linux.hu ?

A linux.hu -rol tud valaki? Illetve ki tud sokat? :) Latom, hogy most epites alatt van a lap... egy ideje. Igazabol a lapon kivul vagy inkabb tul az erdekelne, hogy mi/ki van most a linux.hu mogott. Regen letezett egy LME (Linux felhasznalok Magyarorszagi egyesulete?), ez letezik meg? Neten nem sok (5 evnel fiatalabb) infot talalni rola.

Hozzászólások

Jujuj, vigyázz ilyen kérdéssel, mert az internetzsandár a végén még lerajzol!

--
Sent from my iPhone

Na, meg egyszer megUPolom.... tudom, hogy valaki tud valamit. ;)

Ez kb a whoisbol nekem is kiderult... de azota raakadtam egy 2 evvel ezelotti bejegyzesre itt a hup-on, hup.hu forum: Mi történt az LME háza táján? (2011). Mondhatnank, hogy 2 es fel eves, tehat elavult, de van egy olyan sejtesem, hogy nem peregnek odaat olyan gyorsan az esemenyek, ugyhogy talan meg aktualis lehet.

covek irja:
"Az LME jelenleg tetszhalott állapotban van. Nem nagyon történik semmi. A dolgok egy részét kényszerből elvégezzük mint elnökség, de a tagok teljesen inaktívak."

es aztan meg arra a kerdesre, hogy "Hány tagja van jelenleg az LME-nek?" ezt is irja:
"Hivatalosan, a tagdíjnemfizetés miatt még nem kirugott tagokkal együtt, kb. 250-300 lehet. Pontosan nem tudom. Ebből aktív 4-5, de lehet, hogy sokat modok."

Szoval akkor talan ez van a linux.hu-val.

Az LME rendezett néhány Linux Konferenciát.
Utolsó hírértékű emlékem róluk, hogy elkezdték honosítani az OpenOffice-t ami elég sokáig elhúzódott. Aztán azt is mások fejezték be, de nem az LME keretein belül, mert ott nekik sem sikerült. :-(
Talán ennyi az egész történetük, vagy ennél nem sokkal több.
Valamikor nem tagként fel voltam iratkozva az LME publikus levelező listájára. Ha valaki valamit csinálni akart, akkor rögtön jött egy csomó reakció akik a kereteket akarták hozzá megszabni, akkor is ha az illető nem igényelt a munkához szinte semmi forrást. Így nem is csoda, ha kihalt. A legfőbb esemény az volt, hogy évente új vezetőséget válasszanak, akiknek a lelkesedését hamar felmorzsolta a szabjunk gyorsan mindennek szigorú kereteket és kérjük jól számon mielőtt valamit is csinál mentalitás!
Valami ilyesmi rémlik. Aki komolyan akart valamit a Linux és a szabad szoftverek háza táján tenni az máshol találta meg hozzá a lehetőséget.
Talán a legnagyobb értéket a szervezet neve és a linux.hu domain birtoklása jelenti.
Aztán persze biztosan sok dologról nem tudok, az utóbbi időben nem is kerestem rá, még a linux.hu oldalon sem jártam a mai napot megelőzően talán néhány évig sem.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ennél azért jóval több volt. Amit nem sikerült soha megoldani, az a probléma, hogy aki dolgozik, azt kritizálják, meg legyen minden nyílt, meg minden döntés legyen megvitatva, és ha az éppen jelenlévő érdeklődő tagok is úgy gondolják, akkor
A konferenciák mögött iszonyatosan sok munka volt. A megbecsülés a látogatóktól jött, és volt értelme ezért csinálni. Házon belül sok szarakodás volt, ezt nem tudom másként mondani. Persze sok dolog addig volt csak gond, amíg pont nem a kritizáló mondta. Magyarán: pofázni nagyon könnyű volt róla hogyan kellene ezt jobban csinálni. A nagy "szabadságharcosok" és anarchia forever tagok baszták szét darabjaira az egészet. Nem is érdekel a szép fogalmazás. A jó szándékokat sem vitatom, csak a pokolba vezető útról szóló megjegyzés igaz. Meg volt sok okoskodás is, de azt látjuk, hogy mi van most.Vagy ott van egy olyan ember, aki nagyon sokat tett a Linux elterjedéséért, de neki is volt olyan húzása egyik közgyűlésen, valami beszámoló vagy tervezett kapcsán, ami után Johans kilépett, pedig ő is sokat tett itthon a Linuxért. Az illető sem volt gonosz, félreértés ne essék, hanem egyszerűen ő úgy látta, hogy ő ezt most megteheti, meg az ő látásmódja a helyes, és mivel, ha ő hazamegy, akkor érvénytelen lett volna a közgyűlés, ezért rá tudta kényszeríteni az akaratát a közgyűlésre. A végső megjegyzés tette be nálam a kaput "na, lehet ezt így is, látjátok". Hogyne, meg a másik módon is.
Külsősöktől, vagy külsőssé váló emberektől is is volt sok kritika. Olyantól is, aki számon kérte a vezetési módszert, munkafolyamatokat, pedig ő is képzelte volna el a vezetését az egyesületnek, ha ő kerül a vezetői pozícióba. Majd más berkekben - kormányzati szervezetnél - már arról érvelt, hogy az adóforintokból előállított produktummal azért nem állnak elő, mert nagy az ellennyomás az MS és más cégek részéről, és jobb, ha nem tud senki semmit a tervekről, dolgokról. Mondjuk jól néz ki most sajtótájékoztatón a dolog, hogy be volt jelentve, de annyira nem volt ez titkos, hiszen egy korábbi célhoz lett terv írva, szóval ezt nem értem, de hirtelen számukra is más lett a leányzó fekvése. Nem volt szándékos szerintem tőlük sem, csak amikor ugyanabban a cipőben lépdelsz más a járás. Direkt nem írtam neveket, de aki ott volt, vagy pont ő az, az úgyis magára ismer, ráismernek.

Ebből is látszik, hogy mi volt a probléma. Kicsit olyan, mint a szabadelvű pártok, hogy van egy közös vél, ami összekovácsol, de közben előkerülnek gondolkodásbeli eltérések, közben sérelmek jönnek, empátia hiánya, ilyesmi. Miközben mindenki úgy gondolja, hogy ő a jó célért dolgozik - vagyis azért dolgozik - csak nem képes egyik fél sem elfogadni a másik szemléletét. Ezzel sincs baj, külön lehet válni, hát itt meg inkább leamortizálódott minden.
Ettől függetlenül nekem sokat is adott a dolog, de utolsó 2,5-3 évről, amit aktívan töltöttem, azt gondolom, hogy inkább hagyni kellett volna, és csinálni a saját dolgaimat, és ebbe nulla energiát fektetni. Akkor hamarabb jön elő ez az állapot, mint ami most van, de nekem is több időm lett volna. Együtt azokkal, akik szintén sokat tettek.

Miért nem lehet legalább a http://hu.wikipedia.org/wiki/Linux oldalra irányítani a http://linux.hu domaint német http://linux.de mintájára.
Magyarországon nem működőképesek a civil szerveződések, ez egy dolog. Az, hogy mit mutat egy érdeklődőnek a linux.hu, az első cím amit ilyenkor megnéznek, már egy teljesen más dolog. A Wikipedia magyar szócikke jó állapotban van, linkekkel együtt minden információ ott van magyar nyelven ami újonnan érdeklődő számára szükséges. Ezzel szemben a mostani állapotban a linux.hu vaskosan alátámaszt minden negatív sztereotípiát. Trey azt írta, már évtizede nincs értelmes tartalom a linux.hu címen. Ez pedig nagyon rossz üzenet.

Még mindig semmi.
Szerintem a "vakond" már nagyon fáradt a sok ásótámasztástól.

Döbbenet!
A képet megnézve az látható, hogy valaki 2013. okt. 22. környékén készítette.
Az meg nem is volt oly' rég.

Lementetted? Egyszer sokat fog érni...
- - - - - - -
"Az a vicc, hogy akár XP-nél, akár bármelyik Linux-nál - sőt, még a Windows Mobile 6 alatt is - meg tudták oldani a rendes, valódi multitaskingot 512 MB RAM-mal, szerintem nem indokolt, hogy egy mobil operációs rendszernek minimum 1GB kellj

Nagy kaland. Legyen redirekt a hup-ra aztán kész. :]

De a hup.hu nem csak Linux, tehát félrevezető lenne.
Bár benne van a Linux is.
Amíg a linux.hu-n nincs érdemi tartalom addig akár a legismertebb terjesztések linkjeit is tartalmazhatná.
Meg egy írást arról mi is az a Linux vagy egy linket a Wikipédia Linux szócikkére.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

"Amíg a linux.hu-n nincs érdemi tartalom addig akár a legismertebb terjesztések linkjeit is tartalmazhatná.
Meg egy írást arról mi is az a Linux vagy egy linket a Wikipédia Linux szócikkére."

Eddig is ilyesmiket tartalmazott. Addig, amíg a mostani nyitóoldal le nem váltotta.

--
trey @ gépház

Esetleg nem pc-ről, lassan?
Ez itt ilyen...
- - - - - - -
"Az a vicc, hogy akár XP-nél, akár bármelyik Linux-nál - sőt, még a Windows Mobile 6 alatt is - meg tudták oldani a rendes, valódi multitaskingot 512 MB RAM-mal, szerintem nem indokolt, hogy egy mobil operációs rendszernek minimum 1GB kellj

Bocsáss meg, ha nem válaszoltunk, még most is nagy a hajtás az összes lezárandó dologgal. A könyvek lektorálás alatt vannak, nyilván lesz még egy javítási kör, utána gyors tördelés. A tervek szerint sajnos nem sikerült tökéletesen elkészülni, de hamarosan kinn lesz minden dolgunk. Ne aggódjatok, minden fontos dologról lesz hír a HUP-on. A helyzet az, hogy egy EU-s projekttel kapcsolatban a dokumentálás ugyanolyan fontos, mint maga a munka. Ez van.

Hú, apám, mi milyen oltásokat kaptunk hasonlókért annó.... :) szintén no offense, de ilyenkor jókat mosolygok, és elégedetten nevetek egy kicsit... "walking in my shoes..." :) Erdei kolléga sem kímélte az elnökséget annó, hiába no, ugyanolyan helyzetben csak a másik oldalon kicsit más az optikája a dolgoknak :) Az azért jó, hogy a kormányzat elvben már legalább támogatja a szabad szoftvert, és a tagadás állapotából kilépett már.

Nem sokat tudok az LME akkori és mostani működéséről (közgyűlésen utoljára valami 2000 körül voltam), mint ahogyan az FSF.hu működéséről sem tudok sokat. Azt viszont látom, hogy az FSF.hu (a kevés tag ellenére, vagy talán épp azért) nagyon olajozottan és hatékonyan működik. Megdöbbentő, hogy milyen kevés ember mekkora hatékonysággal működik együtt. Pár hónapja volt szerencsém belepillantani a munkájukba egy rövid időre, teljesen lenyűgözött, és azóta se értem, hogy mi a titkuk.

Azt hiszem, az LME-t, annak aktív tagjait mindig is nagyon felőrölték ezek a külső támadások, és belső konfliktusok, amelyekről te is beszélsz. Az FSF.hu, annak koncepciója, vezetése mintha egy keményebb, erősebb, életképesebb, ellenállóbb konstrukció lenne, mint az LME volt valaha is.

Kár, mert az LME is nagyon sokat letett az asztalra az évek során. Mindemellett egyáltalán nem egyedi történet, ami a linux.hu-val történt. Érdemes megnézni, hogy mi lett a linux.* domainekből itt Európában, és azt látni, hogy kb. hasonló sorsra jutottak, szinte alig van köztük használható történet. Az abszolút kedvencem a linux.de.

A külső és belső "támadások" - ez csúnya szó ide, inkább baszogatásnak mondanám - az FSF-es csapat egy jó részétől érkezett annó. Nem ideértve Guskát és Zahyt, akik korrektek voltak végig. Viszont talán ebből tanulva az FSF.hu-t úgy hozták létre, hogy ott nem volt meg az a demokrácia, ami miatt a "támadók" őrölni tudták a mások idegeit. De ez egy ilyen történet. Vannak házasságok is, amik tönkremennek, aztán évek múlva meg a hülyeségek már senkit nem érdekelnek, tudják voltak viták, súrlódások, de szép napok, meg közös cél is. Aztán ugyanúgy tudnak beszélni később, meg együttműködni stb. Az élet nem 1 bites :)

"Viszont talán ebből tanulva az FSF.hu-t úgy hozták létre..."

Igen, én is valami ilyesmit értettem az "FSF.hu koncepciója" kifejezés alatt. Az LME-n külső szemlélőként nézve valahogy mindig is azt láttam, hogy rettentően sok inaktív ember kritizálta viszonylag kevés aktív ember munkáját, akik pedig szívüket, lelküket, a szabadidejük nagy részét beleadták, aztán később belefáradtak az egészbe. Kicsit olyan szép volt, jó volt, fájt, és elmúlt, most pedig ne bolygassuk a múltat feeling.

A linux.hu-t azért nekem is rossz látni. Nem kéne ennek így lennie. A szerver szemmel láthatóan megy, valami értelmeset tényleg ki lehetne rá tenni. Nem is olyan nagy feladat, biztosan lenne is rá ember. Na de ugye ki mer egy ilyen darázsfészekbe belenyúlni... A linux.hu domain egyelőre elveszni látszik. Talán a szerepe sem olyan nagy már, mint régen lehetett volna.

Viszont a Wikipedia magyar nyelvű Linux szócikkét talán volna értelme kicsit aktualizálni.

A linux.hu az évek óta tetszhalott LME vagyonának egy része.

Az LME vezetői nem számoltak el a vagyonnal, a levelezőlisták értesítés nélkül leálltak (benne csak példaként említem, az 1000+ fős http://lists.debian.org által is hivatalosként hivatkozott magyar Debian levelezőlista).

A kérdés felvetésére pár hónapja indítottam egy amúgy egész aktív
Linux-felhasználók Magyarországi Egyesület fb-csoportot, azóta is fontos lenne, hogy az LME utolsó vezetői elszámoljanak az LME vagyonával.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Ha annyi időt foglalkoztál volna az aktív munkával határidőre, mint a mindenkori elnökség khm, piszkálásával, akkor nem itt tartana ez a dolog sem. Persze nem mondom, hogy a mostani elnökség tagjai nem tudtak mindent jobban sokszor, mint aki éppen dolgozott az egyesületben, de volt mögöttük valós, és értékelhető produktum. A fentebb megfogalmazott hozzászólásom az ilyen dolgokat is takarta. Mindenesetre örülök, hogy már nem vagyok részese ennek a szenvedésnek. Ahogy látom a mostani dolgokat az elnökség is kb ott tart, ahol mi tartottunk sokszor az ő performanszaiknak is köszönhetően. Mióta sok az elfoglaltság gondolom már ők is átértékelték a dolgokat, hogy milyen így dolgozni. No offense, én boldog vagyok, hogy nem szívatom már magam a mókuskerék munkával, és végre mások is talán megértik, hogy milyen így dolgozni és a múltbéli konfliktusokat talán a másik szemszögéből látva megértik mi volt a rossz, amikor "segíteni" akartak.

Csak említem, hogy a FB-n van egy Linux-felhasználók Magyarország Egyesülete csoport, ami pont azzal a céllal lett létrehozva, hogy megtudja, hogy mi lett az LME vagyongazdálkodásával incl. linux.hu

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Ez a csoport egyelőre leginkább annyit ért el, hogy legalább újra létrehozott egy kimondottan linuxos beszélgető közösséget, miután a LME-féle listák egyik napról a másikra értesítés nélkül megszűntek, az egyesület vagyonáról és törvénynek való megfeleléséről az elmúlt évekből az utolsó vezetőségének kéne elszámolni, úgyhogy szerintem tényleg ezt várják sokan ebben a csoportban, de legalább egy jó-hangulatú linuxos témák iránt érdeklődő közösség már összejött, mindez látszik is, mert nyílt a csoport.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Amíg az ásós pingvin mögötti rész nincsen kész - feltételezve hogy készítik, addig miért nem mehet a régi oldal?

https://web.archive.org/web/20090218231326/http://linux.hu/

De 2010-ben már az új oldal is ment valamennyire, 1-2 link is működik, többit még nem próbáltam

https://web.archive.org/web/20100816065846/http://www.linux.hu/mialinux

https://web.archive.org/web/20101015230255/http://www.linux.hu/support/…

A logikus az lenne hogy ami már kész, az látható legyen. Hacsak nincs ellenérdekeltség a háttérben..

Semmi infó? Eltelt már egy "kis" idő.

Milyen további infóra van szükség? Az LME továbbra is ott tart ahol kb. egy, vagy inkább több, éve tartott! Sehol sincs. Vagyona sincs szinte semmi, ami volt az informatikai hulladékként végezte egy irodaköltöztetéskor.Tagok, mondjuk ki, nincsenek. Talán az örökös tagok ha vagyunk még páran. Beszámolók, közgyűlés nem volt évek óta. A bíróság talán még nem szüntette meg. A linux.hu az LME tulajdona, így az is olyan állapotban van mint az egyesület. Még fizetjük a domain fenntartási díját. Volt egy kezdeményezés, hogy az fsf megkapja a domaint, de megszakadtak az ez irányú megbeszélések, vagy el sem kezdődtek, nem én nem vettem részt benne!

c

"Akkor inkább adjátok oda valami lelkes linux faragónak."

Annyira n00b vagy ebben a világban, hogy az fáj. Ennél már csak az, hogy ennek ellenére még rendszeresen az észt is osztod a témában. Mondjál már valakit, aki neked nekiáll, aztán éveken keresztül rendben fogja tartani csak úgy, lelkesedésből.

--
trey @ gépház

Én benne voltam abban az egyeztetésben. Az átadás feltételei nem voltak elfogadhatóak az FSF.hu Alapítvány számára. A nyilvánosan közzétett ajánlatunk továbbra is áll: mi nagyon szívesen áldozunk időt, energiát és pénzt a linux.hu rendbehozására, karban- és fenntartására. Az LME-nek egyszerűen csak át kellene adnia. Ha erre van hajlandóság, akkor szeretettel várjuk a megkeresést az elnökség részéről.

És ha az LME nem működik, akkor talán ideje lenne levonni a konzekvenciákat és el kellene küldeni szépen az egyesületek örök vadászmezőire... A jelen "működési" formájának szerintem nincs semmi értelme.

Elnök van? Meg kell kérdezni hátha tudja.
Vagy valami vezetőségi testület. Tudom ezeket nehezebb összehozni vagy egyenként aláíratni velük valamit.
Gondolom az önfeloszlatás is azért nem történt még meg, mert nincs aki csinálja.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az az elnökség, aki a bírósági papírokon van. Azok intézkedhetnek akkor is, ha közben kellett volna közgyűlést tartani. Egyébként én úgy emlékszem, hogy Czakó Krisztián volt legutóbb az elnök. Weblap az ugye nincs, szóval aki emlékszik, az írja ide a többi tagot is, hátha még egyszer, utoljára összeszednék magukat... Ha lenne egy közgyűlés rendesen behirdetve, akár véget is lehetne vetni ennek az áldatlan állapotnak.

Sziasztok

Ritkán írok fórumra, többnyire (99.99%-ban) távol tartanak a trollok a hozzászólástól :) de jelen esetben, a sokadik linux.hu-s hozzászólás/fórum hatására kikívánkozik belőlem a véleményem:

Azt gondolom, hogy a linux.hu domain (és véletlenül sem annak jelenlegi "tartalma") valahol a Magyar Linux közösséget kellene, hogy képviselje, reprezentálja.

Ehelyett évek óta, egy ásós pingvint mutat... ami lássuk be szégyen!

Az LME a távoli múltban sok dolgot csinált és sok eredményt ért el, amiért jár az elismerés, de őszintén, mikor volt már mindaz? 5 éve? Nekem inkább 10-nek, sőt többnek tűnik!

De őszintén srácok ott az LME-ében, nem gondoljátok, hogy ezzel a totális passzivitásba torkolló leépüléssel nem használtok a Linux hazai megítélésének?

Nem gondoljátok, hogy ez nem összeegyeztethető az LME által kitűzött célokkal és egykori "dicső" múltjával? Az a szervezet mely egykor sikeres konferenciákat szervezett, kiadványokat adott ki olyan korszakban amikor még jóval kevésbé volt egyszerű, jelenleg (évek óta!) nem képes egy tisztességes statikus oldal összerakni évek alatt arra domainre melynek az elsődleges feladata az általa képviselni kívánt operációs rendszer (és felhasználói közösség) nevét viseli?

Nem őrülnétek jobban egy működő linux.hu oldalnak? Híroldalnak itt van a hup, fórumnak ott a face vagy akár a hup fórumai, elég lenne egy tisztességes, időnként karbantartott oldal ... szerintem ez nem nagy elvárás 2015-ben, vagy tévedek?

Az FSF akkor alakult amikor az LME valójában kimúlt, és lehet elfogult köcsögnek tartani (igen, mai napig ott van az igazság az fsf.hu lábrészében, hogy mi közünk az FSF-hez ...) az FSF-es érintettségem miatt, de azt gondolom, hogy az FSF képes lenne egy a hazai linux közösséghez méltó oldal összerakni és karbantartani a linux.hu domain-en.

Szóval ideje lenne lépni!

Befejezésül ajánlom Ronald Reagan szavait a figyelmetekbe:
"Vezess, kövess, vagy állj félre az útból!"

Kipufogtam maga és most jöjjenek a trollok ...

Nem akarlak elkeseríteni, de a bsd.hu-t is a HUP tartja lélegeztetőgépen, ugyanis az összes főoldali tartalma évek óta a HUP BSD szekciójából érkező RSS feldolgozása és kitétele. Az kétségtelen, hogy előrébb járnak, mint a linux.hu.

(Félreértés ne essék, nekem azzal semmi bajom nincs, hogy a bsd.hu átveszi az általam írt cikkeket.)

--
trey @ gépház

Ezek szerint bsd.hu hírei egy BSD szűrőn átengedett hup.hu hírek. :-)
Ennek is van értelme. Akit csak a BSD érdekel, nem kell magának kiszűrnie a számára érdekes híreket a hup.hu-ról.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

admin-kontakt: Czakó Ktisztián
Van cím, telefonszám e-mail is.

Továbbra sincs semmi az oldallal, ahogy nézem nyugodtan el lehet temetni az egészet.
Tipikus domain visszaélés lett belőle, amikor a tulajdonos csak azért tartja meg a címet, hogy más ne használhassa értelmes célra. Tudtommal a domain regisztrációs szabályzat tiltja az ilyesmit.

"Tudtommal a domain regisztrációs szabályzat tiltja"

Ja, csak betarthatatlan. Hogy ellenőriznéd?
"-Miért nincs még tartalom a domain alatt?
- Nem volt időm még megcsinálni a weblapot rá, de a koncepció megvan.
- Akkor 30 napon belül publikálj valamit, mert elvesszük a domainedet amit kifizettél előre x évre. Köszönjük".
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

az ISZT-nek van rá gyakorlata, hogyan tartassa be :)
pontosabban nem az ISZT tartatja be hanem a TT, amikor az érdekelt fél panaszt nyújt be 1-1 domainre.

itt egy egész korpusz van ilyen ügyekből :)
https://www.domainabc.hu/hazai-domainvitak/

a regisztrátorok nem előre fizetik a domaineket, hanem utólag és 1 évet.
igaz, a tulajdonostól előre kérik a domain árát (ugye ez benne a biznisz) - ilyenkor gondolom a regisztrátorok mind másképp kompenzálják az ügyfeleiket.

persze ha a tulaj perre megy a domainjéért, a domain "vételára" lesz a legkisebb vesztesége :-)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Semmilyen hacsak nem Mike Rowenak hívnak. ;)

Amúgy itt szerintem az a baj, hogy a domain tulajdonos már nem létezik. (így igazából nem is felel meg a domain regisztrációs szabályzatnak :))

Ezt találtam itt (de hivatalos nyomát sehol sem)

A domain-használó jogutód nélküli megszűnésére hivatkozva
hivatalosan kérhető [ mail -> titkarsag@iszt.hu ] a domain visszavonása.

Erre gondolsz: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

A 6.1.d pont:
„d) az adminisztratív kapcsolattartó a Regisztrátorhoz intézett teljes bizonyító erejű vagy közokiratba foglalt nyilatkozatával hitelt érdemlően tanúsítja, hogy a domain-használó meghalt vagy jogutód nélkül megszűnt és a domain használati joga másra át nem szállt,”

Ezzel az a baj, hogy az adminisztratív kapcsolattartónak kell kezdeményeznie a visszavonást. Tehát ez zsákutca.

Legfeljebb a megújításkor lehetne belekötni, hogy az LME már nem létezik, tehát nem is újíthat meg. A várakozási idő letelte után viszont bárki megpróbálhatja regisztrálni. Viszont a tippem az, hogy ha a éves összeg időben beérkezik a regisztrátorhoz, akkor az nem fogja vizsgálni, hogy létezik-e még az LME, hanem automatikusan hosszabbít.

Elvileg a tulajdonos a "LINUX-felhasználók Magyarországi Egyesülete". Innen azért elég nehéz ügy lenne azt bizonyítani, hogy a linux.hu-t csak azért bitorolja az egyesület, hogy más ne használhassa értelmes célra (ha egyáltalán tényleg van ilyen a regisztrációs szabályzatban).

A Linux F.M.E. a tulajdonosa a linux.hu oldalnak. Hogy történhetett ilyen???

Egyébként nekem se tetszik a stagnálás (bár bevallom, annyira nem is érdekel), de amikor még volt valami "dinamizmus" az oldalon, akkor se volt túl sok értelme. Akkoriban vagy a hup.hu-ra ment a (magyar nyelvű) nép vagy a linuxforum.hu-ra, a linux.hu nemigen tudott bármilyen alternatíva lenni, vagy bármi újat mutatni. A birodalom, a parancssor, az empire és hasonlóak sorsára jutott.

Megnéztem az Internet Archívot, 1999 - 2013 között volt értékelhető tartalom az oldalon.
1999 - 2010 között voltak frissülő hírek az oldalon, de 2010. elejétől már csak Wiki volt az oldalon. 2010-2014 között volt a Wiki és a régi hírek, 2014. eleje óta kb. inaktív az oldal.

http://web.archive.org/web/20100701000000*/http://linux.hu

Legalább lenne valami értelmes tartalomra irányítva....

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Azé, aki befizeti a domain fenntartás számláját, az az effektív tulajdonos. A whois adatbázis elavult lehet. Bár nem szabályos, ha elavult a whois, attól még lehet elavult. Bár ha valaki ezt jelzi a domain.hu-nak, akkor felszólíthatják a tulajdonost, hogy frissítse a whois-t valós adatokkal.

Viszont levelek átvételekor meg kérnek.
Biztosan le van ez szabályozva, mikor kell és mikor lehet kérni. Gondolom, ha törvénybe ütköző lenne kérni 5ezer forintocska befizetésénél, nem csinálná legalább három-négy bank (legalábbis a netes keresgélésem alapján úgy tűnik, hogy legalább ennyi kér iratokat). A hivatkozott ombudsmanos honlap is csak az adatok kezelésére tesz javaslatot, nem pedig arra, hogy minden fillérre ne kérjenek iratot.

De ha téged ez zavar, nem fizetsz be készpénzt az érintett bankoknál :P

Amikor levelet vesz át a postás tőled (feladásnál)? Ezt kétlem... Könyvelt küldemény kézbesítésekor viszont természetes, hogy beazonosítják az ügyfelet. A pénzkezelésnél ennek analógiájára akkor kérnek azonosítást, amikor felvesz valaki pénzt, nem akkor, amikor befizet.
Van néhány "bank", amit kerülök, mert adatvédelmi szempontból khm. gyatrán működnek... Ahol pl. a számla megszüntetése után 10+ évvel kényszerből új számla nyitása érdekében megjelenve prompt ott volt az ügyintéző előtt a régi számlához tartozó ügyféladat mindenestől (OTP), vagy ahol a netbankban a jelszóban nincs megkülönböztetve a kis- és nagybetű (Citibank), vagy... És lehetne még folytatni a sort - sajnos.

levelet vesz át...kézbesítésekor viszont természetes

Persze, én is így értettem.

A pénzkezelésnél ennek analógiájára akkor kérnek azonosítást, amikor felvesz valaki pénzt, nem akkor, amikor befizet.

Az analógia azért nem stimmel, mert a pénz és egy darab A4-es papír között van némi különbség. Mint pl. amikor egy ingatlant adsz el, akkor is azonosítod magad. Meg amikor veszel, akkor is.

Ingatlan adás-vétel során, de más olyan szerződésnél, ahol nevesítve szerepelsz, természetes, hogy az adatok ellenőrzésre kerülnek. De egy számlabefizetési megbízásnál, ami gyakorlatban annyi, hogy a postát megbízod azzal, hogy a megadott számlaszámra, a "fehér csekken" szereplő üf.azonosítóval indítson egy fizetési tranzakciót, nem kérnek személyit - akkor a bankfiókban miért is kérnek egy hasonló tranzakció mellé?

Mert az én értelmezésem szerint a bankfiókban való készpénz befizetés nem tartozik a 2006. november 15-i 1781/2006/EK rendelet 3. cikk (6) bekezdés hatálya alá a 2007. évi CXXXVI. törvény
a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról 22. § (10) bekezdése nyomán.

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700136.TV
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:345:000…

Üdv,
Marci

"ha törvénybe ütköző lenne" "nem csinálná legalább három-négy bank", hat en erre nem vennek merget, de legalabbis szetvalasztanam a "torvenybe utkozo" es a "a legfelsobb birosag is annak tekinti-e" dolgot. Pl az en hitelszerzodesemet a markakereskedesben irta ala Gizike (kihelyezett banki alkalmazott), mikozben a hatalyos jogszabalyok ertelmeben nem is volt alairoi jogkore. 4 eve megy a per, mire az elso targyalas ki volt tuzve, addogra eladta a bank a kovetelest ezert lezartak az ugyet. Elvalik, hogy mi lesz (mar nem nekem kell perelni :D), aztan majd az is 6 ev mulva lesz itelet elso fokon, meg lehet masod meg harmad meg otvened fokon. Es mire elvalik, hogy torvenyes volt-e a dolog, le merem fogadni, hogy deviza hitelesek szazezreinel van ez a torvenytelenseg, addigra majd megvaltoztatjak visszamenolegesen. Jah hogy az nem torvenyes? De. Amikor elkezdtem pereskedni a jogaszabaly azt mondta, hogy a semisseg eseten vissza kell allitani az eredeti allapotot. Es hiaba volt ez a hatalyos jogszabaly, amikor kotottem a szerzodest, jelenleg a semmisseg mar nem ezt jelenti, es megilleti a feleket valami idoaranyos sz@rsag. Na ennyit arrol, hogy mi szamit torvenyesnek, es a bankok mennyire kovetik a torvenyt. Egyszeruen torvenytelenseg elkovetese elott kiszamitjak a kockazatot, es ha alacsony, akkor megcsinaljak siman.

-
Go konkurencia kezelés gyorstalpaló

Akkor -úgy gondolom- korrekt lenne átadni a közösségnek, ha már nincs ideje, pénze, kedve, etc. a mostani tulajnak...
Kb. olyan, mint amikor nálam volt egy cég, akinek azonnal kellett domain és kénytelen voltam saját névre lefoglalni, mert az volt akkor a leggyorsabb. Amikor megszakadt az üzleti kapcsolat, akkor simán átadtam a domaint...persze lehettem volna szemét is és "bitorolhattam" volna vagy kérhettem volna érte pénzt is....csak ez az alapvető erkölcsi normákba rohadtul nem fér bele....
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem a linux.hu domain értéke 0. Szerintem nincs értelme azon semmit létrehozni, ami a Linuxszal kapcsolatos.

Ezt arra alapozom, hogy egy időben felkínálták nekem a www.debian.hu-t és csináltam is vagy 2 évig. A kutya nem olvasta.

Szóval szerintem nem nagyon van létjogosultsága. Ha valaki egyszerűen meg akarja oldani, akkor irányítsa át a kernel.org-ra.

--
trey @ gépház

Szerintem a domain erteke nagyban fugg attol, hogy mit tartunk rajta. A Linux.hu domain jelenlegi erteke valoban kozel nulla. Ettol meg a nev eleg jo, akar lehetne is rajta ertelmes, olvasott dolgot csinalni. En mondjuk nem latom a tomeget ami epp tartalmat csinal(na) csak sajnos nincs meg hozza nekik a Linux.hu, hogy publikaljak.

Például lenne egy-két lelkes ember, akik általánosságban írnak és fordítanak külföldi cikkeket. Kezdő felhasználóknak elsősorban.
Nincs priorizált disztribúció, egyszerű "konyhanyelven", de kellően pontosan olvashatnak linux iránt érdeklődő, angolul nem vagy csak minimálisan tudó emberek.

Szerintem a linux.hu alatt könnyeben elérhetőek lennének az általános tartalmak.

https://informatika.lightblog.hu/ ( nem öncélú reklám, csak követem őket)

Na ez az, hogy en azt nem latom, hogy ezek a tartalmak itt duburognenek, meg kajlodnanak, mar csak arra varnak, hogy legyen linux.hu. Nem mondom, hogy a linux.hu-t nem lehetne ertelmesen hasznalni, hanem azt mondom, hogy azert kar ujrainditani, hogy par ember frissitse egy evig, aztan ugymaradjon. Megint. Vagy mashogy mondva: nem latom azt a problemat amire a linux.hu lenne a megoldas.

"Például lenne egy-két lelkes ember, akik általánosságban írnak és fordítanak külföldi cikkeket."

Nem olyan egyszerű ez. Mi pl. próbálunk kvázi rendszeresen írni/fordítani valamilyen cikket, hírt, egyebeket, leginkább a kezdőket, de igazából mindenkit célozva.

Nagyon szeretjük csinálni és hiszünk is abban, hogy a tudás megosztása "hatalom". Azonban van az úgy, hogy a lelkesség hiába van, ha hozzá egyszerűen nincs elég hobbira fordítandó idő. Márpedig, ha rendszeres megjelenést szeretne az ember, akkor azzal ugye tervezni kell. Vagy ott van még, hogy mit is írjak. Mi lenne a jó, mi lenne az érdekes, mit szeretnének az olvasók. Szóval összetett játék ez, ha komolyabban gondolja valaki. :)

Véleményem szerint nem fogják ingyen odaadni.
Legalábbis meglepődnék rajta, mert különben
már rég kértek volna segítséget az oldal talpra állításához.
Szégyen. Akit kicsit is érdekel a Linux, bepróbálkozik vele,
csodálom hogy nincs tele reklámmal...
Egyébként meg tisztára mint a php.hu. Már nem emlékszem teljesen,
de ott mintha legalább mondtak volna valami árat...

Már az is nagy szó lesz, ha egyáltalán válaszol valaki a megkeresésre :) Évekkel ezelőtt (de gáz ezt leírni :)) én is ugattam is emiatt, de eredmény semmi.
Egyébként szívesen megfinanszírozzuk a váltást és az üzemeltetést is, ha csak ez lenne a probléma, de inkább a "nem akarás" a baj, nem az anyagi háttér.
Mondjuk annyi kikötés lenne, hogy egy működő alapítvány vagy egyéb társadalmi szervezet végezze a munkát, ne egy több éve halott/megszűnt fantom.

(Lehet, hogy rosszul emlékszem, de valami olyasmi volt az utolsó reakció, hogy mivel az LME megszűnt, így eladni és átadni sem tudja a domain-t ... agyrém. Azért erre a megszűnéskor lehetett volna figyelni ... tudom, utólag vagyok okos ...)

Irányítsák át a hup.hu-ra
Lehet többen megkedvelnék a nyílt forrást
A domain név értéke elméletileg magas, ehhez képest ez pazarlás

Ugyebár egy operációs rendszernél, technológiánál fontos az, hogy milyen támogatást tud hozzá szerezni az ember. Linux esetében tipikus hátráltató tényező, hogy "nincs kitől kérdezni", "a haverok nem értenek hozzá", ezért sokan meg sem próbálják használni. Ha meg az ember a HUP-ra irányítja őket, hogy tessék, itt a magyar Linuxos közösség, akitől lehet kérdezni, akkor eléggé érdekes képet fog kapni az újonc emberke. HUP-on nem szeretik az újoncokat az én meglátásom szerint.

Autónál is döntesz az alapján is, hogy milyen szervizlehetőségek vannak, ha a környéken lévő Mercedes szervizben bunkó, lehúzó emberek dolgoznak, de az Audi szervizben normális szerelők, akkor az egy pont az Audi mellett és a Mercedes ellen. Ez a jó hasonlat, nem pedig az, hogy a németek barátságtalanabbak, mint a spanyolok.

Fogalmam sincs, mi hogyan oldottuk meg, amikor betárcsázós net volt (ha volt) és mégis telepítettünk linuxot? Sőt, amikor a hollandoknál éltem netcafeból mentettem le a liblame-t (ha jól emlékszem) mert nem volt hangom a filmek alatt. Ausztriában meg felírtam papírra, (mert kicsit komolyabban vették a biztonságot) milyen error-t dobott a debian aztán arra keresgéltem és írtam fel a javasolt megoldásokat. Stb., stb., stb.
Ha valaki nem tud linuxot, windows-t, bsd-t, stb. telepíteni ne álljon neki! Ha szeretné megtanulni, akkor olvasson, olvasson, olvasson, aztán kérdezzen...ha bunkó választ kap, kérdezzen máshol vagy mást.
El sem tudom képzelni, hogy ez alapján veszek autót. Abszolúte nem fordul ilyen meg a fejemben, de nem is ismerek senkit, aki a szervízek alapján dönt egy autóról. Ez nem jelenti, hogy nincs ilyen ember, ahogyan olyan is van, aki tud kérdezni vagy olyan problémával esik ide, amiben tényleg elkél a segítség, nem pedig valami badarsággal, ami gúglizva 2 perc...
Ettől még mindig jobb lenne, ha ide mutatna a linux.hu, mit a mostani állapot. Bár a mostani állapotnál bármi jobb lenne....

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

De neked van műszaki érzéked hozzá. Az emberek 99.99%-ának nincs, pont ezt mutatja az elterjedtsége a Linuxnak. És ha nagyot akar terjedni, akkor meg kell tudni szólítania a műszaki érzékkel, érdeklődéssel NEM rendelkezőket is.
Akik nem manual akarnak olvasni, angolul sem tudnak a legtöbb esetben, de meg fogják kérdezni: hogyan tudok Minecraftot telepíteni? Hogyan tudok torrentezni? Codeccsomag kell? Miért nincs hang HDMI-n? Stb.

"de nem is ismerek senkit, aki a szervízek alapján dönt egy autóról. "
Nem azt mondtam, hogy ez alapján. Hanem azt, hogy az is egy döntési szempont. Mint ahogy a magyar nyelvű támogatás megléte is döntési szempont egy OS választásánál. Nem kizárólagosan ez adja a döntés alapját, de szempont. Lehet, hogy pont a mérleg nyelve.

Mondjuk a Linux elterjedésének a Windows-zal szemben van egy olyan oka is, hogy Windowsból sokféle nincs. És ha van is, Xp alatt és Windows 10 alatt sem igazán különböző módon lehet mondjuk bekonfirugálni a filemegosztást, a hálózati meghajtó csatolását, vagy a tűzfalat, vagy a képernyő felbontását. Így akinek van egy kis Windowsos tapasztalat (szomszédjózsi) az tud segíteni a többieknek, és szinte ugyanúgy megy minden.
Míg a különféle Linux disztribúciók esetében viszont eltérő a csomagtelepítés (mert nem mindegy, mit használsz, még a repók se mindegyek), eltérő a konfigurálás (függ ez is a desktop környezettől is az egységsugarú userek számára) stb.
Így ha annyit mondasz, hogy "Én értek a Linuxhoz, tudok segíteni", majd kiderül, hogy neked is olvasgatnod kell, ha értesz a Debianhoz, de leültetnek egy Red Hat elé. Ezért is problémás a Linux elterjedése.

Nincs műszaki érzékem -legalábbis nem kiemelkedő- viszont kiváncsi természet vagyok, az tény.
Kérdés mire használod...Nyilván egy csomó minden eltér, win vs. linux, debian vs. slackware, stb., stb., stb.... de alapvetően mégis mi a baj azzal, hogy kevesen használják desktop célra?
Amúgy inteligens ember, ha leugatják max. azt gondolja, bunkók járnak a hup-ra "oszt' jó' van", de ami most bejön a linux.hu alatt az gáz, szóval az is jobb lenne :)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Ha valaki egy fórum stílusa alapján választ oprendszert..."

Te mi alapján választasz terméket, mint a termek.hu-n leírtak alapján?
Szvsz semmi kivetnivaló nincs abban ha valaki beírja hogy linux.hu, meglátja a HUP-ot majd reflexbõl belerúg a reset gombba (mert hogy az oldal szimpla bezárása nem lenne elég).

Én színes szagos mosolygós egyetemistalányos, villogó piros "használj Linux-ot, a NASA is ezt használja" feliratos weboldalra szavazok.. Ha valaki megszerzi és ír ki róla szavazást hogy mi legyen vele.