Windows 7 32-bit 6GB RAM

Sziasztok!

A következő problémára keresem a megoldást: 32-bites Windows alatt kellene működésre bírnom 6GB RAM-ot. Tudom, hogy van rá megoldás, de nem találom. Nem gond, ha valami gány hack, csak menjen. (nincs lehetőségem újratelepíteni)

Köszi előre is.

Üdv, Tasi

Hozzászólások

PAE-vel lehet próbálkozni, de alaplapi támogatás is kell hozzá. én még windowst nem láttam 3,5G-nál több memóriával...

de ha össze is jön, az egyes alkalmazások továbbra is legfeljebb 4GB memóriát allokálhatnak, mert az alkalmazások címtere 32 bites marad.

Tudomásom szerint max arra lehet módod (gány hackel), hogy lássa a memóriát, de kezelni jó eséllyel nem fogja, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem fér bele a 2^32 (32 bit)-be.

Sőt átfogalmazva a dolgot, gyakorlatilag a rendszer pontosan tudja mennyi a fizikai memória (CPU-Z is írja), csak nem tudja megcímezni.

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Mivel nem olvastad el a feljebb belinkelt cikkeket, ideírom összefoglalva: 32 bites Windowson egy alkalmazás (1 process pontosabban) maximum 2 GB memóriát kaphat. Ezt bizonyos trükkökkel fel lehet emelni 3 GB-ra.
Mellesleg ha nem limitálná, akkor sem lehetne 4 GB-nál több, mivel 32 bites címzésnél pontosan 4GB-ot lehet megcímezni, többet nem. Ez architektúrális korlát, nem lehet kikerülni.
Sőt, még tovább megyek: hiába használsz 64 bites Windózt, ha az alkalmazás 32 bites, ugyanolyan korlátozásai lesznek, mintha 32 bites oprendszeren futna.

Azaz: mi az a búbánatos alkalmazás, ami ennyi RAM-ot használ? Valóban használna többet? Van 64 bites verziója egyáltalán? Különben hiába pöcsölsz PAE-vel, vagy bármi mással.

Én ezt értem, csak azt nem, miért nekem írtad.:)

Ennyi ram-ot simán elhasznál egy photoshop, egy videószerkesztő, egy 3d rajzoló. egy szerver oldali java alkalmazás (fejleszteni ugye nem szerveren szokunk), vagy egy adatbáziskezelő (na jó, ez így elég extrém példa volt). Nyilvánvalóan jó lenne tudni, hogy a kérdező pontosan mit is szeretne.

Ha egy 32-bites alkalmazásnak kevés a 4GB akkor azon szerintem már a swappelés sem segít. Ennyi memóriát enged megcímezni neki a rendszer, nem tud több memóriához hozzáférni. Ha ez kevés akkor alkalmazás szintjén meg kell oldani, hogy egy vagy több alkalmazás által megnyitott fájlba kiírja az adatok egy részét de ez nem swappelés amit a windows csinál. Szerintem.
Ha más alkalmazások elfogyasztják a memóriát és ezért kényszerül swappelésre a 32-bites alkalmazás az más.
Képszerkesztő, videóvágó és animációs alkalmazásokat leszámítva amiknek semennyi ram sem elég a desktop alkalmazások többségének elég 4GB sőt még 2GB memória is.

Az eredeti kérés az volt, hogy a 6GByte memóriát kezelni tudja az operációs rendszer. PAE segítségével tudja (címezni is). (Kis trükkel talán még az intel videodriver sem fagyasztja le)
Egy-egy processz nyilván 32 bitnyi memóriát (illetve leginkább annyit sem) tud megcímezni, de azért ehhez kapcsolódva ajánlanám még ezt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Address_Windowing_Extensions

Játék PC-nek a 32-bites vagy a 64-bites Windows 7 jobb?

Ugyanúgy működne, mint minden, ami a WoW64 felett megy, csak az ősrégi kód 64 bites compilerrel forgatva bugzott, az MS meg nem akarta úgy kiadni a 64 bites rendszert, hogy van benne 32 bites alkalmazás. És akkor már a 32 bitesből is kivették, AFAIK.

Szerk.: http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2012/12/18/10378851.aspx

BlackY