Centralizalt halozat Mac klienseknek?

Fórumok

Az a kerdesem lenne, hogy van-e lehetoseg Apple szamitogepeket olyasmi modon halozatba kotni, mint pl a Windows Domain/AD?
A feladat:
Gyerek iskolajaban most akarnak gepe(ke)t venni. Mondta az igazgato, hogy valoszinuleg 2 iMacet fog venni. En mondtam, hogy segitek mindenben ami szgepes. Sok infom nincs egyelore hogy hanyan hasznalnak, mire, annyit tudok van vagy 10-12 tanar, par irodai dolgozo. De mar el akarok kezdeni otletelni.
Azt tudom, hogy akik sajat gepet hasznalnak (koztuk az igazgato), azok mind valami Macbook v Macbook Pro-k. Szoval a halozat nagy valoszinuseg szerint csak Mac OSX-ekbol allna.
Ceges/iskolai "papirmunka" Google Docsba van leginkabb, de ha szeretnenek helyileg is dolgozni valamin, legyen egy halozat.
Google-on ehhez hasonlo megoldast lattam csak, ami legjobb esetben is csak meghajtok megosztasa.
Lehet nincs is ertelme ilyen domain rendszernek a meghajtok megosztasa boven eleg lesz. Csak azon gondolkodom mi van, ha elkezdenek kozos doksikon dolgozni. Azoknak kozos gep kene. Lehet, hogy egy NAS jo lenne nekik erre...

Szoval a fo kerdes, hogy van-e valami kozponti userkezeles Mac OSX-re...

Kosz elore is, tudom kusza, de meg en sem tudom pontosan mi legyen...

Hozzászólások

Hivatalos, kesz megoldast az Apple az OS X szerveren belul szallit, ez tartalmaz nem csak Directory szervert, hanem pl. iCalendar, Contact szervert is, meg fajlszervert, meg egyebeket, gyakorlatilag egy Windows SBS szervernek felel meg.

Ha kezzel akarod osszerakni, akkor van lehetoseg OpenLDAP-pal authentikaltatni, a megosztasokat AFP-n keresztul tudod kiajanlani (netatalk csomag resze), kell majd aktivan hasznalni Avahi-t, hogy elkezdjen mukodni is a dolog. A neten mindehhez van forras is. Lehet hazilag iCal szervert is csinalni, es a sajat Mail szerver sem megoldhatatlan, hiszen az Apple ezekhez kesz megoldasokat hasznal (levelezeshez pl. asszem Cyrus-t), az iCal es az OpenDirectory forrasa pedig azt hiszem valamilyen szinten elerheto (a GUI-s cuccoke persze nem).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Az OSX Server az Open Directory-t használja, de ha jól értelek, akkor nektek csak egy sima fájlmegosztásra lenne szükségetek, amire valóban elegendő lehet egy NAS is. Keress privátban, ha gondolod, szívesen segítek...
A.

Igazabol az iskolanak ez a masodik eve. Meg most alakul. Ezert mondom, hogy meg nem tudom mik a tervek. A desktopokon tudom, hogy az egyiken egy irodai alkalmazott fog dolgozni. Szoval probalok elore gondolkodni. Meg beszelnem kell az igazgatoval is, hogy mit szeretne, mennyit szeretne kolteni. Ha lesz NAS kerdesem megkereslek, koszi, elore.
Ja es jo ez a leiras. Nem ertem miert nem talaltam en meg. Valszeg rosszul kerestem.


-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Ha amúgyis Google Docs-ban van a munka nagy része, akkor miért nem fizetnek elő Google Apps-re? Egy nagyságrenddel olcsóbb megoldás lenne, és a leírásban nem volt szinte semmi, ami komolyabb hálózatkiépítést igényelne.
--
#agilis Dan North: A bizonytalanság tudatos elfogadása

Ahogyan a helyi szerver is megáll időnként, és a notebook is elromlik időnként. Mindegyiknél lehet mérlegelni, hogy milyen áron üzemeltetjük az alapszolgáltatást és milyen áron csökkentjük a kieső időt.

A docs egy részéhez van limitált offline támogatás is. Nem tökéletes megoldás, de az "ezt el kell olvasni" esetekre bőven elég.
--
#agilis Dan North: A bizonytalanság tudatos elfogadása

Csak a helyi szerverhez oda lehet menni es bele lehet rugni, a Google meg a fene tudja mikorra javitja ki a hibat.

Meg hat ugye attol, hogy kimegy a Samba/AFP megosztas a gep mogul, attol pl. az Office-t meg lehet nyugodtan tovabb hasznalni, szerkeszteni benne a szerkesztenivalot (esetleg lokal gepre mentegetni), es majd ha visszajon a szerver, akkor lehet menteni oda. a GDocsnal meg ha a frontend megy el epp, akkor konkretan semmid nincs.

Lehet merlegelni, hogy mi az, amire valoban szukseged van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Azt tudom, hogy akik sajat gepet hasznalnak (koztuk az igazgato), azok mind valami Macbook v Macbook Pro-k"
vs
iskola

sztakurva, hol van ez? megyek oda tanárnak.

Hát igazából az a kérdés, hogy szerver oldalon mit akarsz. Ha Windows szerver van, akkor használj Active Directory-t, ha Linux/Unix akkor Open Directory-t.
Ha csak Apple gépeket használnak, akkor mindenképpen meg kellene fontolni egy Mac Mini servert. Legegyszerűbben arról tudod menedzselni a Mac OS gépeket.