Mitől lesz valaki senior webfejlesztő?

Már lassan egy éve Skóciaban dolgozok, ugyanazon a helyen, ahol novemberben kezdtem. Egy viszonylag kis céget kell elképzelni, most már 10 fővel, ami nagyobbaknak fejleszt webáruház megoldásokat és internetes fizetési kapukat. De például van egy nagyobb CRM rendszer is SaaS alapon, ami milliós (font) nagyságrendű forgalmat kezel. Múlt héten jött egy új Project Manager, aki majd leveszi a másik PM és a tulajdonos válláról az ügyfélkommunikáció terhét, ami szerintem jót fog tenni mindenkinek.

Itthon freelancerként legtöbb esetben is PM-eknek dolgoztam, de ez így főállásban azért egészen más. Év elején kezdtem el tesztelni a saját kódomat, megírtam a céges Coding Standard-ot, bevezetésre került egy ticket system-el együttműködő deployment solution (vagy CI, ha jobban tetszik). és felkészültem a Zend Framework vizsgára is. Állítólag karácsony környékén mindig van egy holtidőszak, akkor kell majd megcsinálnom. Meglátjuk. Nem attól félek, hanem a Magento Certification-től, az nagyon kemény. Kaptam új névjegykártyát is, amin már a "Senior web developer" szerepel. Hát ez nagyon kedves, de egyáltalán nem érzem magam senior web developernek.

Egyáltalán, mitől lesz valaki senior? Igaz, hogy egyedül képes vagyok megírni egy banki API-ra épülő fizetőképernyőt és talán le is tudom rajzolni a Junior-oknak UML-ekkel, hogy mit kell csinálni, de azért bőven messze vagyok még az enterspájz senior programozótól, aki előadásokat tart 300+ főnek a legújabb csillió dolláros szoftverről. Apropó fejtágítás, Glasgow-ban egészen élvezhető TechMeetup-ok vannak, a Twilio-tól ruby-s témákig mindenről volt már szó és ha az angol majd megy rendesen, talán jövőre én is tudok majd beszélni 20 percben, hogy nálunk hogyan megy a PHP-s applikációk deployolása nulla downtime mellett, mert az tényleg egy nagyon elegáns megoldás és büszke lehetek rá, talán addigra kiforrja magát teljesen az angolommal együtt :)

Van még egy senior dev a csapatban, aki kissé fura. A Coding Standard vitájában például közölte, hogy ő nem hajlandó space-t használni indentálásra, mert az szar. Ennyi. Hiába van Magento standard, Zend standard, belerondít a tabjaival a
kódba. Semmi bajom a tab-al amúgy, szívesen használnám egy külön projekten, ahol az a standard, de legtöbbször Magento-s modulokat piszkálunk, aminek van sajátja. Komoly vita volt még a git körül, mert régebben indiai team-el dolgozott és nem engedte nekik a közvetlen commit-ot a master-be (szerencsére) így aztán egy külön branch-ba kellett nekik cherry pick-elni, amit ő a végén merge-lt a master-be. Végül is kialkudtam staging, testing, master és feature branch-okat, hogy még legalább 3 évig ne nagyon kelljen ebbe beleszabályozni és működjön rendesen a CI-nkkel.

Skócia egyébként csodálatos. Ritka az igazán jó idő, de ha jó az idő, az "heaven". Kék tenger, fehér homokos partok, zöld hegyek és a legváltozatosabb tájkép. Még úsztam is az óceánban, igaz, nem volt melegem. Északon a zöldet leváltja a zöldessárga és ezek a barna zuzmós foltok a hegyen. A Scottish Borders olyan mint Wales, Isle of Skye pedig... nincs hasonlítási alapom. Így aztán amikor kisüt a nap, azonnal kiveszek egy szabadnapot és megyünk mindenfelé. A siklóernyőt ritkán tudom csak használni, mert ha jó is az idő, a szél túl erős. De azért minden hónapban sikerül repülni valamennyit. Múlt héten Dóri jött be izgatottan, hogy valaki siklóernyőt csomagol az utcában. Van itt egy két focipályányi füves rész és látta az ablakból. "Ne szórakozzál velem, ide nincs honnan leszállni". De tényleg, kiderült, hogy egy utcában lakunk. Telefonszámcsere megvolt, elvileg mehetünk majd együtt, ha olyan lesz az idő :) Ennek azért kell örülnöm, mert nem kell a vizslát, asszonyt és gyereket kicipelnem magammal a hegyre, ha van esély a jó szélre.

Hozzászólások

A CI -t lőjétek össze gerrit -tel, nem kellenek mindenféle csodabranch -ek, ráadásul az origin repóba csak szép kommit mehet. Bizonyíték, nem ígéret. :) Kliens (dev) oldalon kezeljétek repo -val.

--
http://neurogadget.com/

? A ketto nem implikalja egymast. Ha a programozok kozt nincs meg a kello osszhang es nincs meg a hozzaallas, akkor csak art. Lenyegtelen, hogy van-e senior, vagy nincs, nem csak o fogja hasznalni a rendszert.

A Gerrit elsosorban a manyeyeballs ceges szintre emelese. N darab embernek kell jovahagyni a valtozasokat, hogy bekerulhessen a fo repoba. Namost ha agyonterheltek, vagy erdektelenek a programozok, akkor olyan szintu dolgok is napokat fognak ulni jovahagyasra varva, minthogy javitottam ket elutest egy nyelvi allomanyban.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

> Egyáltalán, mitől lesz valaki senior?
tapasztalataim szerint egy linkedin/xing/akarmi regisztraciotol seniorra valik az emberek 90%-a.

szanalom szigete, hogy ezeken az oldalakon nincs normalis ember, csak senior, expert, specialist, meg egyeb bullshit-generatorral keszitett megnevezesek :) 24 evtol felfele nagyon senior mar mindenki.

Ebben abszolút egyetértünk; annyi még, hogy ehhez nem kell LinkedIn sem. Nem egyszerű, mert a HR-es ugye nem IT-s; ő azt látja, hogy adott ember állítólag t év tapasztalattal bír, és összeveti egy táblázattal, aminek alapján elvileg besorolja. Az IT-s sejti, hogy sávonként mennyi pénzt kereshet hozzávetőlegesen, és ugye minél többet szeretne... viszont kihalófélben van ma a szakmai alázat, de temérdek a "szakértő".

P.S.: Én mindig örültem, amikor végre hozzáértőbe botlottam az asztal másik oldalán - akkor is, amikor ebből az következett, hogy kiderült, hogy helytelenül képzeltem túl sokat magamról; igaz, akkor csak utólag örültem ennek, miután lecsengett a sértett-fázis ;)

/etc/lib/lu/plugins/lupi_bebasic

En pont az ellentettje vagyok. Meg mindig juniornak pozicionalom magam, mert 0 tapasztalatom van fejlesztokent (hivatalosan sosem toltottem be fejleztoi allast), de mar tobben mondtak, hogy en azert annal tobb vagyok. Szoval ez attol fugg.

Tenyleg, van valami a junior es a senior kozott?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal