[MEGOLDVA] Mi adhatja ki ezt a hangot?

Fórumok

Üdv!

Ebbe a fórumba nyitottam a topic-ot, mert nem találtam neki jobb helyet.

Valamelyik alkatrész furcsa zajt ad ki a gépből pár napja, ezért leszedtem a ház oldalát és elkezdtem a dolgokat végignézni. Nekem olyannak tűnt a hang mintha az egyik ventilátorba tönkre ment volna a csapágy és az ketyegne. Ezért lefogtam mindegyiket egyenként, de a hang még mindig megvolt. Aztán kezdtem el a tápra gyanakodni és ahogyan odahajoltam észrevettem, hogy erősebben jön a hang. A vicc az, hogy visszaraktam a gép oldalát, majd miután újraindítottam a gépet eltűnt hang...
Ez alapján lehetne arra is tippelni, hogy valamelyik kábel hozzáért a egyik ventilátorhoz és az kelepelt, de mikor le volt véve a gép oldala átvizsgáltam a ventilátorokat és sehol sem volt kábel az útban.

Mikor még tapasztaltam a jelenséget gyorsan felvettem mobillal íme, a hang: https://www.youtube.com/watch?v=eiKPmkQeHmQ

Mi lehet ez? És miért szűnt meg?

MEGOLDÁS:

Pénteken felhívtam a webshopot ahonnan rendeltem a gépet, azt mondták küldenek egy új tápot. Ma meg is érkezett, kicseréltem és a zaj végleg megszűnt. A régi tápot vissza kell küldenem az újnak a dobozában.

Hozzászólások

Amennyire átjön a hang, kb. olyan, mint amikor egy szabadon lógó csatlakozó érinti a pörgő ventilátort. (nálam asszem a floppy-hoz való tápkábel csatija lógott rá az egyik ventilátorra)
Viszont a tápban nem illik hanyagul beszerelt kábelvégeknek lengedezni, ahogy egy általam összerakott gép belsejében szoktak. :)
Szóval kíváncsi vagyok, lesz-e valaki, aki pontosabbat tud mondani.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Lógó kábel, csatlakozó, melegtől elengedett egy matricát félig, valami ami beeshetett, belóg valamelyik lapát elé és azt püfölik a lapátok...de az is lehet hogy a huzatnak van akkora ereje hogy valamit folyamatosan nekiüt... De semmiképp se egészséges, ha a táptól jön. Volt olyan tápom, aminek az alja venti volt rács nélkül. Na, ha abba lóg valami, vagy útban van... mindenképp ki kell venni. Mert egyszer akadjon meg, abban nem lesz köszönet. A másik: ha leszedted az oldalát a gépnek, a ventiket egy pillanatra meg lehet fogni, és ha a hang eltünt, arra keresd.

Az én tippem, hogy a ventilátorlapátok a ventilátor keretéhez érnek. Bizonyos ventilátoroknál olyan közel van a keret a rotorhoz, hogy bármilyen kisebb geometriai változás esetén a lapátok vége hozzáér. (Lehet, hogy az előző mondat nyelvtanilag szörnyen helytelen. Bocs.:)

Ha az egyik csücskénél a lehető legkisebb felülettel megfogsz egy működő 12 cm-es ventilátort és lassan többféle irányban forgatod, találhatsz olyan állást amelyben összeér a rotor és a keret. Ugyanez igaz, ha öt ujjal fogod, és valamelyik irányban jobban szorítod, vagy úgy szereled fel, hogy feszültség alakul ki a keretben.

Ha legközelebb megint hallod a hangot, ellenőrizd kiszerelve a ventilátort (vagy ha nem akarod kiszerelni és csavarokkal van rögzítve, csak lazítsd fel őket, majd húzd meg, hátha segít).

:)

A kopott csapágyas ventilátorok is csinálnak olyat, hogy hidegen nagy a hangjuk, melegen meg elhallgatnak.
Sőt ha éppen zajos és rákoppintasz egy nem is túl nagyot a PC ház tetejére attól is elhallgat.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

De jó lenne ha nem lenne titkosítod a tartózkodási helyed..