Új kezdeményezés

 ( phanatic | 2002. június 29., szombat - 17:15 )

A mai napon indítottunk útjára egy projektet, amelyhez reményeink szerint egyre többen fognak a jövõben csatlakozni: egy magyar fejlesztésû linux disztribúció, melynek fejlesztésébe akárki beszállhat...Részletekért keresd fel a http://linux.psoftwares.hu címet, jelentkezni fejlesztõnek itt tudsz...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pedig igy, van talán nem ártana utána nézned. A chip magazin első linux mellékletében (chiptár) benne van néhány distrib története. A suse-é is. Slack, majd jurix.

Még ma is vannak slakcware-s maradványok a suse-ban.

Az eretetről persze szeretnek elfejetkezni egyes linux distrok.

http://www.geocrawler.com/archives/3/292/1998/3/50/1591844/

lehet más linket is keresni most kapásból ezt találtam.

Átnézve az UHU mostani státuszát, pár kérdés merült fel bennem.

Érdekelne mit gondoltok arról, hogy az UHU-féle magyar GPL licensz 2 ponttal is rövidebb az eredetihez képest.

Először is kérdéses, hogy ez teljes mértékben legális-e.

A magyar törvényekkel való összhang miatt volt erre szükség, de itt többnyire nem új GPL programokról van szó, hanem meglévő programok 'újralicenszeléséről' a copyright tulajdonosok engedélye nélkül.

Ez eleve felvetvet számomra egy újabb problémát. Pl. ha valaki egy harmadik országól UHU-ból vett forrásból csinálja meg a maga verzióját, és ott az ottani törvényi feltételek miatt a már megrövidített megyar GPL licenszből újabb pontokat hagy el akkor a végén (néhány további országjárás után jóformán alig marad valami az eredeti GPL-ből)

Egy (fél)megoldást szerintem az jelentene, ha egy külön pont rögzítené, hogy ez a GPL licensz-változat csak magyarországon belül érvényes, az országon kívül a szintén mellékelt eredeti angol GPL licensz van érvényben. (azért csak félmegoldás, mer az előző jogi probláma továbbra is fentáll, de még így is jobb mit a jelenlegi helyzet)

A valódi megoldást egy törvénymódosítás elkészítése jelenti amivel a teljes GPL licensz összhangba kerül a magyar joggal.

Kicsit elmegyek nyaralni, es ez a vege. Egymast olik a kedves linuxos emberek. Vegigolvastam minden hozzaszolast. Egy kis tortenelem:

1.) Az UHUsok emlekezzenek ra, hogy oket is agyonfikaztak, amikor bejelentettek a projektet. A honlapjuk nemhogy spartai volt, de csak egy kep fityegett rajta sokaig. En akkor is mellejuk alltam a forumokon, az akkori debian fanatikusok meg elkuldtek a p...aba. A szoveg akkor is ez volt: minek megegy disztrib. Azert csak megy az UHU, fejlesztgetik a sracok. Folosleges volt az anyazas.

2.) Gabuccino emlekezzen arra, amikor az mplayer honlapjan az mplayerxp neadjisten a xine (a dzsobarr cikken keresztul) kapott erdekes kritikat. Nem is olyan ritka, amikor az egyik projekt a honlapjan a masikat kritizalja, ugye?

Arpi hozzaallasa volt a helyes az mplayerxp eseteben is: lassuk, ki a jobb. Ha valakinek forkolni van kedve, tegye. Ha csatlakozik hozza mas is, hajra. Pedig az mplayerxp-ben Arpi sajat munkaja is benne volt rendesen, de a GPL szelleme pont errol szol, barkinek meg van a szabadsaga ahhoz, hogy a GPL-es programot modositsa, terjessze, akar el is adja, csak adja melle a forrast GPL-esen is. Akinek ez nem tetszik, ne irjon GPL-es programot.

Szoval ennek a csavonak is szive joga, hogy belevagjon ebbe a projektbe, irjon installert, felhasznaljon mas disztribbol dolgokat stb. Ha valamilyen szinten hasznalhatobb lesz, mint az UHU, akkor gratulalunk, ha nem, akkor jot szorakozott, sok tapasztalattal gazdagodott stb.

Udv.

Gaboro

Regebben volt a HWSW-n egy interu egynemely UHU-s emberekkel, ahol is megemlitettek, h a magyar torvenyek miatt nekik valami 'hekkelt' GPL-juk van.

En erdeklodesemet is felkeltette, de abbol a szempontbol, h mik is azok a magyar torvenyek, es miben mondanak ellent a GPL-nek. ugyhogy muttot ragadtam es irtam a cikk irojanak, h homalyositson fel, hogyisvanez. Azt irta, h pontosat o se tud, forduljak bizalommal UHU-s emberekhez, de _nem_ az _egesz_ disztrib jott ki a magyar torvenyeknek megfelelo, megnyirbalt GPL alatt, hanem _csak_ az, ami sajat UHU fejlesztes.

Amit mashonnan vettek at, annak ertelemszeruen meg kellett hagyni az eredeti licenszeleset.

udv,

sz

Majd meglátjuk... Remélem sokan csatlakoznak, és nem hal meg a projekt!

Semmi baj vele, de egy uj disztribucio olyan, mintha vizet ontenel a Dunaba. Van mar millio, aminek tobb fejlesztoje van. Az meg hogy szeles korben elterjedjen a linux meg messze van...

> Es attol hogy van egy scannere, hirtelen meg tudja kodolni a supportot is hozza? Vagy mi? :)

nem a supportról van szó, hanem arról, hogy legalább tesztelni tudja az eszközt...

> A "HLD" nev meg rotfl :))

várom ötleteidet ;))

> Mert pl Debianba is biztosan felvesznek barkit..

az uhuba meg senkit...

> Sok a problema egy indulo disztibucional? Mik vannak :DD Akkor inkabb reportolni kene oket nem?

én reportoltam is egy-két észrevételt a beta1 után, de azok nem kerültek javításra a beta2-ben...

> Ja es a webpage is khm.. puritan :)

minek kell, hogy csillogjon-villogjon? ez is megteszi... a design még fejlesztés alatt áll.

> Szerveren meg minek cserelne le az ember a bejaratott+megismert Deb/rh/lfs/etc rendszeret..

hmm... de azért az is túlzás, hogy az uhuhoz nincs apache és php sem... ez azért otthoni használatra sem árt senkinek sem ;)

ennyi voltam,

phanatic

Szerintem mindenkinek joga van barmilyen uj projectbe belekezdeni, azt fenntartani, fejlesztoket keresni hozza. Nincs ezzel semmi baj. Ha szetnezunk a vilagban lathatjuk, hogy N+1 Linux disztribucio van. Ezek kozul talan 5 olyan van amit erdemes fejben tartani. Es ez igy van jol. Az, hogy egy uj magyar disztribucio indul, azzal nincs semmi bajom.

Az, hgy felesleges lenne? Nem hiszem, hogy felesleges, meg akkor sem ha netan megszunik 1 ev mulva. Hogy miert? Mert aki foglalkozott vele, kozben megtanulta a Linux kezeleset, fejleszteset, stb. Akinek nem kell, ugyse fogja hasznalni. Viszont ha jo lesz, akkor nekunk magyaroknak lesz megegy dolog amire buszkek lehetunk.

En esetleg annyit javasolnek az uj disztribucio keszitoinek, hogy amig nem indult el a project, es nem all legalabb olyan szinten, mint mondjuk az UHU (beta 1-2) addig ne hasonlitsuk ossze a kettot ;)

>Egy olyan magyar Linux disztribúció elkészítése, amely teljes mértékben szabad forráskódú, és egyezik a Debian Free Softwares Guidelines-ban leírtakkal.

Ez nekem tetszik.

>A "HLD" nev meg rotfl :))

Miert ROTFL ?

>Ja es a webpage is khm.. puritan :)

Nezd meg a kernel.org-t, az milyen puritan, megis mennyien hasznaljak a Linux kernelt.

Szerintem az, hogy van egy elegedetlen ember (ha nem lenne az miert allna neki?) az nem baj, csak elore mozdithatja a Linux fejleszteset, hatra nem. Apropo elegedetlen ember: Arpi is azert keszitette el az mplayer 0.0x-et (az elso verziot) mert elegedetlen volt az akkori lejatszokkal =)

> En esetleg annyit javasolnek az uj disztribucio keszitoinek, hogy amig nem indult el a project, es nem all legalabb olyan szinten, mint mondjuk az UHU (beta 1-2) addig ne hasonlitsuk ossze a kettot ;)

ebben teljesen igazad van... elnézést is szeretnék kérni az összehasonlítások miatt, de valamivel érzékeltetnem kell, hogy miben lehet/lesz jobb a HLD...

üdv,

phanatic

Szerintem ez hülyeség... Nem szétszabdalni kellene a Linux közösséget, hanem összefogni. Szerintem nem biztos, hogy jó dolog az, hogy sok-sok disztib -van, melyek külön-külön nem érnek el szinte semmit...

Bár lehet, hogy azért gondolom így, mert kezd a t*köm kilenni kissé a Linux-szal...

Szal, szerintem, inkább tegyék jobbá a Uhu -t szerintem.

U.i.: Úgy olvastam, hogy az Uhu -ból lesz szerver változat. Na itt meg szerintem ez az új disztib eléggé elveszti a létjogosultságát...

Bár, szerintem már tökmindegy... mint halottnak a csók...

1. nem vagyok suse-s, és nincs semmi pénz a dologban, csupán tapasztalatszerzés és szórakozás miatt vágtam bele

2. semmi bosszú nincs a dologban, csupán az a véleményem, hogy az uhu nem elég...

3. tisztában vagyok mi minden szükséges egy disztrib összehozásához...

phanatic

minden szép és jó, csak éppen a levlistán azt mondták a fejlesztők, hogy nem tervezik apache és php beletételét az uhuba...

Erdekes. Ahhoz kepest en azt a visszajelzest kapom, hogy keszitik az apache es php csomagokat.... sot most eppen a gnome2 beintegralasan dolgoznak. Imho beta3-ban mar lesz apache es php.

-krix-

én akár arra is kész vagyok, hogy beszálljak az uhuba (igaz ez egy elég perverz ötlet)... meglátjuk. két hét múlva szerintem mindenki okosabb lesz. addig el kell dőlnie, hogy megy-e tovább a HLD projekt avagy nem...

üdv,

phanatic

ennek én csak örülök... a levlistán volt ez, mondom...

Mer lenne perverz otlet ? Szerintem is inakbb azon kene dolgozni, hogy uhu jobb legyen. Nem ilyen fiszemfaszom ujabb deadproject-et elkezdeni....

-Da kRiX-

köszönöm rec! te is egyike vagy azon keveseknek, akik nem fikáztak le nekifutásból... ;)

Nezd, vazz. En azer tepem itt a szamat, mert valahol nekem is bennevan a munkam ebben az uhu project-ben. En lattam mennyit dolgoznak/dolgoztak rajta a fejlesztok. Es megerdemeltek azt amit kaptak erte. Mert akar hiszed akar nem, kibaszott nagy munka egy ilyet csinalni. Es te knnyen anyazol, mert nem te viseled el a baszogatasokat, nem rad harul a stress emiatt, stb....

Ugyhogy ennyit errol.

-Da kRiX-

igni: FREESTART POWER :)

Keretik a szemelyeskedes elkerulese. A dupe, serto, szemelyeskedo, nem a topichoz tartozo hozzaszolasokat figyelmeztetes nelkul torlom.

attól hogy te lesz*rod, még nem hal meg... ;)))

Mert masokat jobban jogosit fel hogy engem anyazzon meg uhu-t? :)

VAgy hogyis vanez ?

Amugy ki voltal? :)

hmm... úgy látom egy ördögi körbe kerültetek, és már csak egymásra tudtok mutogatni...

krix: mint mondtam, majd 2 hét múlva meglátjuk...

Ket hetmulva lesz beta ? Remek. Progeny installerrel kezdedek ugye ?

Szal, szerintem az Uhu ugy-ahogy rulla... de ti tudjátok (vagy talán ti se tudjátok) Szal, tökmindegy, nekem ezzel se jobb, se rosszabb nem lesz...

nem lesz beta ket het mulva... akkor derul ki, hogy dead lesz-e a projekt vagy nem... szal drukkolhatsz, hogy ne jöjjön össze ;)))

UDv. Azert pl, mert vannak ugye olyanok, akik otthoni gepukon szeretnenek pl php-t tanulni, vagy apache-ot konfigolni tanulni vagy php-t fejleszteni. Egyebek. Nemhiszem hogy olyan nagy a gond hogy ne lehetne belerakni.

Udv.

-Da kRiX-

Pl a webmin csak apache-al megy, és az egy hasznos ezköz még egy otthoni usernek is.

Amúgy ez a HDL név... egy magyar disztrib -nek miért van angol neve? Sza, szerintem keressetek valami jobbat... :)

Nekem 2 észrevételem lenne, ha már "magyar" Linux:-hasznosabbnak tartanám, ha pl, a man-ok, info-k, howto-k teljes magyarítását venné a fejébe valaki, mivel ezek használhatók lennének bármelyik distrib-hez. Ha "csak" a programcsomagokat mazsolázza(k) össze valaki(k) (mert új kernelt a 0-ról nem hiszem ,hogy venné a bátorságot valaki), meg csinálnak egy kényelmes kis install scriptet, akkor az szerintem is "Dunába vizet..", SuSe, UHU... mellé nem látom értelmét. ezeket már a Win mellől átült Gizike is "tudja" használni, legalábbis elboldogul vele... Mert új distrib-et egyenlőre csak asztali gépre tudok elképzelni, aki szervert akar, az úgyis a már jól bevált dist-et választja magának, még X-se nagyon kell oda, a szükséges service-ket meg maga leforgatja configolja frissítgeti az ember, meg nem baj ,ha naprakész a security is.... de a magyar leírásokért man-okért stb az asztali gépes Gizike is hálás lenne :)).Persze miután megérti miért kell mountolnia a floppyját :))

De jobbat mondok: Lehet magyarítani a kernelüzeneteket, a forrásában levő infokat, readme-ket....-A másik dolog, ha nagyon nagy az elszántság, lehet latin2-es ttf , unicode, fontokat gyártani, csomagot csinálni hozzá, mert ugye 2 hetente még mindíg felmerül irc,listák, stb, hogy nincs ő,ű, startoffice, OOo nem nyomtat rendesen, JAVA-s szövegekben négyzetek vannak az adott betűk helyett..(egy jó latin-2 es fonts.properties nem ártana..)és még rengeteg ilyen, nem létszükséglet, de zavaró dolog...egy jó példa a debian msttcorefonts csomagja csak egy script (letolti, installja, configolja a truetype fontokat iso8859-1_15 , iso10646-1..), előtte ment a kézi fontmásolgatás, fonts.dir, fonts.scale, fonts.alias gyártás, XF86Config szerkesztés, esetleges fontserver config edit.

Azért azt mindenki látja, hogy ha elindítja valaki az X-et nem olyan kép fogadja, mint Win alatt, (win-nek nem a kinézetével van a legnagyobb baj!!!!!!)
Nade ha ez az egész nem praktikus okokból indul, hanem mint egy kihívás, megpróbálni mire vagy képes, akkor minden tiszteletem a Tiéd!

-zolih-

Nekem 2 észrevételem lenne, ha már "magyar" Linux:-hasznosabbnak tartanám, ha pl, a man-ok, info-k, howto-k teljes magyarítását venné a fejébe valaki, mivel ezek használhatók lennének bármelyik distrib-hez. Ha "csak" a programcsomagokat mazsolázza(k) össze valaki(k) (mert új kernelt a 0-ról nem hiszem ,hogy venné a bátorságot valaki), meg csinálnak egy kényelmes kis install scriptet, akkor az szerintem is "Dunába vizet..", SuSe, UHU... mellé nem látom értelmét. ezeket már a Win mellől átült Gizike is "tudja" használni, legalábbis elboldogul vele... Mert új distrib-et egyenlőre csak asztali gépre tudok elképzelni, aki szervert akar, az úgyis a már jól bevált dist-et választja magának, még X-se nagyon kell oda, a szükséges service-ket meg maga leforgatja configolja frissítgeti az ember, meg nem baj ,ha naprakész a security is.... de a magyar leírásokért man-okért stb az asztali gépes Gizike is hálás lenne :)).Persze miután megérti miért kell mountolnia a floppyját :))

De jobbat mondok: Lehet magyarítani a kernelüzeneteket, a forrásában levő infokat, readme-ket....-A másik dolog, ha nagyon nagy az elszántság, lehet latin2-es ttf , unicode, fontokat gyártani, csomagot csinálni hozzá, mert ugye 2 hetente még mindíg felmerül irc,listák, stb, hogy nincs ő,ű, startoffice, OOo nem nyomtat rendesen, JAVA-s szövegekben négyzetek vannak az adott betűk helyett..(egy jó latin-2 es fonts.properties nem ártana..)és még rengeteg ilyen, nem létszükséglet, de zavaró dolog...egy jó példa a debian msttcorefonts csomagja csak egy script (letolti, installja, configolja a truetype fontokat iso8859-1_15 , iso10646-1..), előtte ment a kézi fontmásolgatás, fonts.dir, fonts.scale, fonts.alias gyártás, XF86Config szerkesztés, esetleges fontserver config edit.

Azért azt mindenki látja, hogy ha elindítja valaki az X-et nem olyan kép fogadja, mint Win alatt, (win-nek nem a kinézetével van a legnagyobb baj!!!!!!)
Nade ha ez az egész nem praktikus okokból indul, hanem mint egy kihívás, megpróbálni mire vagy képes, akkor minden tiszteletem a Tiéd!


-zolih-

Elnézést kérek mindenkitől , hogy kétszer küldtem....

Nem ez lenne az első ilyen eset, pl. az openoffice.org magyarítása is állami támogatással cammogott elég lassan, majd jött egy másik team, az fsf-féle csapat és végül elég hamar elkészült a magyarítás.

Ugyanakkor arra számítani kell, ha a bevezető oldalon minősít valaki egy másik project-et, terméket...stb.

akár összehasonlítás útján is, akkor a másik oldal és a szimpatizánsaik is hasonlóan fognak cselekedni.

Elég gyorsan el lehet készíteni egy működőképes disztribúciót, ha az egy meglévő, lehetőleg stabil disztibre épül. A suse slackware alapokon kezdte, és az első mandrake se volt más mint egy redhat+kde+saját telepítő.

Akár még az uhu-ra is lehetne egy disztribet készíteni (bár az uhu csak majd a woody megjelenése után fog elkészülni :)

Egy sikeres projecthez nem kell más, csak egy jó és életképes ötlet + szándék a megvalósítására.

A szükséges 'infrastruktúra' Web, ftp cvs mail-list...stb. hely van bőven. A sourceforge ma már újra használható, a savannah is lassan azzá válik, és még számtalan egyéb lehetőség van.

Szerintem a jónak induló project-eket a folyamatos helyzetértékelés , elemzés öli meg.

Ha valaki(k) sikeresen akar valamit csinálni ne azzal foglalkozzon hol van most a project, hanem hogy hova akarja eljuttatni.

Abban viszont (sajnos) biztos vagyok, hogy a hld vitalitásához egy angol nyelvű oldal nagyban hozzájárulna.

Kernelfordítás már létezik:

http://4471.zona.hu/download.html

Sok Gizike-nek még a Suse sem elég barátságos, elég sok olyan esetet olvastam, levlitstákon, fórumokon, amikor valaki nem tudta az X-beállitást megváltoztati felbontást váltani vagy épp isdn modemet installálni, és visszatért a windowshoz.

Amúgy azt vettem az észre a hozzászólásokat olvasva, hogy az open-source abban is különbözik msá dolgoktól, hogy az abban-szereplők tudják a legjobban szidni egymást. Lásd, Uhu vs. HLD :(

...akkor te még nem láttál politikai fórumokat (index...stb:-)

sajnos ez egy magyar (esetleg k.k.-európai) sajátosság, aminek persze vannak következményei.

Na gyerekek, ma reggel elovettem a development vinyomat =)

Reszkessetek ;)

ajjaj ;)

krix:

kösz, hogy nem jelentetted meg a hírt a linuxfórumon! nem csalódtam benned!

Itt Magyarorszagon az embereknek egy dolgot kellene megerteniuk vegre. A kozossegi szellem hianyzik innen, de az nagyon. Nem hatraltatni kellene valaki, ha az csinal valamit. Inkabb segiteni. Ha tortenetesen valakik ket hasonlo projecten dolgoznak, akkor nem szapulni kene egymast, hanem az elert eredmenyeket egymassal megosztva a felhasznalokat segiteni.

Hiszen ezert csinaltok valamit nem? Mit erne barmelyik is a felhasznalok nelkul? Ha az UHU-t nem hasznalna senki az is elsullyedne a feledes homalyaba, ha ezt az uj kezdemenyezest nem hasznalja majd senki ez is el fog sullyedni. Ne itelkezzunk egy meg el sem kezdett valami felett.

UHU-fanoknak ajánlom a http://linux.psoftwares.hu/ oldalon a lap alján található szöveget... és azt nem jópofiságból írtam oda, hanem komolyan is gondolom!

hmm, én meg a régi commodore 64-esemet vettem elő, mi lesz még itt :))

nincsmit ;)

Még a végén büszkék leszünk rád... persze, csak módjával.. :)

"persze csak módjával" -> ez tetszik... kösz ;)

Lehet...

Karlsruhe, Nemetorszag [Europa... <;], VB donto alatt es utan.

frekventalt hely, kivetito, elotte tomeg [nagy], nemetek javareszt, zaszlok, mindenki lojon meg egy golt feliratu matricak, stb. ovacio, dob, kereplo, taps. tomeg kozepen(!) ket brazil(!) zaszlo. pasin nem messze tolem sarga polo hatan zolddel bazinagy 10-es felette: Ronaldo [lehet nem ez a nev, fociban nagyon gyenge vagyok... (;]

namost elkepzelem mi tortenik valakivel, ha lila ruhaban bemegy a Fradi B-kozepbe, vagy forditva. [nem a konkret csapatok ellen szolok most, ez a ketto jut csak eszembe hirtelen, akiknek a szinet is tudom...]

elso gol, masodik, zaszlok lengenek tovabb. vege. bar nem mindenki, de azert nemetek java resze tapsol...

meccs utan setaloutcaban szurkolok oromkodnek, nemetek is, brazilok is. foleg mondjuk a brazilok (; nem voltak sokan, de dob, ritmus, egyik sotetebb boru lany fenekrazas, ilyesmi... sarga polok, zold nadragok, zaszlok... braaaaaazil! skandalas... ami erdekes, hogy a brazil csoportban tobb nemet zaszlo is volt (; tobbszor jott szembe nemet fiatalok csoportja sorosuveggel es orszagjelkepekkel felszerelkezve, es bar mindent nem ertettem a mondokaikbol, de nem volt benne ellenfel szidasa [pl f.szsz.p. uuujpest], inkabb sajat csapat/orszag eltetese. eleg sok ideig setaltam a brazil csoport mellett mogott, attrocitas nem volt.

mondjuk volt par egyenruhas ember is, de nem szoltak ra senkire, csak intettek [pl olyan szinten, h vigyazz az utbol villamos jon, nem ugy, h ne verd fejbe a masikat bezbolutovel]

nem tudom miert... de azert leirtam...

udv,

sz