A vevő nem kapta meg az árut, jogi következmény?

Fórumok

Sziasztok,

2200 Ft-ért adtam el egy hardvert, postaköltséggel együtt 2550 Ft-ot utalt a vevő. Én nem írtam, a vevő nem kérte, hogy ajánlva adjam fel, így vettem egy légpárnás borítékot és elsőbbségi levélként adtam postára. A vevő azt írja, hogy nem kapta meg és a teljes összeget követeli vissza. Mivel a tőlünk függetlenül, a posta hibája, hogy nem ért célba a levél (vagy legalábbis ezt mondja), felajánlottam, hogy kifizetem a 2550 Ft felét, hogy egyenlő mértékben viseljük a kárt. Ezt ő nem fogadja el és rendőrségi feljelentést akar tenni.

A kérdésem:

1. Jogosan? Valóban engem terhelne a felelősség?
2. Ha megteszi, mi lehet a következménye?

Hozzászólások

2550 forinttal sírva kiröhögik a rendőrségen. Is. Laikusként az a véleményem, hogy mindkettőtök számára ez az így járás kategória (bár a jogban aligha van ilyen). Sajnos készülni kell hogy ha valami nem jön össze, akkor bizonyítanod kell az igazad, a jelen esetben akár a postán kapott blokkal. A későbbiekben meg persze megbeszélni előre hogy pontosan milyen feltételekkel postázol.

A jogi helyzet faramuci, mert annak kell bizonyítani, aki állít.
Tehát, ha a vevő a rendőrségre megy, akkor két tanut kell
megneveznie, akik minden kétséget kizárólag látták, hogy nem kapta
meg a pufi-borítékot. (-::

Jogi szempontból tehát nem teljesen szimmetrikus a helyzet.
Ezért én azt mondanám, hogy az eladó a fele-felével nagyon
elegáns ajánlatot tett.

> Sol omnibus lucet.

Sőt, ha volna olyan bíróság, amelyik ilyen volumenű üggyel foglalkozna, az az által kihirdetett ítélet után máris be lehetne nyújtani a keresetet anyagi és nem anyagi kártérítésért, amit ez az aljas és bizonyíthatatlan vád okozott.

Nem véletlen, hogy minden valamirevaló (politikai célú) feljelentés ismeretlen tettest említ elkövetőként.

Szia,
Szerintem első körben a Postánál érdeklődjetek, mi a helyzet a küldeménnyel. Nálad van egy blokk, ami igazolja, hogy feladtad, és arra ragasztva egy azonosító :)
A legjobb tudomásom szerint bármilyen ajánlott jellegű küldeményt (és ha jól tudom, az elsőbbségi is annak számít) nyilván tartanak az átadásig...
Ezen az alapon szerintem tudsz "védekezni", ha szükséges, elvégre is te mindent megtettél, ami lehetséges tőled.
A fele-fele teher viselés pedig szerintem is elég gáláns ajánlat, én személy szerint értékelném a vevő helyében :)
Üdv,
LuiseX

Szia,
Hát, az elég sokat nehezít... Meg lehet próbálni, hátha jó fejek és így is utána járnak, de maga a blokk amit adnak, az azonosítaná a küldeményt...
Ennek ellenére, egy próbát megérhet, hátha valahogy másképp is ki tudják keresni...
De ezek után jobban jársz, ha a küldemény megérkezéséig megtartod a blokkot és a szelvényt, amit adnak (vagy,hogy hívják ezeket :) )... Azzal tudod igazolni, hogy te elküldted egyáltalán a levelet :)
Üdv,
LuiseX

Ha csak elsőbbségivel adtad fel, akkor nem kapsz hozzá "ragszámot", tehát olyan azonosítót, amivel a küldeményt azonosítani lehetne. Ha "ajánlott" formában adod fel, akkor lesz "ragszáma".

Viszont:

Én egyszer direkt ajánlva adtam fel egy fontos levelet. (szerződések voltak benne). Elhagyta a posta, kezemben az ajánló szelvénnyel befáradtam a postahivatalba megkérdezni, hogy mit tudnak róla. Azt mondják, hogy a ragszám (vonalkód) alapján azt tudják megmondani, hogy mely postákon/kézbesítőhelyeken járt a küldemény. Tehát, ha azt látják, hogy eljutott a címzett postájáig (kézbesítő hivataláig), akkor részükről minden rendben - ha a levél nincs meg ott náluk, akkor esetleg őket (a címzett postáját) faggathatom, hogy mit csináltak vele. A levél végsősoron nem lett meg, a posta részéről pedig minden rendben történt.

Azóta nem adtam fel semmit ajánlva...

Nem tehetik meg. Ha nem tudják kézbesíteni - mert a címzett a
kézbesítés pillanatában nincs jelen -, akkor be kell dobni
egy papírt a ládába, hogy kézbesített küldemény érkezett, ekkor
és ekkor megismétlik a kézbesítést, ha az is sikertelen, itt és itt
eddig és eddig átvehető, ha nem veszi át ekkor és ekkor
visszaküldjük a feladónak.

> Sol omnibus lucet.

Fogadó oldalról nézve meglehetősen szívás tud lenni a nem levélszekrénybe történő kézbesítés, mert a postás az esetek ~100%-ában délelőtt 11 és délután 2 között jár mifelénk, én meg ezen időablakban az esetek ~100%-ában nem tartózkodom otthon. Ez pedig azt jelenti, hogy - mivel a közeli kis postát az elmúlt években alacsony kihasználtságra hivatkozva bezárták (értsd: voltak olyan napszakok, amikor nem az utcasarokig állt a sor, hanem csak 15 percet kellett várni) ezért ilyenkor a nyereményem 8 kilométer autózás, és kb. fél óra sorbanállás.

Találtam egy ilyet:
http://www.canlu.hu/dokumentumok/20130701.pdf

Ez alapján:
"Megszűnik a Levélszekrény útján nem kézbesíthető (LNK) különszolgáltatás (és a szolgáltatáshoz kapcsolódó jelző címke), helyette az ajánlott többletszolgáltatás vehető igénybe, mivel a július 1-jei módosítás után ez teljes mértékben helyettesíti a korábbi szolgáltatás tartalmat."

Magyarul 2013. július 1-től minden ajánlott levél defaultból LNK lett? Hmm, van új a nap alatt.

(Az egész posta - hiába van még a környéke is agyonszabályozva - nem egy nyugat-balkáni morálra van kitalálva.
Személyes konkrétum: a lakásunk korábbi tulajdonosának albérlői részére feszt érkeznek mindenféle sima és ajánlott küldemények (számlalevél, bankkártya, rendőrségi idézés). A minap sikerült elkapni a kézbesítőt, és mondom neki, hogy jómunkásember, a sokadik borítékra írom rá, hogy "ismeretlen helyre költözött", mielőtt kiteszem a ládák mellé, és a jelenlegi lakók nevét a ládán olvashatja.
A válasz: látja, tudja, de nem teheti meg, hogy nem kézbesíti a sima levelet, meg az ajánlott értesítőjét.
Nekem kell befáradnom a postára, és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkoznom arról, hogy nem laknak nálam azok, akiket sose láttam.)

2013 végén még mindig van aki nem tanulta meg, hogy semmit nem adunk fel elsőbbségivel? (amúgy nem szabványos borítékot már csak ajánlva lehet feladni állítólag)

Te nem tudod bizonyítani, hogy feladtad a terméket. Olyan mintha nem is küldtél volna semmit.

Ezer olyan csalás történt már a neten ahol a vevő nem kapta meg a terméket és bizony elmeszelték miatta (mármint az eladót). Más dolog, hogy 2500 Ft-ért nem fognak lecsukni.

Amúgy meg a vevő azt is megteheti, h megkapta és azt kamuzza, hogy nem kapta meg. Ezért csak ajánlottan. Tanulópénz. Lehet, hogy nem lesz komoly ügy belőle, de pl én személy szerint többszörösét veszteném el azzal, hogy elveszik az időmet azzal, h majd rendőrségre járkálok kihallgatásokra meg egyebek.

Add vissza a pénzét és tanulj a dologból szerintem.

Amúgy ha ajánlottan adod fel, akkor elvesztése esetén kártérítést kell fizetniük.

Azt kellene megérteni, hogy 1. a posta best effort szolgáltatás, 2. előre nem utalunk, 3. a rendőrség leszarná az értéke miatt. Ha bánt a lelkiismeret, utald vissza a pénzt, ha fenyeget, jelentsd fel, egyébként meg szard le.

--

Téged annyiban terhel(hetne) felelősség, hogy nem jártál el körültekintően a küldemény feladásánál.
Akkor lennél teljes mértékben tisztázható, ha bizonyítani tudnád feladóvevénnyel, hogy az ő részére valamit feladtál. Függetlenül attól, hogy a bizonyítási kényszer nem Rajtad van, ha lenne ilyen igazolásod, még a fele-fele sem jönne szóba. Szerintem 1-2 százast az ilyesmi mindig megér...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Picit off.
Úgy három hete csöng a mobilom:
- XY futárszolgálat, hogy vagyok megelégedve velük?
- WTF?
- A ... cég küldött csomagot, nem kaptam meg?
- Nem.
- Na jó, utánanézek és küldöm.

... eltelt egy hét, újabb telefon ...
- XY futárszolgálattól hívom, megkapta-e a küldeményt?
- Nem.
- Utánanézek, küldöm.

Azóta is várom, hogy megérkezzen.
Semmi fontos nem volt benne, nem is vártam, hogy az említett cég bármit küld, de így, hogy egy futárszolgálatnál tűnt el a csomagom... Hát finoman szólva bosszantó.
Postára évek, tán évtizedek óta nem bíznék semmit, volt rossz tapasztalatom velük is.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)