UPC és DIGI telefonvonal, fax

Fórumok

Lecserélnénk a Telekomos telefonvonalainkat UPC vagy DIGI telefonra. Mennyire megbízhatóak? Mind a kettő társaság voip technológiát használ, bár állítólag sok területen a Telekom is. Faxolás mennyire működik megbízhatóan?

Hozzászólások

Ha csak heti 1-2 fax jön-megy és az se kritikus fontosságú, akkor érdemes cserélni. De a voip+fax együtt necces, még a nagy szolgáltatóknál is.

A 3. mondatodból azt szűrtem le, hogy jelenleg nem VoIP telefonvonalat használtok. Gond nélkül működhet VoIP fővonalon a fax kommunikáció, ha megfelelően be vannak állítva az "átalakítók" (pl. DOCSIS modem vagy ATA terminál) a szolgáltatónál és nincs csomagvesztés a kapcsolatban. A legnagyobb probléma a nagyon régi fax készülékekkel lehet (nem csak nálad, hanem az ellenállomásnál!), amelyek szigorúbban figyelik a kommunikációt és egy vagy kettő hibás csomag miatt vagy egyszerűen rossz minőségű áramköreik miatt bontanak. Sok fax készüléken lehet a kommunikáció sebességét csökkenteni (14400 bps, 7200 bps) vagy a hibajavítást (ECM) ki/be kapcsolni, amely sokat segíthet. Ha nagyon-nagyon fontos számotokra a fax küldés/fogadás, akkor hagyjatok meg egy telefonvonalatokat vagy hűségidő nélkül kérjetek próbára egy számot.

Igen Telekomos hagyományos telefonvonalak vannak jelenleg. Ha problémás a fax voip telefonvonalon akkor olyan direkt faxszolgáltató is szóba jöhet mint az Indafax. Az is gazdaságosabb mint fenntartani a Telekomos vonalat.
Az Indafax mennyire kezeli jól ezeket a fax-kommunikációs problémákat a régi faxokkal?
Nekünk Xerox Phaser 3110 van és egy pc faxmodem.

A nyomtató nem érdekes, hanem a PC faxmodem típusa. Ha ilyen 2-3 ezer forintos, akkor annál lehetnek problémák, főleg régi gyártmányok esetén. Ha a szolgáltató szerverei fogadják a faxot az a legmegbízhatóbb, hiszen dedikált hálózatokon folyik a kommunikáció és nem kell digitálisból megint analógba átalakítani a "hangot" nálad. Indafax-ról nem tudok semmit, most hallok róluk először.

A Xerox Phaser fax is, oda érkeznek a bejövő faxok. A pc faxmoden párezer forintos kártya, a Windows eszközkezelőben " SoftV92 Data Fax Modem " néven látszódik. Polcon pihen egy ősi Dialcom modem, soros porton csatlakozna a pc-re de állítólag sokkal többet ér mint a belső faxmodemek. Érdemes a Dialcom-ot használni faxolásra?
Milyen webes faxszolgáltatók vannak az indafax-on kívül? És milyen tapasztalatok velük kapcsolatban.
Az indafaxot egy ismerős netkávézóban használja és meg van vele elégedve. De ez csak egy vélemény.

Az ügyfeleinket és partnereinket nem válogathatjuk meg sajnos. Nem ismerjük mindenkinél a műszaki hátteret de érdemes a legrosszabb lehetőségre készülni. Szóval ha valakinél régi hőpapíros fax van akkor oda és onnan nem lehet hibamentesen faxolni ha jól értem.
Elolvastam néhány cikket és leírást a témában. Azt írják, hogy G729 codec használata esetén van probléma faxokkal. Ha csak G711 voip codecet használ a szolgáltató akkor jól működik a faxolás. A régi faxok problémája gondolom ezen felül van.
Telefon mennyire megbízható a DIGI-nél? Mindig van vonal és a nagy internetes adatforgalom nem zavarja az telefonszolgáltatást? 500GB-nyi backupolandó adat várja, hogy bekössék a Digi internetet. :-)
A Digi telefoncsomag ára és a percdíjak is nagyon jók. De a megbízhatóság legalább annyira fontos mint a jó ár.

G711 az jó, mert tömörítetlen codec, de odáig el kell jutni, hogy analóg jelből digitálisat kell csinálni. Analóg jel digitálissá alakításánál kellemetlen jelenség a visszhang. Egy jó "átalakítónak" jó visszhang elnyomó áramkörrel kell rendelkeznie, amely pl. a fax CED tone-jának érzékelésekor csökkenti vagy kikapcsolja magát. A visszhang elnyomó áramkör a fax "hangját" torzítja mint állat.

Gondolom arról egyik voip telefonszolgáltató sem közöl információt, hogy van-e náluk faxot érzékelő eszköz.
Viszont a mi faxszámunk csak arra van használva, ha ez segít valamit a szolgáltatónak. Például manuálisan úgy állítja be azt a vonalat, hogy fax-barát legyen.

+1

Magyarországon ráadásul - ha jól tudom - egyetlen egy T.38-at támogató szolgáltató sincsen.
Mindenképpen hagyjatok meg egy normál vonalat a faxra, mert csak szívás lesz vele vagy váltsatok online fax szolgáltatásra.

Egy helyen - ahol olyan napi 100 fax jött - sikerült ugyan beüzemelnem egy fax szervert FreeBSD és Hylafax alapon, amivel mindig sikerült a vétel, de ehhez is rengeteg szívás társult. Több modemmel is próbálkoztunk, végül egy ősrégi 9600 baudos vált be teljesen (más modemekkel mindig volt eldobott fax).

Más helyeken pedig Linksys (vagy régebben Sipura) ATAkkal szórakoztunk, de vagy sikerült, vagy nem, 100%-os azonban soha sem volt. Akkor jelentkezett a legnagyobb probléma, ha ugyanazon a vonalon beszéltek is. Ugyanis a faxhoz megfelelő beállítások rontottak a QoE-n beszédhang esetén, míg megfelelő beszédhang esetén a faxok nem mentek el egyáltalán. És persze az, hogy G.711-et használ az ember, az alap dolog.

A UPC kábeltévés hálózaton nem VoIP, hanem VoCa technológiát használ, amin problémamentesen szokott menni a fax.

Nézd, nem nagyon konyítok a VoCa-hoz, de UPC-re kötöttünk már faxtól riasztóközponton át ipari hőmérőig mindenfélét, és nem volt vele különösebb gondunk.

VoIP esetében még néha helyi LAN-on is volt gond a G.711-es kodeket használó eszközökkel, WAN kapcsolaton bele sem merek gondolni. (Főként a jitter az érdekes) VoIP esetében a megoldás a T.38 lenne, ahol valójában a faxot nem a túloldali faxkészüléknek küldöd, hanem a hozzád legközelebbi ATA-nak, ami digitálisan áttolja a másik fél ATA-jának, ami "lesípolja" az ottani faxkészüléknek.

A T.38 támogatása a béka segge alatti, innentől meg azt mondanám, hogy konzumer VoIP terméken ne akarj sem faxolni, sem egyéb, sáv feletti kommunikációt végezni.

Hali!

Rengetegszer futok bele olyan problémába, hogy a UPC modemre kötött eszköz nem ismeri fel a tárcsahangot. A régebbi webstar modem pl egyből adta a "búgó hangot" a mostani cisco 3925 pl 3 "kis pittyegéssel" kezdi. Volt rá példa, hogy az ügyfél a régi 25 megás net+telefon előfizetését módosította 50 mega+telefonra és a modemcsere után nem tudott faxot küldeni a készülékéről pont a tárcsahang miatt. Fogadni természetesen tudott. Készülék típust ne kérdezzetek, mert nem memorizáltam :-)

Üdv:
Feri

A T-s vonal áramszünet/IP-hálózati gebac esetén is működik, a VoIP meg nem. Rendelkezésre állás szempontjából bőven van különbség. Igaz ugyan, hogy elvileg raknak le a szolgáltatók UPS-t a lépcsőházi készülékek mellé, de azok áthidalási ideje véges - mellette neked is kell ups a szolgáltató hozzád lerakott végberendezéséhez, ha van, mert pl. a Digi a LAN-os kiépítésnél a lakásba behúzott UTP-kábel egyik érpárját bontja ki a telefonhoz.

Ez valóban komoly szempont ami problémát jelent vezetékes voip szolgáltatóknál. Szerencsére találtunk megfelelő megoldást. Az indafax szolgáltatását végző cég a faxolo.hu voip telefonszolgáltatást is nyújt nagyon jó áron. DIGI mobilinternet havi 1500 ft 1GB adatforgalommal, szükség esetén váltható 2GB-os csomagra az 1900 ft. Voip telefonáláshoz valószínűleg bőven elég, tapasztalatok természetesen az első hónap után lesznek. Mobil Wifi eszköz osztja a netet a vonalas telefonkészülékeket kiváltó mobiltelefonoknak, azokon fut a voip telefonszoftver. Faxolást az indafax szolgáltatása végzi, a bejövő faxok e-mailben jönnek a kimenőket fel lehet tölteni webes felületen pdf formátumban illetve word-ből ki lehet nyomtatni indafax internetes nyomtatóra szinte pont úgy mint faxmodem kártyával.
Áramszünet esetén minden működik még a fax is, ami Telekom vezetékes vonallal nem ment mert a bejövő faxokat fogadó Xerox gépnek áram kell.

Digis mobilneten szeretnél voipolni? Először nézd meg, hogy van-e a kiszemelt helyen normális Telenoros 3G térerő. EDGE-n ugyanis nyögvenyelős még a gsm kodek is (ráadásul gsm kodeket nem is ad minden voip szolgáltató). Ha van stabil 3G, akkor esetleg a g711-et meg lehet próbálni, ha 1-2 egyidejű hívásnál nincs több. Illetve a voipot alapvetően alacsony jitter-rel rendelkező hálózatra találták ki. A mobilnet sajnos nem ilyen.

Ja és gondolom azt láttad, hogy az 1500 akkor él, ha már van más megrendelt Digis szolgáltatásod.

Azért lenne DIGI mobilnet mert az internetre is az ő ajánlatuk a legkedvezőbb. Jelenleg adsl internet van ami drága is és lassú is. Így most egyben visszük a netet és telefonvonalakat DIGI-hez, illetve ez utóbbit részben a faxolo.hu-hoz. Így a kedvezményes árak élnek a DIGIMove mobilnetre. Ha lassú lenne a mobilnet az irodában akkor majd lecseréljük Vodafone-ra vagy Telekomra. Szerencsére a DIGI-nél mobilnetre sincs hűségszerződés. A Vodafone biztosan jó, a leglassabb speedtest.net mérés 7 mbps le és 1.5 mbps fel, de az átlag 12/2 mbps körül szokott lenni. Természetesen a DIGI vezetékes internet is rendelkezésre áll áramszünet esetére vagy ha nagy backup megy fel a távoli szerverre (az sem biztos, hogy ez zavarni fogja a voip telefonálást) akkor kell a mobilnet.

Backupnak oké, de hibátlan voipot ne várj mobilneten. A speedtest meg a voipnál nem nagyon mérvadó. Nézz egy pingtest.net-et is. A ping mobilnetnél kicsit magas lesz (100-150 még simán jó), de ha a jitter 30-40 fölött van, akkor akadozhat a hang függetlenül attól, hogy a sávszélességed épp mennyi.

Skype saját tömörítést használ!

SIP esetén a G729 az egyik legjobb tömörítés/minőség, amit a legtöbb szolgáltató támogat, de az ingyenes softkliensek nem tudják, mert license köteles algoritmus.
VoIP telefonok/ATA-k általában támogatják, mert bele van építve az árába a license költsége.
Amúgy van fizetős Softkliens (pl Zoiper), ami tudja akár.

Teszthívás során érdemes megnézni (amennyiben a program képes kijelezni vagy a routeren tcpdump-olni), hogy milyen CODEC-el épült fel a hívás...

ha nagyon kerekítve számol az ember és minden járulékso forgalmat beleszámol és azt eltúlzom, akkor szimmetrikusan
g729 esetén 40kb/sec
g711 esetén 100kb/sec
de ügye mint a kolléga fentebb említette, nem elég a sávszélesség a válaszidő (ping) is számít, 150ms felett már nem javasoljuk a VoIP használatát, mert a minőség rovására megy (persze ettől még működget...)

Sipdroidhoz is hozzá lehet adni h729-et az iLBC társaságában, ami egészen gyenge internetes kapcsolat mellett is használható telefonálásra bár nem g729 hangminőségben.(149-160-ig commenteket érdemes elolvasni). Támogatja valamelyik voip szolgáltató az iLBC codecet?
Illetve fizetős pluginként van g729 CSipSimple apphoz. Az mennyire jó voipra?

Mi jelenleg nem támogatjuk az ilibc-t s nem is tervezzük.
G729 és GSM codec amit tömörítettek között támogatunk, nincs rá panasz.

Esetleg megoldható, h egy BIXben futó asterisk transcodeoljon g711 és mondjuk speex v ilibc között és a végpontjaid az asteriskre kapcsolódnak...
legalábbis magamnak igy oldanám meg...

Jó ötlet az asterisk szerver de az esetek nagy részében gyors Digi vonalon menne a telefonálás is, ahol bőven jó a g729 is. A szerencsére ritka áramszünetek miatt pedig felállítani egy külön bix szervert luxus lenne. Ha cég weblapja egyszer majd külön bix szerverre kerül akkor persze miért is ne! Mennyire komplikált belőni egy asterisket transcodolásra?

Melyik voip cégnél vagy ha nem titok?

Mennyire bonyolult? relatív... ha értesz a Linuxhoz és ismeretlen programok "felfedezésében" jó vagy ill Google tényleg a legjobb barátod :-) nem nehéz... ezek hiányában szerintem nem érdemes belekezdeni, mert rengeteg sebből vérezhet a dolog, ami a minőség, biztonság, stabilitás rovására mehet.

Van némi segítség "kezdőknek", amivel elkerülhető az asterisk külön configurációs logikájának megértése megvalósítása, mert legenerálja számodra a FreePBX felület segítségével, ami elég jó.. pl az Elastix vagy Trixbox nevű CentOS disztribúciók, de ahhoz is kell olvasni mit hogyan kell.
Nem árt a VoIP,SIP,SDP,Codec,RTP,Hálózat felépítés, NAT/Route ill hasonló fogalmak alaposabb ismerete... valamint fontos lehet iptables, fail2ban ismerete, hogy ne legyen a végén ráfizetés (pl nem egy új ügyfelünk lett olyanból akik nem annyira értettek hozzá, önállóan belekezdtek, valamint nem volt fontos a biztonság, hanem minél olcsóbb legyen.... majd saját kárán tanulták meg.... feltört szerver, külföldi emeltdíjas irányba 1,5M számla generálódott egyik éjszaka... stb. Ugyan így elmondható amikor kevésbé hozzáértő rakja össze, mert nem gondol olyan dolgokra amire kellene, hisz nem is várható el, mert nem ez a fő terület amivel foglalkozott eddig...).

Szolgáltató nem titok, de inkább privátba írtam, nem akarom trey haragját magamra vonni ingyen reklám címén (valamint nem szorulunk reklámra szerencsére) :-).

G.729 részt nem értettem, mert ha jól vettem ki akkor ingyenes softklienst használsz, ahol ügye _nincs_ g729 (hacsak ~2000Ft-ért nem veszetted meg már a licenszet, mint fentebb írtad.)

Hát voip-ból nem szabad csak prepaid előfizetést választani, és úgy látom ezt jobban szeretik a magyar voip szolgáltatók is, több helyen alacsonyabban a díjak prepaid. És úgy nem lesz meglepi 1.5 milla számla csak lemegy az egyenleg. :-)
Egy Zentyal szervert és samba szervert összekalapáltam eddig, és a ti segítségetekkel megcsináltam a hálózati nyomtatást. Nem nevezném magam infósnak, hanem úgy mondanám műkedvelő felhasználó. Macintoshommal jobb barátságban vagyok, így mivel én vagyok a legjáratosabb a unix világban megkaptam ezt a feladatot a cégnél a linuxokkal. Profi infósra nincs pénz vagy valakit el kell küldeni, khm szokásos történet.

Egyelőre még tervezés, tesztelés fázisában van a dolog. CSipSimple ingyenes de a hozzá való
G729 codec fizetős gondolom az említett szabadalmi díj miatt.
Illetve Sipdroidhoz fordítható g729 ingyen, de az nem a kényelmes Play-letöltős megoldás, bár ezzel iLBC.
2000Ft-ot bőven megér a CSipSimple G729 codec, és akkor asterisk szerverrel sem kell vacakolni. Most mindenképp ez a nyerő.
A későbbiekben jöhet szóba asterisk szerver és csak hosszabb tesztelés és ismerkedés után.