Használsz Google nélküli Androidot?

Fórumok

Használsz Google nélküli androidos eszközt? Ha igen, honnan szerzed be az alkalmazásaidat és milyen e-mail kliens van az eszközön?

Hozzászólások

Vagy Amazon Underground és Appstore. Meg Humble bundle app.
Sajnos az Underground meg fog szűnni 2019-ben. Új Underground appokat már most sem lehet "vásárolni" de a régiek még bármikor újratelepíthetőek és az ingyenes in-app vásárlások is működnek. Az nem teljesen világos mi lesz 2019 után?
Le sem tölthetem az undergroundos appokat?
Vagy utána is letölthetem Amazonról de már nem lesz ingyen ip-app vásárlás?
Backupoljak már most minden amazon undergroundos appot? Vagy felesleges mert sehogyan nem fognak működni?
A sima Amazon appstore azért megmarad.

Normális HUP-ot használok!

Ezek is jók csak más a fókuszuk. Amazon Underground egyébként fizetős appokat adott ingyenesen. Mi több még az in-app vásárlás is ingyenes. Kár, hogy megszűnik.

F-droidnál nagyon jó, hogy a régi verziókat is lehet telepíteni. Mások is átvehetnék ezt a remek ötletet.

Normális HUP-ot használok!

Én is pont így.

Vannak még kevésbé hivatalos helyek is ahonnan egy-egy alkalmazást be lehet szerezni. Ha valaki rendszeresen akar a play store-ból felrakni cuccokat az rakja fel a google alrendszert.

Terv és gondolkozás kell ahhoz, hogy hogyan lehet google nélkül csinálni, de lehetséges.

Felig. Par honapja megvaltoztattam a gmailes fiokom jelszavat, mig a telefonomon szandekosan nem (tervben sincs). Play-re nem jarok, uj alkalmazasokat nem telepitek, maileket pedig opera mini segitsegevel nezem, mint mindig.

Dropbox: https://db.tt/pGcW8M1s

Igen. Vanilla ciánosgénmódosított cuccot. Csak a böngészőt használom, de azt is ritkán.

e-mail:
aquamail:
tökéletes a célra, nekem a gyári gmail UI tetszett, de nagyon sok mindent máshogy szerettem volna, ezért aquamail (vedd meg a license-et, nagyon jó a support, bugreport-jaimra (2 volt eddig) 1-2 napon belül személyes mailes válasz, javított beta apk csatolva, penge. és nagyon sok új dolgot rak bele, mind hasznos)

más appok:
az alapokat, lightning launcher, vonalzó, mértékegységátváltó letöltöttem, de érdemben kb. fél éve nem volt rajta új app...próbáltam pár app-ot szakmai kiváncsiságból, de az nem magán használat, illetve most egyre több dolgot rakok épp össze magamnak, saját share intent a project management rendszerem felé, egy egyszerűbb sync program, egy más elven működő levelező, szóval részben pont a google docs, google drive és gmail leváltása a célom, de nem ideológiai alapon, hanem mert máshogy szeretném hogy működjön.

ami még érdekes lehet: xiaomi és hasonló kínai platformok, odaát van vagy 30 appstore, nem ismerem az appok minőségét, de megjegyzem nagyon a play store app-jaitól se dobok hátast (project management témában az átlagos business calendar az istencsászár, semmi érdekes ötletet nem találtam)...ha esetleg kipróbálod, írj már róla hogy mit találtál

kieg:
cyanogen-t majd mostanság akarom tesztelni, mert a gyári rendszer gyanúm szerint elég sok helyen azért terhelődik, mert pl. a hangouts, meg a google search (egyszer nem használtam) fut, de minek. ezen felül a gyári böngészőből az alapot használom, lehet egyedi, de nálam a chrome app percek alatt felzabálja a memóriát, ami nekem 512, és ez úgy látszik nem elég.

Igen, amazonosat (Fire OS), Kindle fire HDX-en.

Igen.

f-droid, illetve vannak poject-ek, ahol a sajat oldalukon elerheto az .apk.

E-mail: K-9

Korabban hasznaltam Google-lel, onnan megvannak a regi .apk-k par programhoz, azokbol is tettem vissza nehanyat. Igyekszem nyilt forrasu programokat feltenni, igy ha nagyon kellene, akar fordithatnam is oket magamnak - de eddig meg nem tettem :-)

Egyebkent egy CM 10.1 van fent jelenleg - valoszinuleg ez is marad mert ugy latom ujabbak mar nem jonnek erre a telefonra (LG-P990) :-(

/sza2

Lényegébe minden google cucc tiltva van a telefonomon, kivéve a playt, habár alternatív marketekkel azt is ki lehetne váltani (Amazon, SlideMe, Aptoide, Opera Market).

Levelezés: K-9
Gmail: vivaldi.net
Youtube: Tubemate
Csevegés: Whatsapp, BBM.
Chrome: Naked Browser Pro ill. Opera Mini
G+: Semmi. Nem érdekelnek az ilyen szolgáltatások. FB accom sincs.
Drive: MEGA
Google Music: Deezer
A teló droidja még eredeti, de erőteljesen gondolkodom egy CM-re való váltáson, csak kissé nyuszi vagyok, és félek, hogy téglásítani fogom a kütyüt.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Téglásítástól ne félj, általában jobban beparáztatják az embert a leírások, mint amennyire valóban el lehet kefélni egy ROM cserét. Pontosan kövess egy jó leírást és mindenből azt töltsd le amit kell. Menni fog. Sok ROM cserét csináltam már, még egyet se rontottam el.
--
TH

Jó leírások vannak a telefonom rootolására, bootloader nyitásra, egyebek. Amiért mégis hezitálok rajta az az, hogy nem kártyafüggetlen mobilom van, hanem telenoros, és nem vagyok biztos abban, hogy nem vágnám haza a kütyüt akár már egy rootolással is.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem vágnád. A visszaállítás (esetleges gari szempontok) már neccesebb lehet, ha nincs (vagy nem mentesz magadnak) egy szolgáltatós romot.

A cyanogen-installer pedig elvégez mindent helyetted, onnan meg már, ha megvan a custom recovery, nyílt a pálya bármire. Szóval minimális a kockázat.

jAzz

Gapps nélkül fel lehet szinkronizálni a telószámokat a gmail fiókhoz?

Sziasztok!

Láttam sok K-9-et használó írt ide. Én is K-9-et használok telefonon, lenne egy apró problémám vele, ehhez szeretnék segítséget kérni:
Jön egy új levél, a telefonom jelez, fenn a tálcán megjelenik egy boríték egy egyessel, eddig szuper.
Elolvasom a levelet SZÁMÍTÓGÉPEN (imap, gmail), és a telefonomon a K-9 levelezőben továbbra is olvasatlan marad a levél.
Hogyan tudnám megkérni rá, hogy a levél olvasottságát is figyelje a telefonos levelező?

Ha már anti-google, nokia x range-ről vannak tapasztapasztalatok, vélemények?

............
Nem ígérek semmit, de azt betartom!

Ez engem is érdekelne. VCard export -> Import eléggé elsz@rja a kontaktokat.

Felbuzdulva a hozzászólásokon feltettem egy Cyanogenmod 10.x-et (stable változatot) a telefonomra. Döbbenetesen egyszerű az ember dolga (bizony féltem, hogy tégla lesz), ha a get.cm felületen kezd neki és a készüléke támogatott. Nem kell külön rootolni, sok helyről leírásokat vadászni, itt egy helyről elindulva hibamentesen végigment minden (recovery + root + CM install). Elég sok készüléknél lehetséges ez az egyszerűbb telepítési mód és a lista folyamatosan bővül, ahogy olvasgattam.

Google (gApps) alkalmazásokat nem telepítettem, teljesen Google nélküli az egész. Az Aptoide segít, hogy beszerezzem az összes szükséges alkalmazást - hogy én ezt eddig miért nem ismertem! Az f-droid természetesen fent van.

Van végre egy normális androidos telefonom, amin az fut amit én akarok és annyi joga van minden alkalmazásnak, amennyit én adok neki.

Most örülök :-) Ezek után csak olyan telefon kell, ami benne van a Cyanogenmod hivatalosan támogatott listában.

Sajnos a CyanogenMod Installer nagyon kevés telefont támogat. Támogatja az összes Nexust, egy rakat Samsung és HTC telefont, aztán ennyi.

http://wiki.cyanogenmod.org/w/CyanogenMod_Installer#Supported_Devices

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Erősen gondolkozok. Tegnap a csamcsung alkalmazásbolt elkezdte önállósítani magát, ebből pedig nem kérek.

még nem, de gondolkodom a "függetlenedésen"

Egy kérdés cyanogen felhasználókhoz:
Az "OS Services" vagy egyéb rendszerfolyamat ott is folyamatosan kommunikál kifele? Lát valaki ilyen folyamatokat az adatforgalmi statisztikában?

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Debian tanga

Úgy tűnik nem küld. Gyári ROM-mal, a Google alkalmazások letiltása után (rootolni sem kell, az alkalmazások menüben simán letiltható minden) eddig úgy tapasztalom, hogy nem kommunikál feleslegesen.

Részletek itt: http://hup.hu/node/132948

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Debian tanga

Nem mai ez a téma, megpróbálom feléleszteni.

Most, 2018-ban ki és hogyan használ Google acc nélkül Androidos telefont?

én. a rootolás még hátravan, de minden gugeles hülyeség amit lehet letiltva, F-Droid van rátéve. IceCatMobile, DDG, Terminal Emulator, Ghost Commander, ami kell hogy legalább egy kicsit otthon érezzem magam :)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

amióta gyökereztem a sajátomat, nálam is érzékelhetően tovább bírja, pedig csak a TTS-t, az e-mail klienst valamint a szinkronizáló meg egyéb botnetes faszságokat gyilkoltam ki belőle.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Nem használok e-mail klienst.
A Google Play fent van, de azt sem használom.
Bizonyos részei le is vannak tiltva.
(gmail, könyvek, zene, ilyesmi)
Böngészésre Fennec F-Droid.

Csak google nélkül használok androidot.
E-mail kliens nincs az eszközön.
Repo-k: F-Droid, Amazon, Yandex, saját

Az alábbi lehetőségeket ismerem, leírom a hátulütőket is:

- LineageOS (Cyanogenmod utód). Ezt használhatod nemhogy G account nélkül, de anélkül is, hogy bármiféle G alkalmazás lenne az eszközön.

- LineageOS microG (https://lineage.microg.org). FAQ végigolvasását ajánlom, nem hosszú. MicroG suite van benne, ki-be kapcsolhatók a Google szolgáltatások és appok, testre szabható. Erőforrás szempontból is hálás:
To give you an idea, the smallest possible package of OpenGApps ("Pico Package") on ARM 7.1 is ~125 MB, while the full microG suite (GmsCore, GsfProxy, FakeStore, MozillaNlpBackend and NominatimNlpBackend) is ~4 MB.

És ha mindez nem elég, akkor Magisk-et használva a rootoláshoz, képes lesz a felhasználó elrejteni a root jogosultságot, ami azért jó, mert gyári Android rendszerek hajlamosak manapság detektálni, hogy root joga van a felhasználónak és innentől nem engedik frissíteni pl. a rendszert vagy egyéb kellemetlen módon szólnak bele a jóravaló mókoló felhasználó életébe. Tehát a LineageOS Microg inkább arra jó, hogy ha akarod, akkor van egy adott Google szolgáltatás vagy app, ha akarod nincs, és még a root is rejthető, ha valaha is problémákat okozna.

- gyári Android rootolva, minden lehetséges Google app letiltva vagy ha az is lehetséges, akkor eltávolítva. Az előbb említett root detektálás miatt ellehetetlenülhet a frissítés, nem tudom, mit akadályozhat még meg ilyen esetben. Nem láttam még gyári Androidot Magiskkel rootolva, az rejthetővé tenné a rootot.

Problémák, amikkel találkozhat az ember:

- Honnan szedjem az alkalmazásokat Play Áruház és bármiféle Google termék, szolgáltatás nélkül? Apkpure, Amazone Store, Aptoide (csak a megbízhatóként feltüntetett appok), Yalp Store, PlayMaker, F-droid

- Mi nem fog menni, ha semmilyen Google termék és szolgáltatás nem elérhető a készüléken?

1. network localization services, which means that you can only use the GPS for the positioning
2. Google Cloud Messaging aka GCM, so you won't receive any push notification for any app that relies on it (ebből sajnos nagyon sok van)
3. the Maps API, which means that any app that uses Google Maps through the Maps API will probably crash

Megemlíteném az F-droidban fellelhető Gapps Browser nevű alkalmazást (szabad szoftver), amelyből G alkalmazások jelenléte nélkül elérhetjük a Gmailt, Google Mapset és még rengeteg más G szolgáltatást.

Lehet, hogy valamire nem jól emlékszem, akkor mea culpa.

Az e-mail kliensekre most nem térek ki.

Részben ezt a témát érintette ez a szál is:
https://hup.hu/node/143471

Köszi, jól összefoglaltad. Amúgy APK telepítésre az én ismeretem szerint az F-Droid plusz a Yalp store a jó. Utóbbi az eredeti, google-ös play store-ból fetcheli az apk-kat (tehát megbízható forrás), esetleg a fizetős / földrajzi helyhez kötött appokkal lehet némi gond.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nexus 7 (2012) - Android 7.1.2
Unlegacy Project
Unlegacy Project - XDA

A tablet kizarolag netezesre es media fogyasztasra van hasznalva (DLNA, Netflix)

A programokat a kovetkezo helyrol szerzem be:

- Netflix: http://mcdn.netflix.com/us/mobile/android/1142/netflix-3.1-41-1142-rele…
- MX Player: https://sites.google.com/site/mxvpen/
- Firefox: https://releases.mozilla.org/pub/mobile/releases/58.0/android-api-16/
- Amaze File Manager: https://f-droid.org/packages/com.amaze.filemanager/
- UPNP Browser https://www.apkmonk.com/app/b4a.upnpBrowser/
- Moon+ Reader (pdf+epub) http://www.moondownload.com/download.html

A ROM keszitoi elott le a kalappal!!! Ilyen reszponziv, jol hasznalhato ROM mar regen nem volt Nexus 7-re.

igen, azert raktam be az XDA-s linket.

Ami a tapasztalatokat illeti, ahogy irtam Nexus 7-n hasznalok 7.1.2-t, illetve Nexus5-n 8.0-t es meg vagyok elegedve mind a kettovel. (Nexus5-n google play is fent van)

UI gyors mind a ketton.
GPS mukodik, LTE mukodik (N5-n), wifi mukodik. Eddig minden mukodik mindegyik keszuleken.

Eddig egy dolog volt amit eszrevettem: a beepitett ora nem rakja ki az ikonjat a notification bar-ra, de ettol meg mukodik az ebreszto, stb.

Ha van valami specifikus amit nem irtam, szolj es megnezem neked.

Használj protonmailt, az amúgy is jó dolog és saját appja van.

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy innen-onnan letölthető APK-t [Mod], [Mod Lite], [Mod Debloated], [Patched], [Unlocked] neveznek; ezek pontosan mit jelentenek és mi a különbség ezek között? Valamint ha egy ilyen programot feltelepítek az androidos telefonomra az a Play-ből letöltött programokhoz hasonlóan időközönként frissítődik-e? Köszönöm a válaszokat!

Tisztító szerintem nem kell. Csak ne telepíts a kelleténél több appot és néha nézd meg hogy van-e pár GB helyed.
Olvasónak Libreoffice Viewer, MuPDF. Szerkeszteni nem tudom.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Használok! De csakis koffeinmentes kávé és alkoholmentes sör mellé :D

Akik 2018-ban igennel feleltek erre a kérdésre, azok ma vajon hogy állnak ezzel?

Én maradtam gulágmentes. Most pont eltört az okostelóm, úgyhogy egy butafonnal helyettesítem, de egyébként LineageOS van rajta gulág integráció nélkül. 1-2 app van csak telepítve f-droid-ról szedett APK-ból, meg egy amit én írtam.

Vettem egy Pine64-et is, arra tervezek átállni, valószínűleg a Manjaro disztrib lesz rajta.

gulág integráció nélkül is van érintésmentes fizetés, pl raipay? De jó is lenne!

Az android autót még nem tudom kikerülni, de ha annak lenne valami opensource alternativája, az lenne a legjobb. Mondjuk Sygiccel, vagy Uram bocsáss: Here-rel.

Ezek után viszlát Kugli!

Androidon a g pay csak egy a lehetséges opciók közül amikor az nfc fizetés "kiszolgálásáról" van szó. Példa: simple app. A beállitásokban valahol közepesen mélyen el van dugva, hogy ha több lehetőség is rendelkezésre áll, akkor melyiket válassza.

Amúgy összességében a g mentes android egy egyre több kihivással és lemondással járó terület, szerintem folyamatosan szűkül a terep. Persze lesz egy csomó érdekes app az fdroidban, de mondjuk a google-függő, safetynetfüggő banki appjaidtól elköszönhetsz rövid időn belül minden olyan androidon, amin ne a gyári rendszer futna, gyári gapps-okkal.

Értettem én. Pont azért mondtam, hogy mivel irreális azt várni hogy legyen open source implementáció az android autora, az a megoldás hogy veszel egy telefontartót és használod azokat a más appokat, amiket irtál.

Lehet kugli mentesen élni, kérdés hogy miről mondasz le.

huawei tablet, android, de google-mentes.

gyári alkalmazásboltban minden megvolt, ami eddig kellett, vagy ad egy linket a külön apk-ra és felmegy. 

email kliens nincsen rajta