Levelezés: Thunderbird helyett RoundCube?

 ( jeti | 2013. október 12., szombat - 14:12 )

Sziasztok!

Szeretném az e-mailemet archiválni a merevlemezemen. Ehhez keresek megoldást. A Thunderbird nem túl gyors, de ezenfelül még különböző problémáim is vannak vele.
a.) Az IMAP-ot nem tudom használni, mert a bejelentkezési név egy e-mail cím és ő meg automatikusan a végére csapja egy @-al az e-mail szerver nevét (ami természetesen különbözik az e-mail cím végétől).
b.) Mostanában elég gyakran nem lehet címzettnek beírni néhány címet. (Teljesen szabványos címek és korábban működtek itt is.) Ha kiválasztom a névjegyzékből nem megy. Ha beírom kézzel, akkor a névjegyzékből kikeresi és behelyettesíti. Ha kitörlöm a névjegyzékből, akkor magától újrafelveszi és megint nem megy.
c.) Apróságok: csak új ablakban lehet levelet írni és a címeket kezelni, nem lehet a névjegyzéknél megjeleníteni a megjegyzések mezőt a felsorolásban stb. (Ezek azért nem zavarnak, csak hogy teljes legyen a kép.)
d.) Alternatívák: Evolution egy nagy monstrum, tele van olyan funkciókkal, amit nem használok és már nem is beépített levelező. A KMail vagy valami hasonló az meg KDE-s, ennek a csomagja még tovább lassítanák a gépet. Mit ajánlottok?
e.) Sokat gondolkodtam a RoundCube-on, de azt nem tudom, hogy kéne beállítani. A webes része még menne (LAMP van), de a többi már nem, mivel nem értek hozzá. Mi kell ehhez? Kell egy saját IMAP szerver, ami megadott időközönként leellenőrzi az IMAP-os e-mail fiokókat és letölti erre a gépen lévő IMAP szerverre a néhány hétnél régebbi leveleket? Majd a Roundcube-al ezt tudnám olvasni? Mennyire hatékony a keresés RoundCube-ban? Ez így jó megoldás archiválásra?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálam Thunderbird IMAP-ról + roundcube, ha máshol vagyok.
Valami egyedi problem lehet az a @host végződés. Nálam is teljes mail cím a bejelentkezési név és jól megy vele.
1:1-ben roundcube-ot én nem használnék. Nálam a Thunderbird gyorsabb.
Esetleg próbálj korábbi verziókkal.

Nálad hogy megy a bejelentkezés? Valami nagy ismert levelező szervert használsz?
Én több független, kis levelező szervert használok. Az egyiknek a rendszergazdája azt mondta, hogy ez egy ismert probléma Windows alatt is és használjak valami más programot.
(Szóval az a probléma: felhasznalo_nev(kukac)domain.vegzodes helyett felhasznalo_nev(kukac)domain.vegzodes(kukac)mail_szerver.vegzodes lesz a bejelentkező név. /A portál mindenáron e-mail címmé akarta át alakítani a @-ot./)

Az elmondottak alapján az RC nem jó neked. Egyrészt így nem alkalmas az archiválásra (bár kinek mi az archiválás), illetve a keresés ott van tökön lőve, hogy "gyárilag" nem tud az összes mappában keresni, hanem patkolni kell hozzá.

http://trac.roundcube.net/ticket/1485234

Én a helyedben megpróbálnám azt, hogy letörölném a teljes Thunderbird profilt, és mindent az elejétől kezdve beállítanék. Én ugyan Linux alól használom sok éve, de vannak nálunk is sokan, akik Windows alatt használják, és nálunk is

a bejelentkezési név, és nincs problémánk.

Nálatok is különbözik a levelező szerver domain neve?

Tehát akkor töröljem a .thunderbird mappát, de előtte mentsem le a .mab fájlokat (ezek a címjegyzékek?) és Mail (mappát). Az ImapMail-t meg nem kell, mert az csak a szerveren lévő levelek másolata? Aztán állítsam be az összes levelező fiókot és utána már rendesen fog működni az Imap?

Hogy lehetne azt beállítani, hogy ne csináljon Imap mappákat az e-mail címeknek, hanem csak a néhány hétnél régebbi leveleket töltse le egy helyi mappába?

Igen, különbözik. Egy domain neve van a levelező szervernek, és kiszolgál 9 domaint virtual domainekkel.
Menj biztosra, a .thunderbird könyvtárat helyezd át máshova, vagy csak nevezd át valami mássá. Előtte a névjegyzéket az névjegyzékkezelő export fícsörével menteném ki, hogy ne maradjon hátra semmilyen fájl sem a régiek közül. Aztán majd ha minden szép és jó, akkor beimportálod.

Ennek valóban mennie kell, én is így haszálom gond nélkül...

> a.) Az IMAP-ot nem tudom használni, mert a bejelentkezési név egy e-mail cím és ő meg
> automatikusan a végére csapja egy @-al az e-mail szerver nevét (ami természetesen különbözik az
> e-mail cím végétől).

Dehogy csapja hozzá, csak hülyén van kiírva a jelszókérő ablakban.
Amikor ezt mondja:

Enter password for valaki@valahol.hu@szerver.hu

akkor ez valójában úgy értendő, hogy add meg a "valaki@valahol.hu" nevű felhasználó "szerver.hu" rendszeren használatos jelszavát.

És le is lehet csapni a második kukac utáni részt a postafiók beállításoknál!

Ahogy nézem az account-jaimat, Thunderbird-ben működik az is, hogy van usernév, meg az is, hogy van felhasználónév@valami.bármi felhasználónévként, miközben a szervernév valami más. Biztos, hogy ez probléma?

Az igaz ugyan, hogy a Thunderbird az account beállításánál sokat okoskodik, megpróbálja kitalálni a beállításokat, ami persze nyilván hülyeség lesz, de miután beállította az ostobaságot, s létrehoztad az account-ot, simán kijavíthatod a server settings-ben azokra az értékekre, amire szükséged van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a.) Köszönöm. A beállítások átállítgatása után már működik az IMAP.
b.) A címzetteknél ha kimásolok egy ilyen rossz címet máshova, akkor ezek a ".hu>" karakterek jelennek meg, amiket eddig nem láttam. Ezek hogy kerülnek be a cím végére?
c1.) Hogy lehet az új leveleket új lapon szerkeszteni?
c2.) Hogy lehet a névjegyzéknél megjeleníteni a megjegyzések mezőt a felsorolásban, akár konfigurációs fájlok szerkesztése árán is?
e.) A RoundCube-s megoldás összességében lassabb lenne?
f.) Hogy lehetne azt beállítani, hogy ne csináljon IMAP mappákat az e-mail címeknek, hanem csak a néhány hétnél régebbi olvasott leveleket töltse le egy helyi mappába?
g.) Ismertek valami olyan programot ami USB-n keresztül képes szinkronizálni a Thunderbird és az Androidos névjegyeket? (Esetleg az sms-eket is.)

g) Nem USB-n, hanem simán a szerverre/szerverről: Zindus.
--
The Community ENTerprise Operating System

"The zindus add-on is coming to the end of it’s life."

http://hup.hu/node/127530?comments_per_page=9999#comment-1653188

Köszi, majd frissítek... :)
--
The Community ENTerprise Operating System

Te próbáltad/használod ezt az addont?

Kommenteknek írnak olyat, hogy kipucolta a névjegyeket, meg eltűntek, stb...
Ha nekem ilyen csinál én baltával hasítom ketté a fejlesztőt. :)
--
The Community ENTerprise Operating System

Nekem megvan az összes kontaktom :D

Nekem ez felfele nem szinkronizál TB-ből, az újakat nem tölti fel, majd TB restart után onnan is eltűnik...
A zindus legalább működik...
--
The Community ENTerprise Operating System

Mennyire hatékony a keresés RoundCube-ban? Ez így jó megoldás archiválásra?

a kereses sebessege a levelek mennyisegevel forditottam aranyos. Ha csak a fejlecben keresel (from,subject), akkor nem (annyira) gaz, de ha a body-ban is keresni akarsz, akkor gaz (lassu es eroforrasigenyes). A keresesre itt egy-egy szo beirasara gondolj, komplex keresest nem tudsz vele. Hogy archivalasra jo-e, az erdekes kerdes, mert a roundcube nem archivalja a leveleket, hanem az imap szerveren hagyja, es onnan dolgozik. Tehat az imap szervereden tudod archivalni a leveleidet.

Irod, hogy tobb szervered is van, akkor imho az a legjobb, ha egy dedikalt email archivalo megoldast hasznalsz egy dedikalt (akar virtualis) gepen. Ezek a cuccok nem fuggnek az imap szervertol, hogy onnan esetleg a user letorli-e a leveleket, ill. azok a roundcube / thunderbird / whatever lehetosegeihez kepest uj dimenziokat nyitnak a keresesben mind sebesseg, mind a kereses komplexitas teren.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

RC-nál az, hogy csak egyetlen helyen tudsz keresni (és a találatokat sem tudod szükíteni), nagyon gáz. :(

igy van, bar kerdes, hogy kinek mire kell pontosan, milyen igenyei vannak, stb. En is hasznalok rc-t, de ha keresni kell, akkor a piler gui-jat veszem elo. Lehet tennem kene a gui-ba egy minimalis webmail feature-t is :-)

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Az a baj, hogy RC helyett nem találtam olyan használható webmail-t, ami nincs mással összedrótozva (mint a Zimbra/Axigen mondjuk).

Zarafa?

KAMI | 神
--
Szavazz a videónkra!

Ez nem igaz.
Van plugin, épp tegnap éjjel izzítottam be, pár szót kellett magyarítani és képes az összes IMAP folderben keresni.
Íme a link: Advanced Search Plugin for Roundcube

Tény, hogy a keresés eredményében tovább nem tudok keresni, de már ez is jó nekem.

Ezért sok köszönet, már rég vártam valami hasonlóra.

A Thunderbird-nél a főprobléma, hogy nem tudom szinkronizálni az Anroidos névjegyzékemmel, ezért is gondolkodom a Roundcube-on.

A legjobb megoldás valami automatikus USB-s szinkronizáció lenne, de sok keresés után sem találtam rá működő megoldást.

Android alatt el tudom menteni a névjegyzéket 2.1-es vcf-be. Ezt be tudom importálni a Thunderbird-be, csak exportálni már nem lehet. Nem látok nagy esélyt, hogy ez megváltozna a jövőben, mivel már nem fejlesztik, csak karbantartják. (Amúgy meg a telefonszámok elejéről "+"-t el is tünteti.)

A ThunderSync 2.1 elvileg tudna szinkronizálni, de elrontja az ékezeteket. Plusz ehhez meg állandóan le kéne menteni a névjegyzéket.

Már gondolkoztam azon is, hogy javascriptben kéne írni egy szinkronizálót, ahol a bemenet az Android vcf-e és a Thunderbird csv-e a kimenet pedig ugyanez a kettő. Aztán mind a két programban törölni kéne a címjegyzéket és betölteni az újat. De ez túl macerás lenne és sok munka.

Végül a RoundCube-hoz jutottam, mert az tud importálni és exportálni is vcf-et és folyamatosan fejlesztik. Ezenfelül sqlite-ot használ, amihez könnyen hozzá lehet férni webprogramokból és akár én is meg tudnám írni hozzá a szinkronizálót, miután lementettem az android vcf-ét.

Ti ismertek valami jó megoldást erre a problémára?

Ismertek valamilyen olyan android névjegyzéket, ami a memória kártyán tárolja a címjegyzéket (esetleg vcf formátumban)? Esetleg rá lehet venni valahogy a névjegyzéket, hogy memóriakártyán tárolja neveket? (Van ezeknek a megoldásoknak valami korlátja?)

A Google Contacts nekem működik, de lehet hogy túl új, azért nem találtad.

https://addons.mozilla.org/en-us/thunderbird/addon/google-contacts/

Roundcube-nak (ilohaMail) talán az első hazai felhasználója vagyok, de csak mostanábban álltam rá igazán. Eddig imap szervernek courier-t használtam, de a roundcube, dovecot+sieve párossal az igazi. Persze aktíváltam a gContact szinkronizálást is így már a címjegyzék automatikusan frissül a telefonommal.

Kiegészítésként Android telefonon az aquamail-t használom, de minden levelezőszabályt a szerveren szerkesztek.

ps.: roundcube-ot nem nagy dolog beállítani

Szia, én a "MailStore Home"-t használom, ami magán használatra ingyenes. Nem vagyok egy power user, de szerintem elég sokat tud és jól használható. üdv: atil

lehet, hogy a kerdezonek linuxa van, a mailstore meg windows-only termek (fixme)

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Érdemes a Claws-mail-t is megnézni, vannak jó pluginek és a megjegyzés mező pl. alapból ott van.

a) Tudsz olyat mondani, hogy kézzel állítod be.
b) Tudsz egy ilyen címre hozzávetőleges példát mutatni? nem lehet, hogy valami ékezetes karakter kavar be?
c) Ez ilyen, van egy bug róla, de nem nagyon mozdul.

KAMI | 神
--
Szavazz a videónkra!