Külföldi munkahelyi baleset

 ( bzs | 2014. március 27., csütörtök - 10:44 )

Sziasztok.

Magyarországon bejegyzett cégnél külföldi kiküldetésen ért munkahelyi baleset***. Hazafelé fejre álltam bringával, mert kiszorított egy helyi terepjáró. Orrcsont törése, egyebek. Csontot nem rakták helyre azonnal, elfelejtették megnézni, történt-e elcsúszás...

Kérdés:
1.
munkahelyi baleset-e még a hulla fáradtan hazafelé menetelkor történt baleset?

2.
Ha a kinti kezelőorvos helyezett betegállományba, a hazai TB-nél van-e bejelentési kötelezettségem a háziorvosnál, aki már kihullott a kezelésem alól, mivel külföldön már elláttak?

3.
2 héttel a baleset után jöhettem csak haza. 30 napra munkaképtelen lettem. Ha a hazai dokinak is ki kell írnia a tb-nél, megteheti-e visszamenőleg a külföldi papírok bemutatása után?

4.
Ki intézi a külföldi kezelések költségeit? Szerintem a munkáltató, nem én.

Ennyit tudok egyelőre:
http://www.hrportal.hu/hr/munkahelyi-baleset-kit-terhel-a-karterites-fizetese-20080617.html

Idézet: " A tartósan sérült munkavállaló tehát két forrásból kap kompenzációt: a társadalombiztosítástól és a munkaadótól. A kettő együtt hozza őt olyan anyagi helyzetbe, mint amilyenben akkor élne, ha a korábbi egészségi állapotának megfelelő módon tudna dolgozni.

A másik oldalon viszont a munkáltató a társadalombiztosításnak is köteles megtéríteni azt az összeget, amit az a baleset a kapcsán fizetett. Így ki kell fizetnie a kórházi és a gyógyszerköltséget, a táppénzt, és ha baleseti járadék fizetésére kerül sor, akkor azt is."

*** lentebb kiderült, hogy ez nem "munkahelyi baleset". Amikor ezt írtam, még nem tudtam erről.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1. Igen munkahelyi balesetnek minősül a munkába járás és az onnan hazaúton történő baleset, feltéve, hogy a legrövidebb úton, megszakitás nélkül történt. Tehát ha beugrasz közben kenyérért, akkor már nem az.
-------------------------
neut @ présház

Nem, nem munkahelyi baleset az, hanem úti baleset.

Mióta?

Nekem legutóbb ilyen tűz és munkavédelmi oktatáson még azt mondták, hogy munkába menés és hazamenés közben elszenvedett baleset munkahelyi balesetnek számít.

Viszont ez az oktatás már jópár éve volt. Szóval megváltozott?

Idézet:
4.
Ki intézi a külföldi kezelések költségeit? Szerintem a munkáltató, nem én.

Intézi, vagy fizeti?
Amikor kiküldetésben dolgoztam, a céges utazási biztosításba regisztráltak, és amikor valami volt, akkor az a biztosítás állta a költségeket.
Kintről én hívtam fel a biztosítót (mert a feltételek között volt, hogy azonnal értesíteni kell őket, és majd ők ajánlanak orvost/kórházat). De utána már minden papírt vagy az orvos/kórház intézett a biztosítóval, vagy a magyar HR.

Mondjuk betegállományban nem voltam, nem hiszem, hogy a magyar háziorvoshoz a HR-es kislány elment volna helyettem.

2013 január óta. Elvileg minden évben kéne kapjál munkavédelmi oktatást.

Hát, valamiért amióta nem Magyarországon élek, a munkáltatóim nem tartanak oktatást a magyar jogszabályokból.

Szemetek. :-)

Úgy néz ki. eddig én fizettem...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Munkabaleset, és akkor is, ha nem a legrövidebb úton mész haza. Pl. elmész az oviba a gyerekért, beugrasz kenyérért a péksége kis kitérővel. A többi marhaság lentebb.

Tehát ha beugrasz közben kenyérért, akkor már nem az.

De, akkor is az.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Szerintem is közlekedési baleset. Rendőri intézkedést kértél-e?

Sajnos nem, mert a baleset pillanatában nem fogtam fel, hogy kiszorítás történt. A töketlen munkatársam közölte később, aki egyben szemtanú is volt. Aztán rákérdeztem, hogy ha ennyire érti a dolgát, miért csak a mentőket hívta.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

talan egy picit offtopic, hiszen nem a kerdesre valaszolok, de a ceg nem kotott veletlen balesetbiztositast rad?

orszaga valogatja, de Svajcban peldaul kotelezo teljes koru balesetbiztositast kotni > heti 8 ora munka eseten; meg kell nezni a helyi torvenyeket, ha a ceg elmulasztotta, akkor pedig felejuk iranyitani a szamlakat. (bar ugy latom, hogy mar a TB fizette)

Kötött.

De teljesen hülyét kapnék, ha kiderülne, hogy a munkától megfáradt ember hazamenetele nem munkahelyi baleset már.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Több mint egy éve így van: http://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2013/hirlevelcikkek/munkahelyi-baleset/

De ezt tudnod kéne, mert kötelező munkavédelmi oktatásban részesíteni a dolgozót ahol ezek le vannak írva/mondva. Persze, hacsaknem csak aláírod, hogy megkaptad.

Mindent végigolvasok amit aláírok, de ilyesmi nem volt benne...

"Úti üzemi balesetnek minősül a munkába menet vagy onnan a munkavállaló lakására (szállására) menet közben elszenvedett baleset. Ha a baleset munkába menet vagy onnan jövet éri a biztosítottat, akkor az üzemi baleset megállapításához további vizsgálat szükséges. Az úti üzemi baleset minősítésénél fontos szerepet játszik az eltelt időtartam, tekintettel arra, hogy a sérülés üzemi baleseti jellege csak akkor állapítható meg, ha a sérülés bekövetkezése során a munkával való kapcsolat tartósan nem szakad meg. Tartós marad a kapcsolat, ha a munkába, illetve hazafelé menetelkor az emberek mindennapi életvitelükhöz szükséges cselekményeket végzik (bevásárlás, gyermek elkísérése az iskolába). A minősítés során meg kell vizsgálni, hogy a balesetet szenvedett személy a lehető legrövidebb úton haladt-e hazafelé és az útközben tett kitérő szükségesnek tekinthető-e. A szükségtelennek, vagyis már nem a munkavégzéssel összefüggőnek minősülő kitérő esetén bekövetkezett baleset már nem tekinthető üzemi balesetnek, ezért az ellátások kizárólag az általános szabályok alapján állapíthatók meg."

Gyárkaputól 200 méterre történt az esésem, a legrövidebb úton hazafelé.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ez esetben egyszerűen szar / régi a munkavédelmi oktatása a cégednek.

Csak a munkavégzésre vonatkozik az eligazítás. A többi nem érdekelte eddig a céget. Vagy még senki sem jött rá, hogy még erre is számítani kell.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Kétféle "munkahelyi" baleset van, de a pontos megnevezésüket nem tudom. Az egyik mikor tényleges munkavégzés közben ér baleset a másik meg mikor a lakóhelyed és a munkahelyed közti közlekedés során, azt hiszem a külföldi kiküldetés teljes ideje alatt bármi ér -nyílván ha kitöröd a nyakad bungi jumping közben az nem - az a munkabaleset egyik fajtája.
Ha van a cégnél jogi képviselő vagy munkavédelmi felelős akkor kérdezz rá nála.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Már csak munkabaleset van.

Milyen orszag? Eu+svajc vagy nem eu+svajc?

Franciaország, Marseille melletti kisvároska. Nem akarom leírni a nevét, mert a google gyorsítótárát még nem lenne jó megtömni az eset részletes leírásával ;)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Alakultak a dolgok.

Itthoni doki kiírt, de csak hónap végéig, ahogy azt a kinti orvos is megtette. Jó szokás szerint kérdezte, kiírjon-e még tovább, de én nemmel válszoltam, mert egy orrtöréssel lehet dolgozni. Visszafelé nem helyezett betegállományba, azt a TB központ intézné, ha erre képesek.
EU? Mire is jó, ha a kinti kiírást itthon a tb nem veszi figyelembe? Nem vagyok tb szakértő, sosem akartam azzá válni, de rákényszerítenek...

Hmm.
Kiderült, hogy nincs A1-es engedélyem, illetve be lett adva az igény rá, de még nem aktiválták.
Viszont odakinn csupán előzetesen nézelődtem a gyárterületen, ami nem a fizetett munkaidőmben történt, hiszen az áprilisban kezdődik odakinn szerződésem szerint. Szerintetek ha nem álltam még a kinti területre munkaszerződés alatt, és akkor ér baleset, miközben nincs a1-es engedélyem, akkor az oep ezt rossz néven veszi?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Miért nem hívod fel az OEP-et?

Már kétszer jártam náluk, töketlenek. Volt, aki 22 éve ügyintéző, de nem érti a helyzetemet, nem tudja mit kell tenni. Azt a kérdést, hogy "akkor miért van ott", már nem tettem fel.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

http://www.hausengel.de/fuer-betreuungskraefte/kezdolap/jogi-keretfeltetelek/kikueldetes.html

durva...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Szia! Miért nem kérsz tanácsot egy jogásztól? Ha nincs ismerős, akkor is egy óra alatt felvilágosít, talán annyit megér a dolog. Az hogy a itt, vagy a neten esetleg tévesen állított dolgokról is olvashatsz gondot okozhat egy komolyabb ügynél.

Előző héten 5 napom volt arra, hogy dokik után mászkáljak. Ha jövő héten már otthon leszek, akkor tudnék lépni ezügyben. Egyelőre tanácstalan és kiszolgáltatott vagyok, van 2 euróm és egy üres bankszámlám, amit mostanra kellett létrehoznom az utalások miatt. Anyagilag eddig senki sem volt átverve, de lehúzva igen. Nem nagyon, csak mindig annyira, hogy azt még lenyelje a nép.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Fejlemények.

Balesetem magyar orvosokkal is ki akartam vizsgáltatni, mivel egyik orrlukamon a törés miatt a sebek vegyógyulása és a duzzanatok visszahúzódása után sem kaptam rendesen levegőt. Odakinn közben keresőképtele voltam, mivel gázmaszkot sem tudtam felvenni.
31-ig élt a hazai doki betegállományba helyezése, melyet persze csak azon dátumtól kezdett, amikor nála megjelentem. Az OEP-nél lehet visszafelé elintézni a külföldi leletek, zárójelentések alapján a betegállományba helyezésemet.

Amikor visszaérkeztem wlsején, mg nem volt gond, legfeljebb annyi, hgy elfelejtette munkaadóm végigolvasni a doki által írt rövidke betegpapíromat, mely szerint 1-én már keresőképes vagyok. Valamiért a nem végigolvasott papírt úgy vette, mintha folyamatosan betegállományban lennék...

Nos, másnap dührohamában, mire erre rájött, kirúgott, ok nincs. Még nem írtam alá semmit, nem tudom hogy megy ez, 19 éve nem voltam alkalmazott.

Szóval szép az élet, gyerekek.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Új fejlemény:
Az OEP honlapján található Baleseti Jegyzőkönyvet állítólag szintén nekem kellene kitöltenem, holott nem vagyok sorszámmal rendelkező munkavédelmi vezető. A cégnek nincs kihelyezett munkavédelmi intézője, ez is az én hibám...
Itt a link:
http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_schema=PORTAL

itt a file:
http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/C3ED377396D0BBAEE040A8C0CB32554D

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---