win7 >150 frissítés

Biztos többféle megoldás is van, de én mivel leragadtam a XP -nél most (amikor már a win7 is kifullad) jutottam oda, hogy "tömegesen" kellene win7 -et telepítenem (2-3). Ha a nyers, vagy "előtelepített" verizókkal dolgozom, akkor 2-4 óra míg eljutok odáig, hogy a "windows naprakész".
Ráadásul, amikor azt hiszem, hogy már minden fenn van, még mindig találok frissíteni valót :(
Az XP -hez az unattended telepítőt (SourceForge) használom, nagyon tuti, itt is órákig el van (ha nem sleepstreamelt imaget használok, de legalább nem kell "piszkálni", szépen el van magával, akár több gép is, majdnem egyszerre)
Mi a megoldás a WIN7 esetében?

Most fogok próbálkozni a ghostolással úgy, hogy valahogy még a licencet is át kellene állítanom. Erre sem találtam (még) meg a megoldást :(

Hozzászólások

még nem próbáltam de első pillantásra ígéretes, sysprep minitelepítővel jól megy xp-vel. Illetve ha később domain-be léptetnéd a gépeket mindenképpen kell sysprep.
http://technet.microsoft.com/en-us/windows/preparing-an-image-using-sys…

szerk.:
licensz kulcs nélkül is tudod telepíteni meg frissíteni, szerintem a sysprepnek meg az imagexnek is mennie kell aktiválás nélkül és majd utólag beírod kézzel a licenszkulcsot, ha minden gép oem és külön licenszkulcsa van, ezt nem nagyon tudod megkerülni.

Így van, ha viszonylag egyformák a gépek, akkor egyre kell feltelepíteni licenc nélkül, fel kell tenni a .net meg egyéb marhaságokat amik külön-külön is száz körüli frissítést fognak követelni, majd szaporítani az image-t és aktiválni az egyes gépeken.

A klónozásos mentésre én clonezillát használok, eleddig probléma nélkül.

Illetve - bár sose próbáltam - van olyan, hogy:

slmgr -ipk kulcs
slmgr -ato

Paraméterek nélkül lök egy helpet. Természetesen ehhez elevált prompt kell :D

Régen volt olyan a Win XP-hez, hogy HFSLip, de már nem található. Én ezt használom az XP esetében.
A Win7-hez parancssorból szoktam beintegrálni a frissítéseket.
Elkészítettem egy olyan Wind7 alap telepítőt, amelyben ki van dolgozva a válaszfájl, ld.: csak gépnevet és sorozatszámot kér és a telepítés végén elindít egy FirstLogon.cmd-t.
A válaszfájlban az első indulást be kell állítani, hogy adminként induljon és ne kérjen jelszót.
Az integrálást pedig az alábbi megoldással csinálom:

Van egy fix könyvtárstruktúrám:
A source tartalmazza a telepítő DVD-t, annyi különbséggel, hogy az itt található sources könyvtárban helyeztem el a $OEM$ és az alatta található $$ és $1 könyvtárakat.
A source\sources\$OEM$\$1\temp alól fut az a FirstLogon.cmd, amit a válaszfájl a telepítés végén elindít. Ez felrakja a munkahelyi programokat, a java-t és a többit.
Nekem még szükségből a $OEM$\$1\temp\finalize alatt vannak még olyan Windows frissítések, amiket nem tudtam beintegrálni a telepítő-folyamatba.

A frissítések a főkönyvtárban a WSUS alá vannak betéve, ezeket a http://catalog.update.microsoft.com oldalról szoktam leszedni.
Az integréáció parancsai:

echo --- WIM fájl megnyitása
Dism.exe /Mount-Wim /WimFile:source\sources\install.wim /name:"Windows 7 PROFESSIONAL" /MountDir:WIM
echo --- Frissítések integrálása
Dism.exe /image:WIM /Add-Package /PackagePath:WUS
echo --- Log fájl kiírása
Dism.exe /image:WIM /Get-Packages /Format:table>packages.log
echo -- WIM fájl mentése és lezárása
Dism.exe /Unmount-Wim /MountDir:WIM /commit

Ha ez megvan a WSUS tartalma törölhető.

Ezután készülhet az ISO:

"C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86\oscdimg.exe" -b"source\boot\etfsboot.com" source w7_prepared.iso -j1 -x -o -m

Mindezekhez szükség van a WAIK programra az M$-től.

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

Kb két hete szórakozok ugyanezzel.
Amit találtam, és nagyon jól működik (nem 100%%, de közelíti (*)), az a
Wintoolkit - http://liamcrozier.wordpress.com/
ezzel le lehet tölteni a frissítéseket (+ nyelveket, + még jópár dolgot), majd integrálni a telepítőbe, majd elkészíteni az ISO-t. De
tud olyat is, hogy egy működő Win7-re telepítve összegyűjti + elmenti a gépre letöltött + installált frissítéseket.
Meg még vagy 100 dolgot.
Szerintem érdemes megnézi - és aktívan fejlesztik!
Tud ISO-ból is dolgozni.

Egy dolgot nem tud: SP1-et intergálni, de azt az RT7 Lite tudja (most nemtom az URL-t), azt régen nem fejléesztik, de vanilla W7-re sp1-et rakni jó. Onnantól a fenti.

(*): néhány dolgot nem tökéletesen integrál, így IE10 nem oké, (egyetemi) magyar Win7-re nem tudtam angol nyelvet tenni (németet igen...), de angol campus w7-re a magyar + német felment. Tehát akármennyire csűröm-csavarom, IE9, IE10, .Net (?4/4.5?) az install utánra marad, de akkor is csak ~15 frissítés marad, és nem ~500 :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Amúgy én ott adtam fel, hogy ha alkalmazásokat is telepíteni kell - és általában kell - akkor úgyis jön a frissítéses móka.

Igaz kb. az összes cucc támogatja már a parancssori installálást, de olyan gyorsan változnak a FF, TB, LO, Adobe Flash, víruskereső verziók, hogy kb. másból se állna a napom mint hogy a legfrissebb installereket letöltöm és tesztelem, hogy úgy települnek-e ahogy kell.

Vagy ha régi megy fel, akkor azok úgyis frissülnek, és az megint hetvenhét kattintás.

Sajnos, az Adobe Reader, Flash, Firefox, Java frissítésekre nincs jó megoldásom.
Viszont a többi: Office illetve egy rakat program telepítése, működik "unattended apps only" telepítőjével, az a windows 7 -re is használható opció.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ajánlom a következő oldalt: ninite.com
A jellemzően használt ingyenes programok közül kiválasztod, miket akarsz telepíteni, letöltöd az egy darab exe-t (~250k), elindítod és a következő történik:

- feltelepíti a kijelölt programok friss verzióját
- az operációs rendszer nyelvének megfelelően telepít
- nem telepít reklám/toolbar programokat, ha tartozik a programhoz
- beavatkozás nélkül telepít mindent, ami már megvan és friss, kihagyja
- ha már telepítve van és nem friss, akkor frissíti
- az exe később is felhasználható, akkor ugyanazokat a programokat frissíti, amit előzőleg felrakattál vele
- az exe több gépen is használható, így ugyanazokat telepíti fel mindenhova

(flash nincs)

Eleinor

Hello,

2-3 gépért ne bíbelődj ilyesmivel, hagyd, hogy frissítse magát. Gyorsabb és egyszerűbb - ezen a léptéken.

Üdv,
Marci

Köszönöm a tippeket, ötleteket!
Meglepődtem! Azt hittem ez már rég megoldott dolog, és csak én vagyok ilyen buta, hogy nem ismerem a tuti technológiát. Úgy megszoktam az unattended felszerelésemet, akkor a win7 a mi szempontunkból egy komoly visszalépés. Még az sem világos mivel is lehet imaget készíteni, nincs sleepstream. Ez így kezelhetetlennek tűnik.
Kísérletezni kell, kinek mi jön be ...
Amit meg kell nézni az a win7 saját image készítője - tud hálózatra dolgozni?
A partimage - anno azért nem használtam, mert a Linux -hoz elég vlmi. live és tar.gz - majd kibont és lilo vagy grub. Az ntfs akkor még nem igen működött Linuxon.
Az Acornis Disk Commander -vel sikerült csökkenteni a partíció méretét, (kb. 40G) de aztán kellett az eredeti CD a helyreállításhoz - viszont szó nélkül lefutott és működik :)
A Clonezilla? - régebben már nézegettem (dokumentáció szinten) de úgy tűnt alapvetően a nagyobb sorozatokh klónozására van kitalálva - nekem meg 3-ból csak 2 egyforma (és mi lesz később).
Ez sz'vás, nem gondoltam hogy ennyi időmet elveszi ez a ...

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Három géppel nem éri meg t*kölni. Megcsinálod az első installt, frissíted, aztán partimage vagy dd a többi lemezre. (igen, tudom hogy ez egy csomó óra, frissen él bennem a hétvégi XP telepítés).

Partimage akkor jó ha gyorsan akarsz végezni és van külső lemezed, dd akkor ha egyszerűen ki tudod rántani a lemezeket a másik két gépből.

Az utóbbi 10 évben partimage-et használtam ntfs klónozásra, soha nem volt gond vele.

Én így szoktam: Windows egy gépre fel, rendszerelőkészítő mód (ahol az OOBE a user- és gépnevet kéri Alt+Shift+F3, vagy valami hasonló random kombó), ritkán frissülő progik (Office, víruskergető, stb.) telepít, Windows update-k fel. Amikor minden frissítés fenn van (és többszöri újraindítás és ki és bekapcsolás is ezt állítja :) ), akkor image róla Clonezillával [így eddig a pontig legközelebb azonnal vissza lehet állni]. Gyakran frissülő progik (böngészők, ilyesmik) fel, utána Sysprep (minden indításkor kidob egy ablakot, így az egy ok gomb lesz), aztán mielőtt újraindulna, Clonezilla, és kész a terjeszthető image. Ha később újra lesznek ugyanilyen gépek, akkor a félkész image-t rá az egyikre, azóta megjelent frissítések fel [újraimage], gyakori progik fel, terjeszthető image készítése.

BlackY

Jó. Tehát a klónozandó gépbe bedugod a Clonezilla Live CD -t és úgy bootolsz. Hova/mire mented az imaget?
(A PXE a "szívem csücske", amióta egyszer vettem egy kis Siemens life bookot - valami ős netbook kivitel - és nem volt rajta CD, floppy de még az USB is csak 1.1. Viszont ethernet van és BIOS szinten kezeli a LAN bootot. Tapasztalatom szerint ez a leggyorsabb módszer - néha azért az idő sem mellékes amit bootolással, CD/DVD írogatással töltesz)
Valahol a HUP -on valaki említi (Google dobta ki) a "fogproject" -et. Szintén ígéretes, és támogatja a win7 -et.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Még nem mélyedtem bele. Nincs lehetőség ellenőrizni a kiírt image -t?
(A ghost -al is jártam úgy, hogy amikor vissza akartam tölteni nem tudtam - azóta szigorúan mindig ellenőrzök)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Magával az image-el nem volt gond, újrapróbálva a megfelelő módon ugyanaz az image felment és működött. (Azt hiszem azért váltottam USB és ethernet között, mert valahol volt egy váltás 100 megabit és gigabit között és gondoltam az elérhető leggyorsabbat kéne használni)

BlackY

Beillesztettem a PXE "szerverembe" a clonezilla -t.
Nem tökéletes, nem megy:


ocs_live_extra_param=""keyboard-layouts="" ocs_live_batch/"no" locales="" vga788

beállítások, de ez a kisebbik gond (még elírás is lehet benne bőven).
Viszont nem tudom a samba megosztás a menüjéből beindítani, shell -ből, ugyanazzal a szintaktikával működik:


mount -t cifs "//172.16.3.252/tovis/HDD" /home/partimage -o user="tovis"

Mondjuk ha shellből a másik konzollal beállítom talán működni fog ...

Még valami, gondolom nem a "dd" verziót használod? - az egy örökké valóság lenne a legminimálisabb diszkel is :(

SZERK:
Mind a három architektúrát sikerült beállítani a PXE (I686-PAE, AMD64 és I486) - úgy tűnik, a leggyorsabb (ami a betöltést illeti) az I486?
/proc/cpuinfo Intel Core 2 Duo CPU T770
A billentyűzet beállítás sikerült, de a locale nem.
A samba megosztás a "gui" -ból nem, de a shellből megy - ez van.
Ha végez az image készítéssel/ellenörzéssel - bzip2 - akkor kipróbálhatom a "helyreállítást" :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Hallgattam az okos szóra!
Azaz fogtam az egyik notebookot és szépen, regisztráció nélkül feltelepítettem a win7 -et, lefrissítettem mindent amit talált, majd készítettem helyreállító lemezt és "képet" - nem is olyan vészes 2+1 DVD.
Jó.
Fogtam a másik, azonos típusú notebookot, lemostam a feltelepített rendszert (nem kell sajnálni, amúgy sem volt tökéletes). Szépen bebootolt a rendszer helyreállító rendszer. Kérte a rendszer képet - bedugtam, teker, teker ... nem talál helyreállító képet :( Az anyag ott van, de gondolom valami alapján eldöntötte, hogy az nem jó, nem ennek a gépnek a helyreállító képe :(
Mit hagytam ki, mit csináltam rosszul? Hogy lehet ezt feltelepíteni?

A dolog pikantériájához tartozik(?), hogy a helyreállító lemez, simán beajánlja, hogy hálózatról vegyem a helyreállító képet, viszont amikor előállítottam (net use h: - beépítve előtte a rendszerbe egy samba megosztást) azt nem látta, nem engedte használni. Nem értem :(

MÁS: most hogy többször is telepítettem win7 -et azt látom, hogy hol be kell jelentkezni (felhasználó/jelszó) hol meg nem!? Nem látom hogy mitől van ez a különbség.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.