Több X kiszolgáló 1 számítógépen

 ( Adamyno | 2013. november 5., kedd - 20:08 )

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy több X kiszolgáló egy idejű futtatásában van-e valakinek tapasztalata? Arra gondolok, hogy mondjuk a 6-os virtuális terminálon is menne egy grafikus felület.
Konkrétan azt szeretném megoldani, hogy van a számítógépem és viszonylag ritkán használom mert virtualboxban van néhány szerver, néha azokat piszkálni vagy mondjuk Packet Tracerrel összerakni valamit, szövegszerkesztésre, stb... ilyen alapabb dolgokra használnám amikor kell. A gép mindig megy és használhatják a családban mások is. Netezni, skypeolni, ilyesmi. Hogy ne menjen addig is kihasználatlanul. Viszont ha nekem kell a gép valamiért pár percre vagy órára, akkor nem akarom elküldeni az illetőt, hanem az lenne a jó, ha egyszerre 2 felhasználó be tudna jelentkezni grafikus felületre és én elérhetném távoli asztallal, VNC-vel, teamviewerrel vagy valamivel.

Meg lehet ezt oldani valahogy szerintetek? Ha igen, hogyan? Régebben próbálkoztam ilyesmivel de nem jött össze viszont akkor még nem is érdekelt annyira csak néhányszor próbálkoztam de már nem emlékszem hogyan.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az egész desktop kell? Valami ilyesmi nem elég?

ssh -X -p1234 adamyno@geped.hu

Itt jelszó, majd indítod, ami kell, célszerűen háttérben. Az 1234 példa a portra.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt kipróbálom, köszi

A -p értelemszerűen nem kell, ha a 22-es portot használod. A kliensen a ~/.ssh/config tartalma célszerűen valami ilyesmi legyen:

ServerAliveInterval 20
Compression yes
CompressionLevel 9


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valamiért ez nekem csak parancssoros felületre csatlakozik, mintha nem is lenne az X.

Ez elvileg az X-et forwardolja arról a gépről, amiről belépsz.
Hogy használni tudd, egy X-es felületről, pl. terminálból kell kiadni azt az ssh-t. Ilyenkor a kapott promptból tudsz indítani X-es alkalmazásokat, ami a távoli gépen fut, de a az ablaka a te gépeden jelenik meg.


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Persze. De ha elindítasz egy alkalmazást, az a távoli gépen indul el és ssh tunnelen keresztül a lokális X szerveredhez kapcsolódik. Más szóval a távoli gépen fut a program, amelynek az ablaka a Te monitorodon jelenik meg. Azaz el kell indítani az illető programot, például:

thunderbird &


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nagyjából 1995-től 2005 környékéig több olyan rendszert használtam, ahol több X futott - ez teljesen természetes volt, az X binárisnak meg lehetett adni, hogy melyik vt-n induljon el, illetőleg xdm-ből lehetett akár többet is menedzselni.

azóta nem akartam ilyet, el bírom képzelni, hogy a mai "korszerű" X.org - XRandR - KMS - DRI - mittudomén milyen technológiákkal kipusztították ezt a lehetőséget.

Kipróbáltam, ma is működik. Ezeket a sorokat egy lightdm-ből menedzselt XFCE sessionből írom, átváltottam egy másik virtuális terminálra, toltam egy startx-et, és elindult a következő szabad vt-n egy másik X szerver.

Ritka öröm, amikor valamit _nem_ rontanak el az évek során :)

(openszósz Radeon drivert használok egyébként, valami HD4xxx kártyán)

Na erre gondoltam. Szintén Radeon HD4330, nyílt driverrel, Lubuntu (LXDE). Kiadom a startx parancsot, nagy fekete képernyő, várok-várok aztán egyszercsak kijön, hogy initializing bla-bla..., Loading extension GLX, [KMS] kernel modesetting enabled, AIGLX suspending és ennyi. Villogó prompt és nem történik semmi. Ctrl + C. :D Ha nem csak a megérzésem, akkor az X szerver már fut ezek után csak kéne neki valami ablakozó rendszer. Na azt hogy indítom? (de lehet, hogy rosszul gondolom)

A startx elvileg sessionkezelőt/ablakkezelőt is kellene, hogy indítson, mintha display managerből lépnél be.

Ha tényleg csak magát az X szervert akarod elindítani, akkor ne "startx"-et használj, hanem sima "X"-et. (pontosabban, ma már "Xorg"-nak hívják)

Utólagosan, más terminálból úgy tudsz rá programot indítani, hogy beállítod a DISPLAY környezeti változót:

export DISPLAY=:1
xterm &

A DISPLAY változónál [hostname]: formátumot használj, tehát a fenti példa a localhost második X szerverét jelenti. (az első ugye a :0)

Na várjál, mi az a "Villogó prompt és nem történik semmi"?

Villogó kurzor van, vagy pedig shell prompt? Ha villogó kurzor, akkor valószínűleg elindult az X, csak nem azon a VT-n, ahol Te vagy -> nyomj Alt+F[x]-et a megfelelő VT-re váltáshoz.

Ha visszakapod a shell promptot, akkor valószínűleg kilépett az X szerver, de akkor IMHO dukálna valami hibaüzenet is hozzá.

Szevasztok!

Megy "Gyári" driverrel is, Gnome/Xfce együtt 2 VT-n.
AMD A5800K apuval.