Jobb hír a telefonról internetezőknek

 ( trey | 2002. június 28., péntek - 18:47 )

Nem kimondottan Unix hír, de sokakat érint:

A szaktárca 3 milliárd forinttal támogatja az internetezést

"A Matáv és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium között folytatott tárgyalások eredményeként várhatóan augusztus 1-jén új, kedvező árú internet-csomagok jelennek meg a hazai piacon, és bevezetésükig nem szűnik meg a 150 forintos, úgynevezett éjszakai kedvezmény. Az új kedvezményes csomagok ára jóval a jelenlegi piaci árszint alatt lesz.""A közlemény szerint a minisztérium tárgyalást kezdett a távközlési szolgáltatókkal, hogy az ország teljes területén közel azonos feltételek mellett legyen mindenki számára hozzáférhető az internet használat. A szakminisztérium kezdeményezte, hogy a kormány és a szolgáltatók azonos nagyságrendű támogatást adjanak a kedvező internet elérési díjak kialakítása érdekében. A támogatások az előzetes kalkulációk szerint évente 3 milliárd forint költségvetési forrást igényelnek. A felhasználók azonban összesen 6 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet az internethozzáférésért, hiszen a szaktárca kezdeményezése alapján a szolgáltatók a kormány támogatásával azonos nagyságrendben csökkentik a világháló elérésének díjait. A körvonalazódó új kedvezményes csomagok havi 15, illetve 40 órás internetezést biztosítanak, ehhez a kormány percenként 0,77 forint percdíj-támogatást garantál a várhatóan egy-két évre megkötött szerződések alapján."

Bővebben itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Te komolyan azt hiszed, hogy a matáv sokat kér???

Akkor nem éltél még vivendi-only körzetben!!!

Egyetemi behívót használok. Vagyis az internetkapcsolatért egy vasat nem kell fizetnem. De így is a legolcsóbb időszakban (éjszaka) is 6,40-es percdijjat fizetek, CSAK a telefonkapcsolatért. Nagyrabecsült kormányunk nem sokat ér el avval, ha az internetért 0,5 vagy 0,77 ft/perc dijjat kell fizetni, ha a helyi hívások árait meg kedvenc monopólhelyzetben levő cégem rablógazdálkodásának szabályai határozzák meg!

Ez az "azonos feltételek" azt jelenti, hogy modemről is lehet majd akár naponta 24órán kereszül csatlakozni, havi 11e Ft. körüli összegért? A kisebb sávszélesség már épp elég hátrány önmagában is.

Én úgy tudom 30 nap 720 óra nem 60. Ez azért elég nagy külömbség, nem?

Nem valószinű hogy a matavnak többe kerül egy hagyományos vonal fenntartása mint egy adsl-é.

Az pedig, hogy a szolgáltató azonos összeggel járuljon hozzá a költségekhez akár igen rosszul sülhet el. Így ha a szolgáltató árai magasak, könnyű engednie belőle azaz úgymond hozzájárulni a költségekhez. Az alacsony ár - nagyobb forgalom elvét valló szolgáltatók pedig rosszul járhatnak, ha nem tudnak miből engedni.

Azaz kevdezmények kapcsán érdemes a Matav példáját követni, mert a magyar kormányzat kölcségvetési pénzekkel jutalmazza az ilyen lépéseket.

A megfeleő eszköz pedig megvan úgy hívják: hatósági ár, csak úgy tűnik egyik kormányzat sem meri használni. Természetesen megértem a matáv lobbyereje nem lebecsülendő.