Programozható játék hardware?

Fórumok

Kedves HUP-osok!

Tudtok-e olyan szórakozó/tanuló célú hardwert ajánlani, amit lehet programozni? Pl. Lego-ban van ilyen, de az rém drága. Van-e olyan, ami nem olyan szép, nem tud annyit, de mondjuk USB-re rádugom, valamit programozok a gépen, áttölti, aztán az valamit csinál a hardveren. Mondjuk programozottan kapcsol ki/be lámpákat, mozgásérzékelést végez, stb. Ha még mozog is magától, az lenne király, de akkor már a Lego cuccoknál vagyunk, azt hiszem.

Nagyobbacska, programozás alapjaihoz értő fiúgyereknek lenne.

Előre is kösz a tippeket.
(A neten látok pár ilyesmit, de az lenne a jó, ha valaki olyat tudna írni, hogy ezt ő konkrétan kipróbálta és jó, vagy a cég termékeivel van jó tapasztalata.)

Hozzászólások

Az arduino kiegészítő modulokkal erre teljesen megfelel. Bár ahhoz (nagyon) minimális hardware-es ismeret is szükséges.
A Raspberry Pi is alkalmas erre, de ahhoz sokkal kevesebb modul van, így sokkal több hardveres ismeret szükséges.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

+1 Arduino-ra

Az Arduino mostanra egy egész termékcsalád lett, én Arduino Uno-val játszottam többet. Elég sok dolgot nagyon könnyen meg lehet csinálni:
* USB-re kell csak dugni, onnan kap tápot is
* PC nélkül is megy 9V-os elemről
* PC-vel egyből kommunikál - serial port programozással elérhető, neten vannak példák
* teljesen szabad szoftverrel programozható kis belépési küszöbbel az Arduino library segítségével. Linuxról is!!4négy!
* Viszont több befektetéssel több is kihozható a hardware-ből - még mindig szabad szoftverekkel - avrgcc, avrdude stb. Az AVR csip datasheetjét le lehet tölteni, és egy rakás dolgot ki lehet hozni belőle. Linuxról is!!4négy!
* Mozgatni is lehet dolgokat, ha egy szervót is teszel mellé. (Itt vigyázni kell, hogy a szervó táppját ne az Arduino-ról add, hanem külön elemről. Egy rakás netes howto-ban benne van ez a hiba).
* Szinte minden perifériához van Arduino-s illesztő leírás. (Viszont sok esetben ezeknek a szoftvereknek a minősége eléggé gyenge.)
* Bluetooth shielddel (külön lehet rendelni) nagyon könnyen illeszthető PC-hez vagy telefonhoz is. A telefon gyorsulásérzékelőjével raktam össze ilyennel olyat, hogy a teló döntésével irányítottam egy háromkerekű kisautót. Mechanikailag kb ilyet: http://hobbirobot.hu/content/vonalkoveto-ii-robotika-kezdoknek

Amit alapból még vennék hozzá:
* digitális multiméter
* próbadrótok - lehet csinálni UTP kábelből
* breadboard - próbaboard
* bluetooth shield
* elemtartó doboz és egy készlet tölthető elem - a szervó táplálásához (ki kell találni, hogy a megfelelő feszültségek levehetőek legyenek róla a szervóknak és az Arduino-nak is)
* két körbeforgó szervó, és 1-2 integető szervó
* LED-ek, ellenállások, egyéb áramköri elemek
* néhány fajta szenzor. Pl:
* fényellenállás - http://www.hestore.hu/prod_10026012.html
* ultrahangos távolságmérő
* infravevő
* hőmérő

HW építéshez ötletek:
* merkúr építő - szerintem lehet olcsón venni használtan - ebben kehet kerék is
* hőre lágyuló többször formálható műanyag: pl: https://www.sparkfun.com/products/10951
* önbeálló kereket régi irodaszékből lehet kiszerelni :-)
* sugru - ezt nem próbáltam még, de tetszik

Mindenestül ezeknek az ára elérheti a Lego árát, viszont ez talán egy kicsit még kreatívabb stílus. Szerintem ezeknek a használata komolyabb felkészülést igényel, és valószínűleg nem jön rosszul a szülői segítség, úgyhogy nem csak a gyereknek kihívás :-). Számold bele azt is, hogy tönkre is lehet tenni ezt-azt, bár kellő körültekintéssel ez ritka.

Jó ötlet lehet elsőre valakinek a howto-ja alapján építhezni, mondjuk ahhoz minden alkatrészt beszerezni karácsonyra. Vannak egészen olcsó változatok is ( http://www.societyofrobots.com/step_by_step_robot.shtml ).

hobbirobot.hu
Ők terveztek kiadni saját robot építő készletet. Nem tudom hogy állnak vele, nézz körül náluk.

Szerk:
Pl. fenti linken veszel egy lánctalpas kitet (doboz, kerekek, motor+áttétel). veszel hozzá egy ilyet: Olimexino-STM32 Ezt MAPLE IDE -vel lehet programozni. Kell még valami motor megható cucc (pár tranyó vagy egy IC), és már mozog is. (Az Olimexino arduino szerű cucc, de Cortex-M3 ARM van benne, ami sokkal nagyobb teljesítményű mint az ATMEGA és kényelmesebb is programozni. Ha meg kinövöd a MAPLE -t, lehet váltani C -re vagy C++ -ra, és JTAG -en vagy soros porton programozni a cuccot. Pl. ChibiRTOS -szal egész jó kis multitaszkos oprendszert kapsz out-of-the box. Olimex -nél lehet később venni UEXT modulokat, ha bővíteni szeretnéd a hardvert. Söt ha jól emlékszem a kártya arduino kompatibilis, azaz bővíthető annak a moduljaival is.

Hasonló eredményt érhetsz el egy STM32DISCOVERY -kittel (+motor driver), de itt C -ben kell programoznod, JTAG -et kell használni, nincs kiépített periféria a kártyán, stb... Szóval bonyolultabb.

Ha ezen az úton szeretnél elindulni írj privátba, szívesen segítek, ha tudok.

ui: itt is rengeteg fincsi cucc van.