OSX clickbait

 ( stoned | 2015. március 30., hétfő - 23:27 )

Az elmúlt 15 évből 14 év 2 hónapot kizárólag linux alatt töltöttem (a közel egy év munkahelyi kényszerből adódóan részben windows-zal telt, rémálom ilyen szempontból). Ennyi idő elég hogy nem sok meglepetéssel szolgál a linux: learning curve megmászva. Az évente előkerülő "milyen szar az ubuntu mert [ folyton lefagy | XYZ nem működik | ronda | stb ]" típusú hozzászólásokat mindig átugrottam, úgy látszik linux-fu-ban feketeövesként az ilyen problémákat már úgy oldom meg, hogy fel sem tűnik. Mondjuk az durva volt mikor tavaly nekem kellett hozzáadnom a kernelhez egy PCI ID-t, hogy egy Asus Q502LA wifi driverét működésre bírjam. Mérgelődtem is, hogy mi ez, 1998? Erre nekem kellett rájönnöm, egy árva megjegyzést sem találok sehol az interneten róla?? Könnyes szemekkel emlékeztem a Debian Slinkes időkre.

Na, de ma kaptam egy MBP-t munkaeszközként. Nem hittem, hogy első látásra szerelem lesz ez az OSX-el. Gondoltam eleinte majd magamban teszek cinikus megjegyzéseket, hogy "mi ez a szar" meg ilyenek, de nem alacsonyodok le arra a szintre mikor csak azért kárálok egy OS-re mert... csak. Ez persze csak az apró bosszantó hibákra és eltérésekre vonatkozik majd, amik lassan elmúlnak ahogy hozzászokok a dolgokhoz és rövid időn belül jön a nirvana, vagy legalábbis a zökkenőmentes használat Emacs-szal, ZSH-val és a többiekkel.

Először is a telepítés során bejelöltem a merevlemez titkosítását (FileVault). Na ez nagy hiba volt. Először szólt, hogy dugjak rá áramot, csak utána folytatja. Rádugtam, nem folytatta. Csak strandlabdázott nekem, mint egy szaros windows. Azért sikerült kilépnem és rebootolnom, login is sikeres, minden működött, csak a disk encryption status is pending volt zavaró. Meg is találtam a megoldást a support oldalon: telepítsem újra az OS-t titkosítás nélkül, majd a feltelepített rendszerben kapcsoljam be a titkosítást. Mi a fsz, windows ez vagy mi?

Na mindegy, azért minden működött rendesen, úgyhogy gondoltam mielőtt újratelepítem, körülnézek egy kicsit. Gyorsan rádugtam a 24" Dell monitort az HDMI portra, majd kis híján le is hánytam. Röviden: a OS valamiért azt hitte, hogy TV-t dugtam rá, ezért valami ocsmány ronda képet tett ki rá, olvashatatlan fontokkal és borzalmas színekkel. Sikerült találnom valami levlistán egy ruby scriptet, ami az EDID információkból kiszedi azokat a dolgokat, amik összezavarták az OS-t. Az így keletkezett XML állományt, ami főleg bináris adatokat tartalmazott már csak be kellett másolnom a megfelelő helyre. Hú, ez tiszta Arch linux feeling \o/.

Szóval most épp települ újra. Ellenálltam a kísértésnek, és a partícionálás során nem hagytam szabad helyet egy linuxnak, szóval eltökélt vagyok, bírni fogom én az OSX-et :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Belehuztal rogton az elejen, bar a 10.10 nem a legstabilabb OS X verzio ami valaha napvilagot latott, de azert meg igy is szeretheto rendszer. Mellesleg amit 3rd party SSD-ken kell vele tenni az kifejezetten a Linuxra emlekeztet. Remelem 10.11-re osszeszedik magukat es minden a regi lesz, de azert vannak sajnos ketsegeim. A stabilitasi problemakat meg talan ra lehet most fogni arra, hogy "uj a swift meg".

Ezt az EDID infó kiolvasós scriptet megoszthatnád a nagyközönséggel.
Én screenresx-et használom, legenerálja a file-t, aztán azt elteszem, utána letörlöm a screenresx-et.
Nem túl praktikus megoldás.
Egyébként a monitorok 80%-ával nem játszik ilyet.
Az én 2208wfp-met az imac az ati 2600pro-val nem kezelte rendesen, a macbook geforce 9400-zzal meg simán.

screenresx neked jol megy? nekem az istenert nem ette meg a custom felbontst, beadtam, elmenttem, de nem installalta.. van valami trukkje?

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Jól működik. Rebootolni kell beállítás után, de ezen kívül semmi.

Megint eggyel kevesebb... :-\

Mire az en mostani laptopom kioregszik (3-4 ev meg), es linux fronton nem lesz valtozas,
akkor valoszinu en is lepek. Az anyagi oldala nem tart vissza a mostani gepem arban egy sulycsoport...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tessék megnyugodni, itthoni gépen marad az Ubuntu. A 14.10-el semmilyen problémám nem volt eddig. Valamikor a KDE4 megjelenése előtt váltottam tiling wm-re, azóta a 14.10-es Unity az első DE, ahonnan nem menekültem vissza az XMonadhoz, pedig rendszeresen próbálgatom a KDE/Gnome/Unity új verziót. A Gnome kedvéért Fedora-t, KDE kedvéért Archot szoktam felrakni, hogy egyben a distrokat is próbálgassam. Azért a végén visszatértem az XMonadhoz, de csak hetek múlva, és csak a megszokás miatt.

Szóval maradok linuxon ahol lehet, mert nekem kényelmesebb. Egy Thinkpad X1-nek jobban örültem volna ubuntuval, de nem rossz az OSX sem.

Nekem agyhalál volt az osx. Egy meló miatt került hozzám, nem én választottam. A gyorsuló egeret nem bírtam megszokni, és csak fizetős alkalmazást találtam, amivel ki lehetett volna kapcsolni. Ráadásul feltettem a Half Life 2-t, és abban is gyorsult az egér, folyton mellélőttem :-). Aztán az összes eszközt, amit általában apt-tal telepítek repóból úgy kellett volna netről összeguberálnom. Úgyhogy inkább felpattintottam egy uborkát, és azóta boldog vagyok vele. A vas tetszetős és strapabíró, azt meg kell hagyni.

/o\

Nincs egy napja hogy teljesen friss szemmel használom, de

brew install tmux zsh pass maven

És a legfontosabbak telepítve. Ez semmivel sem bonyolultabb mint a ports vagy yum/apt-get.

Néhány éve volt már ez a kalandom és akkor még rettenetesen lassúak voltak ezek a repók. Órákat ketyegett, és a végén azt mondta: nem. Lehet, hogy elsőre nem a megfelelő repót találtam meg persze. Nem tettem bele elég erőfeszítést.

Hl1 esetén volt raw input. Szerintem HL2 esetén is van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ingyen? :-) Nem találtam meg :-(