Átlátszóság mozgóképen?

Fórumok

Kedves HUP-osok!

Van-e olyan mozgókép-formátum, amely tudja az átlátszóságot és olyan lejátszó, ami ezt jól le is játssza? Azt szeretném, hogy amikor ezt lejátszom, akkor az átlátszó területeken a többi alkalmazás kimenete látszódjék, a többi helyen meg a saját képek.

A kérdés csak annyiban UNIX-specifikus, hogy csak Linuxot használok, így csak Linux alatti megoldások érdekelnek.

Előre is kösz!

Hozzászólások

Igen, a maszkolás jó ötlet. (Keress rá a bluebox technikára.)

Gyakorlati alkalmazását már láttam párszor, amikor egy ember "bejön" a képernyőre és mutogatja a weboldalon az oldal elemeit. Amiket én láttam, ott mindig flash játszotta le a filmet.

Windows alatt (is) vannak olyan programok, ahol az ablakok nem feltétlen téglalap-alakúak. Mintha a Winamp is tudott volna ilyesmit a mostani verzióknál. Ugyanezt szerintem Linux alatt is simán meg lehetne csinálni. Az alkalmazás kapna egy always-on-top-ot, de ahol mondjuk #0000FF színű pixel van, ott lehetne látni az alatta lévő ablakokat.

Ebből például már el lehet indulni.

ha a video overlay-ben (hardveres dekodolas vagy legalabbis YUV kezeles, es nem pedig pl texture engine hasznalatval vagy siman framebufferbe irassal) jeleniti meg a lejatszo, akkor van egy key color (altalaban valami zold, de allithato) ami atlatszo lesz. igy oldjak meg a video ele belogo dolgok megjeleniteset is.

A'rpi

"...amikor ezt lejátszom, akkor az átlátszó területeken a többi alkalmazás kimenete látszódjék"

Igazából ezen a részen vagyok elakadva. Jól értem, hogy egy olyan lejátszót és formátumot keresel, ami egyszerre több helyről kap inputot? Szóval elkezd lejátszani egy filmet, de közben egyes területeken más programok mondjuk szöveges kimenetét jeleníti meg, kb. mint az automatikus feliratozás?

---
Science for fun...

Valami olyasmi. Megy a háttérben valami, de én rá akarok "overlay"-ezni egy mozgóképet, ami egy adott időpontban csak kis részét írja felül az alsó látványnak, nagyrészt a desktop meg a korábban elindított programok látszanak.

Tudom, hülye kérés. Nem sok értelme van látszólag. Valójában valakiket meg akarok tréfálni. Részleteket akkor árulnám el, ha meglenne a térfa.

Jól értem, hogy azt szeretnéd, hogy ott, ahol átlátszó a videód, ott a videót lejátszó ablak hátterében levő bármit szeretnéd látni? Vagyis mintha egy lyuk lenne az ablakban?

Ha igen, akkor ezt szerintem így kb. semmi nem támogatja. Amit lehet, hogy pl. az egész videólejátszó ablakot áttetszővé teszed (compositing kellhet hozzá), és ekkor a videó fekete területei mögött látni fogod a hátteret. A gond az, hogy tökéletes megoldást így nem kaphatsz, mert vagy az előtér is túl áttetsző lesz, vagy a háttér nem lesz elég áttetsző.
Ami még eszembe jutott, az a probléma megfordítása. Vlc tud olyat (legalábbis windowson), hogy a háttérkép helyén jeleníti meg a videót: http://www.howtogeek.com/howto/18167/set-a-video-as-your-desktop-wallpa… Persze azt írja, directx output kell hozzá, de ez egy régi cikknek tűnik, hátha azóta ezt sikerült implementálni linuxra is.

flash

~~~~~~~~
Linux 3.2.0-4-486
Debian 7.1

Igaz pont fordított irányban, de a Nokia N900 ezt is tudja. Kár, hogy ott nem feature, hanem bug :)

Ha az mplayer megy a háttérben, akkor előfordul, hogy a lejátszott anyag helyenként az előtérben lévő ablakra "szivárog". Nem értek hozzá, ezért nem tudom, hogy pontosan hogy működik ez, de a tünetek alapján arra tippelek, hogy a lejátszó valahogy a videomemóriába rendereli a saját kimenetét, de csak azokat a képpontokat írja felül, amik egy előre lefixált színűek az írás előtt. Ez a kitüntetett szín nem a fekete, de valami ahhoz nagyon közeli árnyalat.
Ha jól emlékszem, a régi radeon x700 videokártyámmal xvmc kimenetet használva az asztali gépemen is elő lehetett csalogatni ezt a jelenséget. Már ha így fordított sorrendben van értelme számodra a dolognak, mert pl. egy áttémázható cucchoz kellene, aminek a színeit te tudod szabályozni.

Valami ilyesmire gondolsz?
https://www.youtube.com/watch?v=90QzRah2Cf0
Most írtam, most elvileg a zöld színeknél lesz átlátszó a kép, Ha van egy konkrét színed (mondjuk #ff00ff), akkor arra egyszerűen tudok szűrni.
Ablak-keret természetesen eltüntethető KDE-vel, de talán programból is megoldható.
Ahhoz, hogy jól működjön, KDE-nél be kellet kapcsolni az "asztali-effektusok"-at.