Samba ékezet gondok

 ( gkaroly | 2013. június 8., szombat - 10:20 )

Mivel T-izé olyan modemet adott, amiben van USB is, ezért úgy döntöttem, csinálok belőle egy "NAS"-t. Na jó, ez így nyilván sarkított megnevezés, de a lényeg végül is ugyanaz: n+1 gépről elérni belső hálón ugyanazokat a fájlokat.

A ZTE tud Samba-t (meg FTP-t, de az nem játszik). Tehát Samba. külső HDD-t leformáztam NTFS-re, 1 partícióval, routerre rádugtam, voálá, 192.168.1.254 IP beírása után máris bejött az usb_1_1 nevű könyvtár. Ez maga a HDD tartalma. Aha, csakhogy az ékezetekkel nem boldogul. Konkrétan hablaty van az ékezetek helyén (még csak nem is kérdőjelek)... Windows 7 és Debian Linux alól is.

Ékezet nélkül nincs gond, csak ez így gáz 2013-ban...
Amúgy fura, hogy még az 1 MB/s-ot sem éri el a másolás, pedig lokálban simán ír 8-10 MB/s-al is...

Szívesen olvasnék a Sambáról többet is, kerestem, találtam is magyar nyelvű doksikat is, csakhogy elavultak: Win 95 korszak...

Ml lehet gond? Felejtsem el az ékezeteket a ZTE Sambája alatt, vagy az egész Sambát felejtsem el?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Mivel T-izé olyan modemet adott" - milyet? Típusszám vagy bármi, hogy guglizni lehessen?

"Konkrétan hablaty" - bocsesz, a "hablaty" az egyáltalán nem "konkrét". Copy-paste, vagy screenshot, az volna konkrét.

Szerintem kevered az SMB-t és a Sambát, de az is lehet hogy én tippelek rosszul. Az SMB egy hálózati protokoll, mint az FTP. A Samba egy konkrét kliens és szerver implementáció Unix operációs rendszerekre, mint ahogy például a ProFTPD az egy szerver, a Midnight Commander pedig egy kliens. Ha a ZTE modem Sambát tud, akkor ezek szerint valami Unix (például Linux) kernel fut rajta, szükséges rengeteg library telepítve, és ezek fölött egész konkrétan a Samba nevű szoftver fut? Nem lehet, hogy inkább SMB-t tud a modem (tehát nem Sambával, hanem valami saját megoldással szolgálja ki a fájlokat)?

A T-izé modem: ZTE ZXV10 H201L

Van benne Samba server: Application->Samba Service: Enable Samba Server pipa be.

Ekkor smb protokollon keresztül elérhető a HDD tartalma, de ékezetes fájlokat nem is tudok másolni. Screenshot: https://www.dropbox.com/s/r60l9l0z92nxtxm/samba.png

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Az ékezet hibára nem hiszem, hogy találsz megoldást, gondolom nem nagyon lehet állítani semmit rajta.
A sebességre meg megoldás lehet, hogy ntfs helyett pl. ext4-et használsz, ha natívan támogatja a modem.

Oké, de a Win XP/7 nem kezeli natívan az ext* fájlrendszereket, vagy ez most nem lényeg? Bocsi a láma kérdésért.

Csak azért kérdezem, mert 2 Linuxos, 1 Win XP és 1 Win 7 gép, valamint 3 Androidos teló között kéne megosztanom a winyót.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

tökmindegy mire van formázva, smb-én keresztül látni fogja mindenki.

Csodálkoznék ha a ZTE cucc felismerné az extakárhány fájlrendszert :)

Ja igen, ez kimaradt, pedig fontos feltétel :D

Hmmm, akkor lehet hogy mégis Linux fut rajta Samba szerverrel? (És akkor az sem kizárt hogy az extX fájlrendszert is felismeri a pendrive-on.)

Félő hogy a megfelelő konfig opció ami helyrebillentene mindent (vagy samba config, vagy iocharset a pendrive mountolásánál) el van rejtve annyira hogy nem férsz hozzá a routeren. Vagy van esetleg olyan opció hogy dob neked egy root shellt, közvetlen hozzáférsz a fájlrendszerhez, és úgy állítod át ahogy nem szégyelled? :)

A pendrive tartalmát milyen rendszeren írtad rá? Ha Windows akkor oké, ha Linux akkor ott a mountoláskor is elcsúszhatott esetleg.

És az a progi (screenshot) amiben nézed, az Windows vagy Linux? Ismét, ha Windows, akkor biztos nem ott van a hiba; ha Linux, akkor lehet ott is.

A probléma gyökere az hogy a Windows és a Linux szemantikusan másképp kezeli a fájlrendszerben a kódolásokat; a Windows fájlrendszerek és az SMB protokoll szerint a fájlnevek azok betűk (Unicode értékek) egymásutánjai, míg a Linux filozófiája szerint a fájlnév puszta bytesorozat melyeknek az alkalmazások adnak szemantikát (alakítják emberi betűkké). Ez azon kevés helyek egyike, ahol határozott véleményem szerint a Windows csinálja jól és a Unixok rosszul. Linuxban valahányszor windowsos fájlrendszerrel kerülsz kapcsolatba [a te esetedben: 1. a fájlok pendrive-ra másolása (nem tudom hogy ezt Win vagy Lin alól végzed; ha Lin akkor mount iocharset=...), 2. a ZTE routerben a pendrive-ról visszaolvasás (úgy sejtjük hogy ez Linux alapú, ez esetben a mountolás iocharset paramétere számít), 3. a ZTE Samba szervere által továbbküldés (valami codepage vagy hasonló nevű konfig opció), 4. a kliensen (ismét nem tudom hogy Win vagy Lin) megjelenítés (Linux esetén ismét iocharset opció)], mindig meg kell adni jól az értéket. Látatlanban nem tudom megmondani hogy az előbb felsoroltak közül melyiken csúszik el, de az 1 és 4 kizárható ha Windows alól tetted, a 2 és 3 meg félő hogy feketedoboz mögött van és nem férsz hozzá a megfelelő opciókhoz amivel helyre lehetne hozni.

Furák az ékezeteid, nem egy sima latin1-utf8 vagy hasonló elcsúszás, hanem valami más, nem jöttem rá hogy mi.

A mindennapi életben csak Debian Linuxot használok KDE4-el.

A screenshot-on látott fájlokat a saját gépemre feldugva másoltam fel a winyóra. Majd rádugtam a ZTE-re.

Google-ztam egyébként, állítólag ezen is Linux fut, de valami elbarmolt cucc. Esküszöm, hogy behányok tőle, még DNS-t se lehet váltani, csak a T.-ét lehet használni... Na de ez már egy másik topic.

A ZTE webes felülete nagyon le van csupaszítva. Alig van benne beállítási lehetőség, így azt hiszem evidens, hogy mount opciókról se álmodjak.

Most próbálkozom ext2 fájlrendszerrel, mert amúgy az ext3-at nem ette meg, ami LOL, hiszen elvben 2011-es kiadású a modem.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Az ékezet valószínűleg az NTFS miatt rossz, ha jól sejtem, nem tudod állítani a mount paramétereket, így bukó a dolog. A gyatra sebesség meg az NTFS miatt és a Samba miatt van, mindkettő lúdas. (Próbáld csak ki, hogy a mobil hdd-t megosztod egy erős asztali gépen: ott is lassú lesz)
Használj ext* filerendszereket, ha lehet, úgysem használod ki az NTFS előnyeit egy routeren (amin ráadásul nem win fut).

Bár ez nem egy igazi megoldás, de -szerintem- vagy ékezettelenítesz vagy veszel egy normálisabb router-t és beteszed a zte mögé. (Egy olcsóbb tp-link-et, például openwrt-vel)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Bár lehet hogy én értem félre, de van itt egy kis keveredés...

A Samba-nak normális esetben meg lehet adni, hogy milyen charset-eket alkalmazzon... Azaz mit használjon a fájlrendszerhez/kliensekhez (man smb.conf és ebben a charset szóra keress)

Javíts ki, hogy ha nem így van, de azt gondolom, hogy a külső HHD-t csatlakoztattad a ZTE-hez, aztán másoltál rá SMB-n keresztül, majd leválasztva, egy gépbe dugva már más karaktereket látsz, ugye??? :D

Ez azért van, mert a más charset-et használva mount-olja fel az NTFS-t a géped, és másként a ZTE...

A sebesség pedig ilyen.... :D Egyrészt a ZTE-nek gondolom nincs sok RAM-ja... Másrészt maga az SMB protokoll is elvisz elég sokat a valós sávszélességből... (Pl. Egy 54Mbit-es Wifi hálón cca. 25MBit-nél többet nem tudsz 1 géppel forgalmazni...)
--
Debian Linux rulez... :D