váltottam (én is)

korábban írtam (valamint ennél korábban és többször is regéltem a hülye szokásomról): eljött az idő, hogy a túlhaladott T410-emet nyudíjazzam. a "túlhaladott" szóért bocs, tudom' igen sokan örülnének 14"-os, i5-ös, SSD-s üzleti gépnek.

ahogyan egy másik posztban leírtam, új gépként először és többek között X230/T430 volt terítéken (esküszöm nem beszéltem össze NagyZ-vel) - de aztán reagálva az újhullámos és nem túl szimpatikus trendizésre, Dell-en kezdtem gondolkodni. subnotebook nem kizárólagos igény, valamint nyilván a Latitude széria játszik (Inspiront stb vegyen aki akar): elsőre egy katonai szabványoknak megfelelő 6430-at lestem ki. azért, hogy teljes előrelépés legyen a dologban, ATG-n törtem a fejem. majd erős kompromisszumot kötve Latitude E5430 lett a befutó (szűk 200e Ft-ot spórolva az eredeti ötlet X230-hoz viszonyítva). lássuk,

előnyök a régi gépemhez képest:
-Ivy Core
-nagyon jó felbontású kijelző, szép színekkel
-háttérvilágításos billentyűzet
-BlueTooth és FPR
-valami elképesztően jó BIOS: asztali gép esetén is elmenne
-kapcsolható ExpressCharge (1h alatt 80%++)

előnyök egy T430-hoz képest (tehát további plusz, képzeld az előzőhöz mint általános előnyöket):
-relatíve OLCSÓ üzeti gép (okés okés nem teljesen egy kategória, de akkor is)
-semmi felesleges divatozás amely a funkcionalitásában engem zavarna
-előbbihez kapcsolódóan NEM szigetes billentyűzet

hátrányok mindkettőhöz képest:
-kevésbé tűnik merevnek (de azért merev gép, ez fontos nálam: ennek tudatában rendeltem, szó nincs budget/consumer papír-játékról)
-kevésbé halk gép (nem hangos, de a hűtési házirendje nehezebben alakítható, lásd szolgáltatások)
-vízkár ellen látszólag védtelen, levezető csatornák száma pontosan 0
-14" ellenére a szélessége majdnem 15-ösnek felel meg: a kijelző körül bántóan nagy a káva
-Ubay eszközök használata kissé körülményesnek tűnik: csavarhúzó barát kéznél kell legyen
-valamivel nehezebb gép
-fedélzeti szolgáltatásaiban kifejezetten kevesebb: a., oprendszerből nem szabályozható és hangolható Free Fall szenzor (ez csak BIOS-ból ki/be kapcsolható), b., nincs a Lenovo System Update-nek megfelelője c., gyárilag nincsen hozzá a Lenovo Energy Management-nek megfelelő értelmes szoftver

nekem kritikus dolgok, melyben kb. egyenlő az elsőre kinézett T430-al:
-alulról dokkolható
-előzőhöz kapcsolódóan itt használható akár Slice akku
-Wifi HW kikapcsolható
-TrackPoint
-üzemidő
-merev TFT hátlap (ennél a típusnál fém)
-semmilyen nV vagy AMD/ATI gányolás

a masina (jelen verzióban) gyárilag Ubuntuval jön, matrica rajta. nem oszt-nem szoroz, nálam ez azonnal cserélődik Slackware és Win7/64 kombóra. csak érdekességképpen írtam.

ultraszopás:
-a HDD fiókjában képzelj a csatlakozó felőli részen egy kiálló "vállat" nagyjából 5mm x 3mm x 1.5mm (sz x h x m) méretben: egy idegen átlag (9mm) HDD / SSD behelyezését ez lehetetlenné teszi. pont a fedlapjába ütközik (fejjel lefelé kerül be). a szintén 0 kilométeres Vertex4 egyik sarkát a fedlapon reszelővel stb. barbár módon le kellett szedni az írt méretben, nyilván miután magát az SSD-t szétkaptam. a kiálló vállnak semmilyen szerepe nincsen, csupán szopatás. gyárilag 9mm HDD van benne, az adott részen kikönnyítve.
-engem ez nem érint (mivel a gyári HDD repült a médialejátszóba), de egy sárga papír fogad a dobozban. ez azt írja le, hogy ha egy tool-t letöltve az azt jelzi, hogy xy típusú HDD van a gépben, akkor az egy (szintén letöltendő) szoftverrel formázandó. látszólag a Dell-nek gőze sincs melyik gépébe milyen merevlemezt tett, ráadásul ez a töltsd le-> nézd meg-> csináld mással eljárás egy alapműveletnél elég meredek.

összegzés: igazából bátran ajánlom ezt az üzleti masinát, de leginkább az ára miatt: ennyiért hajlamos az ember kompromisszumokra üzleti vonalon gondolkodva. nyilván nem T színvonal, de azért nem is Edge :DDDDD (utóbbit nem bírtam röhögés nélkül leírni). ami baromira hiányzik az a vízkár elleni védelem, illetve a fedélzeti szolgáltatásoknál leírtak minden egyes pontja. 3 hete laktam be, nem bántam meg a beszerzését, kulturált és korrekt masina. következő gépem viszont egy év múlva T lesz ismét, vagy egy ennél komolyabb Latitude.

ja, mivel szerintem kérdés lesz, 128G Vertex4-el, +4G DDR3-al, BT egérrel 215e Ft körül volt. az utca emberének az alapgép kb. 210e Ft, ami elég jó.

Hozzászólások

Remélhetőleg garanciális, mert valami probléma lehet a Shift gombbal.

--
trey @ gépház

komolyabb ellenérzések nélkül le tudom írni, hogy utóbbi pár évnyi kb ismétlődő megnyilvánulásaid alapján nem sok kedvem van veled humorizálni ("értem én a viccet csak nem szeretem" stb, hadd ne idézzek, bár egyszerűbb lett volna ilyesmit írni kontra). másokról nem beszélnék, maradok magamnál: csak az iróniára szeretném felhívni a figyelmed.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nincsen semmi különleges. ?trehányságom? és lustaságom megjelölhető oknak, illetve az, hogy egy nem a magyar nyelv ápolásával foglalkozó fórumon el tudok beszélgetni az anyanyelvemen anélkül, hogy a mondatokat nagy betűvel kezdeném. ellenben ha majd tibyke fog érte szólni, ígérem elhagyom.

szerk, azonnal: bár ahogyan elnézem, ő is eme szokásnak rabja. ajjaj!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ne vedd sértésnek, de amúgy tényleg zavaró, mert hosszabb szövegnél teljesen egybefolyik az egész, keresni kell a mondatok elejét. Észrevettem, hogy a hozzászólásaid olvasása lassabb ezért. De aztán tőlem úgy írsz, ahogy akarsz.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Dell:

Induló tömeg: 2,04 kg (4 cellás akkumulátorral és airbay modullal)

x230:

Starting at 3 lbs ~ 1.36 kg

Persze van akinek ez nem számít, vagy nem ér meg 200k-t, de azért ez jelentős különbség (érzem a régi MacBookom és egy Air közt).

igen, sőt a T430-nál is nehezebb. pedig az írt 2.04kg üres bay fiókkal értendő, és nem az induló 6 cellás akkuval. igazából a súlyát T430-hoz viszonyítottam eleve, csak kicsit zavaros lett a becsúszó X emlegetéstől :)

no meg subnotinál nem is nehéz nehezebbnek lenni.

a 200e differencia igazából kellett is, kár volt komolyabb gép gondolatával játszadoznom, utólag már tiszta. idén költözni akarunk, és nem lenne rossz nyárig mindenen fogni (főleg hasonló arányokban).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nem tudom merre, igazság szerint maradni szeretnénk errefelé, csak kétszer ekkora lakásban vagy valami kertes házban - elsősorban a gyerek miatt. de ha esetleg a feleségem kapna valami zsíros és biztos állást (vágom, a mai világban nevetségesnek hangzik a felvetés is), akkor a munkahelye közelében, bárhol. nekem szerintem nem nehéz munkát szerezni más vidéken, így rajtam kevéssé múlik a dolog. de azért mégis jó lenne helyben maradni (szülők, eddigiek stb miatt).

gép: igen, fekete a pöcök, ráadásul nem túl beszédesek a hivatalos fotók sem. élőben egyébként meggyőzőbb, talán mert a kivitelezése ekkor tapasztalható igazán: azt csak nagyítóval a kézben lehet szóvá tenni, szándékosan a kritikus helyeket keresve (avatatlan szem itt is jó munkát fog látni). a TrackPoint-ot azért is tettem a listába, mert az egyik elvárás volt, személyesen.

a kijelző látószöge valamivel lehetne nagyobb egyébként: ezt elfelejtettem a listába tenni, mint "mínuszt". azért tettem idézőjelbe, mert TP kijelzők után kissé erős az ilyen kijelentés, hasonlatos a "bagoly mondja verébnek" szóláshoz :D

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Míg nem vettem egy nagyon jót, addig sorra szakadtak el a lapos táskáim (főleg a fülük szeretett leválni), mert az összes magammal hordott tartozékkal, mappával, üres lappal, e-bookkal együtt bizony több mint 10 kg volt a súlyuk. Ehhez képest szerintem 5 másodpercenként tojnék be, hogy elhagytam, ha egy < 1,5 kilós géppel rohangálnék :D

Én viszont ideális esetben csak az 1 db laptopot hurcolnám, töltő nélkül, munkába menet és hazafele jövet kicsit dolgozni a buszon a saját projecteken. Ahhoz a 2+ kg túl sok, hogy 2x30-40 percnyi munkáért hurcolásszam, a 2x30-40 perc meg kevés ahhoz, hogy ezért egy könnyebb laptopot vegyek:)

TP esetén otthon, munkahelyen, falun is volt 1-1 adapterem (és kb. most is van a régiekhez): valamivel kényelmesebb kispórolni a táskából valóban, de nekem leginkább a megspórolt hely miatt volt érdekes a dolog.

off: mondjuk a végére 10 óra üzemidő felett volt a gép, így egy munkanapot vígan kihúzott töltő nélkül is. az igazsághoz tartozik, hogy ebben volt némi szerepe a slice akkunak is, így ha azt is vittem rácsatolva, akkor a helyigény spórolás sokszor elbukott, adapter ide- vagy oda. ez ilyenkor úgy fest, mintha egy kisebb port replikátorral cipelnéd :))))

--
Vége a dalnak, háború lesz...

tessek venni 7mm-es SSD-t, es akkor nincs ilyen problema (marmint, hogy nem fer bele). en is sokat szivtam ezzel, hogy ilyet talaljak...

el is hiszem... én egyáltalán nem számítottam rá, tényleg cumi: mint írtam a kiálló 1.5mm magas váll semmilyen más szerepet nem tölt be a szivatáson kívül.

egyébként a Vertex4-et szétszedve tisztán látszik, hogy akár 7mm alatti is lehetne: a karosszéria szinte lebeg a panel felett. még hűtési elgondolásból is értelmetlen, nem igazán melegedősek a modulok, mindegyiken ott egy méretes i betű (valamint ránézésre még 7(-) mm verzióban is lenne légtér felette).

--
Vége a dalnak, háború lesz...