Wayland

Fórumok

Jönnek sorban a hírek, A gnome 3.14 elvileg teljesen támogatja a wayland-et, nvidia támogatáson dolgozik, Fedora alapértelmezetté teszi, így gondoltam utánanézek. Meglepetésemre nem sok szó esett róla eddig a hup-on, leszámítva pár mir-wayland flamewar-t. Maradt a kipróbálás. (arch alatt):
Kellett hozzá a wayland, illetve a xorg-xserver-wayland csomag.

Rövid próba után pár pozitívum:
-Asztali effektek, ablakok gyors mozgatása simább.
-Glbench2 pontszámai közel duplájára emelkedtek

Illetve pár negatívum:
-Böngészési teljesítményben nem vélek különbséget felfedezni, pl firefox még mindig nem görget valami szépen. (Igaz nem is portolták még wayland-re)
-Ablakok átméretezésénél villogó fekete keret.
-Nincs drag&drop, nincs screenshot.
-Fullhd videók szaggatnak, video kimenettől függetlenül (vlc nightly alatt van wayland kimenet, de az meg se nyikkan)

Kellemesen csalódtam, szép lesz, jó lesz, röpke 2-3 óra alatt összeomlani sem akart. Azért most szépen visszaállok X-re, és kíváncsian várom a folytatást :)

Ti próbáltátok már?

Hozzászólások

Még nem, pedig Fedora 21-et használok. Viszont régi nVidia hardware-t nouveau-val, valamint Xfce-t, szóval egyelőre azt hiszem, nem érint a dolog.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó, de gondolom, az alkalmazásoknak is a wayland függvényeit kell hívogatniuk, nem az X-szel kommunikálni. Xfce-t használok, meg mindenféle alkalmazást. Az Evince-t a Gnome-ból, a Kolourpaint-et a KDE-ből, aztán Qt-s, GTK-s cuccokat vegyesen. Meg terminálos-konzolosakat is, hogy ne legyen egyszerű az élet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem is írtam, hogy az Xfce-t nem xfwm4-gyel, hanem Compizzal használom. ;)

Annyira mindegy, milyen függvényeket hívogat az alkalmazás, csak működjön. :) Ami picit rossz tud lenni, hogy eltérő a design, sőt, a gnome-os alkalmazások esetében - pl. Evince - még az ablakkeret is saját, gnome-os. Bár mindez csak szépészet, funkcionalitással nincs baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ami picit rossz tud lenni, hogy eltérő a design, sőt, a gnome-os alkalmazások esetében - pl. Evince - még az ablakkeret is saját, gnome-os. Bár mindez csak szépészet"

En emiatt szamuztem a Transmission-t :) Irgalmatlan ronda! :D de mindegy is, a Deluge szepen teszi a dolgat, es egyaltalan nincs hianyerzetem.

--
Debian GNU/Linux

Egy kis kiegészítés: valamilyen oknál fogva a html5 videók firefox-ban nem akadnak.