Linuxos mindennapok...

Tegnap az irodai gépre telepítettem fénymásolót. Jól támogatott hardver (Ricoh Aficio2020D) és friss ropogós LinuxMint Debian Edition 7, Mate DE-tel. Mert bizony, hogy lehet élni újratelepítés nélkül. Nem csak trey csinál effélét. Barátom laptopjára még annó Lenny került, xp dual boot-tal. Azóta squeezy van, persze újratelepítés nélkül. Ha arra járok jöhet a következő dist-upgrade. Érdekesség, hogy ugyan van mellette win dual bootban, de gyakorlatilag hónapokig be sem lép. Mert minek. A linux gyorsabb is és mindent meg tud csinálni ugyanúgy. Kis időbe telt, amíg minden lement a frissítés, de addig csináltam a papírmunkát és végre rendet tettem az asztal egyik felében... A másik felét, majd akkor, ha kijön a deb8. :) Aztán rádugtam a gépet, azonnal felismerte, megkérdezte, hogy postscript, vagy pcl, majd települt is hiba nélkül. Csak azt felejtette el megkérdezni, nem kérek-e néhány CSÉSZE (CUPS, a gyengébbek kedvéért) kávét. Szóval teljes siker. Öröm bódottá.
Ma volt időm, szétkaptam a kis asus eeepc 1001px-et. Atomheart kollégának köszönhetően olcsó pénzért bele is kerülhetett a sata winyó. Usb-ről telepítettem, 17-20 perc volt a debian7 xfce telepítés. Bekapcsol: hang, kép, webcam, minden megy OOB. Öröm bodottá. Kényeztet a Linux...
No használjuk is. Menjen rá mc, mert anélkül sincs élet. Vele szokás szerint zip, arj, stb. Kedvesem is segített, küldött szép háttérképeket (5 darabot) a gmailos fiókomba. Nosza. Tömörítve letöltöm az egészet. Mc megnyit, tömörített fájlok kijelöl, aztán szívja az ember a fogát... Mert persze szép az UTF-8 meg minden, de ha egy nyomorult ékezetes karakter van a zippelt fájlnévben mindjárt összedől a szép világ. Amennyire én tudom nem is nagyon van erre szép megoldás. Átnevezgeti az ember valami szkripttel, vagy wine alatt futtatok windows-os 7zip-et. Ahogy utánanéztem ezeket ajánlják. Ha van jobb ötletetek osszátok meg velem bátran. Vagy nyitok neki egy fórumszálat. Bár annyira meg nem érdekel. együtt lehet élni vele. A Linuxszal is együtt lehet élni. Mert használok ám win-t is, annak is vannak idegesítő dolgai. Ezért inkább csak Linuxot használok, mert ott legalább a választás szabadsága az enyém. És a rendszeremet én rakom össze. Úgy ahogy nekem tetszik, a saját ízlésemnek és a vasnak a legmegfelelőbben. És közben,ha hibába futok ne adj Isten még tanulok is vele.
Éljenek tehát a Linuxos mindennapok!

Hozzászólások

Volt már itt erről értekezés, mintha megoldás is lett volna.
Ha jól emlékszem, tömörített file-on belüli tömörített file neveiről volt szó.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> Átnevezgeti az ember valami szkripttel, vagy wine alatt futtatok windows-os 7zip-et

Éééés az idei UX díj győztese.... :D

Most miért? Szerintem sokunknak ez a felhasználói élmény linux alatt. Élmény mire megtanulod használni, illetve mire testre szabod magadnak, hogy használni tudd.
Idézek a gépélmény.blog.hu-ról:
"Felhasználói élmény: (User Experience, UX): Mindazon tapasztalatok összessége, amit a felhasználó egy termék használata során szerez, kezdve a vásárlástól egész a kidobásig. Nemcsak a szoftverre korlátozódik, hanem a támogatásra, megvásárlására, a használattal járó életérzésre is."
No, számunkra a Linux életérzés...

Ez most olyan volt, mintha a toparton naphosszat ulo horgaszt kirohogne a halasz (aki bazinagy hajoval jar es mazsaszam fogja ki a halakat, mert ez a munkaja), mert napokat kepes elbaszni ugy, hogy fogna a boton kivul barmi mast is. Miert varnank el produktivitast egy hobbitol? O szereti azt csinalni, oromet leli benne, neked meg nem kotelezo. De azert tok jo fikazni a masikat.
Egyebkent az UX-et mint fogalmat en se igy ismertem, mint ahogy azt fentebb irtak. :)

Ez a hasonlat addig állja meg a helyét, amíg az IT-re hobbiként tekintesz, nem munkára.

Ha a horgász nem úri passzióból ül kint a tavon, hanem ne adj' Isten abból tartja el magát, amit kifog, akkor megérdemli, hogy ki legyen röhögve. És ez nem a Linux mellett vagy ellen szólt, a lényeg annyi, hogy ha van egy munkád, akkor ahhoz válassz eszközt, és ne az legyen a fő szempont, hogy minél több időt lehessen feleslegesen eltölteni a reszelgetésével.

(Persze, ez a példa is sántít, hiszen a hajót is meg kell venni.)

Tipikus példa azokra az "IT"-sekre, akiknek semmi keresnivalójuk a szakmában.
Ha nem hobbiként tekintesz rá, jobb, ha hagyod a francba és keresel valami egyéb foglalkozást.
(a gyengébbek kedvéért: nem arra céloztam, hogy felesleges hülyeségekkel nem akarja elcseszni valaki az idejét, hanem arra, hogy már csak a munkát látja a tevékenységében, nem a hobbit - egyébként én is valahol akkor szakadtam el az egésztől, mikor már csak munka volt, ennek úgy tíz éve, picit talán több is)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Nem ugyanaz a kettő.

Autós hasonlat: te egy kamionos vagy, nagyon szereted, hogy száguldozol az utakon egy soktonnás géppel. Ez a munkád és hobbid. Csakhogy a kamion kormánya kizárólag a 90° egész számú többszörösével fordítható el, és csak balra. Ez pedig a rossz munkaeszköz.

sub - evvel a hibával még nem találkoztam, de kipróbálom. Tehát win alatt kell csinálni egy ékezetes fájlokat tartalmazó zipet, aminek a neve is legyen ékezetes, és bele kell tenni még egy zip-be?
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Nem. Elég, ha csak ékezetes fájlnevek vannak a csomagolt fájlban. Én gmailos postafiókról töltöttem le utf-8 kódolással. És nem ment.