Gsm repeater/signal booster-->[SOLVED]

 ( Luther | 2013. október 20., vasárnap - 19:09 )

Van-e valakinek gyakorlati tapasztalata a fent említett eszközöket illetően?

Szándékomban áll a közeljövőben vásárolni egy ilyen berendezést, mivel mióta szolgáltatót váltottam nem tudok sehonnan telefonálni a házon belül, ki kell mennem a teraszra...
Itthon nem találtam egyáltalán ilyet.
Külföldről rendelhető ugyan, de csak a kínai van megfizethető áron, tapasztalatok meg nem igazán olvashatók ezekről.
Ha nem találok jobb értékarányú terméket és marad az olcsó kínai piszok akkor egy ilyenre gondoltam. Esetleg egy ilyenre.

Update:
A témát pihentettem egy ideig idő hiányában és csak nemrég kezdtem el foglalkozni vele ismét.
Első felvonásként megvalósítottam a passzív megoldást amit többen ajánlottatok.
Sajnos csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel csak a belső antenna közvetlen környezetében segített a helyzeten, attól néhány méterre eltávolodva a jelenség továbbra is fennállt. Végül megkértem azt a személyt akinek a nevén van a készülék, hogy zaklassa az ügyfélszolgákat addig, míg nem hajlandók tenni valamit a megoldásért.
Majd egyszer (több hét után) csörög a telefonom (az én számom lett megadva), hogy másnap küldenek a címemre egy femtocellát. Bingó! A cucc meg is érkezett benne a számla (43k Huf).
Pár órával a kütyü megérkezését követően egy "műszakis" is felhívott, hogy eljönne beüzemelni a vasat, valamint megcsinálná a kötelező méréseket. Így is történt, a figura méregette a tornyok erejét házon belül és kívül, majd beregisztrálta a készüléket a központnál és már vette is a kabátját. Az Alcatel márkájú femtocella az elvárásokon felül teljesít a házat gyakorlatilag teljes egészében beszórja. Sávszélesség igénye 64kb/s ami szintén nagyon kevés, ennek ellenére semmilyen minőségi változást nem tapasztalok. Később a szolgáltató felhívott, hogy a "műszakis kollega" által elkészített mérési jegyzőkönyv alapján a panasz jogos volt, így a 43k HuF összeget nem kell kifizetni. I'm happy :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A berendezés használhatóságával és az üzemeltetés technikai és jogi kereteivel kapcsolatban kérdezze meg erre szakosodott ügyvédjét vagy szolgáltatóját. (Röviden: nem véletlenül nem találtál itthon ilyen berendezést kereskedelmi forgalomban...)

A jogi háttér nem érdekel, telefonálni akarok a kanapéról.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Majd ezt mondd az illetékes hatóságnak is, akik méteres pontossággal be tudják lőni, hogy hol van az engedély nélkül üzemeltetett berendezés.

Ugyan hogy tudnák bemérni?
Ez nem egy többmegawattos ipari cucc, a belső antenna mindössze 3dB, az általa felerősített jel valószínűleg nem fog áthúzni a falon se.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Ez így van, soha az életben nem mérik be, de azért ha lehet az ember maradjon a legális úton.

Azért soha ne mondd, hogy soha... Érdekes dolgokat képesek megcsípni mérőkocsival.

Hogy? Marha egyszerűen. Az, hogy milyen az antennanyereség egy aktív eszköznél, az egy dolog, az sem mindegy, hogy mennyi az RF-teljesítmény, amit beletol a készülék. Javaslom olvass egy picit még: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_11312.html

Ezt már elolvastam régebben.
Mint említettem nem ipari kategória lesz.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

HA a GSM-sávban működik, akkor a forgalmazása, telepítése és használata nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolod. Ha valaki ki akar velet ...ni, akkor felnyom a szolgáltatónál, illetve a hírközlési hatóságnál, vagy egyszerűen csak kimennek mérni a környékre, mert más panaszt tesz, hogy nem tud telefonálni (mert nála nincs meg a szükséges térerő), és a mérésekből kibukik, hogy nálad megy egy adóberendezés, akkor elég szomorú vége lehet a történetnek.

Igen, pont ezért, mivel majd a szomszéd nem tud majd telefonálni a kanapéról és bejelentést tesz, nem is kell majd messzire menni. Te megtaláltad azt az utad, hogy tökön döfd magad:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Miért ne tudna?
--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Nah jó, akkor vedd meg és örülj magadnak, de ezért kár volt kérdezned bárkitől bármit is


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A kérdést komolyan gondoltam.
Légy szíves magyarázd el miért nem fog tudni a szomszédom telefonálni, mert én ebben nem látom a logikát.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Mert neki nincs privát GSM bázisállomása... ha sokan reklamálnak egy adott területről, hogy pocsék a térerő akkor a szolgáltató kiküld valakit egy műszerrel, hogy autózzon körbe és nézze meg mi van.

Ha a szomszéd nem tud telefonálni és bejelentést tesz, akkor nem történik semmi :)

Van egy ügyvéd ismerősöm, aki épp emiatt fogja beperelni (vagy már beperelte, kb fél éve volt hogy beszéltem vele ..) a szolgáltatóját, mert fizeti az előfizetést, de nem tud telefonálni a házon belül. Mondta hogy nincsen térerő, de a szolgáltató azt mondja menjen ki a házból :D Az persze nem zavarja, hogy így hívást sem tud fogadni és minden hangpostára megy. Az előfizetése hűségét persze nem engedték felbontani.

De ez kb olyan mintha azt mondanánk egy belső wifi zavarja a szomszédot. Hogyan zavarná már?? Mire eljut hozzá az X.fal csillapításán + X méter free space losson keresztül már pikowatt nagyságrendekről beszélünk..

Ráadásul mobilhálózatnál X időnként meg van mondva, hogy milyen adóteljesítménnyel adjon a terminál. Ez akár másodpercenként 1500-szor(!) is lehet például UMTS esetén. Gondold el, ha ez nem lenne akkor a CDMA miatt "túlüvöltenénk" a többieket. GSM-ben ez kicsit más (2s) , de ott nem is kell ilyen pontos szabályozás a TDMA miatt.

A nem tud telefonálni (nem megfelelő a szolgáltatás) kontra illegális RF eszköz üzemeltetése egészen más téma. Mint ahogy a szabadon használható frekvenciasávokban dolgozó berendezések birtoklása és üzemeltetése is egészen más, mint a GSM szolgáltatásra fenntartott tartományban működő berendezéseké.

Na jó de a szomszéd csak annyit tud, hogy nem tud telefonálni. Az pedig nem érdekel senkit, mint ahogy írtam.

Arra gondolj, hogy ha a szomszed emiatt nem tud majd segelyhivast inditani, akkor rohadt szarul fogod magad erezni. Nem jo jatek.

Csak a telefon a lenyeg? Vehetsz olyan eszkozt amibe at tudod rakni a SIM karyat es vezetekes telefont tudsz bele kotni. Persze, maceras, de egy vezeteknelkuli vezetekes (lol) keszulek igy megoldana a lakason beluli telefonos igenyeidet.

Nem én vagyok a kérdező, én is a legális utat javasoltam neki (femtocella).
Csupán az írtam hogy a szolgáltató nem törődik egyébként ezzel.

Az eszközt amit írtál pedig GSM terminálnak hívják és nem erre szokták használni (hanem PBX-re kötik).

> Az eszközt amit írtál pedig GSM terminálnak hívják és nem erre szokták használni (hanem PBX-re kötik).

Leteznek otthoni felhasznalasra szant eszkozok is olyan teruletekre ahol valodi vezetekes szolgaltatast nyujtani nem gazdasagos. Tovabba ket olyan 3G Wi-Fi routert is hasznaltam ami szinten kepes volt erre.

Igen, és szépen bejelenti, kimennek méricskélni, és találnak egy zavarforrást, aminek a helyét is méteres pontossággal be lehet lőni - utána kellemetlen élményekben lesz részed. Hint: syslogd(8) - sucker rod.

Mikor láttál te mérőkocsit kimenni?
Max ha nagyon nyaggatják őket kijön egy ember egy notira kötött mobillal és ez a "mérés" :)
Egy T61-be épített Ericsson modemmel engineering módban lemérem ugyanazt..

De mint korábban írtam, én is a legális femtocellát ajánlottam egyébként.

Volt már szerencsém hozzá - és nem a mobilszolgáltató ment mérni.

Nem tudom, de szerintem a terjedés szempontjából a fizika pont leszarja hogy GSM vagy WIFI az adott frekvencián lévő protokoll, ha beülök a routered mellé egy kis teljesítményű, kínai lószarral ami ontja magából a delejt ész nélkül, az ugyanúgy leülteti a vevő oldalt. Az esetünkben lévő állapot meg főként nincs tekintettel a protokollra, őt a frekvencia fogja érdekelni, az eszközön eső késleltetés, ami a szomszédhoz már csak egy halk, ám annál idegesítőbb zaj formájában fog megjelenni ami tökéletes interferenciát fog okozni.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Zajként fog megjelenni, ami bizonyos távolságból már elhanyagolható.
Egyáltalán nem mindegy zavarás szempontjából hogy milyen "protokoll"-t használsz :) Ha így lenne, akkor katonaság igen nagy bajban lenne :D

"Zajként", ami ismétlődik és interferenciát képes okozni. Nincs ismert protokoll fix frekvencián történő adásmódra ami interferencia tűrő. Szort spektrum már megint más kategória, az zavartűrőbb (nem véletlenűl). A katonaság meg köszöni, de nincs bajban, mivel ők DS-SST-t használnak (régen FH-SST), lényegesen nagyobb spektrumba (akár GHz tartományban is) amit azért elég nehéz lezavarni (de ez sem lehetetlen). A CDMA jó dolog, viszont ha abban a szűk spektrumban (nem vagyok benne biztos, de talán 800MHz-en 5, 900-on pedig 10) van ott az interferenciát okozó eszköz, akkor elég problémás helyzetek alakulhatnak ki. A probléma amire próbáltam rávilágítani az az, hogy az ilyen repeaterek akkor működnek jól, ha a késleltetés lényegesen kissebb mint 1/4 lambda, illetve az eszköz által kisugárzott teljesítmény sokkal nagyobb a vételi oldalon mint az eredeti jel. Mivel feltételezhetjük, hogy a szomszédnak sincs sokkal jobb térereje, illetve hogy a kínai dzsunka repeater nem teljesíti a latency szempontjából elvárhatóakat, jó esélyel lényegesen nagy hibaarányt tud okozni a vételi oldalon.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

UMTS CDMA esetén egyébként is folyamatos interferencia van, így ott nem igazán okozna problémát.
GSM esetén azonban valóban lehet probléma az általad vázolt esetben.

A CDMA nagyon precízen kiszámolt "intetferenciával" dolgozik és nagyon könnyű beleköpni a levesébe.

--

Igen, viszont az átvitt frekvencia miatt ahogy nézem, csak natur GSM jön szóba


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Megawatt???

Akkor ma'r inkabb femtocella?

A femtocella ha jól tudom nem provider free.
A 3 szolgáltató közül egynek (pont amelyik most elsődleges használatban lenne) szinte egyáltalán nincs térereje bent, másik két esetben pedig vannak olyan varázslatos helyek ahol szerencsés esetben lehet telefonálni (ablaknak dőlve, szoborrá meredve). Ha már költök erre, akkor nem szeretném csak az egyik szolgáltató térerő problémáit megoldani.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Pedig legálisan csak így tudod megoldani (egy femtocellával).

Lehet megkérdezem a szolgáltatót, ha ingyen kapok tőlük egyet akkor persze elfogadható megoldás :)
Legalább az egyik szolgáltató kipipálva.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Ha már költök erre, akkor nem szeretném csak az egyik szolgáltató térerő problémáit megoldani.
Vilagos, persze, de ha nincs ma's alternativa...? Ugy tudom (fel+ e'ves info) hogy egy szolgaltato kivetelevel van femtocella, tehat joesellyel na'lad is ;) Azota vagy javult az ara'ny, de az is lehet hogy romlott (teszkos, olajos szolgaltatok miatt).

Viszont van pa'r megkotes, a piros szolgaltato honlapjan (anno legalabbis) eleg jol leirtak hogy hogysmint van ez. a kek propelleres az kevesse volt informativ. a t-rex az passz, az fel+ e've nem szolgaltatott ilyet.

265kHuF
Ennyit nem ér nekem a történet.
Másrészt már ettől olcsóbban is láttam használhatókat.
Ezt ismered valamilyen szinten azért linkelted?

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

"Ennyit nem ér nekem a történet."
Ezt te tudod.
Ez egy 3 sávos berendezés , és mint látod ez egy csarnok lefedésére is elég.
Ott megérte , a szolgáltató 2,9M HUF-os ajánlatot adott.
Vannak egyszerűbbek is , kisebb lefedett területtel , olcsóbban.
http://www.myamplifiers.com/?gclid=CLvakor_pboCFcmV3god3h8Abw

Az Anytone AT-400-al már szemezek egy ideje.
Nekem igazából csak egy szoba lenne létfontosságú, amelyikben dolgozok.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Ha ezt egy sűrűn lakott helyre akarod rakni , nézd meg a törvényi hátteret.
Egy családi háznál jó választás lehet.

Családi ház egy <1k fő lakosságú kis faluban.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

2007-es cikk, a boltjukban már nem árulnak repeatert (ahogy sehol máshol nem). De linkelek én is, ez legalább idei:
http://www.youtube.com/watch?v=D2Z0HqRBD9A


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nem azért linkeltem , hogy ott vegye , az eszköz elérhetőségét feljebb megtalálod.
Csak emlékeztem rá , hogy az általa választott berendezéssel , olvastam régebben egy cikket.

En sem azert valaszoltam ra, hogy kotekedjek, hanem csak azert, hogy ravilagitsak hogy akkoriban meg lehetett (es tobbek kozt pont az ilyen eszkozok miatt szigoritottak rengeteg szabalyon)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Hol érhető el a törvényi szabályozás változása ?
Mi a rendelet , a már régen felszerelt , de ma is működő GSM ismétlőkkel ?

NMHH (vagy most éppen hogy hívják, nem tudom, már pár éve nem követem a változásokat) oldalán keress frekvencia gazdálkodásra. Ott részletesen le van írva, hogy milyen frekvencián ki és milyen eszközzel jogosult adni (illetve linkelve vannak a részletesebb szabályozások / kivételek).


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Olyat nem találtam ahol tiltanák a használatát , de szolgáltató elmarasztalást , mert nem telepített ilyen eszközt , azt igen.
http://nmhh.hu/dokumentum/102669/fo_4650_9_2011.pdf

Ott lesz az pedig, mégpedig itt: http://nmhh.hu/dokumentum/324/radioalkalmazasi_tablazat.pdf
Idézve: "A sáv csak szolgáltatás céljára használható. Frekvenciaelosztás módja: pályázat. Frekvenciakijelölés csak a rendelet hatálybalépésekor frekvencia-használati jogosultsággal rendelkező részére adható. A végfelhasználói állomás egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesítve.
Az EU harmonizációs feltételeket a 4. melléklet tartalmazza.
A GSM 2+ fázisú alkalmazások is megengedettek. "
A repeater aktív eszköz (és nem végfelhasználói állomás)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

"A repeater aktív eszköz (és nem végfelhasználói állomás)"
Ezek szerint a repeater marad , csak azt a szolgáltatónak kell telepítenie , ingyen és bérmentve.:)

A videón látható interferencia valószínűleg azért alakult ki, mert az emberke nem rakta ki a külső antennát, valamint olyan helyen használta a berendezést, ahol fullon volt a szolgáltató térereje...
Nálam egyik eset se állna fenn... Erősen hiszek a 60cm-es vályogfalamban, ami nagy eséllyel nem fogja engedni hogy az erősített jel kimenjen a házból. Ha tévedek akkor is megvan a lehetőségem, hogy kicseréljem az antennát gyengébbre, vagy ha működik, akkor akár antenna nélkül használjam a készüléket. Ebben az esetben (eredetileg is így gondoltam megvalósítani) semmiféle problémát nem okozok a szomszédomnak...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

"antenna nélkül" Te jószagú málnabokor...

Na miért is? Valamennyit szórnia kellene antenna nélkül is nem?
Ha a telefonon beránt két csíkot, már boldogság van...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Valamennyit szór, csak kérdés hova megy a többi energia. Pl. a honvédség rádiói (90 -es évek vége) ilyenkor hajlamosak voltak megsütni a végfokot.

A védelem nélküli csöves erősítők a terhelés szakadását , a tranzisztorosok a rövidzárlatot , viselik nehezen.

"Ha a telefonon beránt két csíkot, már boldogság van"
De nem fog , úgy elég szomorú leszel.
A telepítési utasításnak megfelelően kell eljárni!

Az a baj, hogy konkrét tudás nélkűl az ebben a fórumban elhangzott dolgokat büfögöd vissza úgy, hogy az neked jó legyen és alátámaszd az igazadat. De megsúgom:
1. Attól, hogy megpróbálsz okosan visszaszolni az itt gyűjtött tudás alapján még nem lesz igazad (és nem is tűnsz okosabbnak)
2. Szabálytalan marad amit csinálsz

Igazából: azt csinálsz amit akarsz, mi elmondtuk hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban, a maradék meg rád van bízva, de csak ismételni tudom magamat: kár volt ezért topicot nyitnod.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Igen valóban nem értek hozzá és csakugyan a fórumokon olvasottakat idézem, mivel ezek használatáról más forrásból nem találtam infókat.
1. Nem célom hogy okosnak tűnjek
2. Tisztában vagyok vele

Kár azért nem volt, mert még nem vettem semmit. Az itt elhangzottak alapján, már világosabb hogy mire számíthatok...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Egyébiránt, a plusz információ, miszert 60cm-es vályog falak vannak, jó esélyel az eszi meg az összes teljesítményt, így szerintem elegendő egy passzív megoldás is. A passzív megoldás áll egy nagy nyereségű yagi antennából (20+ dBi), egy kis veszteségű kábelből illetve egy beltéri, low gain antennából. A yagi-t jól beállítva (telibe a tornyot) átszökik annyi teljesítmény hogy pofás kis térerőt tud teremteni a lakáson belül.
Ez az itthoni körülmények között teljesen legális megoldás lehet a számodra


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Legális és szinte teljesen kivitelezhetetlen.
Ahhoz hogy a yagi antennám optikailag rálásson a toronyra kellene legalább egy 15 méteres vascső (mindkét szomszéd háza elég magas). Gondolom a megoldás hatékonysága jelentőset csökkenne ha nem tudnám pontosan ráirányozni a toronyra...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Akkor nagy valószínűséggel ők árnyékolnak, így pedig jó esélyed van rá, hogy az aktívval is csak a zajt erősítenéd


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Biztosra veheted, hogy körbe vagy véve tornyokkal, neked nem kell feltétlenül a legközelebbire irányoznod az antennát. Mert lehet, h a szektora nem is feléd áll, hanem egy benyúló másik torony szektorán lógsz, és azon is van egy másiknak fedése. Eeeez nagyon trükkös dolog ám! Privátban lehet, h tudok adni pontosabb infót is.

Kint működik a telefonod? Ha igen, a nagyobb nyereségű is fog, 3-8dB-t fog erősíteni a kábelveszteség mellett a kinti vételen a konstrukció, ergo, bent jobb lesz a vétel mint kint. Persze ez telepítő kérdése is.

Találtam 19dBi erősítésű yagi-t kűltérre és 5dBi dome antennát beltérre, ráadásként nem is drága. Ha kint van térerő, akkor bennt is lesz:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Tudnál linket is írni? Engem is érdekelne.

+1
--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Persze, elnézést, igazatok is van:) Csak amit néztem az egyik külföldi beszállítónk árlistáján volt és nem forgalmazzák itthon.
Amit viszont itthon találtam és olcsó:

Tetőre:

- http://www.ostelsat.hu/antenna_atk-log_gsm-dcs-umts-hsdpa_5m_kabel_sma_r-p_dugasszal_A7042.htm
A kérdéses frekvencián 7-8 dBi nyereséggel, 5 méter kábellel (br. 5690 ft)
- http://www.ostelsat.hu/gsm_antenna_20_elemes_atk_20-850-960_mhz_10m_kabel_sma_dugasz_A7027.htm
16.5 dBi nyereséggel, 10 méter kábellel (br. 7720 ft)

Beltérre:

- http://www.ostelsat.hu/belteri_antenna_trans-data_gsm-dcs-umts_dw3-b_A741002.htm
Szép dizájnos plafon dome: 3 dBi nyereség (br. 6190 ft)

- http://www.ostelsat.hu/trans-data_gsm-dcs-umts_kpv7_5-10_antenna_A741020.htm
Kevésbé dizájnos, falra: 7.5 dBi (br. 9830 ft)

A kábeleket a lehető legrövidebben vezetve (és lehetőség szerint csatlakozó mentesen) jó eredményt lehet elérni,
Viszont: Ugyanúgy semmi sem garantálja a tökéletes működést, próbálkozásnak meg drága mulatság és egykönnyen a nyakadon maradhat, mert nem egy sűrűn keresett antennák ezek. Ha falun laksz, beszéljetek össze pár szomszéddal, osszátok el a költségeket a próbára (ha nem jön be akkor mindenki csak a maga részét bukja), az antennát meg egy közös szalonnasütésen nyársnak használhatjátok:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Tenkjú, átgondolom még.
Ha biztosan beválna nem kérdés, hogy éri-e az árát. De így bizonytalanra... Meg kell még rágni...
Szomszédok nem partnerek ilyenben :)

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Merre felé vannak azok a nempartner szomszédok ha szabad kérdezni? Talán egy próba erejéig tudunk segíteni a helyzeten


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Mármint a település neve érdekel?
Tépe

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

2 éve még közel lettél volna hozzám, mostmár Pestre költöztem. Az ostelsat debreceni, a kölcsey kp. átellenben található az egyik bérház aljában.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ja, ja ismerem is őket :)
Megpróbálom, köszi.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Mint már írtam, ha van otthon egy uhf sávos tv antennád, akkor GSM sávon ki is próbálhatod vele jó eséllyel. Nagyjából valamelyik torony felé forgatod ideiglenesen... a végén egy kb 7-8 cm-es részt felpucolsz-vagyis az árnyékolást levágod vagy visszahajtod- (a középső ér látsszon ki a koaxból- ezen szigetelés rajta is maradhat, nem lényeg) és megnézed a térerőt a telefonodon. Ha irányban állsz, akkor 1-2 pálcikát emelkedni fog a szint.
Kb 8 Ft -10 centi koax ára- és félóra alatt jó esetben örülhetsz az eredménynek. Ha más szolgáltató tornyára állsz rá az nem jó :), forgasd tovább az antennát!

+1, erre nem is gondoltam:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Melyik szolgáltató ez? csak nem a kedves telenor ?

--
openSUSE 12.2 x86_64

De igen az.
Hasonló cipőben?

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Valahogy sejtettem, hogy látatlanba is nekiállhattam volna szidni.. :)

Én szerencsére Vodafone párti vagyok. De fél évig volt telenor is (mondjuk még most is megvan, csak nincs már feltöltve), a rokonságom egy részével akartam családi csomagon tartani a kapcsolatot. De kapcsolattartás helyett folyamatos sistergés, recsegés, sípolás, akadozás beszélgetés alatt / helyett. 10 perces beszélgetésbe 4x-5x szakad bele a vonal (és persze a kapcsolási díj levonásra került minden alkalommal) Az ügyfélszolágat természetesen hülyének nézett, hogy biztos az én készülékemben van a hiba. Biztos 3 eltérő gyártó 4 készülékével is ugyanez volt a helyzet. sőt egyik alkalommal az ügyfélszolgálattal beszélgetés közben is beleszakadt a vonal. szóval khm..

--
openSUSE 12.2 x86_64

Előtte én is vodás voltam azzal nem volt ilyen gond. Arról se volt elmondható ugyan hogy a ház minden pontjáról lehet telefonálni, de legalább nem kellett kimenni és nem szakadt meg 20x...
Ez igaz a Trémobilra is.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Szerintem olcsóbb lenne szolgáltatót váltani. Amúgy a voda talán ad erősítőt ha kérsz. Úgy emlékszem tőlük olvastam ilyet valamerre. De lehet hogy csak külföldön van...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Sajnos a váltás nagyon problémás lenne (flotta)...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Szia

50e forint környékén adnak belső erősítőt és legális, csak fel kell őket hívni. Én kb 1 hónapja beszéltem velük. Talán az ár nettó.

üdv
an-dee

a piros a kék vagy a magenta?
az elsőnek van kicsi (~2 hivás) és nagy (~8 hivás) internet alapú átjátszója.
a többi szolgáltatónál nem tudok uerről.

Ha nem akarsz túl sokat költeni, akkor akad még egy megoldás. Passzív átjátszó.
Egy nagyobb nyereségű antenna a mobil torony felé, egy koax kábellel bevezeted a laskásba, ahol csak egy bot antenna van a kábel másik végén. teljesen jó eredményt lehet vele elérni.
Próbából egy lepke antenna is megtenné, a gsm sávon még éppen van nyeresége.
De most nézem, van erre aktív eszköz is amivel meg lehet oldani..
http://www.antennak.hu/index.php?kat=6&id=1011
és
http://www.macrobudapest.hu/webset32.cgi?MacroBudapest@@HU@@14@@GOOGLEBOT

Ezek a cuccok jónak néznek ki, lehet megpróbálkozok valamelyikkel, köszi.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Probáltam már a szolgáltatótnál hibaként bejelenteni, hogy nem tudsz telefonálni?

Igen.
Azt mondták majd küldik a munkatársakat akik idejönnek és méregetnek.
De ez kb a 20x panaszra.

A munkatársak nem jöttek és eltelt már x hét. Telefon az ügyfélszolgáknak.
Azt mondja az ügyfélszolga, hogy azért nem jöttek a kollégák mert a telefon nem az én nevemen van és a tulajdonos nem köthető össze ezzel a címmel. Hát igen mondom ez flotta és csakugyan nem a én nevemen, de akkor most mit lehet tenni?
Azt mondta, hogy a kártyatulajdonosnak meg kell keresnie azt a képviselőt akinél ezek a szerződések lettek kötve és csak az ő kezdeményezésére indulhat el a folyamat. Hát mondom frankó mert én azt se tudom ki az ipse, csak kaptam egy kártyát egy telefonnal... De persze elindultam ezen a vonal. A képviselőt egyelőre nem sikerült utolérnem és eldöntöttem megoldom a dolgot más úton, mert tiszta vicc, hogy nem tudnak elérni telefonon....

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Veszel egy saját feltöltőkártyát ugyanettől a szolgáltatótól és ha azzal is gond van, akkor már a saját nevedben tudsz reklamálni.
Hm?
(saccra 2-3000Ft)


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

nem fogja oket erdekelni. a budai varban az MTA epuleteben is alig mukodik a telenor, a folyosokon gyakorlatilag sehol, mashol is eppenhogy nehaneha.
bejelentettek, azt mondtak gyujtsunk 20 alairast meg telefonszamot, akkor megoldjak. gyujtottunk 1 nap alatt vagy 50-et, de azota se oldottak meg...

A'rpi

Ha a közzétett lefedettségi területen rajta van, akkor 1-2 hatóságot érdekelhetne a dolog, nem? Hírközlésit minimum, de a GVH-t is a hamis reklámért.

--

Mi a magentanal jatszottunk ilyet utoljara, ok viszonylag rovid tavon (cca ~1 honap) alatt reagaltak es megoldottak a problemat


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A lefedettség ha jól tévedek kültéren értendő. Az, hogy neked 60cm-es vályogtégla házad van, az vis-major. A régi vályogtéglák rengeteg fémsót tartalmaznak, ezért rendesen árnyékolnak. Voltam ilyen hibán. A toronytól 1km re légvonalban a ház elől lehetett telefonálni rendes térerővel. A lakásban 2 lépéssel beljebb -99 és 104dBm volt a szint 77 helyett.

A fémsó nem árnyékol. A problémát a vakolat alatt lévő fémháló(csirkeháló) okozza. A "modern" kőműves szakik enélkül már nem tudnak vályogra vakolni. Ha felújított vályogházról van szó akkor szinte biztos, hogy egy dupla Faraday kalitka lett.

Biztosan nincsen csirkeháló, idén lett leverve kopaszra majd újravakolva az összes fal.
A probléma kiterjed a falu majdnem minden házára(legalábbis akiket ismerek hasonló cipőben járnak), tehát a szolgáltató a ludas. Több helyi reklamált már, de sajnos süket fülekre talált a panasz...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

sub

Hasonló problémával küzdöttem 2-3 éven keresztül, igaz másik szolgáltatónál.
Miután nem csak szóban és személyesen jeleztem többször, hanem leadtam írásban is, akkor kezdett jó irányba haladni a megoldás.
A megoldást jelentette a femtocella (Minibázis néven fut), ami pár kör telefonbeszélgetés után 30e->"1" Ft lett.
1 hét volt szerintem valami tanulási időszak az eszköznek, azóta az udvaron is ezen keresztül telefonálok.

Sub

+1

Örülünk, h sikerült megoldani a problémát.
Bennem az alábbi kérdések merültek fel:
1) melyik szolgáltató volt?
2) a térkép szerint van beltéri lefedettség?

A telenorról van szó és elméleti síkon van beltéri lefedettség. Részben igaz is, mivel több környékbeli ismerősömnél tökéletes a jelerősség, pechemre nálam pont nem :)

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Nekem is lesz hasonló meccsem a szolgáltatóval. Sok reményt nem fűzök hozzá, hogy sikerülne bármit is elérni.

Sikerult elerni valamit?
Mi nemreg koltoztunk egy is faluba, es benn a hazban szinte nulla a terero. Kinn hasznalhato a dolog.
Irtam Telekomnak emailt (naluk vagyok) hogy ez igy nem okes. Erre kaptam toluk postan egy levelet amiben szabvany hulyesegek vannak azzan a konkluzioval hogy igazabol fel is mondhatom a szolgaltatast.
Nemreg talaltam egy andoidos appot ami megnezi a telefon tamogatja-e a Wifi callt es ha igen be lehet kapcsolni.
Ez nalam elvileg mehetne is (Samsung S9) aktivaltam, a Phone app settingjeben ott is van hogy preferred Wifi de sajnos nem ugy tunik mintha mukodne.
A kerdese az lenne hogy eloszor is a Wifi callal lehet valamit kezdeni? Nekem tokeletesen megfelelne mint megoldas, netemnek boven birnia kell.
A masik kerdes ha az elozore nem a valasz hogy mit tudok tenni Tcomnal?

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

VoWiFi jelenleg csak a Digi mobilhálózatán elérhető. Telekomos bevezetésről csak annyit találtam, hogy hamarosan.

Nekem csak a másik 2 szolgáltatóval van tapasztalatom.
A Telenor kiküldött egy kollégát, aki egy laptoppal körbejárta a házat, majd kivett a kocsijából egy femtocellát, beállította(összedugta), majd elköszönt. Tökéletesen működött.
Később szolgáltatóváltás történt Vodára. Felhívtam az ügyfélszolgákat, elmondtam a bajomat. Meg kellett adnom pár időpontot amikor a hiba fennállt, illetve további egy időpontot, amikor fel fognak hívni és mérni fogják a jelszintet. Meg is történt a dolog, pár nap múlva futárral küldtek egy femtocellát. Összedugtam, működik, minden happy.
Ha a problémáddal nem foglalkozik a szolgáltató, akkor érdemes lehet elgondolkodni a váltáson.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

1) Ha a neted késleltetése stabilan alacsony, akkor femtocella.
2) Lelépni tőlük.

nekem kb 10 éve a telenornál volt olyan tapasztalat, hogy beszóltam az ügyfélszolgálatra, hogy van 3 előfizetésünk, használnánk a rendszert, de a házban nem tudjuk.
Kijött egy mérnök, mért pár helyen, majd elment.

Arrébb állítottak a tornyon egy sugárzót (vagy nem tudom mi lett) és megoldódott.

Gondolom ahány hely, annyi féle megoldás.

Tegnap olvastam: https://www.hwsw.hu/hirek/60724/volte-vowifi-telekom-ip-hanghivas-protokoll.html
Ma be is kapcsoltattam, es mukodni latszik.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k