Firefox 33, UX fail, idióták

Röviden: letiltották a self-signed certificate-ek használatát, "biztonsági" okokból. Kicsi kimászhatnának az elefántcsonttoronyból, kismillióan használják a böngészőt ILO, DRAC stb. szervizprocesszorok piszkálására (is), ahol jellemzően ilyen certek vannak és a használatuk nem igazán jelent kockázatot. Alapvetően nem is ez a probléma, hanem az, hogy nincs mód ezt egyszerűen kikapcsolni, már a 31-32-es verziókban is az about:config-ban kellett kotorászni. A 33-ásnál már az ott említett módszer se működik.

Konkrétan ez jött szembe ma nekem is:

https://support.cdn.mozilla.net/media/uploads/images/2014-09-21-11-20-4…

A téma hozzá, anyáznak rendesen többen is:

https://support.mozilla.org/hu/questions/1012765

"Újabb manyeyeballs-sikertörténet."

Hozzászólások

Szerintem erre van valami command line-os megoldás, legalább is korábban, mintha nekem sikerült volna meghágnom a problémát. :) Ne kérdezd, hogyan, lehet, hogy valahova leírtam itt a HUP-on is, de egyszer kellett, túrtam a netet, s megoldódott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kiprobaltam (vadiuj, tiszta profillal is) es nem rinyalt, a szokasos nem megbizhato, de megertettem a kockazatot blabla utan tovabblepett.

Vajon mitol fugg?

WinXP, Firefox 33.0.2, ha jol emlekszem a 33.0.0 is igy viselkedett (a frissites utan talalt meg ujabb frissiteni valot).

security.use_mozillapkix_verification=false?

Amúgy igen, én is lábrázást kapok ettől a baromságtól.
Azonban mint biztonságközeli dolgokkal is foglalkozó IT-s, látom, hogy ezek a számunkra, szakmabeliek számára agyament default-ok sokszor az átlagfelhasználókat és a webet általánosságban nézve valóban a biztonság növelése felé hatnak.

Remekül működik az összes self-signed site-om 33.0.2 alatt.
A linkelt képet legutóbb akkor láttam, amikor menet közben cert-et cseréltem egy site-on és a Fox ezt rossz néven vette. Törölnöm kellett a CA-t a böngésző listájából és a következő megnyitáskor már rákérdezett, hogy mi legyen?

a self signed certificate-nek semmi ertelme, tobbet art, mint hasznal

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

A Google Chrome ennel meg parasztabb, tovabbenged ugyan, de mukodeskeptelen a jelszokezelo az ilyen oldalakon, ha nem tudod fejbol a jelszot, akkor igyjaras. Marpedig a fejem nem kaptalan.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

továbbá tetü lassú a flash-sel teli tartalmaknál. a magyar langpack-ból pedig már csak a 33-ra van elérhető az addons oldalon, ezért külön köszönet a develteam-nek. de tényleg.

egyébként hogyan lehet kizárni az automatikus frissítések közül a rohadtfoxot bubuntun?
egyfolytában ugat, hogy elérhető, meg telepítsük, meg hajrá, meg hogy a mozilla is jobban teljesít... :(

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

FF 32-hoz itt van langpack: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/32.0/win32/xpi/

A tobbi verziohoz is elerheto langpack, a verzioszamot kell cserelgetni.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Valami nagyon borult náluk, nekem ugyan nem ezzel lett tele a hócipőm épp tegnap. A 31-es utáni verziókkal gyakorlatilag egy rakat oldal, főként a hosszú és/vagy dinamikusan betöltődő oldalak kezelhetetlenül leakasztják (pl. facebook, tumblr), alig lehet görgetni, navigálni. Közben a procit meg nem tekeri, szóval nem teljesen értem. Mindez sem freebsd-n a 31-es verzióval, sem chrome alatt nem jelentkezik, profil és bővítmények eltávolítása nem segített, sem a hw gyorsítás-finom görgetés tetszőleges kombinációba kapcsolása, sem about:config varázslások. Viszont az aurora channel megoldotta, azzal nincs gond. Csak az meg nincs csomagban, csak AUR-ban van, bár épp magyar nincs.

ó én déli 12 óta szopok. először is hiába távolítottam el a dicső 33-as rohadtfoxot. release-ből 30 a legutóbbi elérhető, a 31-32 eltűnt. előre elvtársak ott a godzillánál!
aztán teljesen mindegy, hogy 30-as vagy 33-as firefox-ot telepítek, semmiféle flash-plugin nem működik. kivétel youtube, ott a videók lejátszódnak. reggel még csak tetü lassúak voltak az agyonflash-elt oldalak, mostanra eljutottunk arra a szintre, hgoy némelyik mutatkozik, a legtöbb nem.
ilyen releváns és munkaidőben (is) hasznos oldalakkal lehet próbálkozni, mint farmerama, skyrama... ezek ha működnek, akkor minden flash tartalom megjelenik ;)

jahm, ubuntu 14.04-en a telepítés után megadatott 32-es ff _sem_ működteti a flashplugint (100%-osan), feljebb ismertetett "tesztoldalak" ugyanúgy elhasalnak login után.

nem lehet hogy ideje volna a mozilla fejlesztőinek elmenni kurvázni? véleményem szerint a túlzott fehérjetöbblet és annak kényszeres visszatartása már a munka rovására is megy.... de tényleg.

update:
innen letöltött flashplugin-installer telepítése (még a frissítések előtt, 32-es ff) után működik. viszont továbbra sincs elérhető magyar langpack.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/31.0/linux-x86_…
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/30.0/linux-x86_…

(itt mar a magyar csomagok erhetoek el)

Flash plugin: a http://flashinfo.hron.me/ oldalon bejon a verzioszam?
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Az ok, hogy a lokalizált verziók megvannak, de ez ugye nem langpack. Azok az addon.mozilla.org-on voltak elérhetők, de speciel most valóban csak a legutolsóhoz van. És gondolom nem nehéz belátni, hogy ahol pl. a céges policy nem engedi meg a telepítést, ott praktikus megoldás is a langpack user installja.
Szerk: Mégiscsak megvannak itt http://download.cdn.mozilla.net/pub/mozilla.org/firefox/releases/31.0/l… és a többi verzióhoz is értelemszerűen az xpi mappában, mint le is volt írva fentebb winesre... mea culpa!

Egy megoldásról olvashattunk nemrég itt.
De ezzel szemben én azt állítom, hogy ez nem kéne, hogy gond legyen. Nálam most épp PCBSD-n: "You have version 11,2,202,400 installed", firefox 31.0, és simán megy minden. Mint fentebb is írtam, valamit a 32-33 verziókkal követtek el, linuxon a fent említett freshplayerrel megy most az ff aurora, avval sincs gond, ellenben a sima ff már-már használhatatlan, ha flash, ha fresh playerrel próbálom. Mondjuk azt azért hozzátenném, hogy nekem nem is a flash tartalmakkal volt bajom, hanem pl. a HUP-on a "debianfork.org - Újabb tiltakozás a Debian systemd tervei ellen" végtelen hosszú topic görgetése már megakasztotta, ill. további példákat írtam még fentebb.

opensuse 13.2-nél firefox 33, flash a frissítésekkel jött le. és működik. repül minden, pedig nem a fos unity van az asztalon, hanem a kde4...

egyébiránt a broadcom netxtreme gigabites hálókártyát _nem_ kell már hegeszteni, ezen verziójú opensuse-ban működik!
a bluetooth-szal együtt persze.
(aspire e1-530)

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"