OEM Windows korlatozasai EU-ban (Win 7 Prof)

Van egy laptopom amire huztam egy OEM Win7 Prof-ot, most meg el szeretnem adni, lehetoleg Win7 nelkul, azt egy virtualis gepen hasznalnam tovabb. Tisztaban vagyok vele, hogy az OEM verzio egyik korlatozasa pont ezt tiltja, de tobb helyen is olvastam olyansmit, hogy ez EU-ban nem ervenyes, ha ez igy volna, linkelnetek erre valami hivatalos forrast..?

Hozzászólások

Az a baj, hogy hiába találsz hozzá bármilyen dokumentumot, nem fogod tudni újra aktiváltatni a rendszered.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Jaja. Ha jól tudom jogilag neked van igazad az EU-ban, azonban technikailag nincs megoldva a dolog.

Egy próbát azért megér, hívd fel MS-t! Ha azt mondják nem, akkor levélben kérj hivatalos írásbeli állásfoglalást az ügyben. Hasznos lenne szerintem mindenkinek, ha ezt megosztanád velünk.

Egy gyors Google kereséssel ezt találtam: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:149:002…
De lehet hogy ez nem vonatkozik rád (egy OEM perben használták).

Próbálni nem próbáltam. Csak amikor át akartam tenni a már másfél éve használt windows7-et virtuális gépbe, hogy linux legyen a host, akkor felhívtam a 2-MSINFO-t, ők meg azt mondták, hogy felejtsem el.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

https://www.oemportal.hu/News_Article.aspx?id=130

" Az OEM szoftver azon hardver szerves alkotó eleme, amelyre első alkalommal telepítésre és aktiválásra került. Ezt követően a szoftver és a hardver nem szétválasztható, de együtt tovább értékesíthetők, de kizárólag abban a nyelvi verzióban, melyben az első telepítés történt. "

Igen ez az amit az emberekbe próbálnak verni..

Azonban több esetben is vissza kellett fizetni az MS-nek például az OEM árát (valami 30 EUR környékén), hiába értékesítették a géppel. Csak ugye nem sok ember hajlandó perre menni ilyen összegek miatt. Valószínűleg a hordozhatóság és a virtuális gépes korlátozás sem állna meg a bíróság előtt, de ugye a puding próbája az evés.

Beleírhatom egy szerződésbe, közölhetem minden lehetséges fórumon hogy például ha megveszed az XY szoftvert, akkor onnantól csak az XY szoftvert használhatod életed végéig és nem vehetsz a konkurenciától terméket, stb.. Ezt alá is írhatod. Ettől még természetesen ez jogilag nem kerek :)

Vigyázz, mert ez egy másik téma: egyik, hogy az egyszer már használt OEM-t meg akarod tartani és áttenni másik gépre (pl. virtuális gépre) és megint más, hogy a gyártó rákényszerít adott op.rendszer használatára, mert csak windows-zal hajlandó forgalomba hozni a gépeit.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Két külön dologról van szó. Az egyik esetben az eladó a szoftvert kötelező tartozékként mellékelte a géphez, és kért érte pénzt, a másik esetben pedig _te_ vagy az OEM, aki a szoftvert annak érvényes felhasználási feltételeinek megfelelően összekapcsoltad az adott fizikai hardverrel, és most ezt szeretnéd "visszacsinálni".

Nem feltétlenül "te" vagy az OEM. Kérheted így a gépet XY kiskerben is..
De valóban két külön dologról van szó, az előbbi csak példa volt egy szintén jogtalan megkötésre.

SZERK:
Ez esetben - hogy egy már elcsépelt analógiával éljek - veszel egy autót, amire aláírsz egy szerződést a gyártóval, hogy a kedvezményes ár miatt csak egészben adhatod el. Tehát például nem értékesítheted/rakhatod át másik autóba mondjuk a motort belőle. Ugye az autó sem működik motor nélkül, de a motor cserélhető benne és mondjuk belerakhatnál egy jobbat, a régit meg eladnád. Vagy az autót összetörted, de a motor még jó benne és szintén korlátoznának annak eladásában. Valószínűsítem hogy nincs olyan bíróság, aki ebben az esetben a szerződést nem nyílvánítaná semmisnek. Már csak át kell ezt ültetni a hardver, szoftver és OEM témakörbe. Persze tudom hogy ez esetben nem megveszed, hanem csak jogot szerzel a termék használatára és még ennek az átruházhatósága (és annak korlátozási lehetőségei) is problémát okoznak.

Akkor nézzük még meg hozzá, hogy az OEM softverhez tartozó matricát hozzá kell fizikailag rendelni a számítógépházhoz. Egy kicsikét vicces az egész mivel az OEM feltételei közt az alaplap szerepel mint feltétel és ha ezt kicseréled akkor "új" OEM softvert kell venned.
Abban az esetben, ha minden belső marad de veszel egy új házat már "jogilag" érvénytelen lesz az egész mivel a matrica másik házon csücsül. Amikor viszont alaplapot cserélsz és a win nem írja, ki hogy a hardverösszetevők megváltozása miatt új aktiválást kér "jogilag" megint érvénytelen az egész mivel a szerződés értelmében új alaplaphoz új OEM-et kell venned.... és így tovább :)

Az én véleményem szerint úgy lenne értelme a "No-Name" gépekhez vásárolt OEM softvernek, hogyha nem géphez hanem valós személyhez kötődne a licensz/felhasználói jog, mert az jogilag is jobban értelmezhető lenne abban az esetben ha valóban egy háztartásban minden egyes géphez lenne egy véve.

Igazából előfizetni kellene a szoftvert és nem lennének ilyen problémák.
Például meg lenne szabva hogy egyszerre hány helyre lehetsz bejelentkezve.

Mondjuk 5000 Ft/év/hely és használhatod Windows bármely verzióját ott.
Ha kijelentkezel onnan, akkor az felszól a szervernek hogy már nem ott vagy és egy másik gépen szintén bejelentkezhetsz.

Ha két gépet akarsz használni egyszerre (pl. notebook és PC), akkor két helyet veszel.
Ugyanígy kellene Office-ra is megcsinálni, bejövetelkor ellenőrzi hogy a te felhasználód jogosult-e rá.

Gyártók pedig kiköthetnék, hogy gyártón belül vidd az OEM-et. Tehát például Lenovora szóló kedvezményes előfizetéssel csak Lenovo eszközökre lehet bejelentkezni. Ha ezt te fel akarod oldani, akkor pedig fizesd vissza a kapott kedvezményt és teljes előfizetésre upgradelik.

Így szerintem mindenki jól járna..

Ezt már az Adobe kitalálta. A PS sorozat már csak így kapható, ha igaz.
Azért egy op.rendszer esetében ez elég macerás lehet, nem beszélve a személyiségi jogok már most sem túl jó védelméről.

Egyéb szoftvereknél meg... játéknál OK, elfogadható lehet ez is, de például egy önálló formátumot használó fotószerkesztő és katalogizáló szoftvernél háromszor meggondolnám, hogy befizessek-e rá.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Szándékosan "sarkítottam ki", mivel szerintem nemigazán "életszerű" az, ha veszek egy terméket és a hardver meghibásodása után nekem kell még magyarázkodnom és a legutolsó esetben a "support" jószívében bízva új aktiválási kódsort igényelni.
Érdemes lenne egy internetes szakjogász véleményét is kérni.

A gyakorlatban XP-vel (7-esel nemtudom) úgy működik hogy veszel egy új gépet, átrakod a matricát, szépen felinstallálod és telefonos regisztrációt kérsz, bepütyögöd amit a gép kirt hogy a telefonba be kell adni, aztán a gépi hang szépen felolvas neked egy másikat amit meg a win-be kell beütnőd, és kész.

Müködik többször is csináltam.

üdv

Hozd össze nekem a jogot és licencszerződést azzal a számítógép tetejére ragasztott matricával amiről az évek során lekopott az összes kód és csak kék szegélyen fehér sáv látható...
A takarítónő pont ugyanúgy xarik a jogodra mint a licenszerződés kiagyalója :D

Átlátszó fóliával (cellux-jellegűvel) leragasztani szabad? Pl. laptopok esetén simán lekopik az a matrica a laptop élettartama alatt, ezért szerintem már a matrica megvédése érdekében is érdemes leragasztani. Ekkor persze már nem fog látszani, hogy a matricát ez a cellux tartja, vagy az eredeti ragasztója :)

Vállalkozás esetén számla oké, magánszemély esetében viszont nincs semmiféle jogalapja annak,hogy számlával rendelkezzen - egyszerűen a vásárlás során nem kötelezhető arra, hogy a személyes adatait a kereskedőnek megadja. És attól, hogy van számla az x szoftver y példányának a használati jogáról, attól még be kell(ene) tartani azokat a szabályokat is, amiket a használati jogosítás leír.

Gyakorlatban magányembernél úgy néz ki, hogy az én 1-évnél fiatalabb laptopomban, egymást követően kétszer cseréltek alaplapot. A Windows a netre kinézvén (addig nem) visszaállította az aktiválást 30-naposra. Telefonon (mindig is így kellett, online nem működött újonan sem) felhívtam a megadott számot, a gép kérdezte hány gépen van a szoftver telepítve, 1-el válaszolva megújította az aktivációt. Tehát alaplap cserénél sincs még világ vége.