IT karrier 40+ évesen?

Fórumok

Arra lennék kíváncsi, hogy informatikatanári végzettséggel, némi - önálló tanulási célú - programozási tapasztalattal (java, c, c++, pascal, python, bash, javascript, assembly, forth, php), némi - szintén önálló tanulási - tesztelési ismerettel, tűrhető angol olvasási értéssel (elsősorban informatika), jó franciatudással, milyen munkákra lehet az embernek kilátása 40+ évesen IT területen, ha eddig egészen más szektorban tevékenykedett, és már nincs kedve azzal foglalkozni? Például tesztelői "karriert" hogyan lehetne beindítani, ha egyáltalán? Az illetőnek kb. hat hónap az átállási ideje, amíg eléri a teljes produktivitását új területen...

Hozzászólások

Szerintem szorgalmasan jelezntkezz az allasokra es meglato, mi mennyire, merre, hogyan..stb.

Ismerek 40-50+ -os teszteloket, kevesebb IT tudassal, igaz viszonylag korrekt angollal.

tompos

Általában külön kell választani az automatizált és a funkcionális tesztelőt.
A funkcionális tesztelés nagy vonalakban tesztesetek létrehozásából, manuális végrehajtásából, teszt jelentések elkészítéséből áll. Nem igéynel programozói képzettséget és érzéket, viszont jó kommunikációs készséget, (az esetek 99%-ban érthető angolt), valamint türelmet, megfontoltságot, precizitást és néha egyfajta monotonitás tűrést is igényel.

Az automatizált tesztelés is hasonló dolgokat kíván, de ott már lehet automata teszteket készíteni, amik megkönnyítik a tesztelést. Nem tévesztendő össze a programozással, kicsit másféle gondolkodást kíván, és általában csak az idő egy viszonylag kis részét teszi ki az automatizálás.

Szerintem az egyik legjobb és legfiatalabb szakma a tesztelés, elég nagy a kereslet jó tesztelő után. Sok helyen még mindig a "nem jó semmire, betesszük tesztelőnek" módszer alapján "képződnek" a tesztelők, de van, ahol már felismerték, hogy a tesztelés nem viszi, hanem hozza a pénzt, ha okosan csinálják.

Jó francia tudással pl sales-esként ipari területen könnyen elhelyezkedhetsz.

Én még csak 38 vagyok, de én is valami gyökeres váltást szeretnék, bár az is lehet nem IT területen. Amit tudok, rendszergazda már nem szeretnék sokáig lenni, elég volt. :) ...a tanításból is egyre inkább...

...a gond az még nem tudom mit. :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://sites.google.com/site/gaborrozsar/

Bullmastiff-om van. :) Az ha nem is, de mondjuk erdész lennék... ...vagy tudja fene, múltkor volt egy faszi a tv-ben, aki csokikat gyárt, mondjuk ekkora tőkém nincs, hogy hónapokat Belgiumban tanuljak és utána csináljak egy saját műhelyt, de valamit gyártanék ami kézzelfogható, ugyanakkor tisztességes megélhetést ad, szóval az pl tetszett.
Az biztos, hogy ez a heti 7*24-ben készenlétben, bármikor ugorjak dobva mindent áááááá, ez már nagyon nem hiányzik...

Rózsár Gábor (muszashi)
http://sites.google.com/site/gaborrozsar/

IT területen nem az életkor számít, hanem a tanulási képesség. Vannak, akik 20 évesen se képesek új dolgot tanulni, és vannak, akik 60 évesen is naprakészen tartják a tudásukat. Amíg tudsz és akarsz tanulni, addig van munkád IT területen.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A lehetosegeidet megtizszerezne, ha egy kicsit rendesebben megtanulnal angolul. A passziv "olvasassal elboldogulok" tudas sajnos nagyon keves. Mielott barmi massal foglalkozol, szanj ra egy fel evet, garantaltan megterul a befektetes kesobb.

Off: Forth? Ez ugye legalabb 20 eve volt? ;-)

Kösz a tippet az angollal kapcsolatban, lehet, hogy tényleg ez a megoldás. Valamennyire tudok beszélni, de az inkább amolyan "trash English".

Off: forth: nem, nem 20 éve volt;), fél éve nézegettem, mert érdekesnek tűnt, de nem mélyedtem el benne, mivel nem volt konkrét célom vele, csak megfordult a fejemben, hogy milyen jól lehetne pl. egy arduinót vezérelni vele, így a fordítás-letöltés ciklust ki lehetne iktatni.

Mi folyamatosan keresunk info tanari vegzettseggel munkatarsakat. Erdeklodni az alabbi email cimen lehet : edit.karsai@dft.hu

Hat nekem autoipari IT dev teruleten sikerult megkapaszkodnom cirka 6 evvel ezelott meg Debrecenben. Vegzettsegemet tekintve semmi kozom nem volt az infohoz, de azzal foglalkoztam mar a kilencvenes evek kozepe ota, foleg Linux vonalon. 2001 ota kizarolag IT teruleten sikerult munkat talalnom majd jott a 2006-os munka, eloszor mint IT uzleti elemzo, majd pont a franciatudasom miatt projektvezetoi pozi. 2009-ben a ceg kikuldott Brusszelbe egy itteni autoipari K+F ceghez, ahol azota is dolgozom projektvezetokent. Nem lehetetlen, de nem is egyszeru a feladat. Ne add fel, a nyelvtudasod nagyszeru adu lehet egy megfelelo cegnel.Ja, eletkorom nekem is 40+ (most) es elsodleges idegen nyelv, amit beszelek az a francia.

udv

vakvarju @ unixlab.hu

65(vagy már 68?) a nyugdíjkorhatár, van 25 éved mást csinálni.
Rabolj rá a junior java hirdetésekre, ha kezdőnek érzed magad.
Ha nem, akkor irány az összes állásportál és bökd végig az összes olyat ahol az elvárások 80-90%-ának már megfelelnél szerinted. Ezerből mindig van egy, ennyi.

40 felett én váltanék valami totál másra. (mondom ezt, mint 40 feletti:) masszív művészeti pálya után/mellett 8-10 év IT szerűség, majd 40 után kozmetikai cikkek importja, stb
Szóval szerintem mást. Ne a szakmádban keresgélj, hacsak nem lettél kihagyhatatlan alakja az iparnak.

A teszteles jo alternativa lehet, az alapok megvannak, es csak egy keves elmeletet kell hozzatanulni, tesztelesi modszertanok, eszkozok. Ismertem nagyon jo 40+ tesztelot, Franko emlekszik ra, kulon fogalom volt, 1 PBU(Pista Bá Unit).
--
zsebHUP-ot használok!

Olvasd el ezt a könyvet, lehetőleg az angol változatot : Foundations of Software Testing. A funkcionális tesztelői karrierhez indulásnak elég.

Ha van rá módod (kb. 50k huf), csinálj egy ISTQB CTFL vizsgát.

Fejleszd az angolodat legalább odáig, hogy kiváló olvasás, elfogadható írás és hallás utáni szövegértés, és megérthető szintű beszéd.

Ezek után már csak be kell adnod a cv-det valahova, és miután felvesznek, kitanulni a szakmát (amit önszorgalomból, segítség nélkül sajnos nem tudsz).

Hasznos általában, ha Windows és Linux alatt sem vagy elveszve, és meg tudsz írni egy alap select-et.
Ha automatizálni akarsz, akkor Java és Selenium indulásnak jó.