geotag hozzáadása képekhez

Sajna a fotógépembe nincs beleépítve a GPS, de jó lenne ha valamiképpen megtudnám adni minden képnek, hogy hol is készült.
(Exif, IPTC, XMP)
A Flickr-ben elég lassú a dolog, és az online. Valami hathatósabbat keresnék. (Linux)

Hozzászólások

Mivel szűkmarkúan bántál a fontos adatokkal, így csak egy tipp:

Ha egy GPS/telefon/bárakármi rögzítette a mozgásodat a fényképezés közben, és a fényképezőgép órája be volt állítva, akkor egy lehetséges megoldás a darktable. (https://www.darktable.org/usermanual/ch02s03s09.html.php)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Mivel szűkmarkúan bántál a fontos adatokkal" ????

No akkor Fuji Finepix S4800 Bridge camera. - Nem telefon. Nincs beépített GPS, ergo nem képes meghatározni hogy a kép hol készült.
Ezért nem is menti el a meta adatok közé.

Persze lehetne hangjegyzetet hozzáfűzni, de az jut az ember eszébe a legkevésbé, amikor fényképez.
S hiába van Wayteq autós GPS-em ez nem jó arra.

S én inkább arra gondoltam hogy van egy térkép, amire ráhúzogatom a képeket a megfelelő helyre, és az adott hely GPS adatai bekerülnek az Exif meta adatbázisba a képen belül.
Ilyen megoldás a Flickr is de sajna mindig csak egy képet enged, holott van amikor több is készül az adott helyszínen csak másfelé néz az objektív. Ráadásul ezzel az a baj, hogy csak a Flickr-en lévő képben lesz benne az adat, ami a saját gépen van, azon nem.

Most ez már nem segít, de a továbbiakban vigyél magaddal egy telefont, amiben van GPS, és tud GPX fájlt (vagy olyat, amiből lehet konvertálni) rögzíteni a szoftver.

Ha a mostani feladatra nem találsz „normális” megoldást, akkor a helyszínek és időpontok ismeretében saját magad is készíthetsz egy gpx track fájlt, ami alapján a darktable már tud dolgozni. A gpx egy xml formátum, így elég könnyen el lehet készíteni. De csak elméleti szinten tudok nyilatkozni, mert még nem volt szükségem ilyenre.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Normális megoldás: https://www.darktable.org/usermanual/ch05.html.php

Ugyan a leírásban nem említik, de ha egyszerre több képet kijelölsz, akkor azokat egyszerre a megfelelő térképi pontra lehet húzni. Próbaképpen 236 képet geotag-eltem meg egyszerre.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Igen megtaláltam a repóban, és már rájöttem arra is hogy több képet is hozzátudok adni egy ponthoz, de azt még nem tudom hogy ez miként mentődik el a metaadatba?
A bal oldalon az Image informationban látom hogy beletette a koordinátákat, de hiába kattintok a jobb oldali tagginig attach-ra, látszólag nem történik semmi.
Hiába nem ismerem a programot.

*****

Meglett az is.

Hát ez így gáz, és szerintem pont nem így csinálja.
Legalábbis remélem hogy nem birizgálja el a raw fájlokat.
Ami általában a cél:
- ha raw a kiindulási alap, akkor raw + xmp ->jpg (geotaggelve), a raw fájlt csak olvassa, sosem írja
- ha jpg, akkor lehetőleg ne nyomorítsa tovább a jpg-t, csak az exif-et módosítsa, ami viszont az RT exportnál (bár iszonyat rég használtam) lehet hogy nem opció.

Aha. Fogsz egy vektoros térképet, megkeresgeted a pontoka,t és utána belerámolod kézzel az exifbe. A jövőre nézve meg trackelsz egy arra alkalmas eszközzel (nem biztos, hogy telefon jó ötlet, egy gps-nyomkövető jobb lehet), aztán utólag az időadatok alapján már lehet automat-izélni a geotagelést.

Windowson Lightroom/Picasát mondanék, amik nem csak a képek szerkesztésére, hanem a rendezgetésre is nagyon jó eszközök, Linuxon pl. ezek alternatíváinak keresésével lehet elindulni.

GPS adatokhoz tipp: https://www.google.com/maps/timeline

--

Linuxhoz csak olyat találtam, ami a Geosetterhez képest muhaha. De talán elkocog wine-ból, még ha limitációkkal is.

Ha van gps track, akkor gpsprune. Tud eltolással számolni (Hint: amikor van pontos idő/hely, akkor a GPS logger alkalmazás képernyőjét lefotózod (hely- és időadattal), és megvan az időeltolás :)

gpsprune java alapu, mellette megnezheted ezeket is:

1. foxtrotgps: elsosorban 5-fele repobol terkepeket hiv le, jobb egergombbal fenykepek georeferalasa elvegezheto vele.
offline is mukodik, ha letoltotted a megfelelo helyrol kulonbozo felbontasban a terkepeket. (a prune is elketyeg offline ha a cache nem ramdrive-ra kerult)
FoxtrotGPS can be used to geotag photographs that were taken while logging a GPS track, and can show icons on the map indicating where the photographs were taken; this is done by correlating timestamps in JPEG EXIF data with timestamps in the GPS track, and the following additional packages must also be installed for use at run-time in order to make use of this feature:
gpscorrelate --ez vegzi a feladatot
jhead --ez meg hozzairja a jpeg hederhez
http://www.foxtrotgps.org/doc/foxtrotgps.html

2. gpscorrelate: ezt hasznalja a foxtrotgps. Ennek van GUI-s felülete is ( https://packages.debian.org/search?keywords=gpscorrelate-gui ). Kotegelt kepfeldolgozas is lehetseges

3. qgis: itt sokkal tobb dolgot csinalhatsz, pl. pixelgrafikus terkepeket is keszithetsz ( https://www.flickr.com/groups/qgis/pool/ ) referenciapontok hozzaadasaval
http://www.qgis.org

Ha ez nem lenne eleg, itt nezz korul:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Geotagging_Source_Photos

Merkaatort, GRASS-t mar nem merem javasolni, a viking is inkabb gis-program, mint fenykepgeoref. De legifelvetelbol ez is tud georef. terkepet csinalni, ha hozzaadod a megfelelo layert

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---