Analóg telefon over ethernet

Fórumok

Sziasztok!

Van-e lehetőség arra, hogy a munkahelyi analóg telefonvonalamat, ethernet hálózaton továbbítva a túloldalon használni tudjam. A céges gépem és az otthoni gépem között egy OpenVPN van kihúzva. Az ötlet onnan jött, hogy néha itthonról dolgozom és nem lenne rossz, ha itthon tudna csörögni a benti telefonvonal. Hardveres felszereltségem annyi, hogy rendelkezem 2db faxmodemmel. :-) Megoldható ilyesmi sok pénz elköltése nélkül? (Nagyon nem vagyok képben a témában.)

Üdv.: Norbi

Hozzászólások

A legegyszerűbb, ha fogsz egy olyan "VoIP adaptert", aminek van FXO portja, tehát analóg vonalra ráköthető és megoldod azzal.
Pl. SPA-3000 (ilyet már nem kapsz szerintem), SPA-3102

Kliensoldalon pedig akár egy szoftveres kliens is megteszi - pl. Linux alatt Twinkle, Windowson X-Lite.
Ill. az Android beépített kliense is jó lehet.

Ami a MODEM-et illeti... elméletileg megoldható lehet a dolog. Más kérdés, találsz-e rá programot/megoldást.
Talán Asteriskhez csatlakoztatható így telefonvonal, utána kellene olvasni... de nem biztos, hogy megéri ezzel tölteni az időt.

Én is azt mondom, hogy egy FXO-val a munkahelyeden simán megoldható. Otthonra meg vagy leraksz egy PAP2T-t normál analóg telefonnal, vagy egy hardveres voip készülék, vagy amit VaZso is írt: szoftveres megoldások. Ha adott esetben sokat telefonálsz, akkor én mindenképp hardveres megoldásban gondolkodnék (PAP2T vagy IP telefon). Nem olcsó, de hosszútávon megéri.

Ha ügyes vagy, akkor 10-15 ezerből megvan az FXO rész és másik 10-25 ezer a hardveres voip megoldás.

Szerintem hardveres megoldásnál az FXO lesz a drágább, ill. azokon egy FXO és egy FXS szokott lenni - abból elég volna két egyforma és mehet a kapcsolat. :)

Kliensoldalra jó egy PAP2T (Ebay-en ~6k Ft), a másik oldalon mondjuk SPA-3000 (Ebay-en ~7.5k).
A fenti kettő legolcsóbb eladóit néztem felfelé kerekítve, bár ezek Kínából jönnének - minőségről nem tudok nyilatkozni... ha az ember rendel tőlük, azért érdemes letesztelni rendesen.

Egy kínai PAP2T-t láttam belülről, az gyakorlatilag azonos volt a gyári Linksys változattal (hogy másolat-e, az más kérdés)... az SPA-3000 pedig elég régi (még a Sipura időkből való), szerintem ez is szimplán copy/paste (ezt már hivatalosan nem gyártják)...

Tehát hardveresen (céleszközzel) min. 14-15 ezer forintból lehetne kihozni.

Az árakat tekintve én nem az Ebay-t vettem alapul (ez az a határ, ahol már esetleg beleszól a NAV is), hanem a Vaterásakat, illetve a kiskereket. Ott 8-12k a PAP2T és 12-18k körül szokott lenni az SPA3102. Illetve a PAP2T helyett még megfontolandó egy belépőszintű, de kijelzős asztali telefon (pl. Cisco SPA 303-G2) 20-22k-ért.

Hmm, no igen - nem tudom, idei évben ez hogy van, de tavalyra 22 eurót találtam árura... ez valóban kb. ez az összeg, bár nem tudom, hány Ft-nak állapították meg év elején.

Ill. idén magánszemélytől magánszemélynek küldött áruk értékhatára 13.000 Ft... hogy mitől lesz valami magánszemélytől küldött vagy sem - ill. hogy derül ki ez előzetesen Ebay-es vásárlás esetén -, az jó kérdés...

Nekem van egy SPA-3102-m, amit pár éve használunk analóg telefonnal. Beállítottam, hogy a hívott számtól függően UPC-n vagy pl rynga-n hívjon ki, de azt nem is tudtam, hogy lehet SoftPhone-al csatlakozni hozzá gépről. Meg tudod mondani, hogy miket kell ehhez beállítani?

Anno amit a dobozába raktak leírás se stimmelt néhol a telefonos menüjével, úgyhogy eléggé próbálgatósan megy itt-ott a beállítás, viszont nem esne jól, ha a végén boldog-boldogtalan tudna telefonálgatni rajtunk keresztül :)

Néhány éve lett beállítva SPA-3000 készülék erre, beállítások most nincsenek előttem.

Végig kellene zongorázni újból...
Lehetett közvetlen elérést is csinálni (bár az kicsit komplikáltabb), de szolgáltatón keresztül is működik a dolog.
Admin/advanced nézetben nézd végig a PSTN Line fül alatti beállításokat.

Mire gondolsz közvetlen elérés meg szolgáltatón keresztüli közt? Ezt nem igazán értem.
Én azt próbálnám, hogy SoftPhone-ban (a Phoner nevűben) megadom az SPA ip címét meg a PSTN fül alatti 5061-es portot, de azt mondja hogy Not Found.
Itt egy kép a PSTN fülről: http://tinyurl.com/c5dzmnm

Köszönöm a hasznos infókat. Előzetes kalkuláció szerint nem költenék ennyit ezekre a cuccokra, viszont ha valakinek lenne a modem + szoftver kombinációra ötlete, azt (is) megköszönném.

Beszeld meg a fonokoddel, es kolton o ennyit, ha szerinte megerne neked, hogy othon csorogjon a benti vonal.
Ha a sajat fonokod vagy, akkor viszont, erdemes azt is belekallkulalni, hogy teljesen software-s megoldassal egy szamitogepnek folyamatosan kellene menni - ami azert villanyszamlat is jelent.
Tehat, lehetseges, hogy teljes bekerulest nezve, a celeszkoz olcsobb.
Ettol eltekintve, szinte biztos vagyok abban, hogy siman software-s megoldas is van. Mitudomen, asterix-el? (Az ugyis jo mindenre, kiveve a kutyasetaltatast :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

No igen, elvileg FXO-t kell vennie... az a kérdés, Asterisknek be tudsz-e állítani egy arra alkalmas voice modem-et FXO-ként.
Én még nem próbáltam, de vélhetően nem véletlenül van erre más, specializált megoldás.

Van egy olyan sejtésem, hogy ha működik is, nem túl megbízhatóan.

Egyébként a két faxmodem külső (usb vagy soros?) vagy belső (hardveres vagy winmodem)? Ha sikerül megoldani, akkor az engem is érdekelne nagyvonalakban.

Ha nincs most pénz a hw-ra: az nem játszik, hogy átirányítást kérsz ideiglenesen (amikor nem vagy benn) az otthoni vezetékesedre vagy voipodra? Az megvan percenként 5-10 forintból, vagy kevesebből, ha a cégnek olyan a tarifacsomagja. A számolgatott hw költségből így kijön 20-60 óra beszélgetés. Ha kevés a telefonforgalmad, akkor ez is lehet opció.

Ha csak az kell, hogy nalad csorogjon a telefon, akkor javaslom a telefon atiranyitas az otthoni/mobil telefonra.0 bekerulesi koltseggel, persze ez uzemeltetesi koltseg viszont joval tobb.

Valahogy nem értem ezt a dolgot. Miért ilyen bonyolult egy ilyen látszólag egyszerű dolog?
Digitalizálni az analóg (vagy mobil) telefon hangját (oda-vissza), kicsit tömöríteni rajta és átküldeni egy másik végpontba, ahol van gép?
Nem tudom él-e még a megkötés (szabály, akármi), hogy a telefon vezetékhez nem lehet galvanikusan kapcsolódni - elvileg ezt megoldja egy voice modem - 8k mintavételezés egy beszéd csatornához bőségesen elég. Az így kapott anyagot kell továbbítani, ill. a másik "gépi" oldalon ilyen mintavételezett streamet kell csinálni, ami megy a modem felé.
Persze ennél kicsit bonyolultabb, (tömörítés, pufferelés stb.) de ez már a gépen történik - van elég kapacitás. Manapság a megabites upload sebességek mellet ez nem lehet olyan kritikus.

Mit nem tudok? Mit nem veszek figyelembe?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mit nem tudok? Mit nem veszek figyelembe?

Nem mind kötelezően, de:
- Hívók azonosítását,
- On-hook/Off-hook állapot érzékelését/vezérlését, (Pl. Hogy tudna a kolléga hívást indítani/befejezni.)
- helyi visszhang,
- 8k up / 8k down,
- Voice detection,
- stb... :D

--
Debian Linux rulez... :D

"Hívó azonosítás"
A hívószám (ha nincs letiltva) akkor a csörgetés előtt jön (rég néztem de úgy emlékszem DTMF).
Egyébként, ÉN (olyan öreg vagyok) hogy emlékszem, régen hívó azonosítás nem volt - felvetted a kagylót (bemutatkoztál) és bemutatkozott.
"On-hook/Off-hook"
szerintem ezt a modem lekommunikálja, elrendezi - ezért is jó egy modem.
"Helyi visszhang"
Na ezt nem tudom hova tenni - ez a távoli (számítógép) ponton a saját beszédemet visszahallom? Miért is keletkezne ilyen?
"8k up / 8k down"
Ez most miért kérdés? Manapság megabitekben gondolkodunk, a telefon hang mintavételezési sebességét a modem beállítással TE határozod meg (voice funkciók) a gép-modem közötti átviteli sebességet szintén (a 19200 Baud soroson elég jól működik).
"Voice detection"
A modem tudja hogy mit kap - voica, data esetleg FAX.
Marad a stb.
Persze, ha központ kell: mondjuk 50+5 kliens lóg rajtad a házon belül, van hozzá 8 külső vonalad, és szeretnéd tudni ki, mennyit telefonál, mennyiért az megint más.
Itt mindössze egy kuncsaft "kitoldja" az analóg telefont, TCP/IP -n keresztül - point-to-point. A problémák, számomra az ISDN -nél kezdődnek, hiszen ott macerásabb "kinyerni" a vonalat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ahogy írtam, ezek nem kötelezőek, de megfontolandók... :D (Szerintem)

Ha kell hívó azonosítás, akkor azt valahogy át kell adni valamilyen kijelzőre... Tehát detektálni kell, majd reprodukálni/kijelezni... A modem csak csöngés után "veszi fel" a vonalat... Nem mindegyik képes (már amit még venni lehet) a CID észlelésére... De végülis biztos kivitelezhető... Igazából akkor jó, ha mondjuk valaki keres, de nem vagy ott. Később vissza tudod hívni, ha tudod hogy mi a száma.

A kagyló állapotának érzékelése akkor érdekes, amikor van egy bejövő hívásod és közben te meg tárcsázni akarsz... Távolról vicces is lehet.

Helyi visszhangot azért szoktak alkalmazni, hogy természetesebbnek tűnjön a beszélgetés. Vedd fel a kagylót és hallani fogod. :D

Sávszélt érdemes valamilyen módon menedzselni... Komolyabb ATA-k pl. tudnak "router"-ként működni, amik már előreveszik a telefon forgalmát. 8K nem sok, de azért mondjuk felfelé az ADSL-ben általában csak 512K-ról beszélgetünk. Ezt egy torrent simán szétnyomja.

Hang érzékelésnél alapvetően csak akkor küldesz adatot, amikor beszél az adott fél... tehát a háttérzaj nem nagyon megy át.

Szerintem SIP-es eszközökkel jobban jár a kolléga. :D Amit akár Asterisk-re is lógathat..

ISDN-nél olyan NT-t is alkalmazhatsz, ami analóg készülékhez jó. Akkor meg GOTO 1.

--
Debian Linux rulez... :D

A hívószám (ha nincs letiltva) akkor a csörgetés előtt jön (rég néztem de úgy emlékszem DTMF).

Nem csörgetés előtt, hanem az első és második csörgetés közti szünetben jön a Caller ID, és nem DTMF, hanem FSK. Egyébként azért érzi úgy az ember, hogy a csöngetés előtt, mert a CID-et kijelző készülékek az első csöngetést elnyomják, csak a másodikra csörögnek. Ennek oka, hogy ha elsőre csörögnének, s beemel az előfizető, akkor a CID már nem tud megérkezni, így a készülék nem tudja kijelezni azt.

19.2 kb/s nem elég a CCITT G.711 A-law, 8 ksample/s adatátvitelhez, hiszen ez utóbbi 64 kb/s. Persze nem ez a gond a felvetéssel, csak megjegyeztem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem egészen. A modem dolga az átvinni kívánt adat telefonvonalra ültetése, illetve a bejövő jel adattá konvertálása. Persze lehet csak beemelésre használni modemet, de erre a feladatra lehet, néhány alkatrész egyszerűbb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amennyiért egy modemet megkapsz, annyiért nem éri meg kókányolni. Szerintem... Meg az is jó kérdés, hogy a vonal végére akasztandó alkatrészeket honnan, hogyan szerzed be, mennyire fog az megfelelni a vezetékes telefonhálózatra kapcsoláshoz elvárt paramétereknek, estébé... Bármit még ma sem dughatsz be a telefon-aljzatba ugyanis...

Bármit még ma sem dughatsz be a telefon-aljzatba ugyanis...

Ezt értem, hogy így van, de túl nagy gátlást nem éreznék magamban. Évekig telefonos területen dolgoztam, sokat mértem, nekem annyira természetes, hogy fel sem merül bennem, hogy nem szabad.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valóban túl van misztifikálva a dolog. A voice modem azért jó mert megfelelő bemenettel rendelkezik, ami valamennyire védve van - 50V csengő feszültség.
Viszont ha sokáig voltál telefonos akkor azt tudod, hogy lehet vezetékes telefonon sms fogadni? Még nem találtam korrekt leírást, a szabvány kicst drágának tűnik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nekem rémlik valami elektronikus SMS-bemondó jellegű szolgáltatás vezetékes telefonra.
Ugye nem az volt ez a bizonyos "SMS fogadás" szolgáltatás? ...vagy az valamelyik mobiltársaság szüleménye volt?

Szerk.: Áh, értem. Ez lehetett az.

Tehát működött ez valódi szöveges üzenetként is, csak akinek nem volt "SMS-képes" vezetékes telefonja, annak hangüzenetként érkezett.
Ha jól sejtem, hívószám-kijelzős készüléke sem volt a legtöbb embernek, így nem csoda, ha rövid úton megszűnt a szolgáltatás (ok, eszerint nem is volt annyira rövid ez az út).
Kaptam ugyanis anno ilyen "SMS-t", de egyfelől nem volt biztosított, hogy a címzett veszi fel a kagylót, másfelől alig lehetett érteni a "hangosított" üzenetet, ráadásul átadta és ezzel el is volt intézve. Konkrétan nem értettem belőle gyakorlatilag semmit sem, még valamikor 2002. tájékán.

Nos, ennek így semmi értelme nem volt.

hahó

nekem van egy sosem használt és öreg fxo kártyám. szerintem még működik is, ha találsz olyan gépet, amiben van pci port :)
A graphisoft parkból ingyen elvihető.

árp