Fejlesztőből rendszergazda?

 ( eszes | 2014. július 24., csütörtök - 7:47 )

Sziasztok!

Először is bocsi a topic-választásért, de ez volt a legrelevánsabb.

Egy fejlesztő ismerősöm (web) arra adta a fejét, hogy az IT-n belül szakterületet váltson és Linux rendszergazdaként próbáljon szerencsét. Próbáltam róla lebeszélni, de az elhatározása erősebb mint az érvelésem. Jelenleg van állása programozóként és nem is leng felette Damoklés kardja.
Ti mit mondanátok egy ilyen embernek?

Egyáltalán milyen végzettséggel, milyen certikkel érdemes nekivágni az álláskeresésnek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy hülyeségre készül. Mind munkalehetőség terén, mind anyagilag rosszul fog járni hosszú távon.

+1. Húzzon messzire az üzemeltetés minden ágától. A programozókat/fejlesztőket sokkal jobban megfizetik, abban érdemes fejlődni.

Attól függ, hogy milyen helyre tudna bekerülni. A német vagy az angol esetleg mind a kettő nyelvet beszéli az úriember? Az még egy jó mankó lehet, akár IT Helpdesk munkakörben valami multinál kereshet havi 240-260 nettót. Tervezem én is a váltást.

Angolul tud (szintet nem tudok), németül egy szót sem.

Az elég karcsú, ha a fejlesztői béreket is megnézed ugyanott. És nézd meg, hány fejlesztői állás jut egy üzemeltetői hirdetésre!
Nem mondom, bizonyos szempontból érdekesebb lehet az üzemeltetés, de nagyon kell tudni + elég szerencsésnek is kell lenni, hogy olyan helyet találj, ahol megbecsülik a munkádat.

Állami szférában dolgozom, nem merem leírni, hogy itt micsoda elképesztő bérekkel tömik a zsebünket.

Ekörül szoktak adni mostanában junior fejlesztőknek...

Amivel az IT helpdesk munkakör kb ekvivalens junior üzemeltetés pozíció.

Bár imho helpdeskért ennyi nettóban azért nem feltétlen...

inkább 200-210 az...

Csak azt nem értem, hogy amikor a programozói béreket hasonlítjuk az üzemeltetői bérekhez, akkor miért az IT helpdeskes nettó 240 az mi szóbakerül? A junior programozó is ennyit kap jó esetben.

+1

A webprogramozas mondjuk nem a programozas csucsa, de ha onnan lepni akar akkor en mas teruleten de tovabbra is programozo allast keresnek. Az uzemeltetes anyagilag altalaban kevesbe megbecsult a programozasnal.

Erre mondjuk én vagyok az élő ellenpélda, ha a hazai fizetéseimet nézem, most üzemeltetéssel többet keresek, mint itthon fejlesztőként.

Azt meg lehet tudni, hogy fejlesztokent milyen teruleten voltal?

Mi ez a hazai vs itthon? Te külföldön vagy, és a külföldi üzemeltetői béredet hasonlítod össze az itthoni fejlesztőivel?

Nem ertek egyet az anyagi reszevel. A kereset azert attol is fugg hogy mekkora ceg es milyen fejleszto/uzemelteto. Fejlesztokent talan akkor tusz jobban keresni, ha szerzodeses vagy (contractor), Europan belul foleg (ha nem csak Mo. jatszik). A munkalehetoseg pedig pont a forditottja (IMHO), nekem a gazdasagi valsag alatt is jo allasom volt, mig a fejlesztesek lealltak, a fejlesztok meg... (szomoru a szamukra)

Általánosságban én sem. Van viszont több olyan aspesktus
, ami a fejlesztők felé tolja el a béreket: kb 4x annyi fejlesztői állás van (és a cloudok terhoditasaval ez még inkább igy lesz), fejlesztőként sokkal kevésbé vagy helyhez kötve, bedolgozhatsz a világ bármelyik pontján. Üzemeltetőként ez általában sokkal korlatozotabb.

Miért, szerinted a cloudok magukat üzemeltetik?


Linux üzemeltetési, rendszergazdai szolgáltatások

Ha belegondolsz: korábban x darab rendszergazda kellett cloud nélkül, most a cluod miatt (hasamra ütve mondok egy számot) x/10.

Azért ezt erős túlzásnak tartom. A virtualizáció eredménye inkább az, hogy a fizikai vasak jobban ki vannak használva, nem marad annyi erőforrás kihasználatlanul. De a mérleg másik oldala meg az, hogy megy az állandó migráció mert mindig kitalálja valaki hogy inkább ilyen meg olyan technológiát használjunk, meg outsourcoljuk ezt meg azt, stb... Sokkal könnyebb felhúzni új rendszereket, és ezeket nem a fejlesztők fogják megcsinálni hanem OS és alkalmazás üzemeltetők. Én azt látom, hogy üzemeltetőből és fejlesztőből is hiány van.

"Sokkal könnyebb felhúzni új rendszereket, és ezeket nem a fejlesztők fogják megcsinálni hanem OS és alkalmazás üzemeltetők" ami par klikket jelent a mindenfele cloud management megoldas miatt.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

igen, vmwareben meg hypervben is pár klikk létrehozni egy új clustert, csak azért nem árt ha tudod, hogy mit csinálsz :)

Nem az a kerdes, hogy szukseg van-e szakertelemre, hanem, hogy hany szakertore van szukseg. Ha nehany klikkel tudsz megcsinalni valamit (de kozben persze tudod, hogy mi tortenik), akkor tobb idod marad, vagyis nagyobb rendszert is kepes vagy ellatni. Vagyis kevesebb uzemelteto kell.

igen, ez a mar klasszikussa valt dilemma, hogy a virtualizacio elveszi-e az uzemeltetok kenyeret? Az ipari forradalom kezdeten is volt hasonlo felelem, de a gepek nem tettek feleslegesse az embereket, csak a feladatok egy kisse atalakultak...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Erről azért én megkérdezném azt az egy-két munkanélkülit, akit gépek helyettesítenek a munkában, akiknek max. az utcasöprés maradt mondjuk az ipari szakmunkák helyett.
(nem közvetlenül vették át a gépek, csak a gépekkel felgyorsított munkákhoz kevesebb szakemberre volt/van/lesz szükség)

Szám.tech. területen még valamelyest áll az a megállapítás, hogy a számítógép megkönnyíti azon feladatok elvégzését, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének. :DD

Ha körbenézel, az emberek többsége olyan iparágakban dolgozik, amik 100 éve még nem is léteztek.

"de a gepek nem tettek feleslegesse az embereket"

Azert ezen erdemes egy kicsit tovabb ragodni. Az emberek persze soha nem lesznek feleslegesek abban az ertelemben, hogy munkat akarnak majd es igy meg is tanuljak azt a teruletet ahol munkat kaphatnak.

De konkretan egy egy tipusu gep igenis feleslegesse tett teljes szakmakat, az ipari forradalom kezdeten pedig az ilyan szakmajukat vesztett emberek konkretan gepeket tortek ossze, annyira feltek. A feladatok nem csak "kisse" tudnak alakulni.

Ma mar hozza vagyunk szokva, hogy gyorsabban valtozik a vilag es adaptalodni kell, bar nyilvan ma is vannak olyanok -leginkabb a tarsadalom aljan- akik nehezen alkalmazkodnak.

"... ma is vannak olyanok -leginkabb a tarsadalom aljan- akik nehezen alkalmazkodnak."

Darwin likes this!

?

+1, valoban tobb allas van, epiteshez mindig tobb eroforras kell, mint a fenntartashoz (nem csak IT).
+0.5 valoban az uzemeltetes meg kis es kozep cegeknel "lokalis" emberekbol all (altalaban), bar mar csak egyre kisebb cegeknel, a kiszervezes mar elerte a kozep vallalkozasokat is :( , szerintem. bar hogy jo vagy rossz az attol fugg, hogy melyik vegen vagy

Ha ahhoz van nagyobb kedve, csinálja azt. Én is értek mindkettőhöz.. jelenleg éppen egy bérért viszem a két szakmát ami bosszantó.
A rendszergazdiskodás egy kicsit nyugisabb azt gonolom. Sokkal kevesebbet kell gondolkodni :)

szerk: azért jó ha fejlesztőből lesz rendszergazda, mert sokkal jobban átlátja a fejlesztők igényeit és kéréseit, mint egy olyan
rendszergazda akinek lövése sincs a webhez.

Igen, neki is ez az egyik érve a váltás mellett. Talán kevesebb stresszel jár.

Viszont ha borul a bili, akkor napszakra való tekint nélkül lehetőleg -10 perc alatt meg kell oldani a problémát. Megfelelő monitorozással csökkenthető a stressz, de a szoftverfejlesztés területén is vannak eszközök a stressz csökkentésére, csak olyan helyen kell dolgozni, ahol van kapacitás profi eszközökkel dolgozni.
-
import groovy.transform.Immutable

Ez nem igaz. Nyolc évig voltam programozó, tizennégy évig üzemeltettem. Előbbinél max. a határidők jelentették a stresszt, üzemeltetésen szinte minden.

+1
Valamennyi tapasztalatom nekem is van mindkettőben. Valószínűleg nem sejti, hogy mire akar vállalkozni.

+1
Egy évig dolgoztam az üzemeltetésben. Nem jó szombaton hajnali 1-kor autóba ülni lefagyott szervert újraindítani, hibát keresni. Visszamentem programozónak.

Se ILO, se DRAC? :)

----------
rohamkocka

Persze, van ilyen hogy nincs. Pl most cseréltük az egyik szerverünk, 400 kiló és persze ennyiért nincs benne ilyesmi. Szóval ha lerohadna....

Rózsár Gábor (muszashi)

Azért ez kb. az üzemeltetés legalja lehet.

Lefagyott szerver, meg ezért odamenni...


Linux üzemeltetési, rendszergazdai szolgáltatások

Neeeem, a legalja ha mész kattintani az usernek és patront cserélni a nyomtatóban. :)

Egy kis cégnél kb mindent egymaga visz az ember és bizony előfordulhat, hogy bármikor menni kell. Fordultam már én is vissza a Balatonról... 2X is. Ennyi volt az összes rendkívüli esemény azon a nyáron, de az pont az a két alkalom volt, amikor családostul megindultunk... :P

Ott bizony a kliensek a szerverek minden egyedül a tiéd, nincs csapat meg ilyesmi.

Rózsár Gábor (muszashi)

"Neeeem, a legalja ha mész kattintani az usernek és patront cserélni a nyomtatóban. :)"

+1

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Hát kérlek, rendes munkahelyet kell választanod. Nagyon sok szervert üzemeltettem már, de ilyet bottal se piszkálnék.


Linux üzemeltetési, rendszergazdai szolgáltatások

No offense, de szerinted van választása? :(

Nem ismerem sem az embert, sem a képességeit, így nem tudom. De az biztos, hogy engem folyamatosan megtalálnak mindenféle fejvadászok telefonon vagy linkedinen munkaajánlatokkal, tehát munka az valszeg akad.

Nem panasz volt, csak tenykozles :)
Van ennek a melonak is szepsege, pl valtozatosabb mintha csak a szervereket tekergetnem. Sokfele dologhoz kell valamennyire erteni, meg emberekkel is kell foglalkozni, stb.
Csak arra akartam ravilagitani, hogy nem feltetlen a legalja. Sokfele tudasra, kepessegre van szukseg egy ilyen kornyezetben.

Rózsár Gábor (muszashi)

+1

Az uzemeltetes mindig stresszesebb! Ez a srac felreert valamit. A programozas sokkal kiszamithatobb (es most ne kezdjen senki peldat sorolni, hogy mennyire nem kiszamithato, mert akkor is kiszamithatobb mint az uzemeltetes!).

+1. Nalunk sem az uzemeltetes a nyugodtabb...Igaz, programozok sokkal tobben vannak, de sosem en megyek oda hozzajuk, hanem ok jonnek hozzam (a kulsos cegeken kivul, nehogy csak egy dologgal foglalkozzon az ember)

--
http://www.micros~1

Miből gondolod, hogy egy rendszergazdának feltétlenül webes rendszereket kell üzemeltetnie? 14-15 év alatt alig volt közöm webes szarokhoz.
Hogy nyugisabb lenne, az csak addig igaz, míg csak a ganét takarítod, de nem vagy felelős a rendelkezésre állásért és a biztonságért. Amíg a főnököd viszi el a balhét, ha gáz van. Ha személyesen téged rúgnak seggbe gond esetén, máris nem alszol nyugodtan. Ha erre még rájön, hogy multinál vagy és projekt munkákba is bevonnak... akkor biztosított a diliház.

Ennek a fordítottja is igaz: rendszergazdából lett fejlesztő sem lehet rossz, mert jobban ismeri a rendszert, amire fejleszt. Hozzá kell tenni, hogy jó fejlesztő csak akkor válhat belőle, ha van, aki megtanítja fejleszteni, mert a legtöbb rendszergazda nem tudja mi az, hogy clean code.

A legtöbb fejlesztő meg nem tudja elképzelni, mi az a biztonság, ahogy azt sem, hogy üzemeltetni is kell a rendszerét ;)

+1

"A legtöbb fejlesztő meg nem tudja elképzelni, mi az a biztonság"

Tegyuk hozza halkan, hogy az uzemeltetok sem.

Bíztam benne, hogy az olvasóknak feltűnik az ironikus felhang. :)

Tegyük hozzá halkan, hogy ha a biztonság mint olyan tényleg szempont (és itt nyilván nem a céges vördpressz oldalról van szó), akkor nem is az üzemeltetés feladata. Ahol meg egyszemélyes a műsor, egy ember a fejlesztő, az üzemeltető, az üzletkötő és a cégvezető is, ott meg már más problémák vannak.

Azért nem árt, ha az üzemeltetésért felelős emberek legalább alapvető tudással rendelkeznek biztonsági témában.
Kedvenc példám erre: ex főnököm még a wifi routerek megjelenése idején finoman szólva kiröhögött, hogy minek parázok a wifi miatt, tegyem hiddenre az SSID-t, a kutya sem találja meg. Meg egyébként is, ki akarná pont az én rendszeremet...
Eltelt pár év és revideálta az álláspontját. :)

Egyébként anno azért sem vittem túlzásba az álláskeresést, mint üzemeltető, mert a legtöbb helyen webes rendszerekre kellett volna felügyelni, én meg félek tőlük, mert sohasem tudhatom, hogy hány sec.hole-t sikerül összehozni rajtuk pl.(de nem kizárólag! :D) egy wordpress plugin telepítésével. És főleg: mit csinálok, ha netán valaki bejutott a belső hálózatra és hetekkel később veszem észre, mikor már a napi mentések körbefordultak, nincs tisztának mondható rendszerem? Multinál megvan hozzá a megfelelő szakterület, akik erre vannak specializálódva, na de egy kis cégnél?

Tevedes. Attol, hogy van security team, a biztonsag nem csak az o feladatuk, hanem mindenkie - az uzemeltetoke meg kulonosen.

Akkor valamit félreértettem. A hozzászólásodból nekem az jött le, hogy az üzemeltetésnek kell a biztonsággal kapcsolatos minden dolgot ellátnia, kitalálnia és nem csak betartani az előírásokat.

Mert tény, hogy nem sok helyen dolgoztam ahol a biztonságra tényleg figyeltek (és okkal), de ott mindig le volt írva, hogy mit és hogyan kell/lehet üzemeltetni.

LOL ez vagyok en (sajnos vagy nem) (sub)

Szerintem ennek pont az ellenkezője igaz, üzemeltetőként imho többször van olyan, hogy meghalt, és mostazonnalderögtön, és hívjálbeatelekonfba, és magyarázd el hosszan, hogy miért nem működik még mindig (amire az adekvát azért bazmeg mert telefonálok ahelyett, hogy a konzolt ütném nem jó megoldás, mert ott mindig valami fontos ember ül). Meg olyan is előfordul, hogy a szép clean kódot kell mostazonnal nem clean, de azonnalműködő hackkel megjavítani.

Egyszerűen általában közelebb ül a bagázs a tűzhöz, jobban ki van téve a fröcsögő szarnak. És félreértés ne essék, van olyan programozói élet is, ahol ortószopó lenni, mert mindig minden csúszik, meg túlóra, meg hajtás, meg esetleg maintanance címen beesik az olyan gusztustalan, amit az üzemeltetésen ülő ragszallagos ember nem tudott magától megoldani hackkel (lásd fent), és ehhez nyilván ütik az ember fejét.

De nagy átlagban szerintem stressz miatt fejlesztés -> üzemeltetés váltás nem jó ötlet.

"Sokkal kevesebbet kell gondolkodni"
Gondolod te...
--
The Community ENTerprise Operating System

Pontosítanék: sok helyen megteheti a rendszergazda, hogy nem erőlteti túl a szürkeállományát. ;)
Programozónak valamit produkálnia kell, hiszen ez a munkája.
Rendszergazdából van olyan, aki a felmerülő problémákat megoldja és részéről a munka ezzel letudva és van olyan, aki preventív módon igyekszik a hibák elébe menni, minél alaposabban megismerni az üzemeltetett rendszereket és megelőzni a problémákat. De ez utóbbi nem létszükséglet, sok helyen eltűrik az első csoportba tartozókat, mert végül is a rendszerek működnek.

Az ilyen helyeken előbb-utóbb komoly problémák fognak keletkezni. Tapasztalatból mondom :)

Hat rendszegazdanak lenni minden, csak nem nyugis. A stressz joval nagyobb mint barmikor amig fejlesztokent dolgoztam. Igaz, a megfelelo hozzaallas es munkahely valasztas segit, ha van opcio. :) A gondolkodas reszevel nem ertek egyet, ha nem "junior" az illeto, akkor a rendszergazdakat bevonjak az architecturalis reszbe (altalaban akkor is ha van architect), valahogy meg is integralni kell a dolgokat. (OK, tudom ez nem mindig van igy.) Aki meg nem gondolkodik, vagy nem kell neki, az annyit is keres (bar ez mindkettore igaz).

+1 hogy atlatja az igenyeket, en mindenkit elkuldenek a "masik oldalra is"
Illetve, a kovetkezmenyeket is jobban fogja latni egy ido utan. DBA-kent pl. eleg erossen kell fogni a fejlesztok kezet, hogy a dolgok akkor is normalis teljesitmenyen menjenek, amikor 100 rekord helyett mar 100 millio van egy tablaban ahhoz pedig mar az elejen tervezni kell, a tabla szerkezetet is beleertve. Ez szerintem igaz egy OS (Linux/Win, etc.) rendszergazdara is, csak masra kell figyelnie.

Ha szereti az ejszakai es hetvegi telefonhivasokat, akkor a rendszergazdasag az O vilaga. Ha szerencses, akkor van on-call rotacio. Azert a csaladra is gondoljon, nem biztos, hogy Ok toleraljak az hajnal 1 orai telefoncsorgest. Plane, ha a lakas kicsi es egy esetleges bridge call is hallatszik az egesz lakasban (mar amit O mond, a tobbi mehet fulesre persze). Es jo, ha van ceges telefon. Van, hogy egy ilyen hivas 10-12 orat is eltarthat (na ez azert ritka, szerencsere).

Nekem hianyzik a fejlesztes. De a gephazban biztosabb a hely. A CIO elobb repul mint a rendszergazda (altalaban), a fejlesztorol mar nem is beszelve. A szolgaltatas pedig az utolso napig megy (altalaban), azt valakinek vinni kell. Kiszervezni viszont mindkettot egyszeru.

Fontos, hogy ha valt, akkor az eletmod valtassal is jar. Nekem van ismerosom, aki meg veletlenul sem lenne uzemelteto.

+1 most pl. augusztus 19. éjszaka elkezdek egy komplett upgrade-et, eltart másnap délig tart. Amíg mindenki kortyolja a sört 20-án és tűzijátékot bámul, én minden bizonnyal átalszom a komplett napot. A család meg megy addig nagymamához. Ezt csak akkor érdemes választani, ha megszállott az ember és tolerálja a család is.

Devopsokat ha jól tudom eléggé keresik, így egy kis kikacsintás az üzemeltetés felé nem biztos, hogy rossz ötlet.

Én ebben a devops témában nemigazán hiszek, bár roppant trendi. Most vagy normális rendszergazda vagy normális fejlesztő, de nem is pont a tehetség, hanem a munkaügyek abszolút szétdarabolódása tud kezelhetetlenné válni. Olcsón, jót, gyorsan és persze kettőt lehet választani... :)

+1

Azt mondanám neki, hogy csinálja azt, amelyiket szeretné, de előbb tájékozódjon pro és kontra. Aztán elsorolnám az előnyöket és hátrányokat a két szakterület mellett.

A rendszergazda álláshoz megemlíteném negatívumként az ügyelet kérdéskörét. Fejlesztőként jó esetben (normális cégnél) nem zaklatják az embert például éjszaka, ha lerohad egy rendszer. Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem 30+ évesen, barátnővel, vagy családdal rendelkező embernek nem lehet túl kellemes ügyelni.

Még mindig jobb, mint három műszakban egy szalag mellett állva robotolni. ;)

+1!!!!

Értem én a viccet... :) De ugye nem az volt a kérdés, hogy jobb-e a szalagmunkánál? ;)

Van ahol a fejlesztok kozzul is van ugyeletes ha egy hazon belul fejlesztett szoftver szakad ossze amivel a r.gazda nem tud mit kezdeni.

olyannyira, hogy ez kezd lenni az iparagi trend.

szerintem menjen el valami olyan helyre, ahol infrastructure as code van, akkor egyszerre eghet ki mindkettoben es mehet el favagonak Kanadaba.

Az is egy szép munka :)

Ha jol csinalja es van ra ideje (beletanulni es csinalni) akkor lehet DevOps, azokat meg jobban megfizetik.

Valaki legyen kedves mesélje már el, mit jelent a DevOps! Még nem találkoztam vele gyakorlatban. KTHX!

A DevOps az a balek, akinek a fejlesztés mellett a rendszergazdai (üzemeltetői) teendőket is a nyakába varrják...

Én nem pont így képzelem el, lehet neked van igazad, de szerintem semmi köze a klasszikus üzemeltetői feladatokhoz. Fejlesztés támogatásról van szó, fejlesztést támogató rendszerek kialakításáról/fejlesztéséről, és ezen folyamatok felügyeletéről. Egy DevOps pozíció úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb felkészültséget igényel, mint egy sima fejlesztői. Lehet egy kis cégnél a fejlesztő nyakába varják ezeket, de ettől ők még nem lesznek DevOps-ok. Szerintem ez egy nagyon izgalmas terület.

A devopsos az a rendszergazda, akinek mar van annyi szervere hogy nem ismeri oket nev szerint. :)

botnet üzemeltetők? :p

svajcibicska++

De ehhez papírokat is kérnek a munkáltatók, nem lehet otthon összeszedett ismeretekkel bekopogtatni a leendő főnök ajtaján, igaz? Nem tudom elképzelni, hogy milyen egy állásinterjú egy rendszergazda esetében. :) Ki tudják deríteni a jelentkező szakmai felkészültségét?

Elesben hamar kiderul, jobbik esetben a probaido alatt.

Eleve fel vannak sorolva a referenciák az önéletrajzában. Ez már egy szűrő, amin jó esetben átjutott, és személyes interjú során - nyilván olyan embert fognak hívni aki az adott környezethez illő tapasztalattal bír - fel lehet tenni releváns kérdéseket, pl. hogy milyen problémákba futott bele az adott környezet menedzselése során, és hogy azokat hogyan oldotta meg. Vagy ha alacsonyabb szintről van szó, akkor milyen eljárások szerint végezte a munkáját eddig.

Fejlesztő -> üzemeletető átjárás ott jöhet jól, ahol jelentős házon belüli fejlesztés folyik, és az üzemeltetésnek fel kell ismernie a kód hibáit és esetleg konkrét javaslatokkal szolgálni a javításhoz, vagy pl. ahhoz, hogy hogyan lehet illeszteni az alkalmazást a használt monitoringhoz, mentéshez, egyebekhez, vagy segíteni akár a kód optimalizálásában is.

de az elhatározása erősebb mint az érvelésem

milyen erveket hoztal fel?

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Annyira nincs rálátásom a rendszergazda munkakörre (kis túlzással eddig rendszergazdát csak fényképen láttam), szóval az ügyelet és a lerohadó szerver miatti kapkodás mentén igyekeztem lebeszélni.

igyekeztem lebeszélni

Nem tartom jó ötletnek másvalaki terveibe/álmaiba ilyesfajta beleugatást. :)
Annyira rövid a Földi élet, hagy csinálja már mindenki azt amit szeretne. Persze tudom, hogy ez nem mindig lehetséges, de ne húzzunk már vissza valakit csak azért mert szerinted...bla, bla, bla.

Mert kikérte a véleményem róla. Az ember pedig segít a másiknak, főleg ha jóban vannak.

A lebeszélés nem egyenlő a véleménynyilvánítással. Elmondásod szerint még csak a területet sem ismered, akkor neked milyen véleményed lehet? :)

Ez a kérdést illetően teljesen irreleváns. Nem az én beleszólási jogalapom a topic témája, hanem hogy próbáljam-e és milyen érvekkel lebeszélni vagy ez tök jó ötlet, csinálja. Én is meggyőzhető vagyok a kérdésben.

Mondjuk az érdekes kérdés, hogy ha csak távolról láttál ilyet, akkor miért vagy olyan biztos benne, hogy le kell róla beszélni?

Biztos állást és megkezdett karriert félbeszakítani egy új terület miatt? Nem biztos, hogy jó ötlet.

és az sem biztos, hogy nem jó ötlet :-) Azért imho a kettő között nem ördögtől való az átjárás, pláne nem, mikor az ember még az elején van.

Az IT egyébként is vicces, 8-10 évvel a háta mögött az ember már durván senior (vagy legalábbis annak érzi magát), azt közben a beirányzott ledolgozandó 40+ év ;)

huh, ez nagyon komoly. Kb. mint csiganak a forma1-hez...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Az én hozzáértésem irreleváns, nyilván ha ismerném a területet, akkor nem kértem volna véleményt hanem magamtól is érvek ezreit tudtam volna felhozni mellette vagy ellene.

Egy éve filóztam én is ugyanezen, hogy prog vagy üzemeltetés.
Aztán programozás lett belőle, mert sokkal könnyebben találtam munkát és nem kell ügyfelekkel foglalkoznom, hanem elsősorban programoznom kell. Pedig nagyok szeretek gépekkel, hardverrel, szerverekkel is foglalkozni, de mégis prog lett.

És a helyzet most az, hogy lakótársam egy nagyobb gyárnál gyártással kapcsolatos üzemeltetési dolgot gyakornokoskodik éppen, unokatesóm meg Debrecenben az IT-nál megint valami üzemeltetési supportos. De szegényeket sajnálom. Délutánra meg éjszakára járnak be dolgozni és sokszor órákon keresztül csak a monitort bámulják és kávéznak meg malmoznak, mert ha nincs hibajelentés akkor nincs tennivaló, de mégis ott kell lenni.
Én meg ezzel szemben minden nap újat alkotok és - mivel értek is nagyjából a szerverekhez - a programozáson túl másban is hasznomat veszik a cégnél... :)

-------------
Command line Russian roulette:
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

Winben blogja
Reklámmentes képfelt

Ember és pozíció függő.

Ugyanígy, ahogy a kereslet és bér üzemeltetési területen: vannak olyan pozíciókhoz tartozó bérek, amivel csak egy architect versenyezhet.
Mindenhol tudsz tanulni, de annyira szerteágazó és gyorsan változó az üzemeltetési terület, hogy kell is, hogy talpon maradj.

Üzemeltetéssel foglalkozom, ebben az irányba elfogult vagyok, de a személyes tapasztalataim alapján inkább üzemeltetőből lehet jó fejlesztő, mint fordítva.
Több aspektusra figyel, képes rendszerben gondolkodni.
De persze lehet, hogy ez csak a saját csapatban szerzett tapasztalat és nem általános.

De miért akarod lebeszélni? (egyébként meg haverommaltörtént_nem_velem feelig ;-) )
Kifejezetten előnyös is lehet megismerni egy másik szegmenst. Ha például vállalkozni akar a későbbiekben, előnyös lehet számára később, hogy több területet ismer. Ez esetben az átmeneti alacsonyabb bérezést simán ellensúlyozza a későbbi profit. De ez csak egy nézőpont, lehet a srácnak(lánynak) más oka is, amit nem szeretne megosztani.

Persze, én is úgy gondolom hogy jó megismerni más területeket, csak fejlesztőként eléggé felfelé ível a fizetés. Szakirányú diploma nélkül, rendszergazdaként el lehet érni (vagy akár megközelíteni) a fejlesztőként elérhető bérezést?
(Tényleg nem velem történt :))

Gyakorlati tapasztalatom nincs, viszont haverom HR-es és azt mondja, hogy multi környezetben üzemeltetőként maximum a kezdő programozó bérszínvonalának az alját nyalogathatod. Tapasztalatszerzésre jó lehet, de ha kizárólag pénz miatt csinálja az ember(nincsenek vállalkozói ambiciói, vagy hogy a kettőt keresztezve még többet keressen), akkor nem.

Azért ezt elég erős érvnek érzem. :) Köszönöm.

Azért ez nagyban függ milyen programnyelvről beszélünk, meg milyen rendszergazdáról. Mint ahogy egy PHP pisike nem keres annyit mint egy sok tapasztalattal rendelkező Java fejlesztő, úgy egy mindenhez kicsit ért rendszergazda se keres úgy, mint akinek sok tapasztalata van pár speckó rendszerbe is.


Linux üzemeltetési, rendszergazdai szolgáltatások

ez így nyilvánvalóan hülyeség :-) Van némi eltolódás a programozók irányába a kb azonos szinten levők között általában, de tapasztalt üzemeltetőként nyilván többet kapsz, mint a most szabadult kóder. Ha meg jó is vagy, és tudsz tervezni, szervezni, ami ezzel a melóval jár, akkor ugyanúgy van előre, mint a programozóknál. Ahol ha nem vagy jó, ugyanúgy megrekedsz input form barkácsoló szinten, és ugyanúgy nem fog jelentékenyen felmenni a fizud...

Ez baromság.

Tényleg, ez teljesen meggyőző érv, hasra is estem előtte, nagyon igazad van.

Akkor a haverod elég gyenge HR-es lehet. Multi környezetben egy tapasztalt, hozzáértő Linux/Unix üzemeltető megkapja a 600-800 bruttót. A gond inkább az, hogy üzemeltetőnek rengeteg hozzá nem értő olcsójános jelentkezik, aki elvállalja nettó 160-ért a melót, aztán valamiért az él a köztudatban utána, hogy a haverom is rendszergazda nettó 160-ért. Lehet keresni 3x ennyit is.

Nekem pl. haverom programozott nettó 100-ért, most meg üzemeltet 250-ért. Akkor? Mindenhol azt fizetik meg hogy ki mennyit tud. Üzemeltetőként talán könnyebb elindulni mint programozóként, azonban bizonyos szint felett már komplexebb látásmódot igényel mint a programozás, ugyanis ha teljes infrastruktúrát szolgáltatsz, akkor azért nem árt átlátni, hogy mi történik. A programozás pedig önmagában válhat bonyolulttá. Összegezve semmiképpen sem mondanám, hogy az üzemeltetés kevesebb gondolkozást igényel és azt sem, hogy kevésbé fizetik meg.

Ugyanabban a környezetben szvsz a kezdő programozó is megkapja ezt a bért. (kezdő=nem nulláról, de max. egy-két év tapasztalattal a háta mögött)

Hmm, most kíváncsivá tettél. Itthon szerinted egy tapasztalt linux üzemeltető és mondjuk egy java fejlesztő bére hogy alakul? Mindkettőnek legyen mondjuk min. 6 év tapasztalata.

Hat éve szálltam ki a buliból, így nem tudom.
Amikor dolgoztam, volt a kollégáim közt olyan, aki közel tíz, ott eltöltött évvel a háta mögött kevesebbet keresett, mint a legifjabb programozók. Nem hinném, hogy ez sokat változott volna.

Ez azért az ő hibája is lehetett. Néma gyereknek ugye...

Ebbe ne menjünk bele mélyebben, ha szabad kérnem! (nem tudom, nem jár-e erre a srác, esetleg magára ismer)

Mit értesz ugyanazon környezeten?

Azonos munkáltató, hasonló projektek. Például.

Aha. Vegyünk egy IaaS vagy egyéb szolgáltató céget ahol belső használatra szánt alkalmazások fejlesztőinek fizuját hasonlítjuk az ottani "rendszergazdáékkal" vagy vegyünk egy szoftverfejlesztő céget, ahol a programozók bérét az őket támogató adminok bérével?

Nekem pl. haverom programozott nettó 100-ért

Hülyék mindig is voltak... azért mondjuk egy normális cégnél nemhogy az érettségizett adminisztrátor csajok, de még talán a recis kislány is többet keres ennél. Szóval ennyiért programozni, az már azért művészet...

Én is ezt mondtam neki. Vidéken ez van sajna. Annál a cégnél ha senior vagy, akkor akár 180-at is fizetnek :) És dolgoznak náluk...

Ne beszeld le! En oda-vissza megjartam az utat (fejlesztes -> sysop -> fejlesztes) es egyaltalan nem vallt karomra, sot mondhatni nagyon egyedi latasmodot adott amit sok helyen ertekelnek es meg is fizetnek. Igen, egy darabig nehezebb lesz neki mert lentrol kell kezdenie, de egy ponton vissza fog jonni ha kitarto es hajlando tanulni.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Azért azt számold hozzá, hogy te tizenx éve kezdted, ha nem több! Amikor otthagytam a munkahelyem, még volt dögivel üzemeltetői álláshirdetés is. Manapság... jó, nem követem napi rendszerességgel, de úgy tűnik, alig van olyan hely, ahová valóban üzemeltetőt keresnek.

Pesten nem olyan nehéz találni, vidéken már sokkal rosszabb a helyzet.

Nekem úgy tűnt, hogy linuxos állást szinte kizárólag az IT Services-nél hirdetnek, oda meg minimum a két idegen nyelv... :)
Jó, nem tegnap nézelődtem.

update: hm... most megint van néhány, bár a többség az említett cégtől, de nem olyan üres a rendszergazda kategória, mint amikor legutóbb ránéztem.

Nisz zRt. hírdetéseit nézted már.

Mostanában nem. Illetve ma átfutottam a profession hirdetésein, hogy ellenőrizzem, igazam van-e.

A trükkje az, hogy mostanában mindenféle mérnök megjelölés alatt mennek az ilyen hirdetések. És nagyon sok állás nincs meghirdetve, hanem rögtön fejvadászok szedik össze rá az embereket a saját db-jükből.


Linux üzemeltetési, rendszergazdai szolgáltatások

+ velük érdemes jó kapcsolatot ápolni

Lehet, hogy igazad van. Mérnöki pozíciókat helyből ignorálom, mert nem vagyok az.

multinál gyak minden ilyen jellegű meló valamilyen engineer néven fut, a rendszergazda kb ismeretlen fogalom.

Érdekes. Mert tervezem, hogy pár év múlva átnevezem magam Rendszergazdáról Rendszermérnöknek. Valahogy muszáj lesz megkülönböztetni a felhasználók seggének fényesre nyalását és azonnali _kiszolgálását_ attól, amit valójában csinálni szeretnék.

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Egy időben én "rendszerprogramozó" felirattal dolgoztam. Programozáshoz közöm nem volt. :D

és ezeket a fejvadászokat hol lehet megtalálni? google?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Nem tudom, engem mindig keresnek és soha nem keresem őket. Brandeld magad. Pl. mostanában ugye a Linkedin menő, legyen jól felépített profilod, sok ajánlással (olyanoktól akiknek szintén jól felépített profiljuk van), legyél ismert a szakmába, stb.

OFF

Üzemeltető Macik

Komoly arccal klikkeltem, aztán jött a mosoly :)

ha érveltél, és nem hatott, akkor felesleges bármilyen további szájtépés. Ilyenkor csak annyit kell csinálni, hogy arrébb lépsz, hogy nyugodtan menjen fejjel a falnak. Aztán majd rájön. szerintem eltelik fél, max. egy év, és úgy fog tekerni vissza fejlesztőnek, hogy örömmel fogod nézni. :)
Egy pozitív hozadéka talán lesz a dolognak, tisztában lesz vele, hogy mivel jár az üzemeltetés, és talán ezt fejlesztőként figyelembe is veszi, mert a fejlesztők egy jó részére nem jellemző, hogy üzemeltethető alkalmazást adjon ki a kezéből...

Csak az a baj, hogy hülyén fogja kivenni magát mikor újból fejlesztőként keres állást, nem?

Az miért lenne baj, hogy egy tapasztaltabb emberrel állnak szemben?

Nem tudom, munkáltató fejével próbálok gondolkozni. Egyszer váltani akart valami oknál fogva (nem szereti a munkát - újból váltani fog?; rosszul végezte a munkáját, ezért kirúgták, de üzemeltetésben se állta meg a helyét; stb.). Vagy túlkomplikálom? :D

Hozzaallas kerdese, ha latszik a CV-jebol hogy programozasbol sem hulye, akkor nem hiszem, hogy gondot okozna.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Ha hozzám jönne ilyen emberke, akkor megkérdezném, hogy miért váltott. Ha azért, mert fejlesztőnek silány volt, de üzemeltetőnek meg még elkeserítőbb, akkor valószínűleg nem őt keressük mint munkatársat. Ha azért mert tapasztalatot akart szerezni a sötét oldalon is (eheheh), akkor jó, végre egy ember, aki nem elégszik meg azzal, hogy a saját szemellenzőjén át látja a világot, hanem kíváncsi mások szemellenzőjére is.

Túlkomplikálod. Kapott egy ajánlatot, tetszett neki, nem jött be. Ez természetes része a munkavállalásnak. Aki ilyenen fennakad, oda nem is kell menni dolgozni.

Nem, tok jol megindokolhato es meg erdekes is, ha jol irja meg a CV-t. Az ilyesmit dijazni szoktak.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Nem beszélve arról, hogy megváltozik a szemlélete!
Nekem vesszőparipám, hogy minden fejlesztőnek kellene egy ideig üzemeltetni, hogy lássa a programozói beidegződések okozta "károkat", ráadásul hajlandó/hajlamos lesz magáévá tenni azt a gondolatot, hogy keresse a létrehozott kódban a logikai bukfenceket/csapdákat. Lássa értse, hogy olcsóbb a kódon még egy napot dolgozni, mint venni még egy szervert, vagy a rendszergazdától várni, hogy tegyen csodát.
Ez akár visszafelé is igaz, a rendszergazdának sem baj ha elsajátítja azt a programozói mentalitást amit A K.I.S.S. ír le.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

nem azt mondom, hogy rossz, ha egy programozo uzemeltetett mar es viszont, de ahhoz minek uzemeltetesi gyakorlat, hogy egy programba ne keruljon logikai "bukfenc" (ez mi amugy?) vagy csapda (hat ez?). Arrol nem is beszelve, hogy ha a program(ozo) karokat (ezt is jo lenne nevesiteni, hogy mire gondolt a kolto?) okoz, akkor egyszeruen szar a program(ozo), es hianyossagai vannak a sajat szakteruleten...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Extrém hülye példa: fejlesztő elfelejti, hogy a szoftver által kezelt adatokat menteni is kell és nem hagy időt a backupra (nappal online üzem, éjszaka batch, ami üzemkezdetig lefut... hogy közben kellene három óra a mentések számára is és az online userek mellé nem tehetem be... azzal foglalkozzon aki üzemelteti... - életből vett példa egyébként :( )

LVM vagy VM snapshot és ilyenkor kell elmondani a tényeket a vezetőségnek. ha ez kell, a mentése ennyi erőforrást eszik.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Tudod nekünk írtak olyan alkalmazást... nagy alkalmazást, gondolom ehhez mért áron, hogy izé. Szóval leírták, hogy hogyan kell elindítani. Jó, mondtuk, és hogyan lehet leállítani? Azt nem lehet. Pedig nekünk a verziócseréhez kellett volna azért néha leállítani. Oké, lekillezzük a kávécskát és úgy jó lesz? Húha, azt nem lehet, mert így task meg úgy task, meg egyáltalán.

Szóval néha nem árt ha a fejlesztők látják azt is, hogy az üzemeltetésnek mi a dolga :D

Aztán pár nappal később mókoltak egy olyat, hogy ha kitöröltünk egy bizonyos fájlt, akkor megállt verkli.

Update: és amúgy azt hozzá kell tennem, hogy a fejlesztők, akik a kódot szülték, jó arcok voltak, nem rajtuk múlott. Nem is biztos, hogy a közvetlen felettesükön. De könyörgöm, ilyet kiadni, hogy ha elindul, akkor nem áll meg?

Pláne hogy mivel új fejlesztés volt, azért volt benne pár javítás. Mármint naponta pár... ehe.

és hogyan lehet leállítani? Azt nem lehet.

ez mekkora :-) Total igazuk van, minek inditja el az ilyen, ha aztan ugyis le akarja allitani...

ha kitöröltünk egy bizonyos fájlt, akkor megállt verkli.

ennyi info alapjan nem biztos, hogy ez a fejlesztok s(z)ara

Mondjuk az edd a sajat kutyakajad elv azert segit a fejleszoknek, hogy feher ember szamara is hasznalhato cuccot keszitsen. Ha meg nem hasznaljak a sajat cuccukat, akkor masnak sem kellene...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

"ennyi info alapjan nem biztos, hogy ez a fejlesztok s(z)ara"

Ezért is írtam bele, hogy kétkezi kóderek amúgy jó emberek voltak (pláne miután a nálam jóval fejlettebb diplomáciai érzékkel rendelkező kollégám beszélgetett velük kicsit). A körülményekből én arra tippelek, hogy volt egy határidő, amit nem a józan ész vagy a műszaki feltételek alapján, hanem "ki mer kevesebbet mondani" szempontok szerint tűztek ki, és azt tartani kellett, de mindenképp.

De ettől még az élmény maradt.

mi van? nem lehet leállítani?
TROLL ON/
bazz, kihúzom a villanyból.
/TROLL OFF

egyébként így születik az AI. :D
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

skynet is igy szabadult el. Amikor szoltak, hogy kilotte az atomokat, oszt jo vona mostman leallitani, akkor azt mondtak a programozoi, hogy a szoros hataridok miatt ez a feature meg nem keszult el... :-)

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Ezt sosem vágtam, de most végre megértettem! :D

ebből is látszik, hogy minden programolo idiota :D)

Mehehe, aki itt fölszopja a fejlesztői munkát, hogy az milyen stresszmentes, az valószínűleg nem találkozott még a "death march" fogalommal... :) Szép dolog a határidő, energiaitalon élni, napokig mosdatlanul, hálózsákban aludni az irodában stb. Csak mert ilyen oldala is lehet...

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Senki sem mondta, hogy a fejlesztői munka nem lehet stresszes, de... van egy árnyalatnyi különbség. Rendszergazdát még nem láttam stresszmentes környezetben, fejlesztőt viszonylag sokat. (legalábbis kisebb volt a nyomás rajtuk, mint az üzemeltetésen)

ez azért azt jelenti, hogy valaki a projekt menedzsmentnél valamit nagyon elb@szott....

+1 :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Vezető fejlesztőként csak a saját általam adott határidőkért vállalol felelősséget, a többi nem érdekel, és nem idegeskedek rajta, hiszen engem nem kérdeztek meg mennyi idő alatt tudom megcsinálni. Én meg 90%-os pontossággal jól ítélem meg mennyi idő kell a munka elvégzéséhez. A 10% hibahatár meg plusz minusz értékeket is tartalmaz, szóval nagyjából kiütik egymást.
-
import groovy.transform.Immutable

Az én véleményem annyira nem nyom sokat mivel én még csak a közepében vagyok az üzemeltetői tanulmányaimnak, de azért ez is elég volt.

Iskolában szinte hozzáfértünk mindenhez és szinte szabad kezet kaptunk, ám ezt is csak azért mivel minden feladatot ránk hárítottak. Van az iskolában több rendszergazda, de mindig nekünk kellett megcsinálni mindent. Nem volt nyugtunk. Tanulmányi eredményeimet tekintve kitűntem a többiek közül így még több feladatot hárítottak rám.
Valami nem működött mi lettünk elővéve, még akkor is mikor semmi közünk nem volt a dologhoz. Ám kedvencem akkor is az volt, mikor elméleti óráról kirángattak, mert valamit csinálni kellett így abból az anyagrészből kimaradásom is volt.

Mellette tanultunk programozást is, amit én már előtte is tanultam és alkalmaztam így legalább volt egy nyugisabb dolog is, ám azért ezzel is kellemes volt, mivel szintén tanáraim ismételten elővettek a "kiemelkedő" tudásom végett és olyan faladatokat adtak nekem amit nekik kellett volna megcsinálni, majd csak a fülem rágták, mikor nem volt valami kész időre, vagy valami nem működött megfelelően.

Tehát ebből a kis időszakból nekem is az a véleményem, amit már előzőleg kifejtettek mások is.
Mind a két munkának megvannak stresszes részei, ám a fejlesztői munka még így is kevésbé stresszes.

ne egy kozepiskola anomaliai alapjan tedd a voksod ide vagy oda...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Fejlesztő elismerése jobb. Anyagi elismerés - fizetés - jellemzően több. Erkölcsi elismerés talán még látványosabb. Az üzemeltetés nem hálás terület. Olyankor látszik a léte, amikor valami nem megy jól. De olyankor azonnal hass, és különben is miként következhetett be? Ha rendben mennek a dolgok, akkor észre sem veszik. Illetve mégis, de abban sincs mindig köszönet. Az üzemeltető költség, nem bevételt termel. A fejlesztő értéket állít elő, bevételt termel. (ez nem a véleményem, inkább tapasztalat - szerencsére nem minenhol ilyen szűklátókörű a vezetés, de azért van ilyen)
A fejlesztő munkája inkább változatos. Újabb projektekre állhat rá pár hónap - max. mondjuk 1 év - alatt . Az üzemeltető évekig termel az adott környezettel, az operátor meg monoton vágja a fát, sokszor az ő hátán vágnak fát. Többen írták, hogy nem hisznek a devops jelenségben. Pedig a devops, solution-architect, l3+ sysengineer, ilyesmi lehet a kitörési pont, az már lehet változatos, érdekes, elismert, stb.
A határ- és munkaidőkről: a folyamat legelején az üzemeltető biztosítson fejlesztő-, teszt- stb körnezeteket, a végén végezze el a migrációt - munkaidőn túl-, de legyen ott az induláskor, majd a nap végén finomhangoljon... Nem az a 9-től 5-ig állás - legalábbis itthon.
A stresszről: Ha a fejlesztő stresszel a határidő miatt, akkor vajon aki azt a produktumot üzemeltetni fogja nem stresszel majd szintén? A fejlesztői stressz előre vetíti az üzemeltetőit is. A fejlesztés viszont rövid periódus, az üzemeltetés pedig hosszú. Az üzem alatt a hardverhiba, teljesítménykorlát, időkorlát, emberi hiba, biztonsági incidens és még számtalan hibaforrás is része az egésznek.

Szóval, gondolja meg alaposan ;)

Hm. Ha már te is így látod...

Szerintem kicsit egyoldalúan szemléled az üzemeltetést.

"Az üzemeltető költség, nem bevételt termel."

Ez cégprofiltól függ. Olyan cégnél érdekesebb üzemeltetni, ahol nem csak a saját infrastruktúra van, hanem ügyfeleknek üzemeltetsz és/vagy consulting jellegű tanácsadás is van. Sok technológiát meg lehet ismerni. Fejlesztésnél lazán előfordulhat az, hogy ha saját terméket csinálsz, akkor nem hozza majd a kellő profitot, illetve elvágnak projekteket fél év alatt. Míg ha átveszed egy kész működő infrastruktúra üzemeltetését, akkor több éves szerződéseket tudsz kötni, ami sokkal kiszámíthatóbb, stabilabb munkát jelent. És igen, ha belenyúlsz a lecsóba, akkor konstans szívást is jelenthet természetesen. De lényeg a lényeg, hogy mindennek két oldala van.

> Olyan cégnél érdekesebb üzemeltetni, ahol nem csak a saját infrastruktúra van, hanem ügyfeleknek üzemeltetsz
Ezért vagyok inkább megoldásszállító, mint üzemeltető.

>> Az üzemeltető költség, nem bevételt termel.
> Ez cégprofiltól függ... ... hanem ügyfeleknek üzemeltetsz és/vagy consulting jellegű tanácsadás is van.
Egyébként, ha szolgáltatásként veszik igénybe, az is költség.
Már olyat is láttam, amikor a vezető belső kompetenciaként nem élt a saját munkavállalója képességével. Ellenben, mikor külsősként kellett igénybe vennie, akkor már büszkén ajánlotta is 3. félnek. Furcsa világ.

(nem ide)

----------
rohamkocka

Érthető, ha megunta.
Én megértéssel beszélnék vele, így többre mész!
Ha komolyan gondolja, akkor mielőtt bármit tenne térképezze fel a lehetőségeit, merre mit, mennyiért.
Majd amikor ezt látja, elképzelhető, hogy meggondolja magát :)
Ha mégse, akkor javasolnám, hogy akkor váltson ha meg van már az új helye.
Lehet, hogy tényleg egy váltásra van szüksége. Sok rendszergazda van, aki jól érzi magát rendszergazdaként. Nem tudhatjuk, mi zajlik le benne