Milyen SBC-t (miniszámítógépet, RPi helyett)?

Sziasztok!

Tudnátok-e esetleg ajánlani valamilyen SBC-t / mini számítógépet, ami jó lehet az alábbiakhoz.

Alapvetően egy beágyazott linuxos eszközhöz kellene: egy touchscreen-en egy Qt-s (QtQuick) felület lenne (videó lejátszással, animációkkal), ha lehet X11 nélkül EGLFS-el; szükség lenne néhány GPIO-ra és USB host-ra.

Amit tudnia kell:
- 24/32 bites színmélység (van néhány színátmenetes grafika)
- FullHD 60 Hz LCD kijelző meghajtása, egyelőre HDMI-n
- OpenGL (legalább ES) támogatás (Qt-s animációk)
- FullHD videó dekódolás (Qt-n belül, gstreamer) (valószínűleg x264)
- GPIO (kb. 10-16 db)
- USB host
- stabilitás (0-24-be menne)

Ami nagyon jó lenne:
- belső NAND flash
- rendes ethernet

Extrák:
- kijelzőhöz LVDS interface
- HW-es videó dekódolásnál valamilyen szabad codec
- WiFi/BT
- CMOS kamera interface
- UART, I2C, SPI, stb...
- működjön 12 V -ról
- legyen olcsó
- felfogató furatok

Jó lenne, ha kb. 20-30 kFt alatt lenne.

Elsőnek egy Raspberry Pi B+ -al próbálkoztam, de nem túl sok sikerrel. A gyári debian image-ben a QtQuick modul nem működik, találtam hozzá Buildroot-al fordított rendszert, ott EGLFS-el szépen megy a QtQuick, de csak 16 bites színmélységben; illetve a boradcom chiphez a HW videó dekódolást elvileg a gstreamer1-hez egy plugin támogatja, de úgy néz ki a Qt csak a gstreamer0.10-el hajlandó együttműködni...

Nézegettem az OLinuXino-kat / cubieboard-ot (Allwinner A10/A20 chip), de ezekre azt írták, hogy a fullhd 60 Hz 32-bites színmélységgel elviszi a memória sávszélesség jelentős részét, és inkább 50 Hz, 16bit-et ajánlanak.

A segítséget előre is köszönöm.

Hozzászólások

Ha belegondolok, hogy az SBC-k GPIO kimenetei közül

- az egyszerű I/O lábak --> PC parallel portjának vonalai (PC esetén 8 kimenet/kétirányú + 5 bemenet)
- UART --> PC RS232-je de SBC-nél még a 3,3V-os logikai jellel (= közvetlenül dughatod rá a mikrovezérlőt vagy az RS422 illesztő IC-t)

- SPI --> ezt szeretem az SBC-kben, PC-n nem volt
- I2C --> szintén jól jön, PC-n nem volt
- néhány SBC-n közepes sebességű A/D --> alapvető méréshez, PC-n nem volt

- tápfesz: SBC-n legalább 50 mA terhelhetőséggel jelen van a GPIO tüskesorán
PC esetén vagy 1-2 mA-t próbáltál nem használt kimenetekből szívni vagy további kábeles csatlakozás (pl. USB csati 5V-jára) kellett.

Érdekes a fenti tükrében, hogy a tüskesorra GPIO néven "újracsomagolt" megoldás mennyire más szemléletben tűnik fel.

- nem nyomtató portként gondolunk rá
- nem a lassú betárcsázós modem illesztésére való soros portként gondolunk rá

Helyette praktikusan használható GPIO-ként.

Two standard boards are being offered initially: a $99 based on the 1.46GHz single-core E3815 (5W TDP) along with 1GB RAM, and a $129 version incorporating the dual-core E3825 (6W TDP) accompanied by 2GB RAM.

forrás: http://linuxgizmos.com/intel-unveils-tiny-x86-minnowboard-max-open-sbc/

A cpubenchmark.net-en utánanézve az első proci az némileg erősebb egy N270-es Atomnál a másik sem erős, gyengébb a D525-ös Atom számítási teljesítményétől.

Szóval ez az x86-os kisfogyasztású cucc nem lesz full hd-ra alkalmas.

x86-ok közül az Advantech MIO szeriát nézted? Pl MIO-2261, 2263 vagy 3260. Lehet, hogy alapból mindent tudnak, amit szeretnél. Árukat nem tudom, de RAM-mal együtt talán netto 40-50e Ft-ért beszerezhetők. Ez már drága? Kell hozzájuk még lemez, pl. mSATA SSD (+10e Ft), sima SATA SSD, vagy egy USB PenDrive.

Kb. 1.5 évig fejlesztettünk STB-t és végigjártunk néhány lépcsőt. Előszőr iMX53-at, utána jöttek az iMX6-ok (Wandboard Solo, Dual, Quad), aztán a termék végül MXQ S805-re készült el. Pl. http://www.amazon.com/Amlogic-Android-Miracast-Airplay-Vensmile/dp/B00Q…

Mi is Qt/QtQuick-es felületet készítettünk, MPEG2/H264 lejátszással stb.

Előnye:
- olcsó;
- 4 mag, sok RAM;

Hátránya (az van bőven):
- ha saját linuxot akarsz rátenni, nem pedig az Androidját piszkálni, akkor keményen hackelned kell. A kollega napokat/heteket töltött el azzal, mire rájött, hogyan tudunk rá saját image-et tenni stb;
- nincs agyondokumentálva;
- nincs hozzá pontos kernelforrás, a kollega úgy patchelgetett össze vmit mindenféle forrásból, amit lefordítottunk és többnyire jó volt;
- eleinte az Androidból kinyert bináris kernelt használtuk;
- U-boottal is hasonló szívás van;
- a codecjei elég hülyén működnek (szintén nincsenek dokumentálva), csak félig fejtettük vissza, hogyan kellene őket használni, ezért SW-esen (ffmpeg) dekódoltuk a videókat, ami 1024x768 H264-ig szépen is ment (négy magból kb. hármat foglalt le), maradt CPU erőforrás a GUI-hoz is;
- van egy rakás HW revízió, amit SW-ből nem nagyon tudsz detektálni, viszont pl. máshogy vannak rajtuk bekötve a ledek stb;
- a forrásoknak, amiket valahogy szerezni tudtunk hozzájuk, az a tipikusan gányolt kínai érzete van (gányolni persze bárki más is tud);

Csak akkor ajánlom, ha van bőven emberi erőforrásotok, olyan, aki tényleg érti a dolgokat mélyen. Egy sima Buildroot-tal erre az életben nem készítesz rendszert.

Amúgy meg az iMX6-ok is jók (WandBoard), azokkal is megy a Qt, OpenGL. Az iMX-ek VPU-jához van gstreamer támogatás, de azt nem tudom, hogy a Qt ezt hogyan eszi meg. Az iMX-es változatnál én direktben használtam a két framebuffert, VPU-t, hangkártyát, 2D gyorsítót és így ment a full HD H264, de 25fps fölé már csak kínkeservesen lehet vinni (gyakorlatilag nem). A gstreameres megoldás sem fog tudni többet, hiába ígérik, a Freescale itt-ott kamuzik a termékei adatlapjában. Ja, és hiába veszed a négymagost, abban a VPU ugyanaz, mint az egymagosban. Mondjuk a GPU az már erősebb...

GPIO-nak nem elegendő egy külső USB-s IC?

A gond ott kezdődik, hogy az olcsó boardok 32bites megoldásaiban nincs "kakaó". Amit te keresel az valószínűleg 64bites ARM SBC-kkel fog menni - viszont az Intel se hagyja magát. Ezek viszont egy picit drágábbak. A legutolsó Fedora konferencián Rochesterben volt egy Hong-kong-i cég, akik Jaguarboard néven kb. két hónap múlva jelentetnek meg egy atomos SBC-t (a szerencsés konferenciarésztvevők kaptak egy prototípust, mivel lesz rá fedora support), és talán tudom még ajánlani a Qualcomm Dragonboard-ját, bár ez utóbbi inkább egy combosabb mobil devboard. HTH.

RPi, RPi B+: nagyon lassú SBC kategória, amely még a Cortex előtti ARMv6 architektúrára épített. A megjelenésekor már létezett a Pandaboard, Beaglebone és társai amik ennél akkor már jobbak voltak (1 GHz-es Cortex A8, dual Cortex A9).

Az idén megjelent RPi 2-es verzió az RPi (és B+ alverzióhoz) képest 6-szor gyorsabb összteljesítményt ad, de valójában már a megjelenésekor az idei SBC technológiai szintjének alsóbb szegmense lett.

Lásd: http://dn.odroid.com/homebackup/201506301905569693.jpg

Félreértések elkerülése érdekében megjegyzem, valójában nagyon erősek ezek, csak ha extrém SBC-s számítási igény merül fel, akkor nem a jelenleg kereskedelemben levő Rpi-kben kell gondolkozni.

Ami a videólejátszós melódhoz fontos szempont:

1. CPU magteljesítmény, többszálú program esetén összteljesítmény
2. memória busz teljesítménye - sok SBC-ben el van rontva
3. CPU-hoz integrált videó chip típusa és driverének jósága - ebben tudok legkevésbé segíteni, mivel ezt használom legkevésbé az SBC-kben.

Egy ODROID-XU4-et szerintem ki fogok próbálni, kíváncsi vagyon a sebességére.
Nincs igazán (CPU számára) számításigényes feladat, videó dekódolás/lejátszás meg leginkább 2D-s animációk, szóval vagy a GPU (amit nem hiszek) vagy a memória sávszélesség lesz a szűk keresztmetszet.
Köszi a segítséget.