Levelezőkliens desktopra

Számomra teljesen hitetetlen, hogy nincsen egy rendes, minden igényt kielégítő levelezőkliens desktopra....

Thunderbirdet használtam nagyon sokáig, de egyszerűen olyan félelmetesen lassú lett (a lightning mondjuk mindig is egy vicc volt...), hogy meguntam, és alternatívákat kezdtem próbálgatni. Egyszerűen minden lassú volt. A levelek letöltése, a keresés, a naptár/feladat szinkronizálás... A naptár sync néha 20-30 percig tekerte a diszket a laptopban, de megállás nélkül (a desktopon raid5-be "annyira" nem vészes, ott csak 15 perc kb.)... Mi a fenét csinál? Aztán gondoltam veszek alá egy SSD-t had örüljön, de nem hiszitek el, a helyzet semmit se változott, az SSD-t is képes volt 20 percig úgy tekerni, hogy a HDD led ki nem aludt egy pillanatra sem, mindezt persze őrületes cpu terheléssel, és ugye közben semmit nem tudsz csinálni.. Na szóval nem ragozom, elég volt ebből a javascriptes bohóckodásból.

Első körben, mivel KDE-t használok, megpróbáltam a KMail-t. Az első tapasztalat végtelenül pozitív, azon gondolkoztam miért is nem léptem meg hamarabb a váltást. Minden megy, minden gyors mint a villám, a végletekig testreszabható minden szempontból, konkrétan az első 1-2 órában elveszel a beállításokban; annyit tud mint a thunderbird 10-15 kiegészítővel, az egyetlen dolog ami hiányzott, hogy nem lehet a kmailbe "oldalsávként" betenni a naptárat a következő események listájával pl. jobb oldalra. A boldogság egészen másnap reggelig tartott, ugyanis nem töltött le leveleket, és nem jöttek a naptárból az emlékeztetők se (se ablak, se hang, se a kde értesítésnél semmi). Hiába indítottam újra mindent, akkor sem. Kis guglizás után azonnal megtaláltam, a problémával persze nem vagyok egyedül. "Hálistennek" az akonadi alrendszert használja a levelek letöltéséhez, amik így beragadnak szundinál meg hibernálásnál, szóval annyi hogy ki kell killezni minden akonadi processzt, majd elindítani a kmailt... 'nyád. Tök jó ez a kmail, csak egy lényegi funkció nem működik.

Aztán mondogatták az evolutiont. Beállítottam, jelenleg ezt használom. Kérdés nélkül ez a legjobb a három közül, de nem fenékig tejfel. A naptárat kb. 5 másodperc alatt leszinkronizálta, megy hibernálás után is, jönnek az emlékeztetők is. Viszont nem teljesen testreszabható, illetve ebből is hiányzik pár dolog. Nem bírtam még működésre bírni az üzenetszűrőt. Továbbá egy szűrőlista van, nem pedig fiókonként állítható. Itt sem lehet olyan elrendezést választani, hogy levelek mellett mutassa a naptárat a következő feladatokkal. A felugró ablakot az emlékeztetőkkel ha bezárom, akkor úgy veszi, hogy OK, nem pedig szundi, tehát nem fogja újra feldobni. Nem találtam arra se beállítást, hogy html üzenetekben a képek betöltése csak ha én szeretném. Beállításoknál lehet kapcsolni, vagy betölti, vagy nem. Azt se lehet kikapcsolni, hogy alapértelmezetten egy új mappánál vagy email fióknál ne a csoportosítás szerinti legyen az alapértelmezett. És még sok kis apróság...

Elgondolkoztam, hogy simán adnék egy kisebb összeget egy olyan projektre, ami valami jó, testreszabható és nem dög lassú, lehetőleg multiplatformos levelezőkliens megírását és karbantartását vállalná... De sajnos ez nem menő kategória mostanában. Pedig szerintem mehetne akár kickstarterre is.

Hozzászólások

Én tervezem valamikor, hogy megtanulom az Eclipse RCP-t, és elkezdek benne egy open-source, platformfüggetlen levelezőklienst. Nekem is hasonló a tapasztalatom a létezőkkel, mint neked, siralmasnak tartom a jelenlegi megoldásokat. (újabb Evolution pl. nincs windózra, a régi meg nem tud exchange owa sync-et).
Jó lenne pár embert összeszedni, mert egyedül sok egy ilyet megcsinálni.

Sz*rból nem lehet várat építeni, ez a javascriptben írjunk mindent nekem egyáltalán nem tetszik...
A firefoxszal is hasonló tapasztalatom van monstanában...

Ezzel persze nem azt mondom, hogy teljesen nulláról fejlesszenek le valamit, de akkor egy olyan alapot válasszanak, amibe van potenciál, ez lehet akár az akonadi rettenet alrendszer rendbetétele/újraírása/lecserélése, vagy akár az evolution továbbfejlesztése is.
--
The Community ENTerprise Operating System

Egyik sem olyan technológiával készül, amihez szívesen hozzányúlnék (C, Corba, JavaScript+XUL). Ráadásul az Eclipse RCP keretrendszer elég sok infrastruktúrális dolgot megold, és amúgy is meg szeretném tanulni. A számomra hőn áhított platformfüggetlenség is könnyebben összejön vele. Jobban szeretem a Java-t. Ha meg valaki szerint Java-ban csak memóriazabáló és lassú szoftvereket lehet írni, egyrészt téved, másrészt meg nem kötelező.

Eléggé nagy dög, az igaz, de nem vészes. Nem én akarom a világ legkisebb erőforrású levelezőprogramját megírni (arra ott a Sylpheed például).
Sajnos kevés hasonló framework-öt ismerek, egy fejlesztőeszköz által is használt fw meg legalább kellően kiforrott. A Netbeans-é jó lenne, csak a Netbeans-t nem szeretem, az IntelliJ platformját nem ismerem, az Eclipse RCP-t már nézegettem.
Ha van jó ötleted, ne tartsd magadban :)

Ha lassú lesz, az nem az Eclipse RCP miatt lesz, maga az Eclise IDE is nagy dög, de egyébként nem olyan lassú. Persze a GEdit gyorsabb, de másra való egy Ferrari és egy Scania.
Amúgy elsősorban nem a legjobb teljesítményre pályázom (mint írtam is korábban), nem kell villámgyors, elég ha nem lassú. A fejleszthetőségen van a hangsúly, hogy minél több féle szerverrel tudjon megbízhatóan kapcsolatot tartani, illetve kellően testreszabható legyen.

Persze szép álom, csak mostanában nagyon kevés a szabadidőm ilyesmire, de nem is egyedül szeretném csinálni. Ha lesz valami használható alap, kirakom GitHub-ra vagy valahová.

A néhány GB-os mailbox kezelés nem azon múlik, hogy milyen keretrendszerben van az alkalmazás, hanem hogy mennyire jó lokális adatbázist használ, illetve a művetelekből mennyit tud a szerveren végrehajtani.
Okos szervezéssel marha nagy adattömegek is jól kezelhetőek, lásd Sylpheed. Annak nem okoz gondot a sok tízezer levél, de nem azért, mert C-ben írták, hanem mert a fejlesztője jól csinálta.
Mellesleg a Scania is tudna gyorsan menni, csak nem engedik neki :)

Az Evolution-nal az a problema, hogy nagyon otthon kell lenned a GNOME API-ban, hogy hozzanyulj. Raadasul most a GNOME 3 miatt egy csomo minden valtozott/valtozik, es nem biztos, hogy jo otlet mozgo celpontra lovoldozni.

A Thunderbirdnel az alapokkal vannak problemak, pont ugyanazoktol a problemaktol szenved, mint a Firefox, memoria meg egyeb tereken. Raadasul a XUL+JS-t sosem nevezte senki a legeroforrastakarekosabb rendszer cimere.

A KMailnel en is az Akonadi-t latom minden gonosz forrasanak. Nagyon elhibazott dontes volt ettol fuggove tenni a teljes PIM alrendszert. Egyszeruen azt erzem, hogy az Akonadit nem teszteli senki, csak kitoljak a kovetkezo verziot, ha nem jo, akkor c'est la vie, majd a kovetkezo verzio.

Amugy KMailnel en a Kontact-ot szerettem nagyon, ez integralja a KMail/KOrganizer/KAddressbook feluleteket egy darab, az Outlook 2000-re feltunoen hajazo rendszerbe.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Bármilyen környezetre akarnak fejleszteni, érteni kell hozzá. Persze, lehet motfios környezetre is, de nem biztos hogy van értelme. Ha mature multiplatform kell akkor nekem csak a qt jut az eszembe (a javát fel se merem hozni), nem tudom van-e más. És persze ahhoz is (mármint a qt-hez) is érteni kell. Nem kicsit.

Nekem a FF és a TB is kocog szépen, a TB 2-3 mélbox (cca. 10 év levelezésével) plusz google calendar (ott is van 3-4 belerakva) a laptopon is, 2G rammal. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez manapság erőgép lenne, és arról se, hogy ha egy ilyesmi gépen minősíthetetlenül lassú, akkor az kizárólag a TB/FF hibája.

Ha KMalinak csak az Akonadi a baja, akkor itt megoldás, arra kell ráugrani, kipofozni és mindenki végtelenül boldog lesz :)

Az Akonadinak mar az otlete is egy elbokott dolog, az, hogy egy userspace program embedded mysql szervert futtasson, az szerintem irrealis. Foleg annak tudataban, hogy letezik SQLite is, meg letezik kettonna embeddable adatbazis cucc is, sokkal kisebb memory footprinttel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Subscrible, támogatom az ötletet.

Sajnos olyat még nem találtam, ami a Windows Live Mail színvonalát hozná. :-(

Akkor nem egy Windows Live Mailről beszélünk! Mert ami a Live Essentials(?) -ban volt, az egy szép(?) színes-szagos, cserébe tohonya, lassú és körülményesen használható "izé" -ként él emlékeimben, aminek hála még az Outlook Expresst is sírva könyörögtem (volna...) vissza.

Esetleg postbox, de azt csak oprendszerekre gyártják :)

TB verzió 2.0.0.24 (20100228) nálam bevált. Nincs benne még ez a chates és egyéb újítás. 4-5 fikókot kezel, IMAP pár ezer levéllel és pop3 sok mappával, 10.000+ levéllel. Teljesen jól megy. Mindössze egy hátrányt tudnék említeni: a weboldalas html hírlevelek lassan állnak össze és ilyenkor megtorpan kicsit a TB. A régi verziónak tudom be, de ritkán kapok ilyeneket így nem zavar.
Keresés, levelek betöltése, mappa váltás abszolút jól megy, pedig 320GB-s HDD-n és egy amd64 X2 3800+ -os gépről megy, ami legalább 5 éves.

Én Evolutiont használok. Szűrők nekem mennek szépen, teszik a dolgukat. A több fiókosat most hirtelen nem tudom, tényleg nincs-e, de a képeket például nekem alapból nem tölti be, csak ha mondom neki.
Emlékeztető popup-nál van külön gomb a szundira, egyéb lehetőségeket meglesem este.
Nálam mintha lett volna olyan lehetőség, hogy jobb oldalon legyen feladatlistra, szintén este meglesem.
Milyen verziójú a kliensed és milyen distro alatt használod?
Egyszóval: este :)

Képek:
Beállítások -> HTML üzenetek -> Soha ne töltse le a képeket a hálózatról
Nekem ez van belőve és tényleg nem tölti be csak akkor, ha én kifejezetten kérem Nézet menüből kiindulva.

Jobb oldali panel emlékezetem nem volt jó, ez tényleg nincs.
Szűrőlista egy van, de alapvetően jól konfigurálható, nálam futkározik 2 fiókra úgy 20 szűrő, eddig nem volt gondom vele.
Szundinál a sima X-elés nem jó, erre nincs más alternatíva, mint ugyanazon panelen szundit nyomni.

Verzió: 3.8.3
Distro: Fedora 19

Nem tudom, milyen bonyolultságú szűrőid vannak, nálam kb. olyanok, hogy ha Feladó tartalmazza ezt vagy ezt, akkor tegye át a xy mappába. Nem csináltam vele semmi mást, csak belőttem ezt és teszi a dolgát.
Hogyan állítod be és miket?
Mi a verziója az általad használt kliensnek?
Illetve IMAP-ot használsz?
"If you want your filters to apply automatically and you are using an IMAP account, make sure you have enabled "Apply filters to new messages in INBOX on this server" under "Edit | Preferences | Email Accounts | Edit | Receiving Options | Options".

Claws mail? Egy darabig hasznaltam, rengeteg tulajdonsaga szimpatikus, sajat igenyeimnek megfelelt. Ami nem tetszett, hogy az rss olvaso dog lassu es hianyzott egy jol integralt naptar.

--
Sent from my Ericsson SH888

Fordítva, a Kontact egy modulja a KOrganizer.

"KOrganizer is the calendar and scheduling component of Kontact, the integrated personal information manager from KDE." http://userbase.kde.org/KOrganizer

BlackY
Szerk.: Amúgy ez csak egy rejtett subscribe volt, csak nem szeretek +1/sub/subscribe-al feliratkozni :)

Nekem az a bajom a temaval, hogy szemethalmaz protokollok felett kell mukodni. Annak orulnek, ha valaki legalabb a lokalis szerver es a kliens koze alkotna egy kevesbe eszement protokollt.

az IMAP jó lenne, ha naptár, névjegy és hasonlók is lennének benne (amúgy lehetne, csak egyik kliens sem támogatja), illetve másik szívfájdalmam a levélküldés. Mégis mi a rákfenéért kell mellé SMTP? Egy csomó levelezőkliens támogatja (postázandó levelek feltöltése egy IMAP folder-be, aztán a szerver majd elküldi), csak szerverrel nem sokkal találoztam, ahol ez be van állítva. Bezzeg fos SMTP meg van. ááááááááá

OK, naptár+névhegy tényleg lehetne. De az SMTP-vel szerintem nincs baj.

Nem jó túl összetett protokollokat sem csinálni... :) Ezek egyszerűségükben a nagyszerűek. Nem azt mondom, hogy nem lehetne modernizálni rajta (főleg az SMTP-n), de egy rakás plusz funkciót belerakni meg ráterhelni már nem.
--
The Community ENTerprise Operating System

Az SMTP egy kozos nevezo a POP3 es a IMAP kozott. En is tamogatom a ket dolog kulonvalasztasat, mert egyaltalan meg az sem biztos, hogy ezeknek kozenek kell lennie egymashoz. A levelkuldes kiindulopontja az, hogy te valami random helyre kuldesz levelet, es az veletlen, hogy a cimzett egy szerveren van veled.

A postan se adjak vissza neked a levelet, ha a szomszedodnak kuldesz egyet. Bar hulyenek fognak nezni, szolgaltatas szempontbol atveszik, es kezbesiitk.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Pontosan ez az oka a spam-ok irdatlan mennyiségének. Bármilyen feladóval bármilyen host-ról küldhetsz bármit. Nem a csigapostát kellett volna modellezni anno, illetve marhára le kellett volna erről szokni az idők során... csak hát az ideiglenes megoldások meg szoktak maradni.

Tudom, most már sok SMTP szerver utánanéz, hogy a feladó stimmel-e, de sajnos ez még mindig csak ajánlás, és nem kötelező érvényű.

A POP3 meg ugyanúgy rossz. Nincs struktúrálási lehetőség, törlődnek a levelek a szerverről, stb. Nagyon régóta úgy vagyok vele, hogy a levelező szerver az tényleg szerver legyen, ne csak egy relay a szerverek és a júzer között.

Sajnos az S-MIME és alternatívái sincsenek kellő mértékben elterjedve, pedig nagyon jó lenne. Ha kötelező lenne, igencsak csökkenne a spam-ok száma.

Egyertelmu, hogy a helyes megoldas a mutt.
Okos, ugyes, testreszabhato, hasznalhato, jo.
Mas kerdes, hogy terminalban fut, de igazabol nem tudom, hogy mi a kulonbseg egy xterm/konsole/gnome-terminal meg egy desktop app kozott.

lol :)
amugy en is terminalos levelezot hasznalok (sajat fejlesztest), meg csak nem is szines, de fel perc alatt leindexel 80.000 levelet, tomitett sajat db-be es kb 1mbyte memoriaval elvan.
(kevesebbel is menne de akkor az indexeles lassabb, a kisebb hash-tablak miatt)

amirol lemaradok, azok a szines-szagos-kepes spam-hirlevelek. nem hianyoznak.

A'rpi

lehet nyilt is, de eleg gany a code, es support nem jar hozza :)
anno dos-ra pascal+asm volt az elso verzio, abbol irtam at irix-re c-be (egy 4mb ramos sgi szerveren kellett futattnom az admin haragjatol tartva :)), ez volt kb az elso c programom. mondjuk az meg 15 eve volt, azota fejlesztgettem de maradtak meg benne pascalos atiratok :)

majd 1x alneven kiadom :)

A'rpi

Valószínűleg nem megoldás a problémádra, de hátha másnak jól jöhet: Sylpheed. C-ben írták, kicsi, gyors.

Sajnos tenyleg nincs egyetlen normalis sem. En az aknoadis szarssag miatt sok ev szenvedes utan valtottam Kontactrol Thunderbirdre, ugy hogy kb. az osszes letezo alternativat kirpobaltam. Elkeserito. A Thunderbird is hat khmmm eleg szar, de talan mind kozul a legkevesbe. Csak hogy nehany alapveto dolgot emlitsek, amik nem mentek amikor utljara teszteltem oket:
- nem kezeli a maildir formatumot, szoval kifejezetten szopas volt a migracio KMailrol
- nem kepes lokalis mailboxot normalisan kezelni (egy ideje nem tolti le a levelekt)
- a plain text levelbol kimasolt szovegbe mindenfele szemtkarakterekt rak
- nem lehet egyszerre tobb email cimeket bemasolni a cimzettekhez

Szoval csatlakozom a topic nyitohoz. Hajlando lennek fizetni egy jo kliensert.

Hát az evolution is egy nagy f*s, ezek az üzenetszűrők nem működnek akárhogy próbáltam állítani, egyszerűen össze-vissza pakolja a leveleket.
Illetve tegnap elcrashelt vagy kétszer egymás után, azóta ez sem mutatja a emlékeztetőket.
[szerk] Bah, ennek is be voltak halva a processzei... Kmail módszer: kill -9 mindenre ami ps aux | grep evolution, majd restart.

Sírva könyörgök egy rendes levelezőprogramért...
--
The Community ENTerprise Operating System

Ahelyett, hogy picsogsz, válaszold már meg azokat a kérdéseket, amiket már vagy kétszer feltettem.

"Hogyan állítod be és miket?
Mi a verziója az általad használt kliensnek?"
"Milyen distro alatt használod?"

Rajtad kívül kb. kismillió ember használja, nálunk minden gépen ez fut. Simán lehet, hogy valami nincs rendesen felvéve.

szerk.: akár egy screenshotot is lőhetsz, kitakarva a szenzitív infókat.

- Vagy 7 IMAP fiók van
- Caldav naptárak, zindussal címjegyzék szinkronizálás gmailbe
- Az aktuális legújabb verzió a Thunderbird.
- A rendszer változatos, volt suse, centos, most fedora.

Az a baj az egésszel, hogy alapvetően koncepcionálisan rossz. Pl. szálakat nem ismeri, ha a lightning synceli a naptárat, akkor semmit nem tudsz csinálni, még az UI is megfagy.

Mindemellett azt kell mondjam, még mindig a thunderbird a legnormálisabb (vakok közt félszemű a császár), ennek "csak" annyi a baja, hogy mocskosul belassul néha.

Miről szeretnél screenshotot?
--
The Community ENTerprise Operating System

Próbáld meg úgy definiálni, hogy ha a feladó "tartalmazza" ezt "linkedin.com", akkor tegye oda.
Nálam így vannak felépítve. Nincs kizárva, hogy a végződés szabály a @ jelet nem szereti. És figyelni kell arra is (rendre belefutok), hogy ha egy szabályon belül több paramétert veszel fel, akkor a legördülőben át kell billenteni az "ezek bármelyikére illeszkedik"-re.
F18-ban is így ment, nemrég frissítettem 19-re, van még gépünk F16-al is, azon is így futnak.

A beállítások közt van egy olyan, hogy szűrők alkalmazása a beérkezett mappára. Most nem olyan gép előtt ülök, amin linux lenne, így nem tudom a pontos helyét megmondani ennek a "pipának". Ezt lesd meg.
A másik, amit lehetne tenni, hogy törlöd az összes szűrőt (nagy veszteség nem én, úgy sem megy most), és generáltatsz egy egyszerűt az evolutionnel. Az adott beérkezett üzenetet ha megnyitod, akkor a feladó mailcímére jobb klikk, ott lesz egy olyasmi, hogy szűrő készítése feladóra. Csináltasd meg vele így, mappát jelöld ki neki, s próbáld meg, mit tesz vele.