Kormány és a Microsoft

Hozzászólások

Pedig ugy nezet ki, hogy ez az egyetlen dolog amit nem rontanak el..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Akkor egyértelmű, hogy folytatódik a tisztaszoftver program is.

"Emellett a Digitális Otthon Program révén a magyar otthonokban és a kapcsolódó intézményekben – belátható időn belül – rendelkezésre állhatnak azok az eszközök és szolgáltatások, amelyek Magyarországot egy több ponton összekapcsolt, modernebb és hatékonyabb társadalommá tehetik."

Ha ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nevetséges 4Mbites ADSL helyett lesz mondjuk 100/100, akkor megérte. :P

Nahát akkor ennyit a nagy kormányzati költségcsökkentő politikáról, és rendelet-tervezetekről a nyílt forráskódú szoftverek preferálásáról.
Most remélhetőleg mindenki felszámolt az illúziókkal, hogy idehaza valaha is open megoldások lesznek a közigazgatásban, oktatásban, az otthonokban stb...

De nem is baj, vagyunk olyan gazdagok, hogy nyugodtan tömhetjük egy amerikai magáncég zsebét :)

Az egész cikk szövegezése olyan, hogy "ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes", nulla konkrétum. Én csak azt tudom, hogy a közigazgatásban a járási hivatalok kialakításával pl. nálunk az első dolga lesz az új informatikai csapatnak, hogy az eddigi jól működő linux szervereket azonnal formázzák és Windows server operációs rendszer kerül rájuk. :)
Point 'n click: előre a tudásalapú a szép új Magyarországért! :)

Nem értem a felháborodásokat. Én is hiszek az összeesküvés-elméletekben, viszont itt kicsit eltérő a véleményem.
Az, hogy szerződött az állam a Microsoft-tal, még nem jelenti azt, hogy nem lehetne Linux szervert használni. Mellesleg sok helyen külföldön is próbáltak nyílt forráskódú rendszerekre átállni a Windows-ról, de kénytelenek voltak visszaállni, mert a "kiskezitcsókolomokat" megzavarta, hogy az Open/Libreoffice Writer-ben más van a gombokra írva, mint az MS Word-ben. Persze mennyivel jobb lenne, ha a tanárok és a diákok lopott szoftverekkel tanulnának mondjuk .NET-et programozni, az intézmények pedig horror áron vásárolhatnák a licenszeket, neadjisten, illegális szoftverek lennének ott is. Persze most lehet érdekeket szembeállítani, mert tényleg jó buli a Microsoft-nak leszerződni az állammal. Mellesleg hozzátenném, hogy pl adattárházas megoldásokra a Microsoft SQL Server-es megoldása az egyik legjobb szerintem ár/érték arányban.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

„mert a "kiskezitcsókolomokat" megzavarta, hogy az Open/Libreoffice Writer-ben más van a gombokra írva, mint az MS Word-ben.”
-ami meg azért érdekes, mert ugyanezeket a figurákat az ofisz2010 ribbonja nem zavarja. Igaz, ott az ábrák a gombokon ugyanazok, minden más viszont nem.
MSOfisz skinnel (van ilyen?) telepített LO bevezetésétől a microsoft gondolom minimum agyfaszt kapna.

Erre van egy sztorim. Nagybátyám már idegbajt kapott a Windows hülyeségeitől ezért kitalálta, hogy neki Linux kell, mert arról azt hallotta, hogy jó, de majd a D meghajtóra másoljam már vissza a cuccait, meg a Nérót telepítsem már fel, meg egy rahedli Windows alatt használt programját.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

nem akarok lázítani, de ha a "kiskezitcsókolom" annyira elmaradott szellemileg ahogy írtad akkor páros lábbal kéne kitessékelni az bejárati ajtón. ha ilyenben fent akad, akkor a munkája is olyan lehet.
nem mondom, vannak dolgok amik sokszor nehezebb megvalósítani LO-ban mint MSO-ban de az előbbi 0 azaz 0 forint-ba kerül.

+egy átállást nem lehet úgy megcsinálni, hogy pénteken még MSO-t használtál, hétfőn meg már LO-t. kell hozzá oktatás, + a meglévő rendszerek felülvizsgálata, (értem ez alatt, hogy új formokat készíteni, vagy más elrendezést és formázást megvalósítani) valamint izzadni, hogy jogszabálynak is megfeleljen.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Ez oké, de ez csak egy dolog. Piroskát (aki természetesen fiktív személy) még az is zavarja, hogy hová tűnt ebben az izében a ZS meghajtója, ahová a szerződéseket mentegette bőszen és a Béla (aki a fiktív rendszergazda), /media/zs-t magyarázza neki, valószínűleg Ő is meghibbant. Kint van egy ikon az asztalon azzal a névvel, hogy ZS meghajtó, de arra valami baromság jön be, úgyhogy gyorsan be is zárta. Mellesleg az internet explorert sem telepítették, pedig azon szokta feltölteni a PDF-et, amit nem tud persze megnyitni, mert nincs Adobe Reader, ha fájlra klattyint kettőt, akkor valami kPDF nevű baromság jön be, úgyhogy hülye ez a Linux.
Ha ezt egy vezető tovább erőlteti, akkor az oktatások miatt a munka sem fog haladni, illetve záros határidőn belül Piroska és Béla is fel fog mondani.

Szerk.: Ha pedig olyan Piroskát szeretnél találni, aki tudja használni a Linuxot, akkor, ha találsz ilyet, akkor azért nagyon sokat kell fizetned, mert hiány van belőle. Ha lenne barátnőm, rászoktatnám a Linuxra, utána elküldeném 3x annyiért dolgozni, mint egy sima ofiszismeretekkel rendelkező titkárnőt.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

"Ha lenne barátnőm, rászoktatnám a Linuxra, utána elküldeném 3x annyiért dolgozni, mint egy sima ofiszismeretekkel rendelkező titkárnőt."

Ez jo :)
Szoktak ilyet, csak nem teljesen legalis szerekkel es nem teljesen legalis munkakorbe.
Azert megneznek egy hiradot valamelyik panikTVben hogy "P.L. elore megfontolt szandekkal, nyeresegvagybol, kulonos kegyetlenseggel Linuxra szoktatta baratnojet, majd napi 8 oras munkaba kenyszeritette".

Ezzel csak az a baj, hogy az átképzés, oktatás drága, a Gizike meg munkaidőben kalandozik a LibreOffice világában, ahelyett, hogy addig is dolgozna. Ha az így elszúrt munkaidő ára + az oktatás több, mint az MS Office megvásárlása, akkor egyszerűen nem éri meg.
Persze teljesen más lenne a helyzet, ha az iskolában nem MS termékeket oktatnának, hanem tényleg szövegszerkesztést, táblázatkezelést, etc..., de erről szerintem már lekéstünk.
Arról nem is beszélve, hogy az átlag felhasználó szellemi képességei mellett nagy erőfeszítésbe kerül ez a "generikus" tanulás, sokkal gyorsabban végez, ha konkrét porgramot oktatnak neki. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ettől ő még nem lehet jó könyvelő, leltározó, portás, stb. Csak ő máshoz ért, nem az informatikához.

poliverzum infarktust fog kapni. Esetleg bal szem tikkeles is befigyelhet. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

> A stratégiai megállapodás következményeiről és részleteiről a Microsoft Magyarország annyit árult el, hogy így a Microsoft újra jelentős mértékben hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez, ugyanis közreműködésével megszülethet az új, egységes felhasználói felületet kínáló Nemzeti Közoktatási Portál, amely digitális formában minden magyar diák számára hozzáférhetővé teszi a tananyagokat, ezzel is javítva a leszakadó régiókban élők esélyegyenlőségét.

Nagyon jó ötlet, hogy hostolják a tankönyveket (pl. pdf formátumban). Rég meg kellett volna tenni. De mi kerül ezen 5e+10 Ft-ba? És miért csak a microsoft képes erre?

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Gondolom a jogdíj, infrastruktúra, üzemeltetés kerül ennyibe.
A Microsoft meg megint ügyes volt. Ezt a bizonyos portál előbb-utóbb mindenképp létrejött volna, így viszont MS technológia lesz mögötte, amit később nyilván drága lenne megbolygatni. Tehát a kutya sem fog hozzányúlni.
Egyébként én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy olcsóbb lenne opensource szoftverekkel megoldani ugyanezt. A kedves felhasználónak meg édesmindegy, mi van a drót másik végén. Ez nem az e-mailben elküldött .docx esete.

Megpróbálom még egyszer megfogalmazni.
Nagyon jó, hogy végre letölthetőek lesznek a tankönyvek, már régen így kellene lennie.
Tulajdonképpen minden adott is volt hozzá, ugye az érettségi feladatok + megoldások is évekre visszamenőleg letölthetők. Ugyanaz (vagy akár egy másik) szerver nyugodtan tudná hostolni a tankönyveket is, ugyanilyen módon. Az Oktatási Hivatal honlapjára nyugodtan föl lehetne tölteni a tankönyveket ugyanúgy pdf formátumban, mint ahogy a feladatok is elérhetők, és mindenki hepi.
De nem ez történt.
Hanem jött a microsoft, és megmondta hogy milyen jó lesz nekünk, ha veszett drágán megcsinálja ugyanezt.
Na ezt nem értem.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

A Digitális Oktatási Alapcsomag (DOA) nem 50Mrd forintba kerül, hanem ingyenesen került felajánlásra 50Mrd Ft értékben.
Így a fenti kommentek tévedésen alapulnak: nem "megy" 50Mrd, hanem maximum ennyi "jöhet".
A DOA ingyenes 25GB mailboxot, webes tárhelyet, csoportmunkát, csetelést, videokonferenciát ad iskolai, távoli és mobil eléréssel minden köz- és felsőoktatási diák és tanár részére. A levelezést az öregdiákok is használhatják, hivatalosan.
http://doa.max.hu/

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozok.

Es mi lesz az adatokkal, kulonosen a szemelyes adatokkal, kulonleges szemelyes adatokkal? Hogyan ervenyesul az informacios onrendelkezesi jog? A piaci K+F bizalmassaga hogyan ervenyesul?

Miert is jo az a koz es felsooktatasnak, hogy szemelyes adataikat, szokasaikat, gazdasagi informaciokat, kutatasi anyagokat idegen allam hatosagai birosagi vegzes nelkul megismerhetnek, es felhasznalhatnak ?

https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/governments-attack-cloud-computing

"But in addition, the government's approach should terrify any user of cloud computer services—not to mention the providers. The government maintains that Mr. Goodwin lost his property rights in his data by storing it on a cloud computing service. Specifically, the government argues that both the contract between Megaupload and Mr. Goodwin (a standard cloud computing contract) and the contract between Megaupload and the server host, Carpathia (also a standard agreement), "likely limit any property interest he may have" in his data. (Page 4). If the government is right, no provider can both protect itself against sudden losses (like those due to a hurricane) and also promise its customers that their property rights will be maintained when they use the service. Nor can they promise that their property might not suddenly disappear, with no reasonable way to get it back if the government comes in with a warrant. Apparently your property rights "become severely limited" if you allow someone else to host your data under standard cloud computing arrangements. This argument isn't limited in any way to Megaupload -- it would apply if the third party host was Amazon's S3 or Google Apps or or Apple iCloud."

Hello,

ezek valóban fontos kérdések minden megoldás esetén, nem felhő specifikusak.
Ha különféle megoldásokat kell összehasonlítani, akkor azoknak az egymáshoz képest vett relatív erősségét érdemes megvizsgálni az egyes területek szempontjából, hiszen az Általad felvetettek nem mérhetők abszolút jellemzőkkel. Tehát azt kell nézni, hogy a jelenleg alkalmazott megoldáshoz képest az adatvédelmi-adatbiztonsági kérdések hogyan alakulnak a vizsgált megoldásban.
A Microsoft nyilvános felhő alapú megoldásai esetén részletes információk állnak ezzel kapcsolatban rendelkezésre, hiszen sokaknál első kérdés az adatvédelem és az adatbiztonság. Javaslom, hogy tanulmányozd az ezzel kapcsolatos dokumentációkat.
Az információk gyűjtőpontja az Office 365 Trust Center: http://www.microsoft.com/hu-hu/office365/trust-center.aspx
Fontos olvasmányok belőle:
Privacy in the Public Cloud: The Office 365 Approach
Standard Response to Request for Information – Security and Privacy

Üdv,
Marci

Hát tudod, ha szórakozni akarok azt olvasom. De gondolom mikor arról van szó, veszek valamit akkor az első az amit elolvasok az amit a gyártó ír, de nem az utolsó. Számos oldalról megnézem, hogy mit veszek és mivel jár. Már bocsánat, de ez nem olyan dolog, amit 3 napon belül visszaviszek az áruházba, hogy bocs nem tetszik/rossz/nem tudja azt amire kell/stb és adják vissza a pénzt.
Meg aztán a cukros bácsi is ingyen adja a cukorkát (és lobogtathatja mellé az erkölcsi bizonyítványát is), attól még nem biztos, hogy az adománya önzetlen és a papírja a valóságot tartalmazza.

Igen nem ugyan az. De egyoldalú szerződésmódosítás fogalmát sem ismeri senki... Na meg a szerződésszegést sem.
Tudod elképzelem, mikor azt mondja valaki a ms-nek, hogy "de hiszen szerződésben vállaltad az adataim biztonságát..."
Mire a MS: "Bocs, de az XXX (nyomozóhivatal/ügynökség/Piri néni/stb) kérte..." vagy "Bocsánat, technikai probléma történt, ígérem legközelebb nem fordul elő." stb.
Egyébként meg a Google-re sem bíznék érzékeny adatot. Az az adat amit nem tudsz megmutatni fizikálisan, nincs biztonságban idegen tekintetek elől. Ha arról van, szó, hogy legyen valahol biztosan meg, az más kérdés. De nem tudod garantálni a felhőben hogy más nem fért az adataidhoz, vagy hogy nincs valahol még egy másolat belőle még akkor is ha már te törölted.

Ne akard relativizalni a problemat, ezt hagyd meg azoknak akik vevok a zoldsegre. En engedelmeddel maradnek a hatalyos magyar adatvedelmi torvenynel.

A kerdesek kifejezetten felho specifikusak, sot, ha megfigyelted kulon kiemeltem a felho specifikus reszletet is belole:

https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/governments-attack-cloud-computing

"The government maintains that Mr. Goodwin lost his property rights in his data by storing it on a cloud computing service."

Tehat hogyan biztositja a szemelyes adatok, kulonleges szemelyes adatok, kutatasi anyagok osszessegeben "Adatok" vedelmet, serthetetlenseget, bizalmassagat, olyan kornyezetben ahol az idegen allam akar birosagi vegzes nelkul kedvere kutakodhat koszonhetoen a patriot act-nak?

Ime egy kis emlekezteto a Microsoft sajat nyilatkozatabol:

"Can Microsoft guarantee that EU-stored data, held in EU based datacenters, will not leave the European Economic Area under any circumstances -- even under a request by the Patriot Act?"

"He said: "Microsoft cannot provide those guarantees. Neither can any other company"

http://www.zdnet.com/blog/igeneration/microsoft-admits-patriot-act-can-…

http://www.cloudtweaks.com/2011/12/european-firm-refuses-to-go-on-the-m…

Es vegul egy elemzes a temaban:

"Institutions have started to move their data and ICT operations into the cloud. It is becoming clear that this is leading to a decrease of overview and control over government access to data for law enforcement and national security purposes. This report looks at the possibilities for the U.S. government to obtain access to information in the cloud from Dutch institutions on the basis of U.S. law and on the basis of Dutch law and international co-operation. It concludes that the U.S. legal state of affairs implies that the transition towards the cloud has important negative consequences for the possibility to manage information confidentiality, information security and the privacy of European end users in relation to foreign governments."

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2181534

es a kovetkezmenye:
http://www.zdnet.com/blog/btl/dutch-government-to-ban-u-s-providers-ove…

"Last month, an article published claimed that the power to search suspects with Patriot Act invoked 'delayed warrants' -- the ability to search without formally making warrants known to the subject, to prevent the loss of vital evidence -- were used in 1,618 drug-related cases, 122 cases for fraud, but only 15 cases relating to terrorism. "

Amint látod, komolyan vettem és veszem a kérdést, nem "relativizáltam".

Tartom a véleményem, miszerint az adatvédelem és adatbiztonság nem felhő specifikus.
Ezért fontos, hogy a Microsoft tagja a Safe Harbor programnak, mert bármilyen relációban elfogadja magára érvényesként az EU adatvédelmi irányelveit. Így például bármilyen esetben kerülhet hozzá érzékeny adat, annak az irányelveknek megfelelő kezelésére kötelezettséget vállal (például egy hagyományos géptermi környezet support incidensénél is!).

Fenntartom azt is, hogy csak két megoldás egymáshoz viszonyított vizsgálata vezet értelmes eredményre. Eddig jópár magyar nagyvállalat minősítette a Microsoft megoldását adatvédelem és adatbiztonság szempontjából erősebbnek a meglévő környezeténél. Gondolom a köz- és felsőoktatásban is akad pár intézmény, ahol többet tud nyújtani a Microsoft a most meglevőnél.

A fent linkelt dokumentumok az adatok védelmének "hogyan"-jára választ adnak. A szolgáltatás igénybevevőjének a felelőssége ezeket kiértékelve meghatározni, hogy az adatai közül mi kerülhet ide és mi nem.

Az ELTE IK mindenesetre megfelelőnek találta a megoldásunkat: http://www.elte.hu/hir?id=NW-3536

Ahogyan Te is idézted, a Microsoft nem ködösít az adatok kezelésével kapcsolatban: az Egyesült Államok törvényeit is be kell tarsa a cég.

Üdv,
Marci

Egy kis emlekezteto:

2011. évi CXII. törvény

az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

"7. Adattovábbítás külföldre

8. § (1)3 Személyes adatot e törvény hatálya alá tartozó adatkezelő harmadik országban adatkezelést folytató adatkezelő részére akkor továbbíthat, vagy harmadik országban adatfeldolgozást végző adatfeldolgozó részére akkor adhat át, ha

a) ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult, vagy

b) az adatkezelésnek az 5. §-ban, illetve a 6. §-ban előírt feltételei teljesülnek, és - a 6. § (2) bekezdésében foglalt esetet kivéve - a harmadik országban az átadott adatok kezelése, valamint feldolgozása során biztosított a személyes adatok megfelelő szintű védelme.

(2) A személyes adatok megfelelő szintű védelme akkor biztosított, ha

a) az Európai Unió kötelező jogi aktusa azt megállapítja, vagy

b) a harmadik ország és Magyarország között az érintetteknek a 14. §-ban foglalt jogai érvényesítésére, a jogorvoslati jog biztosítására, valamint az adatkezelés, illetve az adatfeldolgozás független ellenőrzésére vonatkozó garanciális szabályokat tartalmazó nemzetközi szerződés van hatályban."

Aruld mar el, hol biztositott ez? Egy magyar jogi szemely ceg (cegjegyzekbol ki lehet keresni), magyarorszagon lesz szives a magyar/eu torvenyek szerint mukodni - irrelevans, hogy egy masik jogi szemely cegnek, masik orszagban milyen torvenyeket kell betartani.

Ahogy a Microsoft UK vezetoje nyilatkoztak is rola, es te is megerositetted - jogi konfliktus eseten a Patriot Act ervenyesul, es nem a Safe Harbor / EU adatvedelem.
Miert is akar magyar jogi szemely ceg USA torvenyeket betartani - a hazai / eu torvenyek megsertesevel? Ez az mukodes igaz a magyar jogi szemely ceg eseten is? Kivancsi leszek a hivatalos valaszra...

Hogy miert erdekes ez? Mert az nem USA lakosok nem vedettek az USA alkotmanyanak negyedik cikkelye szerint.

"I V . Cikk (1791)

A népnek a személy, lakóház, okmányok és a tulajdonban lévô tárgyak biztonságához való, megalapozatlan házkutatások és lefoglalások elleni jogát nem lehet megsérteni, és ilyen parancsokat csak valószínûsített, esküvel vagy fogadalommal alátámasztott ügyben lehet kibocsátani és részletesen meg kell jelölni a házkutatás helyét és a lefoglalandó vagy letartóztatandó dolgot, illetve személyt."

http://www.brianlfontenot.com/2012/12/06/patriot-act-can-obtain-data-in…

"Because non-U.S. residents are not protected from unwarranted searches under the Fourth Amendment, the researchers warn that this “gives the U.S. government entities concerned the statutory power to gather data on a large scale about non-U.S. citizens located abroad. And legal protection under specific U.S. laws applies primarily to U.S. citizens and residents.”

Tortenetesen feltunt az EU-nak is:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2…

"The United States (US) Patriot Act(1) of 2001 establishes a wide range of measures for US competent authorities in the fight against terrorist acts. Amongst other things, the US Patriot Act gives US law enforcement and intelligence agencies greater powers to access personal data and to engage in surveillance activities. In this regard, measures such as a court order from the Foreign Intelligence Surveillance Court for production of information (provided in Section 215) or a ‘national security letter’ issued by the Federal Bureau of Investigation (FBI) (provided in Section 505) can be issued upon a US established legal entity. A legal entity established under US law is subject to US law, including such court orders or ‘national security letters’ that might request production of information or evidence on specific persons or facts related to a particular counterterrorism investigation.

However, in accordance with international public law, and in the absence of a recognised jurisdictional link, a foreign law or statute cannot directly impose legal obligations on organisations or undertakings established in a third country regarding the activities performed within the territory of that third country. In order to give effect to the different legal obligations provided by the US Patriot Act on legal entities established in the EU, it would be necessary that they are imposed by an EU legal instrument or a Member State’s legal instrument which respects its obligations under EC law, including data protection principles.

The Commission attaches the utmost importance to the fundamental rights to freedom of expression, respect for private and family life and personal data protection, which are applied in the EU without discrimination on the basis of nationality, citizenship or place of residence.

The Commission’s upcoming proposals for reform of the EU data protection framework will therefore particularly focus on the challenges posed by globalisation and modern technologies."

Az pedig, hogy nehany ceg es intezmenynek a felhos megoldast tobbet tud nyujtani, mint amit eddig hasznaltak, nem teszi torvenyesse is.

A kerdes inkabb az lesz, ki hagyta jova vagy irta elo hasznalatat, es lesz a felelos erte.

Ime a nagy kerdes:
Ha valaki szandekosan olyan megoldast valaszt, ahol nem biztositott a megfelelo a szemelyes adatok vedelme, az megvalositja a Btk 177/A § (1) b) pontjat (vagy netan mast)?

"Visszaélés személyes adattal

177/A. § (1)Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével az érintett tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.

(3) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges személyes adatra követik el.

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha személyes adattal visszaélést hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követik el."

"A kormány döntése szerint nem a szokásos közbeszerzési eljárás keretében tervezik és építtetik meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületét és a hozzá tartozó campust, mert a nyilvános eljárás az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes"
[..]
"A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem valamint a campus két épületére „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkező kormányrendeletet kell alkalmazni. A nagyberuházásokért felelő kormánybiztos hivatala szerint mivel az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait fogják képezni, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés. Az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd.

forras: Index"

Ennek fenyeben gondolom a Nemzeti Kozszolgalati Egyetem is Microsoft cloud-ot fog hasznalni minden kommunikaciora...

Már a Digitális Oktatási Alapcsomag is problémás, hiszen manapság a harc általában nem lövöldözést jelent, hanem manipulációt, bomlasztást, uszítást, mégpedig igen kifinomult és rafinált módokon. Aggályos, hogy amerikai hivatalok számunkra észrevétlenül hozzájuthatnak olyan információkhoz, hogy egy tanár vagy egy diák elvileg hol lesz adott időpontban, vagy mikről beszélget e-mailben vagy egyéb csatornán a kollégáival, diákjaival, illetve pl. a felsőoktatási intézményekben folyó kutatások eredményeihez sem kellene feltétlenül csak úgy hozzájutniuk (azt nem tudom, lehet-e titkosítani, vagy hogy a használható titkosításokba mennyire látnak bele az amerikaiak, vagy hogy az alapból érzékenynek minősülő adatok cseréjére tartunk-e fenn államilag valamilyen rendszert). Ebben a korban szerintem nem paranoia ilyesmiktől tartani, különösen, ha az Egyesült Államokról van szó.

:)

Többiekkel ellentétben szerintem ez mind szép és jó. Sőt még örülök is neki, csak attól tartok, hogy
- majd megint az alkudozással a userek szívnak amikor ennek a megállapodásnak az időtartama lejár, de akkor az lesz a különbség, hogy nem a desktop/server gépekre kellenek új licencek / új oprendszer, hanem a cloudban ott lesz már a "stuff" (magyarán egyirányú utcának tűnik, az ingyenes etetés után amikor hozzászoktunk a kánaánhoz lehet majd pénzt kérni érte - esetleg/valószínűleg)
- a jelenlegi sulinet infrastruktúra úgy tudom erre alkalmatlan, az iskolák részére biztosított sávszélesség nem éppen cloud szolgáltatásra (csoportmunka webtárhely vidkonf) lett anno kitalálva (lehet, hogy lemaradtam valami ütős fejlesztésről és tévedek, valaki kijavít???)

Egyébként valóban ez lenne a tökéletes, ha minden iskola szélessávú gerincen lenne és a tanítónéni órakezdéskor a nemzeti alaptanterv következő órai egységét megnyithatná a cloudból az elektronikus táblán.... az iskoláknak szükségük van egy egységes cloud alapú, egyszerűen kezelhető professzionális de ugyanakkor foolproof megoldásra, mert nincs lehetőségük minden iskolában egy rendszergazdát tartani aki nem csak hegesztget hanem valóban hasonló volumenűt alkot.

Nekem egy dolog jutott az egeszrol eszembe, minek fizetni barmiert is, ha deficites az allamhaztartas?!
Ertitek, nem veszek uj cipot, ha nincs ra penz...

Valaki emlitette a nemeteket. Erdekes az, hogy az 1und1-nal dolgozva, nem is merult fel adminkent, hogy en Linuxon kivul mast hasznalhatnek. (Oke, nem is akartam:)) Itt a munkaallomasod, telepits magadnak valami Opensource-t, terminalod, bongeszod, email kliensed van, dolgozz. Megtehetnek anyagilag, hogy Windowst mindenkinek, csak ugy gondoljak, minek koltsenek erre is, ha nem kell...

hat igen, lehet, hogy ez nagy kulonbseg koztunk. ok nem fizetnek hataron kivulre azert amiert nem muszaly.
ha mi ezt az evi 50 milliardot hataron belul tartanank (minden evben?!) es ennek csak a felet a helyi appok fejlesztesere auditalasara forditanak, jo sok munkahelyet lehetne vele teremteni.
ezt a penzt oda lehetne adni egyetemeknek, osztondijra, fejlesztesi alapra is, hogy
1 az ott tanulo programozok keszitsenek linuxos programokat
2 az eszt itthon tartsak
3 kifizetodo szakmat adjanak (es hozza gyakorlatot) a tanuloknak
4 tovabb osztonzik a diakokat, hogy otthon se win melle uljenek le, igy onnet sem kulfoldre folyik a penz.

de ez a sajat velemenyem... tudom, hogy az orszag egeszere nezve rohadt keves penz ez (5000 ft/fo), de akkor is, par evet nezve ez minden evben tobb es tobb lesz.

nagyban nezve, nem mindegy hogy egy program hasznalataert kulfoldre (programert) vagy idehaza fizetek (uzemeltetesert).

mert állambácsi mindig kap cukrot/csokit a kereskedőtől, hogy "gyere fiam, ha lopsz a szüleid pénzéből és veszel nálam cipőt akkor adok csokit." és ez mindig újra és újra megtörténik. már az unalmas kategóriába megy át a szánalmasból.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

"mondjuk hazai cégekkel, hogy olyan rendszert építene ami az övé....."

Ne álmodozz!
9-százas évek elején az egyik nem hungarista "klubban" eldöntötték,
hogy magyar kézen nem lehet jelentős cég!
Mint láthattad ez történt az elmúlt ~20 évben.
Ellenőrízheted a cégnyílvántartást!
Pölö az egyik "nagy" kereskedelmi tévé csatorna(kanális)
(lehet te is nézed), hollandiában(vagy belgiumban?)
bejegyzett offshore cég kezében van.

Ez az ország már a "piacgazdaság" tulajdona,
csak még néhány apróság és
nincs magyarország csak formálisan!

Fletó nem véletlenül mondta: "akinek nem tatszik el lehet menni!"
Mert már nincs visszaút!

marha egyszerű a megoldás. ha nincs akkor csináljon egyet. hisz Ő a kormány, ő irányít az országban vagy mégsem?
csinál egy céget, ami a magyar IT cégeket tömöríti vagy teljesen új, mit tudom én. csak akarni kell(ene) és menne.
egyébként az egy dolog hogy a pénzesek mit mondanak. más országokban is vannak pénzes emberek még is tudják csinálni JÓL, mert akarják. és ez a lényeg.
ja csak hogy azzal munka van, és nem tálcán kapják.

komolyan úgy csinálnak mintha az a pár milliárdocska nem számítana, hiszen minden héten kitermelné az ország/ pontosítás LAKOSSÁG/.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Az marha poénos lesz, ha egy egész ország elektronikus oktatási anyagát megoldják, hogy csak IE-vel lehessen böngészni. Szerintem .NET-re és Silverlightra biztosan számíthatunk a protabilitás elkerülése végett. Elkeserítő.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Minden esély megvan rá. A MS partnerprogram keretében az Aktion packot csak IE böngészőn keresztül lehetett elérni pluszban e-mailcímet is kellett hozzá regisztrálni és csak ezzel lehetett belépni...
Az egész történetben az a szomorú, hogy "egyes" döntéshozók az adófizetők pénzéből rákényszerítenek egy országot olyan valaminek a használatára amiből nekik igen csak jó "fizetéskiegészítés" jut..

A nagy kiakadás okát nem nagyon értem.
Az ország PC állományának 99%-án windows fut, és jelenleg semmi esély arra, hogy ez változzon az elköv. 10 évben, vagy tovább. Erős a gyanúm, hogy amig létezik a PC, addig a windows mindig is uralni fogja.
Ennek fényében eléggé logikus, hogy ha stratégiai megállapodást akarok kötni szoftvercéggel, akkor az a
microsoft legyen. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy olyan céggel kössenek ilyen megállpodást, amelyik
az 1-3%-os főleg otthoni pistike PC-n futó platform mindössze csak egyik beszállitója. De ha az összessel alá is irna, akkor is csak az 1-3% piacot fedné le a 97-99% helyett. Ez elég logikus lépés volt, mondhatnám az egyetlen jelenleg.
--

Jelen megállapodás tekintetében véleményed hogy alakul? A megállapodás lényege nem az, hogy olcsóbban biztosítja a Microsoft a jelenlegi architektúra kiszolgálását szoftverekkel (vagy akár ingyen). Azt jelenti, hogy szeretnék bebetonozni a fent említett 99%-ot azzal, hogy az online változathoz történő ingyenes hozzáférést adnak bizonyos időtartamig az oktatási szféra részére.
Ez egy piaci korlátozó és versenyellenes megállapodás. Legalábbis a piac mostani helyzetét tekintve. Az aláírónak komoly felelősséggel kell szembenéznie a jövőben ha változik az informatikai politika.

Nos másképp látjuk. Ha mindenki -akár csak időkorlátosan is- de ingyenesen kap hozzáférést, azzal baj nincsen, és nem is lehet. A 99% pedig nem emiatt van bebetonozva, hanem egészen egyszerűen az átlag usernek elég a windows amit a gépéhez adtak, és egy métert sem akciózik más irányba. Értsük már meg, hogy az átlag usernek egész egyszerűen nem kell a linux, vagy más OS. Ha elege van a windowsból, akkor 1000-ből egy ember felrak egy linuxot, a többi inkább beruház egy mac-re. A 99%-ot elsősorban ez betonozza be, időtlen idők óta.
Ez látható, és világos. Na most ismét feltszem a kérdés: ki mással is irnál alá stratégiai megállapodást?
--

Te valami másról beszélsz, az office365-nek mi köze van a Windows-hoz és annak az elterjedtségéhez vagy a felhasználók számához? Ez egy "elvileg" platform független online szoftver. A gyártó az egyedül azonos, illetve az ami már most a legnagyobb kerékkötője a Libre/Open/Stb Office terjedésének: Az egységsugarú ember nem szeret dolgokat tanulni újratanulni meg pláne nem. Ezért mivel a termékvonal folytatásaként tervezetten történik a fejlesztése az eredeti szoftver használóinak a kényelmessége van kihasználva azáltal, hogy az áttérés után a piacot elveszítve a szoftver termékvonal fennmaradjon. Ezért baj, hogy a gyerek MS Office-t tanul és nem szövegszerkesztést. Ezért baj, hogy az állam a mostani lehetőségek közül is azt választja, hogy egy olyan szoftverhez szoktatja hozzá a felnövekvő generációt aminek ugyan van létjogosultsága a piacon, de nem egy máshogy elért monopólium alapján szerzett piaci előny hanem a mostani piaci kísérlet alapján a többi versenytárs (offline/closed/open/ egyéb online) mellett megszerzett piaci részesedés mellett kellene használni, és nem kellene előnyhöz juttatni.
Amit itt látunk az dr0gterjesztés semmi más. Az MS szemszögéből a megállapodás siker. A kormány szemszögéből szégyen. Nincs ezzel gond, csak majd remélhetőleg a versenykorlátozási vizsgálat feltárja a most résztvevők tevékenységét (esetleg érdekeltségét) akkor ne legyen sírás.
Kérdésedre a válasz: Senkivel. Nincs szükség a fenti szoftverre. Megállapodás nélkül is ingyen szórnák ha lehetne.

Te úgy gondolod, hogy mindenhová fel kéne tenni a libreoffice-t, meg mondjuk a google apps-t (az online verzió kiváltására), és majd az egész munakerőpiac iziben átáll, hogy a csemete kikerülve az iskolából piacképes tudással rendelkezzen?
Nem gondolom. Az elvi részét értem a mondanivalódnak, ám a gyakorlat ezzel szöges ellentétben áll.
Jelenleg a nyilt megoldások technikailag lehetnek elegendőek, de piaci mozgás szempontjából önmagukban teljesen életképtelenek.Megfigyelhető, hogy alapitványok, és magánszemélyek tolják évek óta a szekerét,
és mégsem tud áttörtést elérni. Ennek pedig az az oka, hogy a piac szereplői közül senkinek nem éri meg bevezetni, mert nem akkora az árrés, vagy ha igy jobban tetszik a sáp. Márpedig aki a piacból él, azt csak az árrés érdekli, más nem. Az otthoni user meg elvan a winnel mint a befőtt, ha adták a géppel akkor azért, ha meg nem, akkor felrakta neki valaki, és jóidő. Egy métert sem fog tovább foglalkozni a kérdéssel.
Ha én munkaadó lennék, és bevételt kell termelnem, engem sem érdeklen olyan friss diplomás, amelyik libre officeban össze tud rakni egy körlevelet, de ha elérakom az m$ office néz rám. És ha wines a gépparkom, mert az új gépek winnel jöttek, egyáltalán nem érdekel, hogy az ubuntuja milyen, hanem üzemeltesse az én hálózatomat. Otthon meg úgyis a windows van a user gépén, nyugodt lehetek, hogy gizike nem a KDE menüpontjait fogja kergetni a w7-es gépeken, a munkaidő rovására, hanem legalább megtalálja a kék E ikont.
Te simán átállitanál egy országot linux/libre kombóra kerül amibe kerül, akarják e vagy sem, megéri e a piaci szereplőnek vagy sem.
--

Nem. Nem simán "átállítanék". Hanem megpróbálnám vegyíteni. Mégpedig fokozatosan 5-10 év alatt. Ezt az iskolai oktatással lehet kezdeni. Itt egy olyan megállapodás ami ezt a helyzetet bebetonozza. Ezért nem jó. Ezért versenykorlátozó.
Megjegyzés: Munkaadó vagyok, nálunk 8 éve mindenki Star/Open/Libre office-t használ. Múltkor véletlenül két hölgynek 3 napig MSO-t kellett használnia, megtapasztaltam a visszaszokás mekkora kézifék tud lenni.
Aki pedig eljön dolgozni, és ma munkát kap, és tényleg szöveget szerkeszt (leveleket, szerződéseket, stb ír) és támogatva van céges sablonokkal, előre megírt mintákkal, teljesen mindegy melyiket adod oda 1 hét átszoknia.
A nyafizás az nem munkavállalói hozzáállás. Most komolyan: Tudsz optikai szálat hegeszteni, jó vagy mint az állat, úgy vágsz/blankolsz/tisztítasz mint a gép. Még akkor is valószínű hogy olyan hegesztőgéppel kerülsz kapcsolatba ami nem úgy működik mint az előző, ezért egy ideig lassabb vagy.
A free office megoldásokkal eddig nekem olyan rossz tapasztalatom volt, hogy esetenként: sok erőforrást evett, begyöpösödött; évekig tartó hülyeség volt benne ami miatt valamit nem lehetett megoldani csak a probléma megkerülésével; elszállt, de csak bizonyos gépeken bizonyos verziók, bizonyos helyzetekben. Gyakorlatilag az ilyen probléma utóbbi 1,5 évben nekem 0-ra redukálódott.
A másik: miért nem hagyják versenyezni a piacon a Google-t meg az MS-t? Ha már egyszer mindenképp az online megoldás a jó? Sztem a Google ugrott volna egy ilyen kérésre (vele sem szabad "stratégiai megállapodást" kötni) de a kettővel, egy jó oktatási rendelettel megoldható lenne az általad vázolt probléma feloldása.

Csak az utolsó félmondatodhoz.
Mi köze van az állam/kormány stratégiai megállapodásának a versenyszférához? Azon túl, persze, hogy konkrétan egy ilyen megállapodással szándék nélkül(?) is azt erősíti a kormány, hogy csak és kizárólag egy cég sw-inek használatát szokják meg az emberek, így mikor majd munkaadók lesznek, fel sem merül alternatíva, mert sem önmaguk nem értenek máshoz, és ez a nem értés félelmet gerjeszt, ami csak azt erősíti, hogy véletlenül se próbáljanak, használjanak mást, sem az alkalmazottnak nem értenek majd máshoz. Náluk meg a jól ismert szabotázsmentalitás lép be, mert beismerni még maguknak sem fogják, hogy lusták vagy képtelenek a tanulásra, akár annyira, hogy megnézze, mire kattint, mert esetleg 5 mm-rel arrébb került egy ikon. És ne mondd, hogy "ennyi fizuért", mert erre a mentalitásra jól megfizetett nyugati munkavállalók millió példáját lehet hozni.
Ez a megállapodás nem a digitális analfabetizmus ellen ha, hanem pont azt erősíti. Pont, mint a tényleges olvasás esetében: mindenki megtanul valahogy írni-olvasni, csak aztán rengetegen funkcionális analfabétaként élik le az életüket.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

mondjuk hazai cégekkel, hogy olyan rendszert építene ami az övé. az így szerzett tapasztalat felbecsülhetetlen, a pénz bent marad az országban, a hazai informatikusok/cégek megélnek, a GDP jó irányba pörgeti, és még sorolhatnám.
nem szükségszerű olyan megállapodást csinálni, hogy mostantól mindent csak OpenSource alapon lehet megvalósítani, de az esetek döntő többségében igen is elegendő (iskolák,közintézmények - ahol általában nincsenek spéci programok [természetesen kivételek vannak, de nem 10 000 nagyságrendekkel]). Továbbá a piac árrés orientált.
1. opció x (száz)ezer HUF - sokan értenek hozzá
2. ingyen van - kevesen értenek hozzá (mert lusták elolvasni a súgót vagy mert lusták úgy momentán tanulni)

u.i.
egyébként aki lusta újat tanulni az a munkájában is lusta lesz, munka időben. miért van hogy más országban olyan álláshirdetések vannak, hogy az első 3 hónapban van lehetőséged(időd) megtanulni xy sw a munkához, ha nem megy, keresnek mást. és láss csodát megtanulják, mert kell a munka és a hozzáértő ember.
na mind1. úgy látszik még mindig kényelmes a magyar ember, hiszen felveti őket a pénz és az idő :(
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Én elolvastam a cikket, többször is. Igazából nem derül ki belőle semmi, leszámítva azt, hogy a kormány megállapodott a microsofttal 5e+10 Ft értékben. Ilyen meg volt már az elmúlt években.
Szóval azt mondod, hogy most a microsoft fog ilyen értékben "hozzájárulni Magyarország versenyképességének növeléséhez"? Hát, hmm. Vagy mégis engednek a pár évvel ezelőtti kérésnek? "Give that money back! Right now!" :))
Emellett azt se igazán értem, hogy milyen eszközöket akarnak az otthonomba telepíteni. Azt már meg se kérdezem, hogy az otthonomhoz milyen intézmény kapcsolódik.
Én akkor is úgy látom, hogy ezeket a szolgáltatásokat eddig is igénybe tudta venni, aki akarta. Ingyen.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

szerintem az rendben van, hogy egy nagy multinacionális cég az évek alatt ennyi összeget hajlandó befektetni egy ország oktatásába (az igaz, hogy a felhős megoldásának egy részét eddig is ingyen lehetett használni), én pl. arra leszek kíváncsi milyen formában akarják megoldani a digitális tananyagokat, és azok elérhetőségét,
az már a 2. kérdés, hogy ezért ez a cég milyen összegeben óhajt nyereséges lenni, vagyis az egyéb befektetései annyira nyereségesek, hogy még ez is megéri nekik, csak hogy a médiában jó színben tünhessenek fel
na meg persze azért mindig csak a rosszat feltételezni, egyszer mindenki tehet jót még egy cég is

A Microsoft már a nyolcadik vállalat a sorban, amellyel stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány. ... a Microsoft Magyarországon több mint 500 millió forintnyi társasági adót, munkavállalói után közel 1 milliárd forintnyi járulékot fizet évente, míg bérköltsége meghaladja a 3 milliárd forintot. "Közvetlenül magyar családok százai köszönhetik biztos egzisztenciájukat, megélhetésüket ennek a társaságnak" ... a Microsoftnak 3 ezer hazai partnere van, így közvetetten mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Ezen partnerek több mint 60 százaléka magyar tulajdonú vállalkozás ... a közeljövőben mintegy negyven megállapodás megkötését tervezi a kormány. ... azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek "még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon", és hogy az itt megtermelt nyereségük minél nagyobb részét újra itt fektessék be.

A coca-colaval is megállapodott a kormány. Mindenkinek mindig cukrosvizet kell majd innia! Oh wait...

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/a_kormany_a_microsofttal_is_strat…

http://www.mfor.hu/cikkek/A_GE_vel_is_megallapodott_a_kormany.html

"A cég magyar tulajdonhányada: 17,5%, külföldi: 57,3%, egyéb: 35,2% (2007)."

A 17,5%, feltehetően a megéhetési politikusok, akik az elmúlt ~20 évben lettek
milliárdosok.

Ekkora aránnyal nem tekinthető magyar cégnek.
Az igazgatói tanácsban az az 57,3% diktál.
Kellene még vagy 23,5% hozzá! :)

Szerintem kiesett nálad az eltelt ~ 20év. :)

Akkor példák:
Az összes textil üzem magyarországon, az összes tsz-csé, és
egyéb szövetkezet.
Ganz gépgyár, Láng-gépgyár, Csepel gépgyár, Tungsram, Rába, Ikarus, Ganz vill.művek.
Ajkai timföldgyár, az összes cukorgyár, TVK, Pick-Szeged,
stb, ....

Ezek mind külföldre(is) termelő cégek, csakhogy a konkurencia útjában voltak.
Ezeket a gyárakat nem bezárni, hanem fejleszteni kellett volna!

remek. Te meg tudod mondani, hogy kormányzati szinten mennyibe kerül a ms programcsomag éves szinten???
és nem kerestem ki, egyel feljebb írták...
Természetesen itt még nem beszéltünk a vírusvédelemről sem. Mert mindenhova KELL annak is lennie. Add össze az összes számítógépet, ahol az adófizetők pénzéből kerül MS program(ok) /office, outlook, stb/ a gépekre, add hozzá a vírusvédelmet, hozzá az mswin-szervereket és nézd meg ennek az egésznek mekkora az éves ára, és ebből mennyi megy ki külföldre... garantálom, hogy az összeg hallatán hanyat fogna a nép ha ez kikerülne. De szerintem te is.
Mert rohadt jól hangzik, hogy a MS mennyi pénzt költ el itthon, de amíg nem tudni mennyit visz el, ez semmit nem ér.