Asus Xonar DX hardware mod

Fórumok

Sziasztok,

Szeretném kicserélni Asus Xonar DX hangkártyámban az op-ampokat LME49860-asokra. A probléma, hogy nincs hozzá megfelelő felszerelésem és a forrasztáshoz sem értek ekkora méretekben, illetve némi tanácsra is szükségem lenne a következőkben:

- Hol lehet beszerezni a fent említett LME49860-as op-ampokat? Bár a Texas Instruments oldaláról elvileg lehetne rendelni free sample példányokat, de a regisztrációnál cég nevet kér, én pedig magánszemély vagyok...
- Kell-e valami mást is upgradelni a hangkártyán, hogy megfelelően működjenek az új op-ampok?
- Milyen helyeken tudják ezeket cserélni nekem? Informatika bolt, elektronikai szaküzlet...?

Egyelőre még információgyűjtési fázisban vagyok, szóval bármilyen hasznos megjegyzésnek örülnék ezzel kapcsolatosan.

Ha minden igaz, a következőket kell cserélni:

Egy fórumpost alapján a kékek valószínűleg a front panelhez, a piros a front 2 csatornához (+center?) és a zöld színűek a surround csatornához tartoznak, de maga a fórumpost is egy találgatás. De igazából lényegtelen is, az összeset cserélném.

Hozzászólások

Egy jó mobiltelefon szervízben, vagy egy elektronikával foglalkozó privátnál.

Állítható hőlégfúvó állomás kell hozzá, más nemigen. Akinek ez van, megvan már a megfelelő gyakorlata. Mivel csak nyolclábúak nem stresszelnék, de jó lenne, ha biztos vagy benne, hogy jól fog menni a csere után (egyéb passzív alkatrész cseréje nélkül).

Én ehhez kicsit sem értek, pont azért kérdezem meg, hogy miért?

Általában két ok van amiért szokás modolni az erősítőket.
- más IC nem feltétlen jobb vagy rosszabb, de más hangzást produkál (ezért vannak pl. foglalattal szerelt kártyák, erősítők)
- az alap IC-k az olcsóbb szériákból vannak

Én egy harmadik oknál fogva kényszerültem a Live!-on opamp cserére: egyszerűen valahogy leégettem. Csere óta semmi baj nincs vele, csak már kivénült szegény.

Úgy érzem, hogy fejhallgató ügyileg kimerítettem már mindent és megtaláltam a számomra tökéleteset. Szóval most a következő lépés a hangkártya. Az egyik opció itt is az lenne, hogy végigvásárolhatnám a webáruházakat, egyre jobb-és-jobb tulajdonságokkal bíró hangkártyák után kutatva, de úgy érzem, hogy a Xonar DX tökéletesen azt tudja, amit kell és annyira bejött nekem, hogy nem szívesen válnék meg tőle. Viszont hardverileg lehet rajta moddolni (vajon hogy írják ezt helyesen?) és szerintem egy op-amp csere mindenképpen adna némi pluszt a hangzásban.

Mi van rajta gyárilag? 5532? Felesleges lecserélni. Soha nem fogod észrevenni a külömbséget.

Igen, NE5532-es van rajta gyárilag.

"Soha nem fogod észrevenni a külömbséget."

E tekintetben igyekszek optimista lenni. Szerintem észrevehető lenne a különbség. Ameddig nincs kicserélve, addig nyilván csak feltételes módban jelenthetem ezt ki, de mi értelme lenne ezerféle op-ampot gyártani, ha amúgy nem lenne észrevehető hangzásbeli különbség közöttük?

Alapvetően nem ez határozza meg a hangkártyád minőségét, főleg ha csak a kimenetek és a bemenetek vannak ezzel a típussal hajtva. Az AD-DA és egyéb digitális áramkörök, valamint a megfelelően szűrt táp, amit egy számítógép esetében nem is könnyű előállítani, többet számítanak.
5532 van többek közt ebben a gépben is http://tascam.com/product/da-3000/ ami egy kicsit komolyabb talán, mint a hangkártyád. A képeken jól láthatóak is.
De a régebbi DA-98HR analóg paneljein is ez az ic van http://www.imagebam.com/gallery/zvbwn5zkc54gyva3qy7nyizcibgpc55c/
Kicserélheted, ha ez neked örömet okoz, de egy eleve jobb kártya vásárlásának több értelme lenne. Bár azok nem a tizenezer forintos kategóriába tartoznak és linuxon aligha működnek sajnos.
Nekem egy M-Audio 24/96 van a gépemben, ami nagyságrendekkel jobban szól bármelyik alaplapi zörejkeltőnél, de még mindíg meg se közelíti az analóg kimenetének a minősége a 10 évvel korábban készült DAT magnókét se...

Köszönöm a hozzászólásokat!

Végül úgy döntöttem, hogy hagyom az egészet (környéken nem találtam senkit, aki vállalna IC cserét) és üzleteltem egy Essence ST hangkártyát. Kaptam mellé két LME49720-as műveletit, szóval jó vétel volt.

Az eredmény:

- Xonar DX-hez képest brutálisan szól.
- Nagyobb hangerőn megszűnt a torzítás.
- Sokkal tisztábbak lettek a hangok.

Később talán megpróbálom egy LME49860-as műveletivel is, ha a TI is úgy dönt, hogy kaphatok néhány sample példányt belőlük... De nagy különbségre már nem számítok a 49720-ashoz képest.

Ebben a 2009-es cikkben az Essence STX-ről azt írja a szerző hogy jól lehet használni. Azóta eltelt pár év és az alsa ezen részét biztosan nem rontották el, ezért feltételezem hogy akkor az Essence ST is jó. Én egy Asus Xonar D1-et használok Linuxon, ami igencsak kisöcsinek számít az ST-hez képest.

Egy első kézből származó infónak jobban lehet hinni, mint egy interneten levő több éves cikknek. Például az spdif használhatóságáról semmi sincs, valószínűleg azért mert az nem is működik egyáltalán. De a különböző mintavételi frekvenciákról sincs szó benne. Egy ilyen hankártyánál nem igazán elégséges, ha mondjuk csak 16bit/48kHz-en működik.