Külső hangkártyát, vagy DAC-ot keresek

Fórumok

PC-ről szeretnék lejátszani hangokat. A hangok egy hagyományos keverőpultba mennének, aminek balanced XLR és unbalanced line-in bemenetei vannak.

A gépemben jelenleg egy "SB Live!" van, a legelső széria, (CT4620) ami még nem "sok-pont-egyes", és aranyozott jack csatlakozói vannak.

Az eredmény egyrészről 50Hz-es brumm, másrészről, mindenféle ciripelést-zúgást összeszed, olyan, mintha egy Commodore magnószalag szólna a háttérben :)

A brummon először nem csodálkoztam, mondom, persze: földhurok, hiszen a PC és a keverő is földelt eszköz. Az első meglepetés akkor jött, amikor (nyugi, csak egy teszt erejéig) megszakítottam a földelést a keverőn és a PC-n is, a brumm pedig megmaradt. Külön furcsállom, hogy már az RCA középső pinjének ("meleg pont") összeérintésekor megjön a brumm, nem kell hozzá a jelföld.

A másik furcsaság, hogy a ciripelés-zúgás még egy roppant érzékeny stúdió monitor fejhallgatóval sem hallható ki, ha azt direktben a hangkártyára dugom (még brutál hangerő mellett sem) - ellenben a keverőn keresztül már alacsony hangerő mellett is mindig jelen van. Ha jól sejtem egyébként, főként a videókártyát "hallom", mert a ciripelés a képtartalom változtatásával együtt változik.

Leválasztó trafót, és Di-Boxot nem szeretnék, mert elcseszi a hangot, plusz a hangkártya által összeszedett zaj megmarad.

Kellene tehát valami "külső" eszköz. Két forgatókönyvem van:

1.) valami külső hangkártya, ami nyilván nem földelt, és közvetlenül a keverő mellé tehető, odáig meg pl. USB

2.) valami DAC dobozka, ami SPDIF-et eszik, és analóg kimenetet ad. Ekkor kb. tökmindegy, hogy a gépben milyen hangkártya gyártja az SPDIF jelet.

A DAC dobozka nyilván oprendszer-, és driver független, a hangkártyás megoldásnál viszont kell a megfelelő Linux támogatottság, lehetőleg ALSA és OSS4 egyaránt.

Ki mit javasol?

(További aggodalmam mindkét esetben, hogy nem vagyok abban biztos, hogy a jelföldek nincsenek ezen külső dobozokon galvanikus kapcsolatban a érintésvédelmi földdel, magyarul hiába digitálisan jön ki a jel a PC-ből, hozza az árnyékoláson a brummot. Az legalábbis biztosnak látszik, hogy az SB Live! esetében a jelföld frankón találkozik a hangkártya hátpaneljével, ami ugye az érintésvédelmi föld.)

Hozzászólások

Igen analóg 24 csatornás keverőt használtak, nekem csak annyi volt a dolgom, hogy ledigizzem!
Simán a vonal szintű jelet digiztem! De csak egy egyszerű Audacity volt a segítségemre!

Sajnos nem tudok küldeni mintát, mivel "koncert" volt és nekem nincs meg, csak a srácoknak!

Oykawa Hirohito

"legelső széria, (CT4620) ami még nem "sok-pont-egyes""
Qudrofon kártya.
A Live!-ra van a belső cd , aux , digit in csatlakozóira dugva cd , tuner vagy valami más ?
USB sok csatornás minőségi kártya:
http://www.terratec.net/en/products/technical-data/produkte_technische_…
ALSA támogatása:
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Terratec
OSS4 támogatás:
http://manuals.opensound.com/devlists/Linux.html

> Quadrofon kártya.

Ahham, és az érdekesség kedvéért tök más erősítőn megy keresztül benne a front meg a rear, ezáltal egészen másképp szólnak a csatornák. (még a jelszinten is 15% fölötti különbség van!)

IMHO a rear kimenete kuka. A front egyébként tűrhető, legalábbis az én konzumer AKG fülesemmel.

> A Live!-ra van a belső cd , aux , digit in csatlakozóira dugva cd , tuner vagy valami más ?

Ááá, már lepucoltam róla mindent, sőt, még egy laminált fémlemezt is raktam elé, "térelválasztónak" :)

"tök más erősítőn megy keresztül benne a front meg a rear, ezáltal egészen másképp szólnak a csatornák. (még a jelszinten is 15% fölötti különbség van!)"
Nem kötelező az első hátsó megegyezőség.
Csak azonos tengelyen lévőknél kötelező az egyforma mintázat.:)
Te sem azonos módon hallasz az előre/hátra irányokban.
A hangerő kiegyenlítésre ott a hardware térballansz.

ez a cirip meg zaj roppant tipikus.

a munkahelyen az irodaban 3 erosaramu halozat van:
- geptermi UPS (inverterrol taplalt, ezen log az egesz gepterem)
- geptermi, ups elottrol
- egyeb epuleti, ami gepteremtol fuggetlen

Az epuleti (gepteremtol fuggetlen) hasznalhato barmire, ami hang. Az ups utani megtaplalas elkepesztoen zajos. Dughatok bele kettos szigetelesu hangeszkozt is, minden vacak.

nezd:
http://bitzenede.blog.hu/2010/03/15/foldhurok2_a_tapegyseg_visszavag

> A másik furcsaság, hogy a ciripelés-zúgás még egy roppant érzékeny stúdió monitor fejhallgatóval sem hallható ki, ha azt direktben a hangkártyára dugom (még brutál hangerő mellett sem) - ellenben a keverőn keresztül már alacsony hangerő mellett is mindig jelen van.

A fejhallgato impedanciaja tipikusan 40-65Ohm korul van (esetleg 600Ohm), a kevero bemenete pedig 10k nagysagrendu, persze, hogy, osszeszedi a szemetet.
Egyebkent 15+ eve, amikor a hangkartyak kezdtek szelesebb korben elterjedni azt mondta mindenki, hogy 'a videokartyatol minel tavolabb legyen', a mellekelt abra szerint ez a mai napig igaz.

> Leválasztó trafót, és Di-Boxot nem szeretnék, mert elcseszi a hangot, plusz a hangkártya által összeszedett zaj megmarad.

Az SBLive hangjan tobbek szerint nem igen van mit elcseszni, raadasul egy megfelelo DI-box impedanciaillesztest is vegez (illetve vegezhet, tipusfuggo), ami a zajjal kapcsolatos problemadat is megoldhatja.

A kulso hangkartya a foldelesi gondoktol nem fog megszabaditani, mert az analog kimenetek hidegpontja egyben az USB csatlakozo foldje (ami egyben az erosaramu fold).

Szoval en a kabelezes atgondolasat javaslom, ill. nehany keveropulton van lehetoseg a foldeles levalasztasara (ground lift neven fut a dolog, bar aszimmetrikus kabelezesnel nem hangzik tul praktikusnak). Esetleg kiserletezhetsz azzal, hogy a hangkartya melegpontjat bekotod a szimmetrikus bemenet melegpontjara, a hangkartya foldjet pedig a hidegpontra, lattam mar ilyet mukodni, de inkabb csak sajat felelossegre kiserletezz vele.
Szinten javasolnam a szimmetrikus kabelezesre torteno atallast, nalam pl. azota semmi problema nincs, pedig itt aztan a jovo het is ossze van kotve mindennel (tobbek kozott CATV is), es se brumm, se zaj (ill. normal szobai zajszintnel mindent maximumra tekerve kb. fel meterrol hallatszik egy kis feherzaj, de ez belefer).

Szimmetrikus ki/bemenetu hangkartya mondjuk nincs tul sok (emberi aron), hasznaltan talan lehet szerezni pl. ESI Juli@-t, Terratec Phase22-t vagy ilyesmit, ezek uj korukban sem kerultek tul sokba (persze relativ: a Juli@ 50k, a Phase22 30k korul, de egy kicsit fullosabbnak szant gamer hangkartyaert is elkernek ennyit es a kulonbseg eg es fold), Envy24 alapuak, gondolom Linux alatt sem nagy kaland beizzitani oket.

> A kulso hangkartya a foldelesi gondoktol nem fog megszabaditani, mert az analog kimenetek
> hidegpontja egyben az USB csatlakozo foldje (ami egyben az erosaramu fold).

Na, erről próbáltam magyarázni a topicnyitóban :)

Ha van valakinél kéznél ilyen Behringer kütyü, megtenné, hogy leméri, hogy van-e galvanikus kapcsolat az USB föld és az RCA jelföld között?

Itt vannak képek:
http://nwavguy.blogspot.hu/2011/02/behringer-uca202-review.html

... de sajnos a nyákon a fólia nem látszik tisztán.

Egyébként itt van például ez, némiképpen drágábban:

http://highresolutiontechnologies.com/music-streamer-ii

Ez is egy USB-s hangkütyü, viszont itt ez szerepel a specifikációban:
USB to Audio isolation > 200M ohm

Hmm...

Nagy baj lenne, ha egy DI-box rontana a minőségen. Persze ha vacak minőség, akár lehet is, de egy jól tekert, megfelelően árnyékolt és szerelt box csodákra képes (itt most persze ne a 6eHUF-os Ágotára gondoljunk ;) ).

Szerintem egy normális hangkártya megoldaná a gondod: Katt meg hozzá ez: katt

Nálam megszünt a konstans alapzaj, s nagyon jó lett. :) (kop-kop)

W3ber: +1

Ahogy a topikot végig futottam első körben az jött le, hogy ti ezt sokkal magasabb, profi, vagy félprofi szinten művelitek.
Én csak amatőr szinten, nagyon kis igénnyel - a műhelyem hangosítása most:
- TDA7265 -el épített végfok (2x25W sztereó leginkább kommersz autórádiókba használják, unipolár 12V), MASCOT 12V/5A KAPCSOLÓ üzemű táppal (valaha a nagy teljesítmény igényű 450MHz -es mobil telefonhoz tartozott)

- egy nagyon tuti Videoton 30W zenei teljesítmény 8 Ohm "fadobozos" hangfal páros, felújítva, újra gumírozva stb. - örök hála a barátomnak érte - olyan 2 m magasságban.

- egy kupac ellenállásból felépített "passzív keverő", a hangerőt a gépek hangkártya beállításával intézem. Jelenleg, 5 bemenet van kihasználva, 4 PC és egy vezeték a "próbapadhoz"

A vázolt konglomerátum, egy nem egészen 2x4m szobában 3,6m belmagasságban van elhelyezve, általában 4 működő géppel, két antik APC BackUPS 600 (közönséges E vasakból összerakott trafóval), egy ASUS 500G router, egy TP-LINK gigabites switch, két különféle 4x KVM switch szoros szomszédságában. A "passzív keverő" még csak árnyékolva sincs, bolti jack drótokkal összehúzva, egy próba panelra forrasztva.
Szóval a ti igényeitekhez képest ez egy röhej, bocs hogy itt előjövök vele.

Tapasztalatok:
- ahány hangkártya annyiféle hangerő és hangszín, a legkellemesebb a régi Creativ AudioPCI (ES1371,ES1373), és ez az egyetlen kártya ami tényleg 0 db (0,7 V /600 Ohm) kimenettel rendelkezik

- ha nincs semmi beindítva (az alapzaj/hang) akkor számtalan periodikus ciripelés (diszk kezeléskor, illetve a gigabites hálózat beszűrődő zaja). Mindazonáltal ez alig hallható, ha felmászok 2m magasba és beledugom a fülem a hangfalba.

- halvány, de jól érzékelhető brumm! (Nem is igazán értem, szerintem ezt a hálózatból szedi össze, nem vezetett, vagy táp generálta brumm, mivel a kapcsoló üzemű táp inkább csak sistereg).

- a "lógó" vezetéket, ha kézzel megfogom (meleg pontjait) akkor szintén alig érzékelhető a brumm hangerő növekedése.

Ami az SPDIF -et illeti, anno kicsit körüljártam ezt, de gyorsan rájöttem, hogy ez nekem drága és szükségtelen. Már az sem igazán világos számomra, hogy egy olyan környezetben mint egy mai modern PC belseje - szerintem 0 ... 4 GHz a spektrum minden részében sugárzott és vezetett a zavarok - hogy működhetnek ilyen jól ezek a cuccok.

Miért kell az a bonyolult keverő? Mit kevertek még ebbe a dologba, aminek egy ilyen kell külön? Van/volt olyan hangkártyám, aminek ha az összes, ki nem vezetett bemenetét aktiváltam, akkor azt hiszem 5 bemenete volt, ráadásul a kimenete egy pár wattos végfokkal volt szerelve, így igen kis impedancián lehet illeszteni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

M-Audio Audiophile USB hangkártyát használok a HK erősítőmhoz. Szuper minősége van. Nincs zaja, és nagyon szép a DA átalakítója. A noti hangkártyájához képest szebbek, teltebbek a basszusok és a mélyebb közepek. Kell hozzá külső táp.

Ebayen halásztam. Debian alatt szépen megy.

L-tesz

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség