Gep nem kapcsol ki

Fórumok

Az a gondom, hogy néha a laptopom nem kapcsol ki. Miután rákattintok a kikapcsolásra, ha lekapcsolja a képernyőt ( tehát nem jelenik meg az Ubuntu logo ) akkor a gépet nem fogja lekapcsolni. Ha nem kapcsolom ki, akkor egy idő után a ventillátor elkezd a legmagasabb fordulatszámon pörögni. Nem találtam semmi logikát a dologban, véletlenszerűen történik.
Próbáltam a konzolba lépni, de eredmény nélkül, arra már nem emlékszem, hogy mit módosítottam/telepítettem mielőtt előjött ez a gond.
Ubuntu 10.04, Xfce ( nem Xubuntu ), Latitude D830, Quadro NVS 140 ( nvidia driver ).
Köszömöm.

Hozzászólások

Nálam Dell 630, szintén nvidia quadro, 10.04, de nem tapasztalatok ilyet. Acpi környékén ill. a logokban próbáltál szétnézni?

thinkpad r61-el, szintén NVS 140-es karival Arch alatt friss kernellel tapasztaltam én is ilyent, megoldást nem találtam rá. 10.04-es ubuntuval nem volt ilyen gond, tehát szerintem is a friss kernel meg acpi körül lehet a gond.

MSI GX633-nál szintén. Legtöbbször nem kapcsolja ki. Leállít minden szolgáltatást, majd bejön egy ilyen: [ 200.012] (Gondolom mennyi ideje megy a gép) azt csók. Bekapcsoló gomb hosszú lenyomásával tudom leállítani. Logokban semmi. Ventillátor ugyanúgy felbőg. Nekem Arch-om van, de (K)Ubuntu alatt is ez volt. Én úgy 2 év alatt kezdtem már megszokni.
---------------------------
Oszt jónapot!

Ez megerhet egy próbát:

/etc/default/grub fajlban csereld le
Ezt : GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Erre : GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet acpi=force

Ubuntu 10.04 és Intel VGA párossal volt hasonló problémám, régi i815 chipset esetén.

Nem teljesen, de a kikapcsolások 80%-ában megoldotta a problémát, ha letiltottam a vga framebuffert (/etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer.conf fájlba felvéve a "blacklist vga16fb" sort)

A végleges megoldás az Intel VGA 3D gyorsítás, DRI kikapcsolása volt a /etc/X11/xorg.conf Device részében (Option "DRI" "false").
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

acpid és laptop-mode-tools fenn vannak?
https://wiki.ubuntu.com/PowerManagement
http://packages.ubuntu.com/natty/laptop-mode-tools
http://samwel.tk/laptop_mode/faq

Bár Ubuntu helyett én Gentoo alatt nyomulok (szívatom magam?)...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Üdv Mindenki!

Szeretném a segítségetek kérni! Van itthon egy masinám, amin Ubuntu 16.04.5 LTS fut. A gép non-stop megy, csak ha valamilyen frissítéshez kell akkor indítom újra, leállítva nem is tudom mikor volt. Mivel monitor nincs rá kötve, csak SSH-n használom elég bosszantó hiba, hogy ha nagy ritkán újra kell indítanom vagy mégritkábban ki kell kapcsolnom akkor megakad egy adott ponton és csak a bekapcsoló gomb hosszú nyomásával tudom kikapcsolni (reset nincs a házon kivezetve). Hogyan tudom kideríteni hogy miért nem áll le? Illetve mit tehetek hogy ne legyen ez a hiba.

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Az a gond, hogy nem mindig csinálja. Bár egy akkor rákötök egy monitort. A dmesg / syslog az hogy?

Gondolom, gép még nem maradt bekapcsolva örökre. De azért jó lenne valami visszajelzés hogy "Hé parasztok, megoldódott, kösz hogy időd fektetteket a tanácsokba".

De lehet csak rámtört a "Régenmindenjobbvolt!" érzés.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház