hasonlo cipoben jartam.
2 gép (1 laptop / 1 desktop)

A megoldas:
Slackware linux, KDE grafikus felulettel (szeretik)
A kovetkezo programokat kellett elore konfiguralni nekik:
- skype
- viber
- hangouts
- google chrome
- qbittorrent
- libreoffice
- Virtualbox (Win 7 + office)
- btsync (hogy a telefonrol a kepek automatikusan mentodjenek)

Eddig 1x hivtak csak, mert a torrent a desktop gepen nem ment (mivel a beallitott tuzfal blokkolta)

Huha, hát azért slackware-rel nem baszakodnék. apt-get/yum/pacman azért legyen...

Márészt a Win7-es és office licenszeket tehát akkor kifizetted te, vagy ők?

Miért kell a slackware-el b@szak0dni? Faék egyszerű telepíteni, frissíteni. Mindenki be van sz@rva, ha a csomagkezelő nem szedi össze az összes szart helyettük. Pont az benne a jó, hogy csak az van fent, amit te akarsz. A másik, lehet, hogy nem bleeding edge, de minden atomstabil rajta.

windows + office licence volt

slackware package management-je meg szerintem toronymagasan ver mindent (maganvelemeny).

slackpkg+ teleptive es konfiguralva van (automatikus fissitesek miatt)
sbopkg is fent van, igaz foloslegesen mert "hozza nem erto" a felhasznalo.

slapt-get-t is lehetne feltenni, de tenyleg felesleges.

A gepet ugy hoztam el telepitesre, hogy elotte alaposan kifaggattam a felhasznalot, hogy mit hasznal, mire, hogyan, stb. szoval a kello programok fel vannak telepitve.

+1
Fater 2006-ban kapott egy régi vasat SuSE-val (akkor Slab startere volt). Amikor váltottam nála Jaunty Jackalope-ra (Unity-vel), nem esett kétségbe, megmutattam neki, mit, hol talál, azóta csak frissítgetem neki hébe-hóba, néha distribet is.
Ez alatt a röpke 9 év alatt (a 2-3 havonta rátolt update-eken kívül) akkor nyúltam a gépéhez, amikor:
- alaplap csere volt
- váltottam SuSE-ről Ubuntura
- meghalt a HDD, de a rendszer menthető volt
- ismét alaplap csere volt
- meghalt a VGA, áttettem neki az alaplapira
Ill most fogok, mert kap egy SSD-t.

Amúgy meg semmi. Se vírus, se egyéb szarságok. Néha, amikor nem kér a rendszer tőle jelszót, megcsinálja a frissítést is az öreg magától.
Skype-ol, facebookozik, youtube-ot néz, híreket olvas, leveleket ír. Muter néha játszik hülye kis játékokkal (frozen bubble, mahjongg, passziánsz, ilyenek).

Azelőtt számítógépet sose láttak, azt se tudják, mi az a windows :)

--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Idézet:
Azelőtt számítógépet sose láttak, azt se tudják, mi az a windows :)

Úgy könnyű :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Akkor volt apám 66. Vicces lett volna, ha bárhonnan is lett volna ismerete hozzá :)
Amúgy a topic nem pont ezt feszegeti?
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Persze, arra vonatkozott, amit írtam, hogy úgy könnyű Linuxra állítani valakit, hogy nem Windows-on szocializálódott, mert akkor a Linuxban tényleg "csak" egy OS-t keres, nem pedig egy Windowst.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ennek ellenére az öccse windowsán simán elboldogult, amikor meg akarta nézni a híreket. Megtalálta a FF ikont alul (nem oldalt), és hajrá.
A leállítással volt egy kis bizonytalansága, de a Slab kapcsán hamar rájött a titokra.
Szerintem a legnagyobb baj nem azzal van, hogy sokan windows-zal találkoznak hamarabb, hanem avval, hogy mindenhonnan azt hallják, hogy csak windows létezik, és minden más szar, meg nehéz meg ahhoz gurunak kell lenni, és ez félelmet kelt azokban, akik még win alatt is sokszor elbizonytalanodnak.
Ha egy ilyen embernek meg azt mondod, hogy windows ez, amit lát, meg csak egy skin, akkor megnyugszik.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

"A leállítással volt egy kis bizonytalansága"

Hű, én faterom szó nélkül áramtalanította a gépet amikor úgy döntött, és nem tudtam lebeszélni róla (sőt, én voltam a hülye, hogy meg akarom magyarázni neki, hogy azt kell csinálni)

Jó lehetett. Akkor oda live kell, a read only image nem sérül.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A kérdés az lenne, hogy lehetséges így 2015 táján úgy beállítani egy Windows 10-et, hogy a desktop linuxokhoz hasonlóan a rendszer módosításaihoz (csomagtelepítés, etc.) root jelszót kérjen? Talán az megfogná"
Elvileg ez már rég meg van oldva(UAC + elvenni a rendszergazdai jogot) és nem mindent fog meg.
Ezeket még nem próbáltam de egy próbát megérhet, mert ingyen van: https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=ubuntu%2014.04%20windows%20xp%20theme

--------------------
http://grant-it.com/

Ha meg van oldva, akkor miért nem fog meg mindent?

XP-s skinnel nem bohóckodnék. Egy XFCE panel kb. alapból megoldaná, hogy hasonlítson.

Mert rendszerszinten ugyan nem tud módosítani elevated jogok nélkül, de a saját profiljában azt csinál, amit akar. És elég az, ha a saját profiljában titkosítja le a fájlokat... (plusz vannak az ipari hulladékok, mint a chrome, amik előszeretettel települnek felhasználó-szinten és nem rendszer-szinten, tehát nem kell hozzájuk se rendszergazda jog se elevated jogosultság)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha csak XP-t láttak, akkor nem lenne jobb valami ahhoz hasonló kinézettel dolgozni? Esetleg egy Zorin OS?

Ha a DE nem lényeg, akkor azt mondanám, hogy inkább egy Debian-t rakj nekik. Ubuntu-val rossz tapasztalatok, bár a Mint javítja az Ubuntu néhány hibáját, de az is produkált már érdekes dolgokat nálam.

> Ubuntu-val rossz tapasztalatok
Mik ezek a rossz tapasztalatok?

A Unity fagyogatott. Indokolatlanul nagy memóriaigény (szintén a Unity miatt).
Ha esetleg Xubuntu vagy Lubuntu volt, akkor a Xorg zabálta a memóriát (8GB-ból 4 csak a Xorg volt).

Az upgrade-eket nem is említem, amikor minden szétment és jobban jártam azzal, hogy újrahúztam az egészet. (De gondolom ez náluk nem lenne gyakori.)

A Mint esetén meg pont valamelyik nap kaptam egy olyan crash-t, hogy csak a reset segített, pedig tényleg csak a napi rutinjaimat csináltam (böngészés, videó, zene, levelezés, dokumentáció).

Hagyjuk, napi szinten használok ubuntut, default unityval, oszt semmi baja. Divat szidni.

Meg használni is.

:)

Kár, hogy nem őriztem meg azokat a screenshotokat, amiket a bezárt alkalmazásokról készítettem anno, és random előjöttek mint valami árnyéktéma. Most megérné belinkelni.

Hagyd, works4me érveléssel kár vitázni....

Azért azt érdemes hozzátenni, hogy sokat fejlődött stabilitási szempontból az unity az utóbbi néhány évben. Ettől függetlenül nem biztos hogy ajánlanám egy régi gépre.

Én ezt is hajlandó vagyok elhinni, csak általában azzal, aki az én használom, nálam jóból levonja a következtetést, hogy másnál nem lehet szar, azzal általában nem érdemes belemenni a beszélgetésbe...

Merthogy ez mikor volt?

+1 A unity többet eszik mint egy kde miközben ahhoz képest egy buta fapados felület. Az ubuntunál sikerült elérni, hogy a frissítés olyan szinten oroszrulett mint windowson vagy még jobban. Nem fut rendesen virtual boxban, legalábbis out of the box biztos nem. Amivel viszont nagyon felidegesített egyszer, az hogy nincs benne alapból vim, szerkeszteni kellett volna egy config fájl mert nem bootolt és nem tudtam mert hiányzot, röhejes még az os x-ben is van alapból...

Van viszont vi, ami pedig valószínűleg bőven elég egy config fájl szerkesztéséhez. Vagy pedig az `apt-get install vim` 20 billentyűleütés...

A Vim-el én is futottam egy kört mire kiderült, hogy az Ubuntu Vi-t és Vim.Tiny-t pakol fel default

Lehetséges. Beállítasz egy fiókot magadnak rendszeradminként és egy másikat "általános" felhasználóként. Ha valamit telepítenének, akkor gksudo szerűen kérni fogja a jelszót. A Win10 beépített látszatAV-val érkezik, Defender néven.

Ugyanakkor az Ubuntuval jobban jársz:
- Ingyenes. :)
- Nincs malware.
- Unity indítóra kipakolod a használt programokat, ezt szeretik a felhasználók és az engedelmesebbek csak ezekre kattintanak.
- Minden alapvető dolgot tud már egy ideje az Ubuntu, amit egy otthoni felhasználónak kell. Nagyon sok más disztrón meglévő fejfájást megold az ubuntu-restriced-(extras|addons) telepítése.
- Saját tapasztalat: édesanyám 9.10-es Ubuntuval kezdte és azóta is meg van vele elégedve. Mindegyikkel.
- Saját tapasztalat v2: Ahova csak lehet, a Windows mellé rakok egy Ubuntut is. Ha gond van a Windowsal, el tudják indítani és alapvetően használni is tudják az "állatos rendszert" betanítás nélkül. Tudom, mert mondják a telefonban hogy "Ubuntu alatt is/sem jó." :)

Vagy tan nem rootkent ( Administrator ) kene netezni egy atlag usernek winen.
Exe-k futtatasat letiltani a download/temp mappabol azt kalap.

Ha az XP-t lecseréled, tegyél fel egy olyan Linuxot nekik, amit Te jól ismersz és jól meg tudod Őket tanítani arra a ~3 programra, amit használnak.
Én a KDE "Start menüje" mellé a tálcára ki szoktam pakolni a szükséges (és automatikusan nem induló) programok ikonjait. (Firefox, Thunderbird, TeamViewer :))
Az asztal és a menü majdnem tökmindegy, mivel általábana böngésző, vagy a levelező foglalja el a monitor teljes látható területét.
Az, hogy egy zöld mező van-e induláskor a háttérben, vagy az unokái fényképe... szerintem hót'mindegy.

Mivel nem XP lesz, mindenképpen "új dolgokat" kell megtanulniuk.
Ha ez így van, Nekik tökmindegy, mi az, eleinte kényelmetlen lesz, Neked meg kevesebb a szopás egy random Linux-szal, mint bármilyen Windows-zal.
Szvsz.

Szüleimnél Arch van egy kb. 10 éves gépen. Ők még türelmesek, nekik nem lassú. Youtube-videót néznek (mondjuk inkább csak édesapám), gmail, facebook, internet, szövegszerkesztés, nyomtatás, szkennelés.
Néha (leginkább akkor, amikor kellene nekik valami program vagy funkció) frissítem a rendszert. Közben nem, mert ha megy, minek piszkálni.
Automatikus bejelentkezés egy LXDE-be, és teljesen flottul megy, gyakorlatilag semmi gondom nincs vele.

Bármilyen Windows + Toolwiz Time Freeze meg egy nem védett mappa, ahová menteni tud és csá..
B o l o n d b i z t o s és még víruskereső sem kell.. Ha meg frissíteni kell, távolról leveszed a védelmet és megcsinálod..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Na, ez már jól hangzik.

Fel is vet egy kérdést: tudok valahonnan szerezni egy Win10 appliance-t, hogy játszak vele virtualboxban...? Este meg is nézném.

Ha appliance-t nem is, .iso-t itt találsz például: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise

Üdv,
Marci

Köszi, ez kezdetnek jó. Esetleg valami home, vagy akármilyen edition? (Ha végül meg is vesszük, nem hiszem, hogy otthonra enterprise-t fogunk)

Nem tudom, van-e más kiadáshoz szabadon elérhető trial. Mindenesetre kipróbálásra ugyanolyan jó ez is, szerintem.

Üdv,
Marci

Biztos? Attól félek, mivel ebben minden van, ha majd jön a Home helyette, akkor jönnek a hiányzó appok is, amire számítanék (pl. az előző 8.1-ben nem volt `cmd`... Nem tudom, a vírus, vagy a Home edition miatt)

Valami Ubuntu-val, esetleg Mint-el jobban jársz hosszú távon és nem kell hozzá semmi plussz szoftver.
Automatikus frissítéseket beállítod és pörögjön. Windows alatt ez is gond lesz.

Esetleg ezt a rolling Mint-et kipróbálhatod. Még azzal sem kell foglalkozni hogy frissíted release-kor.

Link lemaradt: http://www.linuxmint.com/download_lmde.php

+1 a Mint-re, XP után kisebb sokk a felület, mint egy Unity, viszont az Ubuntu alap miatt neked se gond az admin rész.

Ne adj neki admin jogot. Akkor lehet windows is.

Az én tippem egyébként: openSUSE, KDE-vel. Win után apró sokk.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1 Ez egy sima frissítéstől biztos nem fog ledögleni.

Megmondom őszintén, már többször nekiálltam OpenSuSÉ-nak, de valahogy eddig sosem adta... Próbáltam többféle DE-vel is (egy napnál tovább nem tartott a viszonyunk)

KDE-t pedig el is felejthetjük. 2007/08-ig elvoltam vele, de ez a szenvedés a desktopreformra, miközben folyamatosan összeomlik mindenféle kisalkalmazás, a nepomuk tekeri procit, és még kitudja mi történik... nem. Egy Ubuntu/Arch/Fedora alaptelepítés _működik_, ha linux lesz, akkor ezek közül. XFCE pedig elég Windows-szerűen is tud viselkedni.

Works4me típusú hozzászólás jön, de két dolgot kiemelnék: többféle hardveren, változatos tudású [mondjuk viszonylag kevés] usernek raktam már openSUSE-t, az egyetlen hátránya, hogy nincs hosszabb támogatottság, de ez is megoldódik 64 nap múlva :)

1) Többször hallottam már ezt az állandó összeomlást, nem mondom, hogy nem láttam még a KDE hibajelentőt, de többnyire addigra komoly gond volt (elfogyott a swap, a rendszer épp állt le, amikor még valamelyik program akart csinálni valamit etc. - vagy mondjuk KDenlive-t használtam, amiatt láttam szerintem legtöbbett :) ).

2) Jó hír, nincs többé nepomuk :) (cserébe van balloo, de azt egyszer egy éjszakára hagytam, hogy végignyalja a ~2 terányi cuccot, azóta el van a háttérben) Egyébként az indexelő funkcióját én kifejezetten szeretem a Win-nek is, és nagyon hiányozna, ha nem lenne.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Biztos kényelmes az indexelés, de addig, hogy az működjön, még sosem jutottam el. Általában a cluttered UI felbasz, és otthagyom. Negyven notifikációt odarak a nepomuktól kezdve az alsa konfigon át az összeomlós-hibabejelentős clock widgetig, és akkor még a start menüre nem is kattintottam...

Qt-t szerettem mindig is, de ma már amúgy is csak a skype-ot használom, ami Qt-s, szóval GTK-s desktop tökéletesen megfelel, és még heggeszteni sem kell kb. semelyiket ahhoz, hogy kitakarítsam a sok bugos szart belőle.

Lehet, rá kéne néznem a KDE5-re, ott már javult-e valamit a helyzet, de az itteni leírások alapján nem nagyon hiszem.

Szerk.: végülis, mit számít, úgyis betegen fekszem az ágyban, kipróbálom az opensusét.

SzBlackY írta:
[...]ez is megoldódik 64 nap múlva

Jön a 13.2 után a 42.1? :O
Lemaradtam valamiről? Az openSuSE is átveszi a Google verziózását (Chrome), vagy mi lett velük? :)

A Novell átadta/megígérte, hogy folyamatosan átadja nekik a SLES forrásait, hogy csináljanak vele, amit akarnak (gyakorlatilag amit a RH csinált a CentOS-sel), úgyhogy nyíltSÜSÜék úgy döntöttek [ha jól értelmeztem], hogy csinálnak egy rendszert, ahol az alapok jönnek a Novell-féle SLES forrásokból, a magasabb szintű csomagok (többek közt a kernel :) , mert az sarkalatos kérdés volt, de valójában a grafikus programok stb.) pedig a mindenkori kiadáskori stable-ök, egy-egy release-t pedig addig támogatnak, amíg az alapjául szolgáló SLES release támogatott.

A 42.1 onnan jött, hogy nem tudtak neki kódnevet adni (azóta Leap lett, Leap 1, Leap 2, Leap N-ként fogják számozni, ha minden igaz) és az OBS-en valamiért ezt a kódot kapta.

Hogy mi lesz belőle, azt egyelőre nem tudom, két hónap múlva kiderül, a Milestone 1-et egy VM-ben kipróbáltam, nem sok változást láttam egy 13.2-höz képest.

Szerk.: A kódátadásos bejelentés elvileg itt volt: https://events.opensuse.org/conference/osc15/proposal/610#1 az idei nyári openSUSE Conferencen.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

thx. Már attól "féltem", typo van a honlapjukon, de a számok kombinálásával sem tudtam összehozni a 14.1-et. :D

Anyám jól elvan a Linux Mint kde-vel. Egyszer kísérletképpen le akartam cserélni, nem engedte. Azt mondta, hogy ő azt már megszokta. Ez az első rendszere, előtte nem használt számítógépet.

Van egy barátom. Nincs igazán köze az informatikához, járműtechnika terén van képzettsége, de gépjárművezetést is oktat.
Szóval műszaki ember de egyáltalán nincs otthon az informatikában. Olyan 6-7 éve vásárolt egy számítógépet és a boltban tettek rá neki okosban egy XP-t.
Néhány havonta hívott, mert mindig volt vele valamilyen gondja. Eleinte csak a napi használathoz szükséges programok és pluginek telepítése frissítése miatt, de egyre gyakrabban vírusfertőzés miatt is.
Kb. egy év után felajánlottam neki, hogy tegyen egy próbát az Ubuntu Linuxszal. A legnagyobb meglepetésemre nem ódzkodott a dologtól sem ő sem a párja. Mondtam, hogy A Linuxon bizonyos Windowsos programok nem fognak menni.
Azt mondták, hogy igazából a Mozilla Firefoxot meg a Thunderbirdet használják, meg azért ha a gyerekek hoznak egy pendrájvon fényképeket akkor azokat szeretnék megnézni.
Akkor én feltettem neki az Ubuntu aktuális verzióját és az operációs rendszeren belüli hiba miatt nem kellett a géphez nyúlnom csak frissítéskor. Amúgy csak LTS-re frissítek, de még most is a 12.04 LTS van fen. Lassan ideje lesz frissíteni.
Annyi kiderült, hogy bizonyos netes banki programok maiatt Java-t is kellett telepíteni, de ez volt a legbonyolultabb dolog ami alapból nem volt benne az Ubuntuban.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Akkor folytatom és mondom a magamét tovább.
Ugyanez a barátom néhány hónapja azzal keresett meg, hogy az unokaöccsének aki szintén nem nagyon járatos az informatikában a gépén összerogyott a Windows XP. Nem lehetne-e arra a gépre is Ubuntu Linuxot tenni?
Megnéztem a gépet egy elég gyenge masina 512GB DDR2 RAM-mal egy AMD Athlon valami gyengus CPU.
Feltettem az Ubuntut, de én nem győztem kivárni amíg elindul.
Akkor szétnéztem mit is lehetne erre a gépre feltenni, először a Bodhi jutott az eszembe, de inkább mégis a Lubuntu 14.04 mellett döntöttem.
Nagyon szépen megy. Youtub videókat simán akadozás nélkül lejátszotta alapból. Meglepődtem, hogy a sima Ubuntuhoz képest milyen szépen ment.
Erre a gépre még levelezőprogram sem kellett mert web-es ingyenes levelezőt használnak.
Ez április végén volt azóta is használják, a kis srác pár nap használat után felhívott és nagyon köszönte, azt mondta, hogy szinte megújult a gépe. Pedig már az anyukáját fűzte, hogy kellene egy új gép, de most úgy látja néhány évig még ez is jó lesz.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

> Pedig már az anyukáját fűzte, hogy kellene egy új gép, de most úgy látja néhány évig még ez is jó lesz.

Egy gyerek sosem mond olyat, hogy elég a meglevő gép, ne vegyünk újat, szerintem te kamuzol. :D

Ő egy megértő gyerek és tudja, hogy nem nagyon telik rá. Az anyukája hosszú munkanélküliség után épp akkoriban kapott munkát. Sajnos van ilyen.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem nem ok nélkül volt ott az a ":D" a mondat végén.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kolléganőm régi laptopjával ugyanez volt a gond. Vírusok, sebesség gondok, nem támogatott XP. A gépben volt 512 MiB RAM. Azzal kezdtem, hogy vetettem bele még 1 GiB-ot, így most 1.5 GiB memóriája van a gépnek.

Feltettem rá a legfrissebb Fedorát Xfce környezettel. Megcsináltam, hogy az update automatikus legyen kérdezés nélkül. Írtam hozzá scriptet, hogy a desktopra feldobjon egy notify-t azzal, hogy frissít, ne kapcsolja ki a gépet - úgy tudom, a dnf amúgy sem engedné a systemd-n keresztül -, továbbá, ha elkészült, jön az értesítés, hogy elkészült.

Megcsináltam néhány alkalmazásra, hogy ha az már fut egy példányban, s elindítanák még egy példányban, akkor nem indítja el újra az alkalmazást, hanem a futó példány ablakára teszi a fókuszt, ha nem azon a desktopon van, belapozza a megfelelő desktopot.

Beállítottam Thunderbird-be a gmail-es fiókját imap eléréssel. Firefoxhoz reklámszűrés, meg YouTube-hoz html5 lejátszás flash helyett.

Csináltam két felhasználói profilt. Az egyik az övé jelszóval, a másik egy vendég jelszó nélkül. Elmondtam, melyiket miért csináltam. A beállítások hasonlóak, értelemszerűen a levelezése csak a saját profilja alatt van beállítva. A gépre lehet ssh-zni, de elrakott porton, s csak egy felhasználóval. Nem a jelszó nélküli vendéggel. :) A SELinux is beállításra került, hogy ama másik porton menjen az ssh.

Van képnézegető, képszerkesztő, zenelejátszó, VLC video lejátszáshoz, LibreOffice irodai programcsomag, böngésző, levelező, terminál, sima text editor (Leafpad), Thunar filemanager, időjárás jelző és előrejelző applet, vágólap manager, pontos idő, dátum, naptár, névnap, hangerő szabályozó, desktop váltó, start menü, hálózat kezelő (network-manager-applet).

Tudja használni.

Ennyi jutott eszembe hirtelen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1 A vendeg fiokra. En egy scriptet is irtam anno, hogy mindig huzza ujra az eredeti home-ot a vendegnek.

Ez nem így működik defaultból? Ubuntu-n legalábbis még szól is, hogy ez most egy vendég munkamenet, minden elvész.

Hat amikor ilyen gepeket keszitettem meg biztosan nem tudta Ubuntu (8.04).

Régi gépre érdemes ezzel is próbálkozni:

http://q4os.org/

(Tud magyarul is)

Vagy ezzel: http://www.bodhilinux.com
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Miaf...
Demost komolyan, honnan a túróból rukkoltok elő ilyen noname kde3 szintű random linuxokkal...?

A gép amúgy egy 1-1.5 éves masina, csak annyi, hogy celeron a procija. Windows 8.1 futott rajta, hát az ég szerelmére, egy Ubuntu 14.04 csak elmegy rajta...

Windows 10-ről van szó, azt akarnánk rá tenni, hát nem régi ez a gép...

Pedig a kozossegi disztrok jok. Kepzeld azt, hogy locsemege a fedoras scriptjeit/ikonjait/etc nem megtartja maganak, hanem visszaosztja -- es kb megapod a puppy-t.

Különben nem azért nem teszem, mert titok, hanem azért, mert rettentő lusta vagyok dokumentálni. Ugyanakkor, ha valakit érdekel, örömmel...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Demost komolyan, honnan a túróból rukkoltok elő ilyen noname kde3 szintű random linuxokkal...?

Onnan, hogy ezt írtad korábban.

Jelenleg mindent meg tudnának oldani desktop linuxon is. (Böngészés, levelezés (Thunderbird), skype, YT videó. Semmi játék. Tán még abev sem.)
Másrészről világ életükben Windows XP-t láttak csak.

Ez a Q4OS, nem noname, a distrowatch-on jelenleg 25. De nem ez a lényeg, hanem, az hogy "kde3 szintű" trinity DE arra használatra szerintem messzemenően alkalmas, kis erőforrás igényű, stabil, és classic K menűjére talán a legkönnyebb átszokni az XP start menűjéről. Javaslom próbáld ki, és utána írj róla véleményt. Virtuálboxban is fut nálam stabilan.

En Linux Mint-et raktam fel baratnom gepere.
Ubuntu alapok, normalis ablakozo rendszer es konnyu hasznalhatosag.

Semmi gondja vele.

"Nem hozzáértőnek laptopra mit?"
Egy beleharapott almát. :)

Kiraz a hideg, mikor az emberi ostobasagnak ilyen meretu megnyilvanulasat latom...
Marmint a ágyon(?) szovettel eltomitett szellozonyilasos laptophasznalatra gondolok. :)

Ha nincs a fenekén szellőző (enyémnek pl. tudtommal nincs), akkor nem dráma.

Normális laptop tökéletesen működik így is, a gagyi meg máshogy se megy rendesen.

Jogos, normalis laptopnal nem kell az egesz gepet lebontani ahoz, hogy kiszedjuk az igy osszegyult bundat a hutobol. Ugyanakkor a nem normalis az olcsobb, tehat...

Xubuntu LTS-t tennék rá, 3 ppa repo felhasználásával lesz friss (pepper)flash, java, multimédia, sok évig frissül. Gépigénye kevés, simán be lehet állítani windows-osra. Ha kevés a ram, akkor Lubuntu LTS-t.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mi az a "3 ppa repo"?
Talán 3 db ppa reporól van szó amiket nem soroltál fel vagy egy konkrét repo aminek 3 a neve? Én ilyet nem találtam, bár nem túl hosszan kerestem.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

--- szerk: visszaszívtam ---

Írtam blogbejegyzést a témában.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Köszi, így már világos.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox