Él-e még?

Fórumok

Szevasztok, a napokban gondolkoztam egy új disztribúció kipróbálásán (jelenlegi OpenSUSE), és a Mandriva keltette fel érdeklődésemet leginkább vélemények alapján. Amikor viszont le akartam tölteni a hivatalos oldalról, a 2011-es verziót irta legfrissebbnek, ami pedig korántsem friss, mivel 2013-at irunk. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lett vele, él e még a projekt? Lesz újabb verzió, illetve adnak ki erre frissitéseket? A wikin láttam 2012-re betervezett kiadásokat, amelyek szemmel láthatólag nem történtek meg, ez a fórum is dögledezni látszik de semmilyen információt nem találtam a disztribúció esetleges megszűnéséről. Köszönöm.

Hozzászólások

Nem tudom, mi a helyzet a Mandriva háza táján, de esetleg nézd meg a Mageia Linux-ot, ami a Mandriva forkja - és úgy néz ki, arrafelé "több az élet".

A pénzügyi gondok a mandriva táján kettétörtek egy virágzó közösséget, és megpróbálják újraéleszteni. Gyakorlatilag én úgy látom, és a Mageia srácok is Brüsszelben ezt állították, hogy ígyekeznek helyére lépni. Szerintem apránként sikerül is, és az anyacéggel ki tudja mi lesz....

Én mageia 1-et használok megjelenése óta, és nagyon bejött, nem is akarom lecserélni amig nem muszáj.

Viszont ne feledkezzünk meg az open mandirva-ról sem: http://openmandriva.org/

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Akkor miért nem próbálod ki az Ubuntu-t? Bár kérdés, hogy miért akarod lecserélni a jelenlegi OpenSUSE-t?
Csak az .rpm csomagokhoz való ragaszkodás miatt akarsz mandriva-t?

Elég sok mainstream distrot kipróbáltam, a KDE jön be nekem, a Kubuntu 9.x verziója fogott meg pár éve, teljesitményileg és felhasználóélményileg is hozta a tutit, 2 évig használtam, de 2011-ben frissitettem az aktuális verzióra amit nagyon meg is bántam. Azóta is keresem az igazit, OpenSUSE-t tettem fel legutoljára, mert azelőtt a 10.2-es jól szolgált, de ennél a disztribúciónál is csak romlott a desktop szoftware használhatósága. RPM-hez egyáltalán nem ragaszkodom.
Amihez ragaszkodom, az a 3 évvel ezelőtti desktop élmény. Az, hogy ha gyorsan meg akarok valami alap dolgot csinálni, akkor ne kelljen fél óráig az xy bug workaroundját keresni, hanem csak menjen, ha beállitok valamit, az úgy is működjön. Hogy példát is mondjak, ha kiesik egy percre a wifis nyomtató, hiába könyörgöm neki, újra kell instalálni a drivert, Dolphin/Konqueror (s)ftp-vel használhatatlan, minden egyes fájlműveletnél újra kéri a jelszót, szerettem volna megnézni egy előadást, hát nem tegnap frissitett valamit a rendszer most pedig csak sistergés hallatszik minden vmw-nél hang helyett, jelszó manager mindig megkérdi, hogy mentse e a jelszót de sose teszi meg. Nos én ezeket már meguntam.
És ez csak egy pár dolog amit most felsoroltam, de a lényeg, hogy nagyon megkeseriti a mindennapi számitógép használatot. Azt már meg se emlitsem, hogy nincs egy használható office suite vagy 512MB video ram nem elég a TileRacer futtatására, ami pár éve ment (igen, fent vannak a driverek) az összteljesitmény kritikán aluli. Tehát egy összehangolt(abb) rendszert keresek, nem várok hú de sokat, csak azt a megbizhatóságot, stabilitást, használhatóságot, amit 3 éve kaptam.

Mintha az én cipőmben járnál :)

Jó, nálam az egyik hobbi a disztróteszt, így látom a halovány fényt. Egyrészt majd biztosan újra Debian lesz a vége, másrészt az Arch-ok egész korrektek kezdenek lenni. De maguknak a disztróknak a különböző DE-s verziói is teljesen mások lehetnek. Példa:
Mint Mate; egy elavult hulladék kinézetű vacak. Mint Debian; köze sincs az ubuntus variánsokhoz, amúgy nem rossz. Mint Cinnamon; már majdnem olyan mint a tökéletes Gnome2-s Mint. Azóta sincs még egy olyan. Amúgy sosem volt a gépemen, de akinek felraktam, az imádta.
PcLinuxOS-t használok egy ideje, sok dolog nagyon kényelmes benne, de csak ezzel az Xfce változattal közelíti meg azt amit én akarok egy rendszertől, adja azt amit két éve a többi. A KDE-s, az Openboxos etc. verziójamind valamerre félrecsúszott. Synaptic pl. csak ebben van. (Pedig RPM-es.)
Egy Arch változat még ami mostanában bejön, az a Manjaro. Ők már kezdenek a "radically simple" felé orientálódni, de ezt egyelőre az Arch alap nem teszi teljesen lehetővé. Ugye az egy állandóan karban tartandó rendszer ami nem mindig baj, de ha nekem csak egy csomag kell, akkor szeretem a csomagkezelőből 3 kattal elérni a kívánt dolgot, itt még nem megy.
Van még sok. Időnként leírom az itteni blogomba mit váltottak ki belőlem, de még nincs meg az ultimate megoldás. Ubuntu variánsok nálam nem játszanak, az egy kizáró ok ha nem képesek értelmes alapra építkezni (pl. legalább Debianra). Valami megroppant itt két éve a disztrókészítőknél. (Meg a Gnome3 egy...)

Kimaradt, Mandrimarhaságot felejtsd el. Mageia viszont nagyon korrektnek látszik, nagyjából ez lett volna a Mandrake Mandriva útja hülye vezetés nélkül.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Picit off: ezeket a driver nyugoket olvasva sokszor eszembe jut, hogy a Linux a legjobb uton van afele, amit az OS X mar elert: csak bizonyos hardvereken mukodik problemamentesen. A probelma az, hogy mig az OS X ezt az utat minosegbiztositasi okokbol valasztotta, addig a Linux inkabb a hanyag fejlesztes miatt van ezen az uton. Es ez rossz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal