AMD APU + Linux

Fórumok

Sziasztok,

Mi a véleményetek az AMD APU chipekről? Milyen a linux támogatottsága? Konkrétan ez lenne a konfig:

AMD A10 6700 CPU
Gigabyte GA-F2A85X-UP4 alaplap
Geil Evo Corsa 2x4GB DDR3 2400MHz GOC38GB2400C11BDC memória
Kingston 120GB SKC300S37A/120G SSD meghajtó

És Arch linux lenne a distro.

Üdv,

Zoli

Hozzászólások

Ez engem is érdekelne én is hasonló konfigban gondolkodom.

Kiválóan fog menni. Nálam egy A8-5500-as megy Gigabyte F2A75M-HD2 lapban 2x4GB 1866-os memóval, második PC és filmnézős gép célból. Arra készülj fel, hogy az AMD driver kicsit visszaveheti a képméretet (igen, Windows alatt is megteszi), ha HDMI-s TV-re kötöd, de a TV-n levő nagyítás opciókkal javítható. Az SSD-nél figyelj, hogy discard opcióval mountold az fs-t.

A memória tekintetében nézd meg a lap és a cpu kompatibilitási listáját, mert mert OC-s memónál lehetnek problémák. A procinál készülj fel, hogy a gyári hűtő nem lesz egy csoda és ha abszolút halkat akarsz, akkor pár ezrest érdemes áldozni egy jobb hűtőre. Nekem a gyárival megy és egyelőre nincs bajom a hangjával.

Pláne, meg +1.

Ezzel együtt egy desktop PC-n nem hiszem, hogy a napi néhány GB átlagos írásnál több kijön normál felhasználás mellett. Még azzal is soksok évet kibír egy SSD. Van egy 128G-s Samsung 830-asom bő egy évnyi üzemórával, olyan másfél éve lehet meg, és a smart-os wear leveling count értéke 76-nál jár. Ez 100-ról megy lefelé 0-ra, szóval ha nem figyelek rá oda, akkor is még bő 2 évnyi folyamatos üzemet bírnia kell.

Egyáltalán nem rövid. Egy otthoni PC-nél, ahol mondjuk napi 6-8 óra az átlagos üzemidő, ott szerinted a további 2 évnyi folyamatos üzem mennyire jön ki? Esetemben már másfél éve megy ez az SSD, de elég keveset van kikapcsolva a gép. Ez ráadásul a legrosszabb eset, amivel számolni lehet.

Itt van anandtech-ék elég részletes tesztje az ügyben: http://www.anandtech.com/show/6459/samsung-ssd-840-testing-the-enduranc…

Napi 10G átlagos írás mellett 35 évet adnak egy MLC-s 3k írási ciklusos NAND-al szerelt 128G-s SSD-nek. Ugyanez TLC-vel 11,7 év. A napi 10G átlagos írás pedig szerintem egy normál felhasználású desktopon soknak számít.

Igaz, hogy nem Arch-on, hanem mindig 12.04.2-es verziójú Ubuntu Linuxszal használtam a gépet játékra, de a tapasztalataim jók:

Egy AMD A8–3870K APU-val legnagyobb részletességen (mindent jó minőségűre és „magasra” beállítva) futottak a játékok 1024⨯768-as felbontáson. WINE segítségével (PlayONLinuxszal megtámogatva) majdnem natív környezethez hasonlító játékélményt nyújtott a rendszer.

Mindig az ajánlott fglrx-binárist raktam fel.

Tipp: Ha nem elég a teljesítmény, akkor rakj a gépbe egy HD 6670-es videokártyát még, hogy Dual Graphics módban tudd azt használni.
______________________
this comment is cc by-nc 2.5