Digi digitális kábeltévé

Meghallottam kollégáktól, hogy már ott tart ez a mai modern technika, hogy kábeltévészolgáltatóktól lehet kérni olyan boxot, ami felvevős. Én meg nem vagyok tévé elé ragadó fajta, én csak szigorúan azt nézem ami érdekel, ezért ez, hogy beállíthatom mit vegyen fel egy kicsi doboz számítógéptől függetlenül csábító.

Bementem az ügyfélszolgálatra, mosolygós hölgyike mutatta, hogy van ilyenjük (doboz mutat, kicsomagol - kaon na 1600 hd). Megkötöttük a szerződést, a boxot nem kell megvenni +300Ft bérbe, ne tegyem tönkre, stb. Egy héten belül jöttek a szerelők, bekötötték, aláírtam 3 helyen és távoztak. Semmi bekötési vagy szerelési díj.

A beltéri boxról tudni kell:
* A hátsó felébe van csatlakoztatva egy bankkártyától nagyobb átmérőjű vékonyka chip-es kártya, de elvileg hagyományos tévével is jönnek a nem HD adások
* Nem tévém van, hanem egy 24 colos ips paneles full hd dell monitorom, de az eszköznek mindegy. A képet és hangot küldi analóg és digitális vonalon egyszerre - így kép hdmi-n monitorra, hang a 2.1-es hangfalra csatlakozik.
* A készülék strapabírónak tűnik, nem forrósodik, csak enyhén meleg, távkapcs jól használható.

Én, mint programozó viszont azt mondom, hogy a készülék szoftvere kőkeményen béta. Komolyan, én ha sietek sem adok ki ilyen szoftvert a kezemből.

Első bekapcs kb 1-2 perc, aztán utána a kikapcsológombra szerintem csak suspendeli az kimeneti dolgokat, kikapcsolja a monitort, gombnyomásra 1 mp alatt visszaáll.

Ismerkedés:
Első dolgom 1 terás hdd-t rádugom, beállítások, kódot kér, bepróbálom 0000, elfogadja, ok. Média menü. Hdd kiválasztása, írja, hogy Segate. Zsír, kiválasztom, visszakérdez, hogy tényleg beállítom-e. Ok-t nyomok. Azt mondja: a tároló filerendszere ntfs, szükséges ext3. Na, jó, mondom ez akkor linux és formázza a vinyómat, nembaj. Visszakérdez, hogy biztos formázom-e. Már harmadjára nyomom: ok. Kiírja kb 3 mp-re, hogy formázás, majd a képernyőn látom "Siker". Na, gondolom én, gyorsan ment, megyek vissza az előbbi menüre, látom most sincs kiválasztva a vinyó, oké, biztos nem választja ki formázás után magától, nem tesztelték le eléggé, kiválasztom. Erre újra megkérdezi, hogy formázom-e. Meghogy ext3-e. Na, anyád.
Ki-bekapcsolom, hátha ez a baja, de nem. Oké, átdugom a pc-re, fdisk-el új partíciós tábla, elsődleges partíció, mkfs.ext3, el volt vele 20 percet a gép, sebaj, röhögök, ezek a Kaon box-ban bármilyen végkimenetelre "Siker" üzenetet iratnak ki, nagyon laza.

Ezután hozzádugom, kiválasztom, hogy Segate, már nem pofázott, egyből elfogadta, kérdezi timeshifing? hátpersze.

Aztán nézegetem a menüjét, van benne ilyen, hogy alkalmazások. Lol, mondom mi ez. Belemegyek: időjárás, horoszkóp, hírek, sport, árfolyam. Ó, csupa elengedhetetlen dolog az élethez. Persze arra már ne térjünk ki, hogy bármelyikre is megyek annyit ír, hogy "Hamarosan".

Nembaj, lényeg a felvétel és a képminőség. A HD csatornák hozzák a szintet, éles, szép kép, lehet listában lévő csatornákat listázni, írja milyen műsor megy rajta és még lehet előre 5 napot lapozni a műsorlistákban és beállítgatni adásokat felvételre.

Aztán:
Van rajta ethernet port, de úgy tapasztaltam inkább csak dísznek, rádugom a routerre, villog, de ip címet se kér.
És: tele van félrefordításokkal. Úgy tudom a Digi román cég, gondolom programot író informatikusok írták meg a nyelvi file-t is, tehát néha ír olyan blődségeket, hogy nem tudom hova tenni, bár ez megszokható mi mit jelent.

Ami már bosszantóbb, hogy ha pl. éppen visszanézel egy műsort és be van állítva egy felvétel előre akkor lejátszás közben lazán átkapcsol az élő tv adásra, de minden úgy néz ki, mintha a felvétel menne tovább. Tehát ilyenkor le kell stoppolni, majd vissza belemenni a galériába, újra megkeresni az addig nézett műsort és újra elindítani. Indításkor persze megkérdezi, hogy "Kezdés", "Folytatás", "Mégsem", de persze a folytatás megint csak dísznek van ott, ugyanúgy az elejétől kezdi és lehet tekerni.
A tekerésről meg annyit, hogy itt "Reklám átugrása"-nak hívják :D (lásd fordítási blődségek), de a nyomorék csak meghatározott másodperceket ugrik (gyárilag 30 mp). A beállításokban megtaláltam természetesen teljesen más néven ezt a 30 mp-et és beállítottam maximumra, ami kőkemény 60 mp lehet legfeljebb. De ez persze csak a reklám átugrására vonatkozik, ha a visszafelé ugró gombot nyomod akkor csak 8-10 mp-et ugrik visszafelé, szal inkább szedjek hangyát, ugye...
Nem kell azt sem részleteznem gondolom, hogy nem jelzi a médiagalériában, hogy azt a műsort megnéztem-e már vagy sem, pedig 1 terás vinyónál lesznek ebből is gondok, pedig szívesen kihasználnám a meglévő tárhelyet.

Amúgy lefagyás pl eddig nem volt, kikapcsolt állapotban is felveszi az adást, lehet listázni, szűrni műsorokra, műsor műfajokra, stb.

Egyelőre ennyit, amit sajnálok - kár, hogy nincs a szoftverben hálózatkezelés, mert mondjuk jó volna hálózati adattárolóra felvenni vagy ha mindenképpen HDDre vesz akkor onnan letölteni a felvett adásokat mondjuk laptopra.

A vinyót azóta egyébként nem húztam le róla, nem tudom milyen formátumot gyárt, bár én sima mp(e)g-re tippelek nulla tömörítéssel (full HD adás 55 perc 3.8 giga)

Részletekről még ha lesznek - és ha érdekel valakit - még írok.

UP.
Valami nagyon rejtélyes formátumban rögzít.
KÉP KÉP2

VLC nem tud mit kezdeni a formátumokkal. :(

UP#2
Próbáltam egy pár programot, egyik sem tud mit kezdeni a fileokkal. Az avconv konzolon felismeri a .trp file video és hangkodekét és csinál egy 2kb-os file-t örömében. A neten linkelt programba tallózva pedig nem történik semmi, rendre befagynak, vagy szimplán nem csinálnak valóban semmit.
Prohardveren kábeltévés fórumokban rebesgetik, hogy az ilyen szolgáltatói boxok másolásvédelemmel látják el a felvételeket is.

Az internet csatlakoztatástól azt mondják, hogy ennél a típusnál szervizelési okokból van rajta.

Hozzászólások

A DIGI tudtommal Conax kártyával titkosít, szóval DVB-C kártyával egy PC is alkalmas rögzítőnek. Én így tévézek már évek óta, egy YAML fájlba írom bele mit akarok nézni, pl.:


---
natgeo:
  Légikatasztrófák:
    :score: 5
    :dupdet: true
supertv2:
  Éden Hotel 18+:
    :score: 3
    :dupdet: false

Aztán mikor honnan nézem: PC, WDTV Live, XMBC, tablet.

Én azért választottam ezt mert nem akartam még egy set-top boxot a szobába, aztán persze sokkal rugalmasabbnak is bizonyult ez a megoldás, mostmár nem cserélném semmilyen zárt boxra. A score a prioritás, ha ütik egymást a műsorok akkor az alapján választja ki hogy melyket rögzítse, a másikat pedig felveszi ha ismétlik.

A WDTV-t, XBMC-t meg általában UPnP-n, BubbleUPnP app-pal vezérlem, ami sokféleképpen, konfigurálhatóan tud seekelni, így pikk-pakk átugrom a reklámot. PC-n tableten meg egyértelmű..

Ha már eleget bosszantott a zárt megoldás indulj el erre. :)

Szerintem tobben orulnenk, ha megnyitnad a rogzito script forrasat. Lehet nekem is lesz majd ilyen projektem, ha hozzank is betor a digitalis technologia, analog adast eleg maceras rogziteni, ugyhogy azzal nem akarok igazabol szivni (idozites nem megbizhato, TXT nem kiolvashato + nem megbizhato, stb), de amit olvastam a digitalis teverol, elegge megkonnyiti a dolgot a rendszer maga is...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A MythTV is erre való, érdemes megnézni, csak én overheadnek éreztem ilyen egyszerű feladatra. Az analóg tényleg TV szívás, már az enkódolás miatt is.

Átfutottam a kódot, ruby, sose gondoltam hogy megosztom, de végülis vállalható, feltolom valamikor github-ra, csak kicsit kitakarítom. Ha elfelejteném és már kéne, akkor up-old a topicot. :)

DVB-C kártya CI slottal, abban Conax CAM és abban az előfizetői smart card. Pl.: Mystique TeCaBiX-T2C Xpress CI, PCIe, 89 EUR.

Rápillantottam a Digi oldalára, CI+ -t követelnek, ami tárgytalanná tesz az egészet. Az egy zárt rendszer, csak hitelesített gyártók csinálhatnak ilyen eszközt, akik kellőképpen bekorlátoznak téged, hogy ne okoskoggyá. :)

Ez alapján a HDD-re mentett felvételeid is DRM-esek, csak a boxszal tudod visszanézni.

"Van rajta ethernet port, de úgy tapasztaltam inkább csak dísznek, rádugom a routerre, villog, de ip címet se kér."

Statikus IP?

És mégis hogyan találjak rá? :)
Annyira bölcs a kis dekóder, hogy keres és kér magának egy szabad ip címet a hálózaton? :D

Egyébként sem a dobozán, sem a gépen, se a beállításokban nincs se mac cím, se semmi if-re utaló szöveg.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Én a digitális tévét analóg tunerkártyával oldom meg.

A dobozból hátul kijön SCART-RCA mókával, a video rész bemegy a kb. 15 éves analóg tunerkártya composit bemenetére, a hang megy be az alaplapi hangkártya LineIn-be.

A mencoder meg szépen felveszi amit a doboz neki lejátszik. Ennyi.

Aztán innentől tökmindegy, hogy a doboz milyen formátumba mivel kódol és mit. Csak egyszer le kell játszani és kész.

szerk: A tunerkártya persze kicserélhető DVD/Blu-ray/vinyós felvevőre, a lényeg az, hogy a doboz /pl .SCART / kimenő jelével össze tudd valahogy kötni.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Van nekem hibrid usb tunerkártyám, elvileg analóg is jönnek a nem HD csatornák, szal a felvételi lehetőségem megmaradt, csak nem abban a tűéles képminőségben, amit a boxon keresztül látok. :)

Csak ahhoz kell a lapopnak mennie...

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Köszi a "tippet". Kedvet kaptam hozzá, mert itthon még őskori VHS alapon ment a rögzítés, amikor szükség volt rá (évente 4-5 alkalom), és már régen szerettünk volna valami váltást, de ágyúval sem akartam verébre lőni azért a pár alkalomért. Ma eljutottam a végre Digihez, mivel már volt előfizetésünk kábeltvre is (analóg csomag), így csak kaptam egy boxot tartozékokkal, hazahoztam, összedugtam, pikk-pakk működött. Háttértár még nincs, de egy 8 GB pendrive-al már "teszteltük" a felvételt. (persze időnként látszik, hogy azért a pendrive nem erre van kitalálva :) ). A pendrive-ot nekem gond nélkül leformázta.

Ne kattints ide!

Olvastam fórumokon, hogy egyeseknek kiírta a készülék a pendrive-ra, hogy nem rendelkezik az eszköz megfelelő átviteli sebességgel, ezért nem használható.

Én a HDD-vel simán timeshifingelek rajta, vagy felveszek fullhd adást, miközben nézek egy másikat teljesen akadásmentesen. Csak kár rá az 1T vinyómat használnom, semmi értelme, mivel alapból semmit nem rendszerez a készülék, így hamar annyira átláthatatlanná válnak az egymásutáni felvételek a sorban, hogy inkább folyamatosan törölgetem, ami már nem kell.

Tehát lazán elég volna rá mondjuk egy 80 vagy 120 gigás vinyó szerintem. Sőt. Van egy 32 gigás pici pendrive-om kulccsomón, amit ajándékba kaptam, de nem is használom, lehet rápróbálok a hétvégén hogy megy vele. Nem hiszem, hogy fog normálisan, de hátha.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Nekem is szólt, hogy az eszköz sebessége miatt lehetnek gondok, de ettől még elfogadta, tudtam felvételt csinálni. De, mint jeleztem, nem volt tökéletes a visszajátszás "gördülékenysége". Tényleges akadás nem volt, de az volt az embernek az érzése, hogy lehetne simább is a lejátszás.
---
szerk: most nézem csak, én Kaon NA 1410HD-t kaptam. Tényleg: van arról valami infó valahol, hogy az USB port az 2.0-s vagy 3.0-s? A google sosem volt barátom :).

Ne kattints ide!

"most nézem csak, én Kaon NA 1410HD-t kaptam"
Az kemény, azt hittem legalább mindenkinek ugyanolyat oszt a digi az egyenlőség jegyében :D

"van arról valami infó valahol, hogy az USB port az 2.0-s vagy 3.0-s"
Nekem a dobozán rajta van, hogy 2.0. De egyébként a 3.0 aljzata kék színű.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...