Switchből switchbe - megoldva...

 ( visit | 2013. november 16., szombat - 15:56 )

Üdv!

Milyen bekötésű kábel kell?
Routerből megy egy kábel a switchembe, és annak egyik portjáról egy másik switchbe. De a két switch nem kommunikál egymással. Lehet, hogy rossz bekötéssel próbálkoztam? Ugyanazt a kábeltípust (bekötést) alkalmaztam, mint a router-számítógép és a router-switch közé.
Köszi a segítséget!
visit

Szerk.: Amitől megjavult: a második switch 3-as portjának a fészkébe kontakt spray-t fújtam...
Hamarabb azért nem gondoltam ilyen hibára, mert ez a switch egy másik helyen rendben üzemelt. Valószínűleg ott a beledugott csatlakozó szorosabban passzolt.

Megjegyzés: ezen felbuzdulva, minden csatlakozó fészket befújtam, nehogy már holnap egy másik eszközt veszítsek le a hálóról.
Köszönöm a türelmeteket, és a segítő szándékokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha egyik switch sem gigabites, akkor kereszt kabel kell.

tompos

Nem hiszem, hogy ez mindig igaz lenne.

--
trey @ gépház

Valo igaz, h a szabvanyt szo szerint nem ismerem, mindenesetre meg nem talalkoztam olyannal, amivel nem igy lett volna.
Beleertve a leggagyibbakat is.

tompos

Nagyon rég nem láttam olyan switchet, aminek az uplinkeléséhez crosslink kellett, kb minden hálókártya, meg switch port automatikusan kezeli a crosslinket? De egyébként +1, mert ha neki nem megy egyenessel, akkor nyilván ez lesz a probléma (mi más?)

Mi más? Pl. elfelejtett VLAN-ok? ;)
(őszintén szólva nem gondoltam végig, csak eszembe jutott, hogy talán ilyen oka is lehet - ha marhaság, akkor bocs)


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

"ha marhaság, akkor bocs"
Az.

Kicsit gondolkodtam rajta: indokolnád, hogy miért az?
Csak abból kiindulva, hogy "nem kommunikál a két switch".
Ha a portok eltérő vlanhoz tartoznak, az nem ilyen formában jelentkezik?
(Csak virtuális hálózaton próbálgattam ilyesmit, ezért a tudatlanságom)


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Azért, mert akinek ilyen szintű problémái vannak, annak a lehető legritkább esetben van menedzselhető switche. A nem menedzselhető switcheken meg nincsenek vlanok.

Ja, azt hittem, fizikai / szoftveres okra gondolsz. Jelezném: a SOHO routerekben is managed switch van.
Az meg, hogy épp kinek a nyakába szakad egy ilyen feladat... :)


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Elég régi switch lehet, ha a portjai nem tudják az Auto Uplink-et, MDI/MDIX stb. Uplink portja van? Uplink kapcsoló van rajta? Milyen switch-ek?

--
trey @ gépház

Mindkét switch gigabites, mindkettú vadi új, TPLINK. Az egyik 8 portos, a másik 5 portos. Külön-külön mindkettő jól megy...
Itt akadtam el.

Hülye kérdés, de 100Mbps-el megy? Vagyis olyan kábellel amin nincs bekötve csak a narancs+zöld pár.

Ezt mennyire be...tam. D-Link router mellé csomagolt kábellel kötöttem össze a gbit switchet az asztali géppel amiben szintén gbit kártya van. Nem ment csak a 100 Mbit. Google, parancsokkal kapcsolgatás üzemmódok közt stb, driver keresgélés. Végén ki akartam cserélni a switchet is és széthúztam. Akkor láttam meg, hogy csak 4 szál virít az RJ45-ben.

Hülye kérdés, de valamelyik kábel esetleg nem lehet a ludas?
Elvileg a TP-Link switchek tudják az automatikus érpár fordítást, ha másik switch-el kötöd össze. Én mindig az utolsó számú portból linkelem a következő első vagy utolsó portjába.

Az 1000BaseT szabvány emlékeim szerint kötelezően előírja az auto MDI/MDIX-et. Másrészről, az A-B bekötésű keresztkábelnél csak az 1-2 és a 3-6 érpárak vannak összecserélve, holott a gigabit használja mind a 4 érpárat, tehát korrekt keresztkábelhez a 4-5 és 7-8 érpárakat is össze kellene cserélni.

Na, tehát ha mind a két eszköz gigabites, akkor elvileg egy sima egyenes B-B bekötésű kábelnek jónak kellene lennie.

Igen. Elvileg. Ezért kérdeztem itt a fórumon, mert elvileg jól csináltam. az előtted szóló ötletét még kipróbálom (utlsó port-első port felfűzés).
A kábeleket kérdező kollégának pedig: nem hülye kérdés, elsőnek én is azokat csereberéltem, de sajnos minden kábel jó (gyári cat6-osak), legalábbis kábelcserénél a hiba nem megy át a kábel új helyére.

Szerintem az összes port egyenértékű kellene, hogy legyen, úgyhogy nem hiszem, hogy segít a sorrend. Kiváncsi leszek a megoldásra, elég rejtélyes.

Szia,
Egy, az előzőnél butább kérdésem lenne: Managed vagy unmanaged switchekkel próbálkozol?
Illetve, írod, hogy nem megy. De ez pontosan mit takarna? A switchek ledjei sem világítanak, esetleg villognak is?
Tehát, a kérdésem igazából az lenne, hogy mik a tüneteid, és mit is fed, hogy nem kommunikálnak :)
Üdv,
LuiseX

Mi nem megy?
Az első switch 6-os portjáról jövök a második switch 3-as portjára. Ez utóbbi switchen a 3-as port LED-je ütemesen villan ötször, majd elalszik. Ugyanezt csinálja az első switch 6-os portjához tartó LED-je. A második switch többi portján lévő eszközök nem látszanak a router felől. Ellenben egymást látják. A két switch között nincs kommunikáció. Így értettem.
(Van kábel teszterem, ami abból áll, hogy a kábel egyik végére dugok egy kis kütyüt, amin 8 LED van. A kábel másik végére pedig egy aktív eszközt dugok, ami sorba villogtatja a kábel másik végén lévő indikátort. A kábelt - ami kb. 10m hosszú- jónak mutatja a teszter.)
Minden eszközöm CAT6-os, a kábel merev, falba való, a végére természetesen merev kábelre való csatlakozókat nyomtam. /És nem először csinálok ilyeneket... :-) /

Ha tudja az Auto MDI/MDIX-et, akkor tök mindegy. Ezt kb. 8 éve még a legolcsóbb eszköz is tudja, szóval tök mindegy.
--
The Community ENTerprise Operating System

Egy tapasztalati megjegyzés, iparban használunk Cisco 2955T típusú switch-eket. Itt a giga portton történő tovább fűzésnél derült ki, hogy ha a portok MDI/MDIX automatikus váltásban voltak, akkor próbálkoztak egy-két másodpercig megtalálni a helyes állapotot. A megoldás (igaz ezek managed sw.-k) az egyik sw. giga portjának automatikus kábel és sebességét fixre paraméterezése.

Szerintem a masodik mondatnak nincs ertelme.
De szemely szerint en mar az elsonel sem ertem, h mi volt a problematok.

tompos

Bár itt magával a switchporttal volt a gond, de azért leírom: én annó úgy tanultam a CCNA tanfolyamon, hogy azonos OSI rétegbeli eszközök közé kell cross kábel, minden más esetben egyenes kötésű (switch-switch kapcsolat az layer2-layer2, vagyis cross kábel kell hivatalosan).

Ahogy mások is írták, a gyakorlatban már jóideje teljesen mindegy, hogy T568A vagy B szabvány szerinti a bekötés, mivel a nagyon buta chipeket kivéve az összes modern Ethernet vezérlő képes automatikusan felismerni a kapcsolat sebességét, a duplexitást és a kábel bekötését is.