32bit to 64bit migráció reinstall nélkül

Fórumok

Hi all

Most veszek új gépet és úgy gondoltam ideje lenne 64bitre áttérni hogy rendesen ki is használjam.
Találtam ezt a leírást: https://wiki.archlinux.org/index.php/Migrating_Between_Architectures_Wi…

Az érdekelne hogy csinált e már valaki ilyesmit, vagy ismer e olyat aki csinálta?

Várok véleményeket is hogy érdemes e megpróbálni vagy jobb egy clean install?

Válaszokat köszönöm.

Hozzászólások

Én is sokat gondolkoztam rajt anno, aztán maradt a clean install. Arch-ot épp nem ismerem, de gondolom, abból is ki tudod menteni a telepített csomagok listáját meg a configokat, amit aztán egy mozdulattal ráhúzhatsz a 64 bites friss telepítésre.
Optimális esetben némi finomhangolás után minden OK. Szerintem gyorsabb is, mint a migrációval vacakolni.

Ha virtuális gépen végigpróbáltad, és bízol a csomagkezelőben, miért ne? Én a Debian-t ismerem, ott automatizált scriptek figyelik a csomagokat, hogy nem hagynak-e pl. szemetet maguk után, és manapság már nehéz dpkg-val tönkrevágni egy rendszert, vagy akár csak inkonzisztens állapotot előidézni. Egyébként is, mi a különbség 32 és 64 bites csomag között? Ugyanaz a működés, ugyanazok a fájlok, kifejezetten ugyanazok a configfájlok, csak kicsit eltér a gépi kód, ennyi. Nem tudom, miért ne lenne clean egy átállás.

--
joco voltam szevasz

A probléma ott van - ha jól tévedek - , hogy a teljes rendszeren minden egyes binárist és lib-et le kell cserélni és mindezt egy menetben. Mikor reboot-olsz a 64 bites kernellel, már csak 64 bites csomagok lehetnek a rendszeren. Ha valahol porszem kerül a gépezetbe, vakargathatod éjszakákon át :(

Csinaltam, ketszer is. Egyszer eles rendszert (Debian lenny) upgradeltem i386-rol amd64-re, live. Nem volt teljesen zokkenomentes, de a renszer azota is mukodik.

Es csinaltam egy hasonlot kb ket hete, teszt rendszeren, Debian unstable Multi-Arch segitsegevel. Az sem volt zokkenomentes, de lenyegesen egyszerubb volt, mint a lennys idokben. Az utobbi esetben osszehasonlitas keppen csinaltam egy clean amd64 installt is, es osszehasonlitottam az upgradelttel. Par aprosagon kivul (pl hostname, meg timestampek :P), amire szamitottam, nem volt kulonbseg.

Ha egyszeruen es gyorsan tul akarsz esni rajta, akkor clean install & configok masolasa jobb szerintem. De a live upgrade meg valahol jo moka, es kicsit kihivas.

--
|8]

Én kb egy hónapja váltottam az arch-om 64bitre.

Csináltam egy listát a fent levő csomagokról, clean install, visszatelepít ami tényleg kellett [mert már fent volt egy csomó kipróbálom és elfelejtem csomag], ~/bin/ és egyebek visszamásol és kész.

Kicsit olyan ez mint egy költözés amikor kidobálod a cuccait egy részét, mert rájössz már nem is kell...

Csináltam, szó szerint ezt, nem is olyan régen (max. egy hónapja). Rendben végigment, de azért nem árt résen lenni, mert a 64bites programok nem túlzottan szeretik használni a 32 bites libeket.
Valamint a saját telepítésű csomagokat ne feledd újrafordítani! (pl. aur-ból és hasonló)
Nálam még az is nehezítés volt, hogy a customizepkg-t elég erősen használom, de sikerült.