Kincs, ami nincs

Hazfelujitok eppen. Na mit talalok a padlason a deszkak alatt? Ket rozsdas pisztolyt, egy rakas loszert '44-es gyartasi datummal, meg egy jol megcsocsalt Talmud-ot.

Adja a sors, h soha tobbe ne legyen olyan ideologiai v. politikai kozosseg, hogy embernek szuksege legyen arra, hogy ilyenre kenyszeruljon.

UPDATE

Kepek a talalt targyakrol: https://drive.google.com/folderview?id=0ByVLeGrHc1mRfmktU0s4NXM4Y0gycmF…

Rakerestunk, mi is ez a "Talmud magyarul" c. konyv es kiderult, hogy eppen az ellenkezoje, mint amire gondoltunk.
A Talmudnak egy antiszemita forditasa:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Luzs%C3%A9nszky_Alfonz_%28%C3%BAjs%C3%A1g%…

A rendorokrol annyit, hogy kijottek, elvittek az eles loszereket, meg a ket rozsdas vasdarabot. Illedelmesek es segitokeszek voltak szakmailag es emberileg is, a szlogenjuknek megfeleloen intezkedtek.
"Sajnos" a karogo venasszonyoknak nem lett igazuk... nem meglepo modon.

Hozzászólások

Jó fogás!

Ismerősöm vett pár éve egy pesti bérházban egy apró (leválasztott) lakást. Az egyik fal a körfolyosóról az ajtón át benézve láthatóan odébb volt, mint a szomszédnál, így kiváncsi lett arra, hogy mi van a két fal közötti, kb. félméteres sávban, elkezdte kibontani a falat. Egy teljesen elfalazott odút talált a falban, benne egy kofferral és egy zománcos lavórral. A kofferban sajnos nem pénz vagy ékszer volt, hanem csak néhány korhadt vállfa. Pech... :)

Gondolom, kihívtad a rendőröket és átadtad nekik ezen történelmi ereklyéket és nem tetted el nehezebb napokra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem latom ennyire feketen a jovot, de biztosan jobban tudjatok.

Makd kiderul. Mondjuk en lattam a "kincset", szoval nekem legalabb van mi alapjan gondolnom:)

Apropo rendorseg. Par honapja volt egy lovoldozes, egy tokreszeg fazon hadonaszott a pisztolyaval, en meg ott voltam es behivtak tanunak. Azota kuss.
A minap meg kiderult egy hirbol, h azert lapitanak, mert par hettel kesobb a fazon meghalt es a cikk szerint ultragaz, hogy igy lottek meg.

Csak a tisztánlátás kedvéért:
Lőszer, lőfegyver fellelésekor, annak korától és állapotától függetlenül, azonnal értesíteni kell a rendőrséget és annak kiérkezéséig biztosítani a helyszínt. Tilos a helyszínről azt elvinni, elmozdítani, mert azzal az ember a lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélést valósítja meg.(BTK 325§ 1.a bekezdésének megszerzés tényállása) Plusz "történelmi lelet" esetén megvalósítja a közveszélyokozás tényállását is.
Mivel a fellelés körülménye feltételezi, hogy a fellelt tárgyak háborús cselekményez kapcsolhatóak és koruk meghaladja az 50 évet, így azok vizsgálatához, elszállításához a szakhatóságok bevonása szükséges.

Te több nappal a fellelés után, szombaton (mikor ugye az csökkentett módban fut a rendőri állomány), mész bejelenteni a fellelést. Mivel volt már szerencsém hasonló esethez, pusztán csak a rendőri erőtől függ az ilyen esetben megtett lépések, melyek lehetnek: A fellelő kihallgatása (akár 2-3 óra is lehet akár 2-3 alkalommal is), házkutatás a fellelőnél, a fellelés helyszínének lezárása a szakhatóság megérkezéséig (helyszínelők 1 óra - 2 nap, tűzszerészek 1-4 hét, régész/történész 1-2 hónap). Szóval, jó mulatást.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az ilyen szabályok miatt somja be mindenki egy elhagyott kútba, ha ilyesmit talál. Miért azt kell zaklatni, aki megtalálja a 44-ben otthagyott pisztolyt? El tudom képzelni, hogy eddig is már volt aki megtalálta, de inkább nem nyúlt a "forró cucchoz".

Hasonló az is, hogy a régészeti feltárást a telektulajdonosnak kell finanszírozni, ha találnak valamit egy építkezésnél. Kiköhögték egy telek árát, megvan a lóvé az építkezésre is, de találnak a melósok egy festett cserépedényt. Kész csőd, a család meg mehet a híd alá lakni. Inkább ripityára törik és elrejtik a sitthalomban, minthogy értesítsék a hatóságot.

1) mert ez nincs folyamatosan kommunikalva, iskolaban nem tanitjak; az ember meg mar csak olyan, hogy ha talal valamit, az az ove. Ez osztonos beidegzodes, nem lehet hibaztatni erte senkit.
2) mert adott esetben nem is biztos, hogy van kontrollja a szituacio felett. Amikor a gyerek lobogtatva behoz valamit a kertbol, amirol kozelebbrol kiderul, hogy nem faag, hanem egy valamilyen puska maradvanya, akkor mar regen serult az "ott hagyja es jelez" intezmenye.

En azt gondolom, hogy ilyen esetben _kellene_ lennie merlegelesi lehetosegnek, es a rendoroknek alapbol egy picit nyitottabban kellene a kerdeshez allniuk, peldaul nem kellene instant feltetelezni, hogy valaki elmebeteg terrorista. Artatlansag velelme meg ilyesmi, tudod...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"mert ez nincs folyamatosan kommunikalva, iskolaban nem tanitjak"

A törvény nem ismerete nem mentesít a hatálya alól.

"Amikor a gyerek lobogtatva behoz valamit a kertbol [...]
En azt gondolom, hogy ilyen esetben _kellene_ lennie merlegelesi lehetosegnek..."

Ha a gyerek behoz valamit a kertből, akkor azt a gyerek hozta be és mozdította el, és nem te. A gyerek pedig nem vonható felelősségre és téged sem fognak meghurcolni.
Lásd a várpalotai esetet, ahol gyerekek fémdetektorral játszottak a saját kertjükben, aztán találtak valami gránátot, amit egy bottal egyből sikerült is felrobbantaniuk (meg is sérültek csúnyán). Ettől még senkit nem kezeltek terroristának. Baleset volt.

Egy felnőttől viszont elvárható, hogy előbb egy kicsit gondolkozzon, mielőtt mondjuk hirtelen felindulásból felteszi a szerzeményt a vaterára, vagy zsebre vágja és elviszi a kocsmába mutogatni.

"előbb egy kicsit gondolkozzon"

Ehhez az kellene, hogy legalabb tisztaban legyen a szabalyokkal. Nyilvan nem mentesit a torveny hatalya alol annak nem ismerete, ugyanakkor ez nem indokolja azt, hogy miert nincs kommunikalva. Kicsit olyan ez, mint amikor nincs kiirva, hogy fure lepni tilos, aztan jol megbuntetnek miatta, mert "egy felnőttől elvárható, hogy előbb egy kicsit gondolkozzon, mielőtt mondjuk hirtelen felindulásból" ralep a fure.

Arrol nem is beszelve, hogy ez sokszor nem is 100%-ban tudatos cselekedet, az ember ugyanis genetikailag ugy van programozva, hogy felvegye, amit erdekesnek talal (mint ahogy az osszes fejlettebb majom, puszta kivancsisag). Ez allati oszton, kiirthatatlan. Az, hogy utana elrakja, az mar egy felig tudatos cselekedet, de azt is az az osi oszton iranyitja, hogy "en talaltam, tehat az enyem". Az intelligencia csak ezen a ponton veszi at az iranyitast. Pont ezert kell az ilyeneket sulykolni, kommunikalni mar iskolaban, hogy berogzuljon, es felulirhassa az osztons cselekedeteket. Es erre nem mentseg az, hogy "a nem tudas nem mentesit".
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én csak szimpla kíváncsiságból néznék meg róluk szívesen egy fotót. Milyen típusúak a csúzlik, mennyire ette meg őket a rozsda, van-e rajtuk valami látható dátum, gyári szám, egyéb különleges jelzés/gravírozás, milyenek a lőszerek, lőszeres dobozok (már ha dobozban vannak) stb..

Majd szombaton lefenykepezem, aztan lesz kep.
A rozsda nagyon megette mar mind2-t sajnos, a forgotarasnak kiesik a forgotarja, az utoszeget vmiert kiszereltek (de akkor minek rejtegette...vagy azt attol kulon rakhatta el a tulajdonosa?).
A nem forgotaras vmi jelzopisztoly lejetett.
A loszerek kozott van mindenfele. Ill. van egy femdoboz, abban papirdobozok, aban loszerek. Meg voltak a porban kulon mindenfele toltenyhuvejek, meg toltenymag kulon. Gondolom azok ott estek mar szet allasukban...).

Van meg 1 puskatus is, relativ jo allapotban. A gerendak szuvasabbak:/

Datumot nem lattam rajtuk, a meloval voltunk elfoglalva.

Segitettem?:D

Igazabol a fegyverek nem annyira erdekesek, hanem mellette a Talmud.
Ha egy fegyvert rejteget vki az termeszetes, de egy konyvet nem altalanosan szokas.

Mindenfele fegyvernek minosulo targyat, meg plane toltenyhuvelyeket rengeteget talaltunk gyerekkoromban. Szerintem nem volt olyan haz, ahol nem volt egy vazakent hasznalt cucc.

A kincs arra vonatkozott, hogy regen micsoda kincskent tekintettunk az ilyenre, meg ha engedik a tuzszereszek majd, akkor biztos az unokaocsemnek is tecceni fognak a huvelyek.

A nincs meg arra, h mar megette a rozsda oket, nameg az eger a konyvet.

A Talmud elrejtese az idoszaktol fuggoen realis is lehet. Magyarorszagon mar a nemetek uralma elott se igen kedveltek a zsidokat, inkabb csak megturtek oket, aztan a nacik bejovetelevel sokszoros erovel robbantak a feszultsegek. A '44-es datum azt sejteti, hogy akkoriban nem volt jo otlet Talmudot olvasni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

OFF-topic és bocsánat, de itt a HUP-on már-már népbetegség-számba megy a kötőjelezés, pl. a mondat elejétől idáig sikerült 4-et leírnom, hopp, már 5.

de a Talmud és a toldalék közé nem kell. Tehát helyesen: Talmudot.
Ellenpélda: a GNOME-ot, KDE-t, Google-t, Apple-t...
(...utálom, ebben a sorrendben).

:)

>Adja a sors, h soha tobbe ne legyen olyan ideologiai v. politikai kozosseg

hát én mondjuk a helyedben nem kívánnám fennhangon a Kiválasztott Nép pusztulását, lévén nincs véleményszabadság, de te tudod :(

>Adja a sors, h soha tobbe ne legyen olyan ideologiai v. politikai kozosseg, hogy embernek szuksege legyen arra, hogy ilyenre kenyszeruljon.

>UPDATE: Rakerestunk, mi is ez a "Talmud magyarul" c. konyv es kiderult, hogy eppen az ellenkezoje, mint amire gondoltunk.

tehát valóban igazam volt, és tényleg a bosszúálló zsidó ideológia elől rejtőzött valaki a padláson

> ne legyen olyan ideologiai v. politikai kozosseg, hogy embernek szuksege legyen arra, hogy ilyenre kenyszeruljon.

+1 en is ruhellem a felujitasokat/nagytakaritasokat
bar nalunk Talmud meg nem kerult elo :)

Nyugodjon le mindenki, valaki csak megfejtette tompos jelszavat es igy akar kiszurni vele, hogy a TEK torje ra az ajtot hajnalban, ennyire ostoba ember nem lehet :)

Zaciba vele! :D

--
I hate those Smurfs!