Az NMT-450-es mobiltelefonok világa

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hol találok a régi NMT-450-es szabványú hálózatokkal (amilyen volt anno a Westel 0660 is) kapcsolatban anyagokat, lehetőleg magyarul?

Ami érdekelne:
- Szabvány specifikáció, hálózat felépítése, működése
- Történeti leírás, hogyan fejlődött Magyarországon ez a rendszer
- Hogyan nézett ki (képek antennákról, berendezésekről stb.), illetve hogyan működött egy átjátszó
- Videók arról, hogy NMT-450-es készülékeket használnak vagy tesztelnek
- Westel 0660-as legutolsó lefedettségi térkép
- Egyéb háztartási készülékre gyakorolt hatása a 450-es készülékeknek (interferencia, zavarok, pl. tévéadás)
- Használnak-e még bárhol a világon (akár Európán kívül) ilyen rendszert?

Továbbá, ha valakinek van saját véleménye, tapasztalata, amit megosztana, azt is szívesen fogadom. :)

Köszi szépen!

Hozzászólások

Analog rendszerek kozul amerikaban AMPS volt, az angoloknal es az osztrakoknal TACS volt (csak ott D-NETZnek csufoltak). A GSM elott nem igazan volt egyseges mobiltelefonia Europaban sem.

Elso kapcsolat: http://www.youtube.com/watch?v=xQrbpP5lS54?t=5m35s
0660 bucsuztatos pr cikk: http://oldmobil.hu/cikkek/0660_bucsu

Lefedettsegben nem tudod osszehasonlita a GSM halozattal, mert teljesen eltero volt a ket rendszer. Az NMT-nel sokkal kevesebb bazis kellett, nagyobb tavolsagokat tudtal athidalni, es mivel kevesebb elofizeto is volt, az nem is volt zavaro, hogy a terhelhetosege igy kisebb volt a rendszernek. Handovereket nem nagyon szerette (ugy, mint, ahogy ma a GSM, de tamogatta), de ugye: 30km is lehetett egy cella lefedettsege, ehhez, ha hozzaveszed, hogy siman adott 10-20 wattal egy autos telefon, akkor konnyen lathatod, hogy mire talaltak ki ezt. Illetve, a GSM elott ugye nem is volt klasszikus roaming, itthon igy fenntarthatatlan egy ilyen rendszer, hiszen nem tudja pl. egy cegvezeto kivinni a telefonjat kulfoldre.

Komoly problema leginkabb az az NMT-nel, hogy titkositatlanul ment a voice traffic, egy komolyabb radioval barki le tudta hallgatni, na meg persze, ha volt kabeled meg alap szinten ertettel a mobilokhoz, siman at tudtad irni a keszulek azonositojat, aztan a szomszednak ment a szamlazas. :)) Nem hiszem, hogy ilyen korulmenyek mellett megerne ma barkinek uzemeltetni NMT halozatokat. A hangja viszont sokkal jobb volt, mint a kezdeti GSM halozatoke.

A telefonok amugy nagyjabol ugyanugy neztek ki, mint a tobbi mobilok akkoriban. Nagyok voltak. :) Az NMT-t mar nem erte el a beepitett antenna orulet, szoval ugy a 2000-es evek elejen nagyjabol onnan lattad, hogy NMT a telefon, hogy van egy elcseszett antenna a tetejen.

Kérdés, hogy a biztonsági probléma vajon mennyire hatotta meg a szolgáltatókat, merthogy a biztonsági problémák ellenére több, mint egy évtizedig működött a rendszer, és nem csak itthon. Izlandon például csak 2010-ben kapcsolták le (ahol az ország ritkán lakottsága miatt pont a nagy hatótávolsága miatt szerették).

Írtad, hogy sokkal kevesebb cella volt és az autós készülékek akár 20W-tal is adtak. Egy kézben hordozható mobil (ami nyilván nem adott 20W-tal) hogyan tudta fenntartani a kapcsolatot ilyen kevés cellával, illetve ezeknek a kis telefonoknak mennyi volt a hatótávolsága a toronyhoz képest?

Továbbá: http://tfn.mine.nu/nmt.html
Keresek efféle oldalakat, ahol vannak audiovizuális anyagok összegyűjtve az NMT-450-nel kapcsolatban.

Az autos telefonok lehet, hogy csak 15W-tal, de valami ilyesmire emlekszem, kereshetek manualokat neked, de talalsz szerintem te is a neten meg. :) A kezben hordozott mobil meg ugy tudta tartani a kapcsolatot, hogy a bazis is nagyobb teljesitmennyel adott. Az autosnal nem volt para ugye a nagy teljesitmeny, mert ott volt az auto akksija meg a generator meg minden. Ha jol emlekszem, akkor mar nagyon reg 1500mAh-s akku volt a kisebb 450-es nokiakban, pontosan, hogy birjak, de erre nem merek garanciat is vallalni. :)

Hat en ezekrol tudok beszamolni, mert ilyen emlekeim vannak... Illetve, meg az, hogy sosem lattam full tererovel 0660-as telefont, vagy nem emlekeztem ra, de hat ugye analog halozatnak nagyobb volt a hibaturese. Es volt MWI (!), amit a 0660 hasznalt is. Ha jott hangposta uzeneted, akkor viritott a kijelzon a boritek (vagy kazetta vagy valami ilyemsi). Meg nem lehetett SMS-ezni es telefonalni egyszerre. :))

Altalaban megterulesig uzemeltetnek egy halozatot, csak ugy nem kukaznak ki semmit. Nalunk hihetetlen modon, alig 10 ev alatt megterult a beruhazas (vagy nem). Vagy akkora mutyi volt mogotte, hogy inkabb a nyomait is eltuntettek (vagy nem). :)) De hat ugye monopol helyzetben volt sokaig a 0660. Es hat, 90-ben 3 bazissal indult az egesz buli, ilyen kis orszag esetben semmi ertelme az NMT-nek, amit kifejezetten arra talaltak ki, hogy nagy teruleteket fedjenek le, de keves bazissal (adott teruleten pedig viszonylag keves ember van egyszerre). Sajnos az NMT, AMPS, TACS, CNETZ mind halalra volt itelve, foleg, mert analog volt, de azert is mert mindenki valami sajatot akart, ami a masikkal nem volt kompatibilis... legalabbis, en erre a kovetkeztetesre jutottam. Pedig mindegyik tudott valamit, amit a masik nem (MWI / sim auth / data / egyeb kenyelmi szolgaltatasok).

Jó lenne egy ilyen hálózatot használni ismét. :)
Esetleg van valami mód rá, hogy felélesszük és hívásokat bonyolíthassunk rajta?
De gondolom a sugárzásért nem örülne az nmhh.

Az emberre veszélyes volt a nagy teljesítménnyel való sugárzás?

Találtam pár érdekes orosz videót ahol működésre bírják a készülékeket, bár magam sem értem hogyan.
https://www.youtube.com/watch?v=dkyy516jYaU
https://www.youtube.com/watch?v=0zl3NItGlW0

Irány az NMHH, egy rádióamatőr vizsga és vár szeretettel az Echolink. A legtöbb hazai rádióamatőr átjátszó is be van kötve az Echolink rendszerbe, így kézirádión keresztül beszélhetsz akár a másik kontinensen élővel vagy ha éppen ahhoz van kedved, tökéletesítheted az Echolink hálózatot.

http://www.echolink.org/