Infografika - Virtualizáció

 ( PtY | 2013. szeptember 16., hétfő - 10:13 )

Már tegnap olvastam ezt itt, és már akkor sem tetszett, erre átvette a HVG anélkül, hogy elolvasta/megnézte volna.

Több bajom is van vele.
Az egyik az, hogy nincs ott, hogy mit, mivel és hogyan számoltak. A 30 munkaállomás 404ezer Ft/hó. OK, elhiszem (tegyük fel), de hogyan jön ki a 13466,6666666666666666666666666666666666666 Ft/gép? Mi van benne és hogyan, milyen arányban?
A virtuális fájlszerver meg az "internetszerver" (ez utóbbi gondolom levelezés/web akar lenni) milyen paraméterekkel rendelkezik? Mert azt elhiszem, hogy a telephelyen van a fájlshare-re 1-2 TB hely, de hogy a felhőben ennyiért ezt tuti nem kapják meg, az száz.

De legjobban az akasztott ki, amikor elmentem az ACE weboldalára, és kíváncsiságból meg akartam nézni, hogy a fenti WEBMAIL linken milyen motor jön be - saját fejlesztés, vagy valami GPL-es megoldás -, ám ehelyett egy önaláírt szervertanúsítványra figyelmeztető ablakot kaptam. Kb. itt tettem le arról, hogy az egész ábrát komolyan lehet venni...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

neked milyen szamok jonnek ki? :-) Amugy roundcube van naluk, es biztos azert tudnak olcsok lenni, mert nem veszodnek vasarolt cert-ekkel :-)

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Nem álltam neki számolni, de pl. vps-ből egy 400GB-s példány már elviszi a beharangozott 42k HUF összeget. És akkor még nem beszéltünk backupról, amit helyben könnyű megvalósítani, de felhőben már annyira nem, és erről pl. egy büdös kukk sincs.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"..de hogy a felhőben ennyiért ezt tuti nem kapják meg, az száz."

Így van. Néztem sok VPS szolgáltatást, de nagyon gyenge. Szerintem saját szervert éri meg használni jelenleg. Ha megnézzük mennyibe kerülne egy VPS szolgáltatónál 4 mag, 16 GB RAM, meg nagy tárhely, töredéke a dedikált 100 MBit-es sávszél szerverteremben beállított cuccal (olyan 17k + áfát fizetek havonta). Sajna nincs igazán elfogadható árú VPS szolgáltatás azok között amiket láttam (több topic is volt mostanában erről sok ajánlattal).

Felhő akkor éri meg, ha nagyobb rendelkezésre állásra van szükséged, és komoly szervertermet üzemeltetsz. Áram/hűtés költségek, redundancia kialakítása, stb. elég komoly költségek. Igazából akkor éri meg nagyon a VPS, ha még nincs szinte semmid, de be akarsz ruházni komoly infrastruktúrára. Akkor ugyanis sokkal kevesebb induló költséggel kell számolnod (kezdve a szerverszoba korrekt megépítésével, tűzvédelem, etc.).
Ha már van egy ilyened, átköltözni felhőbe, hát csöppet szívás, és drága, de nagyon nagy rendszereknél olcsóbb lehet a fenntartása, ha pl. már elég régi a HW, és nem tudod, mikor áll meg a fele a szerverszobának.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Miért üzemeltetnék szerver termet?? :)

Arról beszéltem, hogy fogom a szerverem, beviszem a környék legnagyobb szerver hosting-jába, és így is töredékébe kerül, mintha ugyanezt a konfigot VPS szolgáltatónál akarom megvenni.

Amit aztan magadnak tartasz karban, magadnak oldod meg a backupot, ha elhasal a hardware te veszed ki a sajat magad altal fenntartott tartalek alkatreszek kozul es ucsorogsz bennt hajnali 3-kor hogy berakd a csere alkatreszt. Ha tobb eroforrasra van szukseged, te mesz be a boltba es veszed meg az uj hw-t es rakod be. Illetve ha az ellentetje, pl. nagyon nincs eroforrasra szukseged, akkor fizetheted a X szazezres szerveredet havi 20k hostingal ahelyett hogy egy megfelelo meretu, 3k erteku VPS-t hasznalnal. Valoban, logikus


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Igazad van akkor, ha 3k értékért kapható VPS erőforrásra van szükséged. Amint sokkal többre, máris nem éri meg szerintem. De azért ez nem teljesen szubjektív vélemény, csak számolgattam.

De csak a mondat végét nézted, még hoztam pár érvet a saját szerver ellen. Saját szerver csak akkor éri meg, ha tényleg megvan mindened, vagy lesz@rod, ha egy hetet is állhat a történet


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ha ügyesen csinálod meg, a saját szervered is lehet HA GPL alapon. NAS-t csinálsz DRBD-vel tükrözve 2-t, és két vasat teszel be HA-ba. Igaz, dupla kiadás, de hosszú távon roppant mód megéri, főleg, ha a szabad kapacitásod még el is adod VPS-nek ;)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Pár évente állhat pár órát a saját cuccom. Backup pedig távoli napi mentés van másik szerverre.

Elfogadom amit mondasz, de akkor is nagy az árkülönbség. Most nézegettem (direkt nem írok forrást), de 16 GB RAM meg 4 mag meg 1 TB HDD 100 Mbittel, több mint 150 ezer Ft / hóra jön ki. Azért abból sok mindent tudok csinálni. Ráadásul a VPS-nél a sok üresjáratot és nem használt erőforrást a szolgáltató tudja használni.

Ez helyett veszek magamnak 150 - 300 ezerért egy gépet, beteszem havi 17k-ért dedikált 100 Mbit sávszéllel (nagyobb szolgáltatónál van cuccom, komoly háttér infrastruktúrát adnak redundáns táppal stb), meg betartalékolok pár alkatrészt (vagy az egészet), és ha gond van, akkor cserélem. lehet elmegy 3 évig. Nekem ez így nagy különbség.

HA-val 2 géppel is töredéke.

Így van, az én munkahelyem is ezért megy VPS irányba. Nem éri meg egy rendszergazdát fizetni érte, mert annyi munka nem lenne vele (és nem is egyszerű jót találni), a fejlesztők bár meg tudják csinálni, de fontosabb dolguk is van, a rendelkezésre állás viszont fontos.

merlegelni kell, hogy az igenyeket hogyan lehet gazdasagosan kielegiteni. Ha neked 4 mag + 16 GB kell sok hdd-vel, mert azt kihajtod csontra, akkor nem biztos, hogy jo neked a virtualizacio. De nagyon sok esetben boven jo lehet egy par ezer forintos csomag is. Aztan amire utaltak, hogy hiaba van egy eros vasad, 1 gep nem gep, foleg ha valamilyen sla is kot.

Egy linkedin cikkben szo volt xy fejlesztocegrol, akik amikor elertek egy adott meretet, otthagytak az amazont, mert naluk az jott ki olcsobbra (egy bizonyos meretet elerve - naluk most valami N x 1000 VM van a cikk szerint), ha sajat adatkozpontot csinalnak - tokkal vonoval. Es ugye a host, amin a VM-ek vannak 1 dolog, de a kapcsolodo korites, pl. backup rulez, nelkul aligha lehet huzamosabb ideig meglenni.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

+1
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A vékonykliensben az a legjobb, amikor a 30 embert egyszerre kell kényszerszünetre küldeni néhány napra valami központi hiba miatt :-). Azzal lehet csak igazán sokat spórolni.

Ha mindennek a rossz oldalát nézzük, akkor minden lehet szar. :)
Tudom, a földmunkagép elveheti a zinternetet, és ha nincs 3g térerő, akkor cumi. Ez benne van. :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Igen, ha szarul van megcsinálva :) Van HA is a világon.

HA nem isten ám, sok dolog van, amihez nincs HA-d. Amihez meg van, belefuthatsz egy splitbrainbe.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Arról nem is beszélve, hogy

1) mi a 'szomnak berakni szerverhotelbe azt, amire helyileg van szükség? Múltkor volt egy vitám valakivel, kezdem úgy, hogy "az irodai szerver", erre jön a hülyéneknézés, hogy "mit keres egy szerver az irodában, mert náluk 2x100mib bérelt, stb.". Ja, csak hát nálunk messze nem ilyen jó a net, plusz egy DC+fájlszervert valamint egy alkalmazásszervert, amit helyileg használnak (meg a web huzogat belőle adatot), mi a tökömnek berángatni hostingba?

2) ha valahol nagyon gyér vagy nincs net, akkor aztán marha jó ötlet a vékony kliens.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És akkor ott vannak a termelésirányítást támogató rendszerek, ahol pl. a munkadarabok tervrajzai központilag vannak tárolva, és a munkagépeket onnan programozzák fel. Ha épp nincs net, áll a gyár, és szöknek a milliók ki a kapun...
És igen, lehet backup net, ott, ahol van rá mód. Viszont nem mindenhol van rá mód. Az EDGE kevés ahhoz, hogy elérjük a felhőt... :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Nem kell ahhoz gyar. Ele, ha lassú a számlázás karácsonykor es csak gyűlnek a turelmetlen vevők az ugyfelterben.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mondjuk általános irodai használatra (word, excel, mail, internet) a vékonykliens teljesen jó, helyi szerverrel.