Nyilt szoftver(ek) specifikációja elérhető valahol?

 ( mxr576 | 2013. október 16., szerda - 12:45 )

Sziasztok!

Ismerősöm szakdolgozat témájához szüksége lenne valamilyen nyílt szoftver teljes körű specifikációjára. Javasoltam neki én is, hogy az Openoffice, Mozilla, stb környékén nézgelődjön. Körbe nézett már interneten, de állítása szerint semmilyen forrást nem talált ehhez. Tudtok-e egy konkrét ilyen opensource projektet mondani, amelynek a specifikációja is teljesen elérhető az interneten?

Köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv, mxr576

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Udv, bajosan talal szerintem irott specifikaciot, ha ceg koveti el a szoftvert, akkor ha a forras nyilt is, a specifikacio valoszinuleg nem, ha meg kozossegi a dolog, akkor meg levlistan megbeszelik a fejlesztok, es megcsinaljak... Esetleg ezt a konyvet erdemes megnezni:
http://aosabook.org/en/index.html

Esélytelen. Én láttam olyan multicéges specet, ahol aztán tényleg minden le volt írva, de ez általában NAGYON drága egyedi sw volt célhw-re fejlesztve.
Ezután inkább concept paper-öket láttam, ami nagyjából leírta, hogy egy adott funkció mit csinál, ez hogyan kerül megvalósításra, max annyival még, hogy ha bele kell
nyúlni, mire kell figyelni, mi volt az oka hogy így lett megcsinálva. De egy ilyet vezetni általában baromi drága és nem produktív, azt meg nehéz átverni a managementen...

en nem ertek hozza, de javabol van opensource meg spec is hozza, vagy ez nem az amit keresel:

http://jcp.org/en/jsr/all

A nyílt forrású fejlesztések lényege a specifikációnélküliség szerintem. Lásd: Katedrális és a bazár.

Bocsi, hogy ilyet mondok, de ez netto ... .
Mégse.
Tervek nélkül még a bazár sem épül fel. (illetve marad fent hosszú távon, ha mégis, akkor miért készülnek specifikációk?:) )
A fenti doksi egy tervezés(telenség)i filozófiák különbségét mutatja be.

Egyébként Libre Office dokumentáció Cirka 30mp után.

Üdv:

Losonczi Árpád

Én itt nem találtam specifikációt.

De legalább a jó szándékot értékeld! :)

Miután átbeszéltük mire is kellene ez neki.

Ismerősöm szakdogájának a témája pontosan a követelmény és a forráskód kapcsolata. Ehhez szükséges lenne egy olyan nyílt forrású programra, aminél hozzáférhet a követelményeihez, a program forráskódjához és jó lenne az is, ha lennének hozzá valami tesztelési dokumentumok is.

Van erre esély, hogy ilyet találjunk neten? Másik ötletünk az volt, hogy akkor már elkészült szakdolgozatokban keresgéljünk, de ott még inkább nincsenek ezek meg... Se pontos specifikáció nem készül ugye általában, tesztelési doksik meg főleg nem...

Én azt mondanám, keressen másik témát...

+1

A tapasztalat szerint a specifikációt nem szokták minden részletre kiterjedően megírni, mert iszonyat idő pénz és lenne az is. Talán az egyik legegyszerűbb példa, hogy adott alkalmazásnál mondjuk a HTML5 only működést várják, máshol pedig csak annyit, hogy X, Y és Z böngészőkben menjen. Hogy ezt a T. fejlesztő hogyan oldja meg az az ő dolga. Néha kikötik a konkrétan, hogy C, Java vagy PHP x-en kell mennie és persze a működésbeli elvárásokat.

A nyílt forrásnál sok feature requestet kapnak a fejlesztők, amik közül aztán saját belátás szerint megvalósítják, ami arra érdemes. Az OpenOffice-os példánál maradva ilyen lehetne mondjuk, hogy legyen pl. egygombos nyomtatás feature (ami már persze van benne, ez csak példa).

A megrendelőnek az esetek nagy részében mindegy, hogy a forráskód szinten pontosan hogyan implementálják a igényt. Ahol nem mind1, ott se biztos, hogy van kapacitás teljes mélységbe merülniük vagy saját programozók vannak, akiknek ki van adva az összes policy/guideline aminek meg kell felelni vagy napi szinten lehet egyeztetni.

Esetleg RFC-ket és hasonló szabványokat kereshetsz, és azok implementációit, de ezek is maximum protokollt definiálnak, azt nem, hogy a kódot hogyan írd meg.

--

Így már nem annyira reménytelen. A követelmények ugyanis nem egyenlőek a specifikációval. Nagyon nem :)
Szerintem keressetek githubon valami olyan projectet, ahol a commit üzenetbe következetesen betesznek valami üzenetet, vagy legalább egy hivatkozást ticket (vagy ilyesmi) számmal a saját feladatkezelőjükre. Innen ki lehet találni a követelményeket visszafelé.

Nyugodtan bele is lehet írni a dolgozatba, hogy a való világban nem szokás egy halom pénzt elpocsékolni specifikációra, amúgy se használná senki 1-2 hónap fejlesztés után. Visszafelé karbantartani meg végképp értelmetlen lenne. Ezért is nagyon jó a téma kiírása.

Elég egy követelménylistát kezelni. Még a követelmények is alakulnak menet közben. Nincs olyan user a földön, aki egy egész programot részleteiben el tudna képzelni előre.

Szóval: követelmény és forráskód kapcsolatának legegyszerűbb demonstrálása: git blame, git log vagy ezek grafikus megfelelői.

Nem kell itt semmi specifikációt keresni.

eselytelen :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Igen, mi is erre jutottunk végül, miután nem találtunk semmit. Majd beszél a témavezetőjével, elvégre az ő témája ez...

Köszi a hozzászólásokat!

Csak egy otlet. Tomcat, glassfish, eclipselink, ezek mind un. Referencia impliementaciok. Biztos, hogy van hozzajuk pontos spec, vagy valami, hogy mi a nyavajat referalnak.
--
zsebHUP-ot használok!

Nagyon úgy fest. Szerintem ez már jó kiindulási alap lehet. Amúgy engem a konkrét implementáció mindig jobban érdekelt, mint a hogyan kellett volna ;)